Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: domowe wędliny itp... (Przeczytany 33247 razy)
|
agata
Go
|
Chciałam zapytać Was czy macie jakieś doświadczenia z wyrobami domowymi... Czy w ogóle macie taką potrzebę? Ja znalazłam dość ciekawą stronę : www.wędlinydomowe.pl. Właśnie przymierzam się do wekowania podgardla i boczku. Potem może jakaś kiełbasa, też w słoiku...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
ja mam neizle doswiadczenie w produkcji wedlin, wlasciwie nie kupuje w sklepie od 20 lat gotowych wyrobow
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
agata
Go
|
no właśnie ja też nie kupuję, bo tego się nie da jeść...Wczoraj mąż zaszalał i kupił jakiś wynalazek ... Jak spróbowałam plasterek(!!!!) myślałam , że mi brzuch rozsadzi. Okropieństwo. Skoro masz doświadczenie, to pewnie wędzisz i takie tam... Ja jeszcze wędzarni nie mam i doświadczenie mam niewielkie... Dlatego głównie interesują mnie wszelkiego rodzaju konserwy, smarowidła, pasztety...może kiełbasa- ale właśnie ze słoika(ponoć pyszna). Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
wędzenie jest calkiem proiste a i wedzarnia nie musi byc jakas super. Sluze pomoca jakby co
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
agata
Go
|
dziękuję , napewno będę mieć jakieś pytania. Zrobiłam konserwę w słoikach. Podgardle i boczek. Całkiem niezłe, ale muszę na drugi raz troszkę zmodyfikować przepis. Więcej czosnku, a mniej soli. pozdrawiam .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzych_100
Go
|
A co sądzicie o szynkowarach? Proste przygotowanie, niepsująca się wędlinka... Ostatnio pasztet robiłem: 40 dag wątroby wieprzowej podsmażonej z cebulką, 40 dag boczku, trochę mięsa typu karczek, lub łopatka. Boczek z łopatką trochę podgotować (z malą cebulą i jakąś jarzyną, jak kto lubi)i wszystko zemleć, dodać zamocząną w wywarza z gotowania bułkę. Doprawić jak kto lubi i dodać trochę soli peklowej, odstawić, do szynkowara i parzyć... Wyszło całkiem dobre.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Tak, szynkowary sa niezle, ja czesto robie takie wyroby
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Pssztet robię tak samo jak Ty, tylko bez bułki i soli peklowej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzych_100
Go
|
Jeszcze jednen przepis (od Opal): karczek (można też łopatkę) pokroić tak, aby wykroić mięso, a resztę z krojenia zemleć przez maszynkę. Wymieszać, doprawić i odstawić na noc do lodówki. Następnie do szynkowara i parzyć, tak ze 2 godz. w temp 80 st. Robi się z tego taka, jakby szynkowa, a smak - jeszcze przy dobrym doprawieniu....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
tak, ale uwazam ze 2h parzenia to za duzo. Robi sie wtedy twarda
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Wędlina robi się twarda przy zbyt wysokiej temperaturze parzenia. Sama zmniejszam temperaturę, a wydłużam czas, nawet do trzech godzin. Mięso rozpływa się tam gdzie powinno - w ustach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
czyli ponad 2h to 70 stopni??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Dokładnie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Ostatnio idę na łatwiznę i mniejsze kawałki mięsa np. szynki, którą wcześniej zapekluję w soli peklowej otoczkowanej, z wieloma moimi ulubionymi przyprawami nie wkładam do szynkowara, tylko parzę w garnku. Prosty sposób: zagotować samą wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć zaraz wyłączyć, po czym włożyć szybko kawał mięsa. Wszystko pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mięso jest potem bardziej, nazwałabym to - surowo parzone - też pyszne. Każdy może sobie zapeklować w domu szynkę, trzymać podczas peklowania w lodówce, bo temperatura chłodzenia musi być stała i po zapeklowaniu wrzucić na wrzątek. Wędlina szybko zrobiona, dobra i tańsza od innych. Ja właśnie trzeci tydzień pekluję kilka kilogramów mięsa. Część pewnie sparzę, może coś upiekę w naczynku żaroodpornym w piekarniku. Idą święta, więc jestem przygotowana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
kupilem dzisiaj troche mięcha na swieta i wieczorem pekluje,ale wszystko do wedzenia no i kielbasa oczywiscie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
wędzenie jest calkiem proiste a i wedzarnia nie musi byc jakas super. Sluze pomoca jakby co
w sprzedazy (przynajmniej u nas )sa do kupienia male wedzarki ze stali nierdzewnej w ok.100€ Nadaja sie nawet na balkon oczywiscie w ogrodku to juz luksus.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
ja mam wedzarnie z cegly, u mnie to rodzinna tradycja od kilku pokolen, sklepowego zarcia nie dotkne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
agata
Go
|
moje konserwy, te sprzed kilku miesięcy, nabrały smaku. Wcześniej pisałam że są za słone, ale teraz są idealne... Polecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja mam pasztety w słoikach. Mają już chyba z pół roku, są bardzo smaczne i nic z nimi się nie dzieje (z tym, że je gotowałam trzykrotnie).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Dziś handlowa niedziela, podjechaliśmy do jednej galerii, dzieciaki coś tam chciały sobie wybrać na zajączka, a ja chciałem zobaczyć targi wędlin i serów. Wyszedłem z ponad 3 kilogramami dojrzewających mięs, wędlin i serów, do tego trochę oryginalnej chałwy i mój ulubiony gryczany miód.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|