BACA
Go
|
Nie wiem o co chodzi ale jeżeli chomocysteina będzie powyżei 8 to pilnuj B6, B12 i kwas foliowy. Wiesz jak się odżywiasz więc znajdż właściwe produkty.
|
|
|
|
|
|
|
Rajano
Go
|
Kawy wypijam 3-4 kubki w ciagu dnia. Ja bym zdecydowanie to zredukował, codziennie tyle tego to przesada zdecydowana, jak już nie możesz wytrzymac to pij kawę, ale nie codziennie, i w mniejszych ilościach, zgadzam się z osobami które mówią że węgle podnieść, szczególnie w "dni basenowe", nie utyjesz. Codziennie wypijaj 2 litry wody.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
adampio - z tym zwiększeniem tłuszczu to ostrożnie bo zbyt duza ilość tłuszczu meże właśnie spowodować przejście w S i te same problemy.W/g mnie zrób sobie wynik CHOMOCYSTEINY
Baca, skad ten wniosek. T nie podnosze tylko B i W a zwlascza W.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Poza tym zmienilem proporcje BTW i jak to tpowiedziano na DD: ZALEJE TO TLUSZCZEM. Nota bene zalosne.
Chyba "Baca" zasugerował się tym żałosnym psychologicznym odkryciem ekspertów z DD
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Witam wszystkich Forumowiczow. Mam na imie Emil i mam 45 lat. Potrzebuje pomocy w prawidlowym stosowaniu diety optymalnej. Moze napisze krotko i sobie : 4 lata temu mialem zawal serca i wstawiono mi stent. Po tym fakcie dowiedzialem sie o diecie dr. Kwasniewskiego i probowalem stosowac. Pojechalem do Arkadii w Jastrzebiej Gorze i uczylem sie pod okiem specjalistow. Od razu polecono odstawic wszystkie leki - oczywiscie mialem spora nadwage bo przy wzroscie 180cm wazylem 117kg. Po kilku dniach cisnienie sie unormowalo i zaczalem lepiej sie czuc. Stosowalem diete optymalna przez 3 lata, a pozniej odchodzilem troche i znowu waga wzrosla z 82 kg do 98kg. Ostatnio wzialem sie za siebie i zaczalem stosowac DO z ograniczeniem tluszczu, zeby sie odchudzic czyli bialko 60, tluszcz 100-120 i weglowodany ok 70g. Jakies 2 tyg temu pojawila sie arytmia taka, ze co kilka uderzen serca brakuje jednego . Roznie jest, czasem na3 brakuje 1 , a czasem na 10 uderzen nie ma jednego. Pojewily sie tez w tamtym roku bole w krzyzu, jak usiade np przed komputerem na kilka minut to potem ciezko wstac i sie wyporostowac, a nawet w spoczynku w krzyzu mnie boli- przechodza jakby takie prady pulsowane. Moze ktos pomoze mi w tej sytuacji bo juz jestem bezsilny. Bardzo prosze o Państwa pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Witaj Emilu. Też cierpiałam na arytmię i wiem jakie to jest niepokojące. Uważam, że to obniżenie tłuszczu i 70g węglowodanów może być niezbyt dobre. Jakie miałeś zalecenia BTW z arkadii? Jeśli po nich czułeś się dobrze i chudłeś, to może warto by było do nich wrócić? A jak sprawa wygląda z kawą? Ona paskudnie wpływa na arytmię (może przez wypłukiwanie magnezu?)...
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Witaj Reniu, dziekuje za szybka odpowiedz. 4 lata temu mialem zalecane ilosci: 50g bialka, 100-110 tluszczu i 30-50wegli, ale to na poczatku. Kawe od dluzszego czasu ograniczylem do 1 filizanki dziennie. Zauwazylem prawie na pewno, ze zwsze jak biore sie ostro za odchudzanie i ograniczam tluszcz to mam podobne problemy, ale moge sie mylic bo nie znam sie na tym tak jak Wy na forum. Obecnie jadam ok 65-70 bialka, tluszcz 100-120 i wegle ok 70 i sam nie wiem co robic bo oprocz arytmi to musze duzo wagi zrzucic. Jesli podniose tluszcz to pewnie nie schudne wiec prosze fachowcow o rade
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ważne jest to zdanie :" Przyczynowe leczenie chorób serca polega na wprowadzeniu żywienia optymalnego, w którym na 1 g białka o wysokiej wartości biologicznej przypada 3-4 g tłuszczów zwierzęcych i poniżej 0,6 g węglowodanów."
