friga
Go
|
To moze zapyta o co innego:)moze ktos bedzie wiedziec? Czy moge ugotowac 20g kaszy i ja zjesc z miesem + tluszcz?zachowujac proporcje? Czy w przypadku weglowodanow prostych nie je sie tluszczu bo takie jedzenie moze stluscic watrobe?Wiec taka kasze tylko z chudy miesem typu kurczak?Czy te weglowodany z wysokim indeksem glikemicznym je sie z tluszczem?Czy raczej tak nie jecie?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
A gdzie tu jest weglowodan prosty?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Adampio No wlasnie zle sie wyrazila , czytam wlasnie:) Chodzi mi o weglowodany z wysokim indeksem? I jeszcze jedno?czy Wy pieczecie chleby optyalne?czy jakis substrat w postaci wasy jecie?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
I jeszcze jedno pytanie, bo czytam stare notatki ze szkolen a tu pisze ze bialko do popoludnia powinno sie zjesc 3/4 calosci?A na noc posilek weglowodanowy?To pytanie oczywiscie do optymalnych ktorzy jedza wiecej niz jeden posilek?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
To moze zapyta o co innego:)moze ktos bedzie wiedziec? Czy moge ugotowac 20g kaszy i ja zjesc z miesem + tluszcz?zachowujac proporcje? Czy w przypadku weglowodanow prostych nie je sie tluszczu bo takie jedzenie moze stluscic watrobe?Wiec taka kasze tylko z chudy miesem typu kurczak?Czy te weglowodany z wysokim indeksem glikemicznym je sie z tluszczem?Czy raczej tak nie jecie?
W ZO/DO najwazniejsze sa proporcje. Oczywiscie sa produkty zalecane i niezalecane, by nie mowic zakazane i niezakazane. Niemniej jednak zjadajac 20 gr (suchego produktu) w tym przypadku kaszy, ktora ma okolo 65 gr weglowodanu w 100 gr i ktora gotujesz w okolo 2,5 x kasza wody, dostarczasz organizmowi okolo 13 gr weglowodanu!!!! Oczywiscie mozesz jesc z tlusczem. Nie mieszaj indeksu glikemicznego do ZO/DO, nie ma znaczenia. Stluscic watrobe? A czym?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Bo czytam ze Dr.Kwasniewski pisze ze mozna jesc tyle tluszczu ile on zaleca ale w z mala iloscia weglowodanow. Bo zjedzone tluszcze same watrobe omijaja.A wiec dlatego pytam jak to jest z ta kasza czy jak produkt ma wysoki poziom glikemiczny to moge zjesc z duza iloscia tluszczu?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Adamipno to ty nie zwracasz uwagi na indeks glikemiczny?Nie ma to znaczenia w DO/ZO?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
I jeszcze jedno pytanie, bo czytam stare notatki ze szkolen a tu pisze ze bialko do popoludnia powinno sie zjesc 3/4 calosci?A na noc posilek weglowodanowy?To pytanie oczywiscie do optymalnych ktorzy jedza wiecej niz jeden posilek?
To Ty bylas na szkoleniach jedzenia optymalnego i zadajesz tego typu pytanie? To Ty powinnas udzielac tu odpowiedzi Najprawdopodobniej i najrozsadniej jest zjesc dobre sniadanie bo potrzeba powera na poczatek dnia i prawdopodobnie zjadamy duza czesc dziennej ilosci wlasnie dopoludnia. Posilek weglowodanowy na noc jest dobry dla tych, ktorzy chca schudnac. Trzynaj sie proporcji BTW zostaw cala inna reszte.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
To szkolenie bylo 12 lat temu. Wiec tylko syche zapiski, ktore teraz chciclam skonsultowac jak to jest.I moze cos sie zmienilo.Adampio a co z chlebem?Pieczesz sobie chelebek optymalny czy jesc jakis substratowy produkt typu wasa?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Adamipno to ty nie zwracasz uwagi na indeks glikemiczny?Nie ma to znaczenia w DO/ZO?
