Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wątek: Wyniki badan (Przeczytany 60950 razy)
|
adampio
Gość
|
No wiec zrobilem badanie krwi i wyniki w mmol/l sa nastepujace:
Cholesterol calkowity: 5,5 LDL 3,5 HDL 1,3 TG 1,5
Znaczny brak witaminy D bo mam tylko 33 nmol/l a mninimum jest 50.
Poza tym nie brak mi niczego inne.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Gość
|
...ooooooooooooo to TRAN sie klania ...
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Gość
|
Znaczny brak witaminy D bo mam tylko 33 nmol/l a mninimum jest 50.
Czyli moĹźna Ci ĹźyczyÄ - duĹźo sĹoĹca i radoĹci
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
...ooooooooooooo to TRAN sie klania ... Zaproponowalem Panu doktorowi, ze bede bral tran ale powiedzial, ze to za malo, ze musze brac duzo wieksze dawki. I pomyslec, ze witamina D powstaje w organizmie z cholesterolu, ktorego mam wystarczajaca ilosc, nalezaloby przypuszczac patrzac na wyniki.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
O tak, Opal, slonca juz nie pamietam kiedy ostatni raz widzialem. A biorac wit D bede radosny.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Gość
|
No to wracaj do Polski, tutaj jest wiÄcej sĹoĹca
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Najpierw Berlin, pozniej Rzym a w Pazdzierniku dopiero na zlota polska jesien przyjade do Polski
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
No wiec zrobilem badanie krwi i wyniki w mmol/l sa nastepujace: Cholesterol calkowity: 5,5 LDL 3,5 HDL 1,3 TG 1,5 Znaczny brak witaminy D bo mam tylko 33 nmol/l a mninimum jest 50.
przeliczajac na mg% wyglada to tak Cholesterol calkowity: 210 LDL134 HDL 50 TG132 wg. mnie HDL moglby byc wyzszy w stosunku do LDL, trojglicerydy najlepiej gdy oscyluja ponizej 100....
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
oczywiscie wszystkie parametry sa w normie, ale na diecie optymalnej najlepiej gdy TG oscyluja ponizej 100mg%
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Viola 1,5 x 39 daje 58,5
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
Viola 1,5 x 39 daje 58,5
a co to jest to 39? ja mam taka ksiazke DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA z elementami biochemii klinicznej gdzie mam podane normy w mg% i mmoli/l, Tobie obliczalam wg wczesniejszych moich parametrow lipidowych, teraz spojrzalam w tÄ
ksiÄ
zke i pisze norma dla TG -Â ponizej 200mg% co odpowiada 2,3mmoli/lczyli jesli Ty masz 1,5 mmol/l to wg proporcji wychodzi 130mg%
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
O tak, masz racje, przelicznikiem w wypadku TG jest cyfra 89. Wiec mam TRG na poziomie 133,5 co jest wysoka cyfra w DO.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Sam wyciagne wniosek:
skoro mam niski poziom HDL i wysoki poziom TRG popelniam bledy w DO.
Biore sie do naprawy diety.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
Sam wyciagne wniosek:
skoro mam niski poziom HDL i wysoki poziom TRG popelniam bledy w DO.
Biore sie do naprawy diety.
adam no nie popadaj w histerie, ogolnie nie jest zle, zwroc uwage na jedna rzecz, czy aby tych trojglicerydow nie mierzyles juz po zwiekszeniu weglowodanow? bo ilosc trojglicerydow bardzo zalezy od tego ile zjedlismy ich w ostatnich powiedziemy dwoch dniach , tak ze np. wczesniej mogles miec nizsze..... lekarze czesto mowia pacjentom by nie zmieniali drastycznie skladu swego pozywienia przed badaniem , by zachowali podobienstwo.....
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Prawde mowiac tak bylo, poniewaz dwa dni przed badaniem zwiekszylem wlasnie ilosc weglowodanow. Niemniej jednak badanie robione bylo naczczo, 15 godz bez jedzenia. Moze, moze....... Ale w swojej ksiazce podaje pan dr. Jan Kwasniewski, ze optymalni potrafia miec HDL na poziomie 100 a w niektorych przypadkach 170 mg/%. Ja mam tylko 50 No coz, pozyjemy zobaczymy. W panike nie wpadam, ale masz racje mowiac, ze moje HDL jest niskie. Wiec wniosek nasuwa sie jakby sam. Musze przemyslec pare kwestii, bo lekarza optymalnego tu nie mam.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
http://heartscanblog.blogspot.com/2009/10/vitamin-d-increased-my-cholesterol.htmlOne of the spectacular changes that develops over a year of taking vitamin D is that HDL cholesterol skyrockets.Vitamin D can also reduce triglycerides, though the effect is relatively small, usually no more than 20 mg/dl or so. Likewise, the effect on LDL is minor, with a modest reduction in the small type of LDL. Mowa o tym, ze wit D zwieksza dosc znacznie HDL, TG i LDL moze obnizyc ale umiarkowanie.... adam na slonce, biegac zamiast ten basen....
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
No coz, biegac nie lubie a basen naprawia mi moj krzywy kregoslup i zajmuje mi tylko 8 godzin tygodniowo.
Witamine D3 wlasnie zaczalem brac, konska dawke 3 x 1000 jednostek dziennie co odp. 750 mg dziennie.
Dzieki za podpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Gość
|
Co Wy chĹopa namawiacie na to bieganie jak nie lubi Adampio pĹywaj dalej ale na sĹoĹcu (odkryty basen, plaĹźa w kurorcie) w miĹym towarzystwie innych pĹywakĂłw i pĹywaczek teĹź SzczegĂłlnie te drugie da Ci wiÄcej powera niĹź kostka masĹa
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Gość
|
Co Wy chĹopa namawiacie na to bieganie jak nie lubi Adampio pĹywaj dalej ale na sĹoĹcu (odkryty basen, plaĹźa w kurorcie) w miĹym towarzystwie innych pĹywakĂłw i pĹywaczek teĹź SzczegĂłlnie te drugie da Ci wiÄcej powera niĹź kostka masĹa Blacked no ja mialam na mysli kryte baseny dlatego zasugerowalam, poza tym odmiana odĹwieĹźa psyche, no to jak nie biegi to cos innego , np. dyskoteka hihi w towarzystwie milych pan....
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|