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Witaj Reniu, dziekuje za szybka odpowiedz. 4 lata temu mialem zalecane ilosci: 50g bialka, 100-110 tluszczu i 30-50wegli, ale to na poczatku. Kawe od dluzszego czasu ograniczylem do 1 filizanki dziennie. Zauwazylem prawie na pewno, ze zwsze jak biore sie ostro za odchudzanie i ograniczam tluszcz to mam podobne problemy, ale moge sie mylic bo nie znam sie na tym tak jak Wy na forum. Obecnie jadam ok 65-70 bialka, tluszcz 100-120 i wegle ok 70 i sam nie wiem co robic bo oprocz arytmi to musze duzo wagi zrzucic. Jesli podniose tluszcz to pewnie nie schudne wiec prosze fachowcow o rade
Te ilości zalecane z arkadii są na pewno korzystniejsze dla Ciebie, niż te, które stosujesz obecnie...Teraz to nawet nie są proporcje optymalne...
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Czyli podniesc tluszcz do 180 i obnizyc wegle do ok 40-50???
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Drastyczne ograniczenie tłuszczu powinno występować tylko w początkowym okresie DO, kiedy organizm intensywnie spala własne tłuszcze. Jak przestaje się chudnąć to trzeba ilość spożywanych tłuszczów zwiększyć...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja tego dokładnie Tobie nie mogę określić...
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
A co w takim razie z odchudzaniem? Moze podpowiesz mi Reniu jakie proporcje mam stosowac w mojej sytuacji? A co z bolami w krzyzu?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Najlepiej by było zwrócić się z tym do lekarza optymalnego... Na ilości BTW wpływa więcej czynników. Wzrost, aktywność fizyczna, choroby...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Z węglowodanami dość prosta sprawa: pilnować żeby na pasku ketonowym było nie więcej niż dwa krzyżyki, czyli węglowodanów jeść jak najmniej. Jak się pojawi trzeci krzyżyk dojeść 10 g W. Gdy jest za mało tłuszczu to się zjada za dużo białka?, warto sprawdzić. Żeby schudnąć odstawić cukry proste? Zrobić raz w tygodniu dzień bez jedzenia?
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Wzrost jak napisalem 180cm, aktywnosc - duzo pracuje, wlasciwie caly dzien w ruchu do poznych godzin, sypiam ok 6h. Ta arytmia pojawiala sie jak zaczynalem obcinac tluszcze do ok 100-120g , wtedy gdy chcialem zbijac intensywnie wage. Z odchudzaniem marne skutki , a arytmia jest. Kiedys intensywnie sie odchudzalem, stosujac 40g bialka do 80 tluszczu i 40 wegli - bylo to 2 lata temu. Faktycznie waga spadla kilkanascie kg przez 2 miesiace , ale mialem jakies zmiany na skorze i wlosy zaczely wypadac.
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Dziekuje Tereso! Z cukrow prostych prawie nie korzystam. Jem ziemniaki, troche warzyw, kawalek czekolady i troche z przetworow mlecznych. Najbardziej martwi mnie ta arytmia, byc moze podniesienie tluszczu pomoze.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Podniesienie tłuszczu tak. A białka i węglowodany? Wyszłam z ciężkiej choroby serca, dusznicy bolesnej, dzięki proporcji którą wyżej podała Renia: 1 : 3 - 4 : do 0,6 i się jej trzymam. Uważam, że to bardzo dobra proporcja. Zebrałam trochę materiałów na ten temat - http://www.stachurska.eu/?p=3383 .
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Bardzo dziekuje za zyczliwe podejscie i ciesze sie, ze trafilem na to forum.
|
|
|
|
|
|
|
|