Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Wapno (Przeczytany 20621 razy)
|
fewa
Go
|
|
Wapno
« : 2010-05-23, 10:58:27 » |
|
Jak to jest z trawieniem mięsa i tłuszczy? Rozmawiałam z pewną panią na temat diety.Stwierdziła, że stanowczo za długo ją stosuję ze względu na stan wapna w organizmie . Mięso i tłuszcze potrzebują do strawienia bardzo dużo wapna, jeżeli braknie go w pożywieniu to zabiera go z kości. Nie jestem lekarzem ani biochemikiem więc nie skomentowałam. Jak myślicie ile optymalni potrzebują tego wapna i czy na pewno potrzebny jest przy trawieniu mięsa i tłuszczy? Zapraszam do dyskusji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #1 : 2010-05-24, 08:19:40 » |
|
Szkoda, ze nikt w tym temacie się nie odezwał. Ja nie mam pojęcia, czy Optymalni mają inne zapotrzebowanie na wapń i czy grożą nam jego niedobory. Czytałam jedynie to, że najczęstszą przyczyną braku wapnia jest niedobór wit. D, gdyż jest ona potrzebna do jego przyswajania. Najwięcej wapnia jest z sardynkach(z ośćmi), serach, zielonych warzywach i wodzie mineralnej (wysoko zmineralizowanej) Szukałam linku z wypowiedzią dr Kwaśniewskiego na temat składników mineralnych u Optymalnych, ale nie znalazłam. Wiem, że osteoporoza nam nie grozi, bo do niej przyczynia się głównie brak kolagenu w diecie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #2 : 2010-05-24, 08:31:43 » |
|
Jeszcze coś takiego znalazłam:
"Gdyby było prawdą, że tzw. suplementacja, czyli dodawanie różnych składników sztucznie wyprodukowanych, mieszanych w różnych proporcjach do pożywienia, było korzystne dla człowieka, to człowiek byłby wyposażony przy urodzeniu w cały worek takich suplementów i mógłby ich używać garściami, ale się okazuje, że nie jest to potrzebne, ponieważ wszystkie witaminy i suplementy i mikroelementy są w optymalnych ilościach i można je znaleźć w naturalnych produktach pochodzenia zwierzęcego, nawet witaminę C włącznie, w tych narządach, w których powiedziałem. Dziękuję Państwu. Życzę smacznego."
Jan Kwaśniewski
I coś takiego: WAPŃ. Spośród wszystkich składników mineralnych ma największy udział w budowie organizmu. Wapń i fosfor, pozostając ze sobą we wzajemnym stosunku dwa do jednego, zapewniają prawidłowy stan kości i zębów. Rola tego pierwiastka jest, więc bardzo istotna szczególnie w procesie kształtowania się tkanki kostnej u dzieci i młodzieży, gdy kości rosną i stają się twardsze. Wapń w organizmie niemal w całości odkładany jest w kościach i zębach. Warunkiem prawidłowego wchłaniania wapnia jest dostateczna ilość witaminy D w organizmie. Wapń i magnez natomiast utrzymują prawidłową czynność układu sercowo-naczyniowego. Wapń bierze udział w procesach krzepnięcia krwi oraz prawidłowym działaniu układu nerwowego i mięśniowego.
Niedobór Przy deficycie wapnia mogą wystąpić oznaki jak skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, ból w stawach, zwolnienie tętna Następnymi objawami są bicie serca, krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe, zaburzenia chodu, złamania kości, zaburzenia wzrostu u dzieci Ponieważ prawie 99% wapnia znajduje się w zębach i kościach, dlatego jego niedobór prowadzi do osteomalacji (rozmiękanie kości), osteoporozy, próchnicy zębów i krzywicy.
Nadmiar Nadmiar wapnia w pożywieniu, zwykle powyżej 2000 mg może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych.
