adampio
Go
|
Topinambur uprawiany był przez Indian jeszcze przed odkryciem Ameryki przez Kolumba. Do Europy został przywieziony w 1615 r, przez francuskiego podróżnika Samuela de Champlain. Przez następne 200 lat jego uprawa stała się popularna w Europie. W czasie I wojny światowej we Francji był jedną z ważniejszych roślin uprawnych. Po wojnie stał się mało popularny, za bardzo kojarzył się ludziom z głodem i wojną. Po II wojnie światowej wrócił do łask, odkryto bowiem jego cenne własności odżywcze i zdrowotne. Obecnie jest uprawiany w Ameryce Północnej, Europie, Rosji, Chinach i Australii. Daje plony porównywalne, lub nawet większe niż ziemniak. W Polsce uprawiany jest na mniejszą skalę.
Ciekawostki
- Chociaż sama roślina pochodzi z Ameryki Północnej, to nazwa "topinambur" pochodzi od nazwy południowoamerykańskiego plemienia Indian Tupinamba z Brazylii, których jako pierwszy opisał szerzej w XVI w. niemiecki podróżnik Hans Staden[1]. - Gorąca herbata z plasterkiem topinamburu ma walory smakowe porównywalne do herbaty z cytryną. Z tego powodu bulwy topinamburu nazywane bywają "cytryną północy". - Bulwy topinamburu mogą być spożywane przez diabetyków. Nie zawierają skrobi, a inulina, ulega w organizmie hydrolizie do bezpiecznej dla diabetyków fruktozy. -W Ameryce topinambur ma duże znaczenie dla ludzi pasjonujących się uprawianiem sztuki przetrwania. Wielokrotnie też ratował od śmierci głodowej pierwszych europejskich osadników w Ameryce.
W porownaniu do ziemniaka:
zawiera tylko 10 gr weglowodanu / ziemniak 17 zawiera 560 mg potasu / ziemniak okolo 200 zawiera inulina / ziemniak skrobie
Smakuje zupelmie jak ziemniak i gotuje sie topinambura jak ziemniaki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
I można to to kupić w sklepie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
- Bulwy topinamburu mog± być spożywane przez diabetyków. Nie zawieraj± skrobi, a inulina, ulega w organizmie hydrolizie do bezpiecznej dla diabetyków fruktozy.
I wszystko jasne ale że ty Adampio
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Slawek, widze czasami, ze mnie nie rozumiesz. Chyba nie podejrzewasz mnie o cukrzyce?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Jedyne o co mogę cię podejrzewać to to że Ty mnie nie rozumiesz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
- Bulwy topinamburu mog± być spożywane przez diabetyków. Nie zawieraj± skrobi, a inulina, ulega w organizmie hydrolizie do bezpiecznej dla diabetyków fruktozy.
I wszystko jasne ale że ty Adampio Wobec tego prosze Cie o wytlumaczenie powyzszego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
To proste taki bullshit a ty wklejasz w ciekawostki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Myslalem, ze jestesmy w dziale kuchni optymalnej. Co wczoraj bylo za duzo whisky?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Myslalem, ze jestesmy w dziale kuchni optymalnej. dobrze myslales bo nie o dzial FORUM tu chodzi Co wczoraj bylo za duzo whisky?
wczoraj akurat nic nie było ale jak widze zaczynasz wycieczki ad personam co może jednak tłumaczyć nerwicą te ... no wiesz zresztą
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
I można to to kupić w sklepie?
Prawde mowiac bedac w Polsce nie zwracalem na to uwagi. W Danii jest to w kazdym szanujacym sie sklepie. Sa te bulwy ciekawe w smaku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Myslalem, ze jestesmy w dziale kuchni optymalnej. dobrze myslales bo nie o dzial FORUM tu chodzi Co wczoraj bylo za duzo whisky?
wczoraj akurat nic nie było ale jak widze zaczynasz wycieczki ad personam co może jednak tłumaczyć nerwicą te ... no wiesz zresztą Aaa Reniu- rozumiem, to ten @sławek, co z pierwszorocznym @adampio nisko cukrowe whisky sobie podbierali. I zaś sama zostałaś- twarda Babka z Ciebie. "Jadę na Hel".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Topinambur to nie jest czasem pastewny, bulwiasty słonecznik? Jadłem to na studiach, gorsze niż kartoszki, moim zdaniem. Inulina to polimer fruktozy, jak skrobia jest polimerem glukozy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|