Teresa Stachurska
Go
|
Znaczy wątróbka i żółtka są pomocne
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
A to wlasnie duzo kobiet w ciazy ma anemie, branie tardyferony wg mnie nic nie daje, nie znam osoby u ktorej po tym by bylo nagle wszystko wporzadku, dalej anemia jest ale troche mniejsza. Watrobki wlasnie czytalam ze nie wolno jesc kobieta w ciazy, bo ma duzo wit A, a co do jajek to niestety ta osoba jest nieoptymalna wiec na zoltka jej nie namowie w takiej ilosci -mysli ze bardziej jej zaszkodza niz pomoga! Dziekuje za rade (Wojciech no tym razem bylas mi wyj pomocny -dziekuje)
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jeszcze jest wskazana kaszanka i czarny salceson - może to akurat by jadła...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A to wlasnie duzo kobiet w ciazy ma anemie... I stąd się biorą wcześniaki, wady rozwojowe i inne nieszczęścia związane z głodzeniem w życiu płodowym...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Dziekuje za rade (Wojciech no tym razem bylas mi wyj pomocny -dziekuje) friga w ramach pomocy doradzę ci wpisane w "szukaj" frazy "ciąży" (nie "ciąża", a właśnie "ciąży") i zaciąży ci od ilości materiału... Anemii można się szybko pozbyć!
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Porozmawiam z nia:)moze te salcesony chodz. Wojciechu Ona juz ma taka duga ciaze , pierwsza przebiegla niby ok wiec teraz tez sie nie marwti tylko po zazyciu zelaza w tabletkach tak zle sie czuje ze dzis mnie juz zdenerwowala:)Dlatego zaczelam szukac pomocy dla niej. Poczytam tak jak mowisz pod tym haslem pewnie bedzie cos wiecej:) Dziekuje Wam
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
A ja bym wrocila jeszcze do tego dobrego skladu jajka wg inf Jerzego. Czy przyswajalnosc tych wszystkich dobrodziejstw jakie sa ww jajkach nie zalezy od fory podania?-gotowane-smazone-na miekko?itp?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Gotowane, smażone, na miękko, żółtka, są świetne.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Czyli ma to jakies znaczenie?tak jak no w przypadku warzyw?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
O ile dobrze pamiętam, to dr Kwaśniewski pisał, że surowe jajka są gorzej przyswajalne. Ja lubię lekko ścięte - np. jajecznicę na maśle tak zrobioną, żeby tylko białka nie było widać rzadkiego i żeby nie była twarda i masło żeby nie ściemniało. Podobnie w jajkach gotowanych - ważne aby białko było dokładnie ścięte, żółtko lubię rzadkie...
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Rozumiem ze w takiej formie jest bardziej wartosciowe dla nas?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Czy ktos moze poradzic cos skutecznego na straszna zgage?Az boli mnie w mostku, wiem ze to zgaga ale nie wiem juz co robic.Napewno ktos z was przerabial ten temat na pocztaku DO-mnie jednoznacznie zaskodzily racuszki:(a szkoda bo pycha ale smazylam chyba za czesto a do konca zdrowego zoladka nie mam:(widocznie:(albo za duzo jablka albo ten cukier puder posypywany. Balagam o pomoc. Zjem wszytsko z wyj smietany na ktora jestem uczulona. Macie moze jakies propozycje? Wojciech blagam tylko bez wyglupow:) bo do smiechu mnie nie jest:( juz 3 dzien
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Wiem ze przyczyna jest nadmiar weglowodanow ale jak teraz zaradzic?nie jem juz wegla prostego od 2 dni i dalej boli. Jestem juz sklonna siegnac po controloc bo tak boli nie tyle piecze klasycznie jak boli wlasnie w mostku i promieniuje do plecow. Uczucie jakbym naraz łyknęla za duzy kes i wtedy tak boli przelyk:(
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja bym się z takim bólem dla pewności wybrała na pogotowie... Nigdy nic nie wiadomo...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
No to teraz tylko "sodka" może Cię uratować "friga"! Wygooooooooogluj sobie...
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Reniu napewno nic powaznego jesli chodzi o krazenie. Mialam juz tak kiedys, jakies pol roku temu i potem tez jak ktos doradzil zeby pic sok z marchewki i jak wypilam ratunku nie bylo. Soda?a maselko, rosolek tlusty?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Czytam o tej sodzie jest tez w postaci tabletek do ssania gastro up, chyba bardziej cywilizowana forma ale drozsza napewno:) Maslo by tu zaszkodzilo? Czy ten moj rosolek z zoltkami roztrzepanymi?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Pobudziłaś sobie nerw błędny i tylko kwaśnym węglanem sodu możesz teraz przerwać ten proces lub prądami selektywnymi... Można zastosować atropinę, ale tylko po KONSULTACJI z lekarzem!
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Wojciech a ten nerw bledy nie przejdzie sam od siebie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|