Źródła Znaczne ilości wapnia zawiera m. in. mleko i produkty mleczne, sery, soja, sardynki, łosoś, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, jarmuż, fasola, brokuły jaja, szpinak, buraki i rabarbar. Należy pamiętać, ze kwas szczawiowy zawarty w szczawiu, szpinaku i rabarbarze oraz kwas fitynowy zawarty w produktach zbożowych i strączkowych utrudnia wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #3 : 2010-05-24, 09:17:53 » |
|
Człowiek nie potrzebuje wapna ani palonego, ani gaszonego. Wapno pobierane per os jest wybitnie szkodliwe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #4 : 2010-05-24, 09:21:38 » |
|
"WojciechS" chyba z ciebie nie jest taki "wapniak", żeby nie wiedzieć o co chodzi..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #5 : 2010-05-24, 09:23:36 » |
|
Jakie pytanie, taka odpowiedź!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #6 : 2010-05-24, 09:24:22 » |
|
..wapno - wapń ..jeden czort...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #7 : 2010-05-24, 09:27:00 » |
|
Człowiek nie potrzebuje wapna ani palonego, ani gaszonego. Wapno pobierane per os jest wybitnie szkodliwe. .. Widać, że nie tylko ja lubię łapać za słówka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #8 : 2010-05-24, 09:28:20 » |
|
A juści, a z "węgli" najdroższy jest diament...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #9 : 2010-05-24, 09:29:38 » |
|
...a energetycznie najlepszy - KOKS
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #11 : 2010-05-24, 09:50:48 » |
|
Właśnie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #12 : 2010-05-24, 10:10:58 » |
|
Dzięki renia. Być może mam niedobory wapna i dlatego nie mogę się pozbyć raz na zawsze bólu w stawach / zwyrodnienie /. Może Toan coś podpowie ile tego wapna potrzeba optymalnym ? Zastanawiałam się czy nie skorygować dietę biorąc pod uwagę, że mięso potrzebuje do strawienia dużo wapna i zastąpić wyłącznie jajkami. Mięso tylko od czasu do czasu, jak przyjdzie ogromna ochota.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #14 : 2010-05-24, 16:13:35 » |
|
a propo, wie ktoś co się dzieje z Adminem ? Ostatnia wypowiedź z 10 kwietnia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #15 : 2010-05-24, 16:21:27 » |
|
Ma nas sympatycznie dosyc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #16 : 2010-05-24, 23:45:01 » |
|
Dzięki renia. Być może mam niedobory wapna i dlatego nie mogę się pozbyć raz na zawsze bólu w stawach / zwyrodnienie /. Może Toan coś podpowie ile tego wapna potrzeba optymalnym ? Zastanawiałam się czy nie skorygować dietę biorąc pod uwagę, że mięso potrzebuje do strawienia dużo wapna i zastąpić wyłącznie jajkami. Mięso tylko od czasu do czasu, jak przyjdzie ogromna ochota. bialka z miesa nie potrzeba duzo,najzdrowsze produkty,to podroby, jajka,tlusty boczek i tluszcze a reszte mozna zapomniec. Bialko w nadmiarze nie jest do konca trawione i zalega w organizmie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #17 : 2010-05-25, 11:11:57 » |
|
Masz rację kodar. Ostatnio jadłam więcej białka bo byłam głodna, mimo to nie przytyłam. Może jestem na tym etapie, że powinnam jeść tego białka znacznie mniej. Teraz mam idealną wagę przy wzroście 158cm waga 49-50kg. Musiałabym zwiększyć ilość węgli aby bardziej nie schudnąć. Pozdrawiam Ewa Admin odezwij się do nas
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #18 : 2010-05-25, 13:41:14 » |
|
Bialko w nadmiarze nie jest do konca trawione i zalega w organizmie. Razz A ja myslalem, ze jest przerabiane na weglowodany. Widocznie sie myle
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
Odp: Wapno
« Odpowiedz #19 : 2010-05-25, 13:49:13 » |
|
Bialko w nadmiarze nie jest do konca trawione i zalega w organizmie. Razz A ja myslalem, ze jest przerabiane na weglowodany. Widocznie sie myle a weglowodany nie sa trawione,bo bedac na diecie tlustej brak enzymow na ich trawienie????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|