Teresa Stachurska
Go
|
Ja kupuję boczek surowy i przyrządzam z niego różne rarytasy, ale najczęściej piekę w niezbyt wysokiej temperaturze, za to dłużej niż "u ludzi". Na tłuszczu który się z boczku wytopi duszę kapustę np z suszonymi grzybami, którą mam na jarzynę do pieczonego boczku. Polecam
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Mnie się zdawało, że mięso gotuje się dla wywaru z wyciągowych ... Aby gotowane mięso stało się pełnowartościowe, to trzeba przemielić przez maszynkę, dodać żółtek, przypraw i zapiec, ale to takie "nieważne niuanse" dla licznych!
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Teraz doczytalam , ze DR. KWASNIEWSKI pisze w swojej ksiazce ze najlepiej smazyc:). Mam jeszcze pytanie?Czy jecie codziennie owoce?
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Ja prawie nigdy ni ejem owocow, sporadycznie
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Czy jecie codziennie owoce? Codziennie zgodnie z zaleceniami, a gdy nie jemy ze dwa tygodnie, to nie czekamy aż zaczną dziąsła krwawić, tylko łykamy pigułki z chemii spożywczej, dlatego wolimy pilnować jedzenia codziennie stosownej dawki vit. C z naturalnych produktów z bitą śmietanką, szczególnie zimą. I nie mamy żadnych z tym kłototów. Tylko My jesteśmy kompletnie i permanentnie zdrowi i możemy sobie stosować Żywienie Optymalne i nie musimy się katować Dietą Optymalną! O dziś zjemy sobie połowę pączusia z okazji ... Na Diecie Optymalnej to zakazane!!!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Teraz doczytalam , ze DR. KWASNIEWSKI pisze w swojej ksiazce ze najlepiej smazyc:). Mam jeszcze pytanie?Czy jecie codziennie owoce?
Ja nie jem codziennie owoców bo mnie mam na nie ochoty. Latem to częściej jakieś truskawki, jagody czy maliny w małych ilościach jadłam. Teraz to od czasu do czasu zjem małe kiwi, albo jabłko w omlecie albo w sałatce, często piję wodę lub herbatę z cytryną.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Mam jeszcze pytanie?Czy jecie codziennie owoce?
Friga A co to są owoce? Bo na przykład orzechy laskowe ......
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Radzio, mialam na mysli piszac owoce to co odpisywali forumowicze powyzej:)Mysle , ze nikomu definicji owocow nie trzeba podawac No wlasnie ta sprawa z tymi owocami mnie interesuje, bo kazdy robi co innego ale to pewnie wedlug uznania.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
"Friga", z punktu widzenia biochemicznego sa wszystkie owoce weglowodanami. Z punktu widzenia chemicznego jest to fruktoza a fruktoza robi wieksze zamieszanie w organizmie niz bialy cukier. Sa owoce, krore zawieraja mniej cukru. Sa to wszystkie jagodowe, ktore maja okolo 10 gr cukru w 100 gr. Jablko w zaleznosci od gatunku ma najmniej 17 gr w 100 gr. Owoce maja sladowe ilosci witamin i mineralow. Sama woda z cukrem. Tak to wyglada z tymi owocami
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
....Mysle , ze nikomu definicji owocow nie trzeba podawac No to wszystko gra, fajnie.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
... i nie musimy się katować Dietą Optymalną! O dziś zjemy sobie połowę pączusia z okazji ... Na Diecie Optymalnej to zakazane!!! A my katujemy się DO i.... pączusia też zjedlismy.
|
|
|
|
|
|
|
kriss
Go
|
"Friga", z punktu widzenia biochemicznego sa wszystkie owoce weglowodanami. Z punktu widzenia chemicznego jest to fruktoza a fruktoza robi wieksze zamieszanie w organizmie niz bialy cukier. Sa owoce, krore zawieraja mniej cukru. Sa to wszystkie jagodowe, ktore maja okolo 10 gr cukru w 100 gr. Jablko w zaleznosci od gatunku ma najmniej 17 gr w 100 gr. Owoce maja sladowe ilosci witamin i mineralow. Sama woda z cukrem. Tak to wyglada z tymi owocami Co do owoców, to poszukam w Biblii, czy wolno nam je spożywać? natomiast już odnalazłam wskazania co do spożywania krwi, czyli inaczej mówiąc chodzi o spożywanie rzeczy krwistych, i tu UWAGA!!! KSIĘGA POWTÓRZNEGO PRAWA 12:25 inaczej PIATA MOJRZESZOWA...(Nie będziesz jej spożywał, aby Tobie i Twojemu potomstwu się dobrze działo.......), A więc jednoznacznie zakaz salcesonów krwistych prawda! Nowy Testament też podkreślił zakaz spożywania kaszanek - Dzieje apostolskie- 15 : 29 Wnioski proszę wyciagąć każdy według swojego sumienia, choć podkreślam,że JK z całym szacunkiem powołuje się w swoich wywodach o DO na Biblii, Być może zapomniał w tym wszysztkim o szacunku do samego Stwórcy
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Uwielbiam kaszankę z cebulką i chrupiącą skórką. Mniam. Salceson tak sobie. I prawdę mówiąc ,tak sobie jedząc nie myślę w tym czasie o Biblii. I nie wyliczam wedle , której Księgi Mojżeszowej jem
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Tak , tez czytalam w ksiazce Dr.Kwasniewskiego ze owoce jagodowe w malych ilosciach mozna. A czy ktos moze mi tu wytlumaczyc na czym polega roznica miedzy DO a ZYWIENIEM OPTYMALNYM?Bo czesto Wojciech sie na to powoluje?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"friga" Różnica miedzy DO a ŻO jest podana na głównej stronie tego Forum:
Żywienie Optymalne - jak być zdrowym i zachować zdrowie? - czyli "dieta" dla zdrowych.
Dieta Optymalna - choroby i ich wyleczenie, czyli "żywienie" w chorobie - jak odzyskać zdrowie
|
|
|
|
|
|
|
kriss
Go
|
Uwielbiam kaszankę z cebulką i chrupiącą skórką. Mniam. Salceson tak sobie. I prawdę mówiąc ,tak sobie jedząc nie myślę w tym czasie o Biblii. I nie wyliczam wedle , której Księgi Mojżeszowej jem Dasna - nie samym chlebem człowiek żyje....szkoda, że nie zważasz na przykazania Boże : ( .Mamy szeroki wybór jedzenia) bedąc na DO wcale nie musimy łamać praw Bożych aby się dobrze odżywiać .Krew mozna zastąpić jedzeniem watróbki - z powodzeniem, posiada mnóstwo zelaza.
|
|
|
|
|
|
|
barja
Go
|
A Hindusi, żeby nie łamać praw bożych, nie jedzą wogóle mięsa. Czy z nich też mamy brać przykład?
|
|
|
|
|
|
|
kriss
Go
|
braja - dr JK nie powołuje się na Hindusów.w przeważajacej części swej książki powołuje się na Biblię . Pytanie brzmi, co Hindusi maja wspólnego z Biblią? - odpowiedz brzmi- NIC
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
W wątróbce jest pełno krwi. U mnie powoduje odruch wymiotny. Jak to łamać przykazania Boże? Nigdy w Kościele nie usłyszałam , że mam nie jeść kaszanki i , że to grzech. to ja bym miała się z tego spowiadać? Coś nie rozumiem
|
|
|
|
|
|
|
|