renia
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #60 : 2010-08-20, 16:42:49 » |
|
Wiedzialem, wiedzialem. Zawsze jak kobiety maja "zakaszac" rekawy to okazuje sie, ze maja krotki rekawek. Ale widocznie tak ma byc! Natury nie przeskoczysz.. ani nie przepłyniesz..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #61 : 2010-08-20, 16:50:21 » |
|
.. Gdyby nie jakość białek i tłuszczy w nich zawartych, to BTW takiej konserwy wygląda całkiem optymalnie. Mi te dawne konserwy smakowały np. Turystyczna, Gulasz angielski, albo szynka lub boczek konserwowy...Może temu, że wtedy wszystko smakowało..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #62 : 2010-08-20, 16:55:52 » |
|
Wracam do tematu Ciastka mam zrobione (dwa talerze) wygląd mają nie za ciekawy - takie jasnobrązowe, ale smak bardzo dobry. Pierwsze gdy posmakowałam, to trochę taki dziwny, niespotykany smak. Ale piąte to już było pyszne. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ciasto było dosyć rzadkie i przy pieczeniu mi się ciastka trochę zlały i połączyły. Ale łatwo było je porozdzielać. Piekłam na papierze do pieczenia posmarowanym masłem. Nic nie przywarły.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #63 : 2010-08-20, 19:19:13 » |
|
Reniu, wolna chata, więc planuj bal Ciastka robiłaś te z płatków owsianych?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #64 : 2010-08-20, 19:32:20 » |
|
Nie. Te magnezowe. Miałam orzechy włoskie - rozdrobnione w woreczku tłuczkiem (wałka nie mam - bo mąż grzeczny i dotąd nie potrzebowałam ) ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, trochę sezamu, pestki dyni i rodzynki. Wzięłam wszystkich składników po 150% ( z 6 jajkami). Tam gadzie pisało orzechy lub migdały - dałam mieszankę orzechów z migdałami - tak, żeby łącznie dało mi 150g.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #65 : 2010-08-20, 20:10:55 » |
|
Nigdy nie dodawaliśmy siemienia- to ono psuje wyglad i smak , nieco. Cały czas podkreślam , że masa NIE może być nawet lekko płynna , bo się połączą na blaszce. To ma się trzymać razem jak mąż i żona po 40-tu latach zaobrączkowania...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #66 : 2010-08-20, 20:16:25 » |
|
... masa NIE może być nawet lekko płynna , bo się połączą na blaszce. To ma się trzymać razem jak mąż i żona po 40-tu latach zaobrączkowania...
Renia zapewne podeszła do tego dosłownie i "zaobrączkowała" wszystkie ciastka na jednej blaszce żeby się "trzymały" razem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #67 : 2010-08-20, 20:25:11 » |
|
Na dwóch blaszkach (tych oryginalnych z kuchenki ) ale i tak się połączyły..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #68 : 2010-08-20, 20:53:42 » |
|
Na dwóch blaszkach (tych oryginalnych z kuchenki ) ale i tak się połączyły.. "Ciastkowa miłość" rządzi się widocznie swoimi prawami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #69 : 2010-09-26, 12:54:55 » |
|
Temat jest o krzemie. Z tego co wiem krzemu dużo jest w skrzypie. Trzeba tylko ten skrzyp pić w postaci wywaru.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #70 : 2010-09-26, 21:49:05 » |
|
Temat jest o krzemie. Z tego co wiem krzemu dużo jest w skrzypie. Trzeba tylko ten skrzyp pić w postaci wywaru.
dobrze kumasz i dzieki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #71 : 2010-09-27, 00:19:55 » |
|
Czytałem tutaj na forum o preparacie krzemowym, to znaczy pewnie suplemencie. Podchodzi pod wątek. A tak w ogóle to wyczytałem dzisiaj, że warzywa mają w sobie tej krzemionki odpowiednie ilości. Oczywiście kaszę jaglaną nada jeść. Jest to produkt bardzo zrównoważony i sam w sobie prawie optymalny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #72 : 2010-09-27, 09:39:48 » |
|
A co powiecie o kaszy gryczanej prażonej ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #73 : 2010-09-27, 10:55:36 » |
|
A co powiecie o kaszy gryczanej prażonej ?
No to jeśli chodzi o walory smakowe, to dla mnie zdecydowanie lepsza nieprażona
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #74 : 2010-09-27, 15:48:10 » |
|
A co powiecie o kaszy gryczanej prażonej ?
No to jeśli chodzi o walory smakowe, to dla mnie zdecydowanie lepsza nieprażona Właśnie nie wiem dlaczego kupiłam prażoną, tez mi nie za bardzo smakuje, ale słyszałam, że wartościowsza od zwykłej Dlatego byłam ciekawa opinii na temat tych różnic
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #75 : 2010-09-27, 16:08:18 » |
|
Kaszę gryczaną należy jeść surową, bo podczas prażenia się krzem, witaminy i enzymy rozkładają do kwarków! A wiadomo, że w żołądku kwarki się nie trawią!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #76 : 2010-09-27, 16:09:03 » |
|
zapomniałem dodać buźkę -
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #77 : 2010-09-27, 16:36:14 » |
|
Ale chyba trzeba ja najpierw ugotować????????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #78 : 2010-09-27, 16:48:36 » |
|
Chyba nie można najpierw ugotować, a potem jeść surową..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #79 : 2010-09-27, 16:55:56 » |
|
No co Wy? surową kaszę mam jeść ???????????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|