Oczywiscie, ze nie. Temat byl tu walowany. Trzymaj prawidlowe BTW, nie planuj co masz zjesc tylko zjadaj zbilansowane, jedz tylko wowczas kiedy jestes glodna a nie np wowczas kiedy jest pora na lunch.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
no 12 lat temu, to i troche sie zmienilo.
Powiedz na jakim etapie diety jestes? Czy juz po przystosowaniu sie organizmu?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
To szkolenie bylo 12 lat temu. Wiec tylko syche zapiski, ktore teraz chciclam skonsultowac jak to jest.I moze cos sie zmienilo.Adampio a co z chlebem?Pieczesz sobie chelebek optymalny czy jesc jakis substratowy produkt typu wasa?
Na pocztku pieklem. Teraz nie jadam chleba. Jedna Waza zawiera okolo 7 gr weglowodanow wiec jest to dawka minimalna i jezelijest to tylkojeden chlebek w ciagu dnia i wliczony do BTW,gdzie weglowodany sa okolo 50 gr, nic Ci sie nie stanie. Najlepszym kanapka jest jednak szynka na serze :lol:z duza iloscia masla Jezeli masz potzrebe jedzenia chleba to najlepiej piec optymalny.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Jestem od grudnia 15 na DO. Organizm sie przystosowal, chodz nie moge za nic w swiecie wyregulowac cial ketonowych!ciagle mam +++
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jestem od grudnia 15 na DO. Organizm sie przystosowal, chodz nie moge za nic w swiecie wyregulowac cial ketonowych!ciagle mam +++
Ile jesz weglowodanow w stosunku do Twojej wagi?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Jem 50 bialka 100 tluszczu i 50-60 weglowdanow. Probowalam juz wszytskiego, zwiekszac weglowodany, ostanio zjadalam dodatkowo 20g czekolady gorzkiej i nic.Ciala ketonowe dalej byly
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
waga 61kg wzrost 170,wlasnie dlatego zaczelam z kaasza kombinowac bo nie mam skad jesc tyhc weglowodanow zeby zwiekszac ich ilosc, ciagle mi gdzies ich brakuje wiec teraz scisle 60 i nic dalej
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
a czy glodujesz?
mam na mysli czy jestes na diecie glodna?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Raczej nie. Dzis wyjatek nad wyjatki:)BO zjadla wyjatkowo chudego kurczaka (zazwyczaj jem jakies mieso czerwone-karkowka, wolowe) i nie dalam tyle tluszczu do tej kaszy bo nie wiedzialam, wiec tluszczu mam dzis 80 a bialka 40
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Pytam, bo ketoza jest stanem fizjologicznie normalnym kiedy przez jakis czas jestesmy glodni. Prubowalas zwiekszyc weglowodany o 10-20 gram aby sprawdzic czy ciala ketonowe sie obniza? Jezeli teraz jesz 60 gr ( tak sama zadecydowalas nie sluchajac organizmu) i masz ketony to zjedz 10-20 gr wiecej.Powinny sie obnizyc. No i jakis ruch; bieg, szybki spacer, plywanie, badmington. Co badz.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jem 50 bialka 100 tluszczu i 50-60 weglowdanow. Probowalam juz wszytskiego, zwiekszac weglowodany, ostanio zjadalam dodatkowo 20g czekolady gorzkiej i nic.Ciala ketonowe dalej byly
Poza tym jesz za malo tluszczu. Przy Twojej wadze powinnas zjadac min 125 a nawet 150 gr tluszczu min 2,5 x ilosc bialka. Nie boj sie tluszczu, dobrego nasyconego tlusczu typu maslo, slonina, loj. Taki tluszcz to zdroiwe, kazdy optymalny Cito powie.
|
|
|
|
|
|
|
|