Autor
|
Wtek: czy warto glosowac na Tuska ? (Przeczytany 100142 razy)
|
adamel
Go
|
"Panie majster, która godzina? - A wiesz, Józek, że też bym się napił."
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Te czasy też miały swój urok.. Ludzie byli jakos bardziej zyczliwi niz teraz. Mysle, ze nawet ci co pamietaja te czasy to pamietaja wiekszosc dobrych rzeczy. Za nic nie wrocilbym sie dobrowolnie w tamte czasy. Jedno co bylo troche lepsze to tylko to, ze nie bylo takiej biedy jak teraz. Żywnosc byla tania( ta podstawowa) i nikt nie chodzil glodny. Reszta cala byla do dupy. Wtrącę swoje 3 grosze do "zeto 555"; przed 1989 rokiem robiłem to samo, co teraz- prowadziłem własną działalność, w tej samej branży, więc mam skalę porównawczą. Były trudności materiałowe, ale dało się prosperować i zarabiać godziwe pieniądze, przy opłacaniu stałej taksy - karty podatkowej. Dzisiaj cała branża przechodzi kryzys ze względu na zubożenie społeczeństwa i z rozrzewnieniem wspomina czasy PRL. A "wolność"? Co przeciętnemu Kowalskiemu z tej wolności, skoro nie stać go na urlop? Jak słyszę pochwały tej naszej rzeczywistości, to mam delikatnie mówiąc ambiwalentne odczucia.
Co z tego, ze miales kilka tysiecy w kieszeni jak nie mogles nic za to kupic. Pamietam scene ze sklepu jak wszystko bylo na kartki - pani tlumaczyla malemu dziecku dlaczego nie moze mu kupic czekoladki. Wszystko na kartki - pamietam, ze nawet losowalismy w szkole talony na buty. Pomysl spokojnie nie tylko o tym jak Tobie bylo dobrze, ale tez o calej reszcie i powiedz jeszcze raz , ze teraz jest gorzej.
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Chyba trochę przesadzasz, bo bywałem w wielu "domach" i pierwsze pytanie brzmiało - "czy napiję się kawy?", mimo, że ta była ogólnie niedostępna. Można było kupić prawie wszystko, tylko trzeba było wiedzieć gdzie. Prawdą jest, że drożej, ale nie stanowiło to problemu, bo i tak ludzi było na to stać.
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
No bo wtedy to panował WOLNY RYNEK z którym ówczesna władza nie mogła sobie poradzić tak dobrze jak dzisiejsza kiedyś walczono z nim pod hasłem "SPEKULACJI" a dzisiaj "KONCESJI" dzisaj mają łatwiej internet komputery
|
|
|
|
|
|
|
Sandman80
Go
|
a ile wtedy kosztowało kupno mieszkania (30 letni kredyt?) budowa domu opłaty , prąd gaz itd a nie kawa i papierosy
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mieszkanie 70 m, kosztowało wtedy 5000 USD, bez kolejki i bez norm powierzchni na osobę w rodzinie któa miała w tym mieszkaniu zamieszkać.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To był majątek... Pamiętam jak się cieszyłam, jak od szwagra z USA dostaliśmy 200$ To był szmal..
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
A jak fajnie było z samochodami (kupionymi na talon po znajomości w fabryce) jak ktos miał oczywiscie - jeździł, jeździł, a ono wciąż nabierało wartości . A teraz? Człowiek ledwo co kupił i juz stracił Ech kiedys to było zycie jak sie było po odpowiedniej stronie
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Siedem cudów polskiego socjalizmu -
1 -Każdy miał pracę 2 -Mimo że każdy miał pracę, nikt nic nie robił. 3 -Mimo że nikt nic nie robił, plan wykonywano w ponad 100% 4 -Mimo że plan wykonywano w ponad 100%, nigdzie niczego nie było. 5 -Mimo ze nigdzie niczego nie było, każdy wszystko miał. 6 -Mimo że każdy wszystko miał,wszyscy kradli. 7 -Mimo że wszyscy kradli,nigdy nigdzie niczego nie brakowało.
Siedem cudów polskiego kapitalizmu.
1 -Nikt nie ma pracy. 2 -Mimo że nikt nie ma pracy,wszyscy pracują. 3 -Mimo że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany w 100% 4,-Mimo że plan nie jest wykonywany w 100% wszędzie wszystko jest. 5 -Mimo że wszędzie wszystko jest, nie każdy wszystko ma. 6 -Mimo że nie każdy wszystko ma, kradną ci, którzy wszystko mają. 7 -Mimo że kradną ci, którzy wszystko mają, nigdy nikogo z nich nie złapano
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No tak - nie wszyscy kradli. Niektórzy tylko przywłaszczali sobie wspólną własność.. ..niektórzy nie mieli co kraść, a niektórzy nie chcieli... Ale prawdą jest to, że sporo osób przywłaszczanie państwowych rzeczy traktowało jako "zaradność", a nie kradzież..
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Reniu, a jak nazwiesz teraźniejsze przejmowanie wszelakich synekur? Mam nadzieję, że pamiętasz słynną wypowiedź - "po prostu Stasiu ( Dobrzański ) chciał się spróbować w biznesie". Bez włożenia grosza? Ty porównujesz kradzież "paru cegieł" z przejęciem majątku narodowego?- chyba teraz mamy zupełnie inną skalę. W PRL kapitalistą był ktoś, kto coś produkował, lub świadczył odpłatne "usługi dla ludności", nota bene dla obopólnej korzyści, ponieważ wszyscy wiemy, jakie były braki. Dzisiaj ten sam człowiek ( a między innymi, ja ) zasługuje na miano imbecyla, bo interesy teraz robi się w oparciu o politykę. Kiedyś pokutował tai dowcip; w szpitalu urodziło się dziecko bez rąk i nóg; ordynator pyta - czy ma plecy? - Tak - to da sobie radę w życiu. Myślę, że bardziej odzwierciedla naszą rzeczywistość.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Reniu, a jak nazwiesz teraźniejsze przejmowanie wszelakich synekur?
Wcale nie nazwę, bo nie lubię używać brzydkich wyrazów..
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Ależ, ulżyj sobie...
|
|
|
|
|
|
|
Gazda412
Go
|
Rok 1980 -89 w kieszeni pieniądze, pólki puste. Rok 2005, w tym czasie miwłem kilka sklepów. Przychodzi matka z dzieckiem na zakupy. kiuedfy wychodzą - płaczą obydwoje. Dziecko płacze , bo mqama nie kupiła mu cukierków lub czkoladki, a mama z żalu, bo nie stać jej nawet na 10dkg. cukierków. Serce pęka. Pozdrawiwam wszystkich - sytych i głodnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
tadzio
Go
|
aby głosować na PO trzeba miec nieodpowiednią czynność umysłu
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Jesli ktos teskni za PRL-em to zapraszam do Korei Polnocnej, Wietnamu lub moze byc jeszcze Kuba. Tak mogla wygladac teraz Polska - wqiec prosze sobie dokladnie przypomniec tamte czasy. Jesli ktos mial mozliwosci to mogl " dorobic" to pensji, ale byla jeszcze cala rzesza ludzi, ktorzy niczego nie mieli.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Polska, to Polska i porównywanie Ojczyzny Miłej do bananowych reżimów jest mało stosowne.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
aby głosować na PO trzeba miec nieodpowiednią czynność umysłu
A jakie jest kryterium prawidłowej czynnosci umysłu? P.S. Nadinterpretacja "prawidłowej czynnosci umysłu" jak i "30g" jak i wielu innych "reguł" prowadzi niektórych "opty"malnych na złą stronę mocy
|
|
|
|
|
|
|
|
|