Autor
|
Wtek: KRZEM (Przeczytany 128772 razy)
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #100 : 2010-09-27, 20:40:11 » |
|
Sodomia i gomoria! Apage rawpaleo, apage!!!
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
|
« Odpowiedz #101 : 2010-09-27, 22:01:54 » |
|
Żaden niedźwiedź, żaden Harper. Na problemy z włosami - keratyna. Jak keratyna to śierść. Jak sierść to najlepiej rawpaleło animalis. Ze zwierząt brać przykład i nie cackać się, jeść razem z sierścią, piórami, etc.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #102 : 2010-09-27, 22:06:53 » |
|
Albo w wersji light - zjadać całe zwierzęta tuż przed zabiciem..
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
« Odpowiedz #103 : 2010-09-27, 22:10:25 » |
|
Ale na ten przykład takie flondry nie mają ani piórek, ani sierści - czyli na surowo niejadalne?
|
|
|
|
|
|
|
RTS
Go
|
|
« Odpowiedz #104 : 2010-09-27, 22:14:20 » |
|
Ale na ten przykład takie flondry nie mają ani piórek, ani sierści - czyli na surowo niejadalne?
Nie tykać, tym bardziej "pod łuskę".
|
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
|
« Odpowiedz #106 : 2010-09-28, 08:33:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #107 : 2011-05-21, 08:47:43 » |
|
Wracam jednak do głównego tematu tego wątku - krzemu. Jako pierwszy na świecie zrobiłem wino krzemowe - tak myślę. Zdążyło się już pięknie wyklarować , posiada kolor słomkowy smak nieciekawy , bo krzemowy. Seta wieczorową porą dobrze robi... Jeśli chcecie się przekonać - zapraszam.
/sklad: kasza jaglana , owies , ryż , woda ze studni/
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #108 : 2011-05-21, 09:03:52 » |
|
Coś a'la sake...
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #109 : 2011-05-21, 09:31:43 » |
|
Raczej chyba nie - bo ryżu tylko śladowa ilość. Podstawa to kasza i owies!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #110 : 2011-05-21, 09:46:10 » |
|
No to niech będzie "kaowiec"... jak zwał tak zwał...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #111 : 2011-05-21, 10:22:57 » |
|
PROŚBA Bardzo chętnie uzupełnię swoją wiedzę na temat roli krzemu w organizmie, dlatego bardzo proszę o podanie choć jednego tytułu podręcznikowego, w którym opisane jest zagadnienie, ponieważ w żadnym podręczniku, których posiadam duży zbiór, nic nie można znaleźć na temat roli tego pierwiastka w organizmie. Publikacje popularnonaukowe podające informacje typu: (...) wypadanie włosów, kruchliwość paznokci, skłonność do krwotoków, stany zapalne, schorzenia skóne, odleżyny, grzybice, łupieże, zastarzałe rany opanowywuje się przez podawanie krzemionki...(...), czy "krzem usuwa substancje toksyczne z komórek" mnie nie interesują!
PS krzem zawarty w tkance łącznej nie jest wydalany z organizmu, więc pisanie o zapotrzebowaniu 20-30mg/D dla człowieka jest raczej informacją "z kapelusza". Ale mogę się mylić, więc stąd ta PROŚBA.
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #112 : 2011-05-21, 10:35:47 » |
|
Osobiście , to informacje zawarte w książkach prof. Sedlaka zwróciły moją uwagę. No i to , że świat tzw. nauki milczy na ten temat. A dlaczego milczy? Można się tylko domyślać , a najlepiej wiedzieć!
|
|
|
|
|
|
|
Daniel
Go
|
|
« Odpowiedz #113 : 2011-05-21, 11:25:17 » |
|
Profesor Sedlak twierdził, że krzem był podstawowym pierwiastkiem w pierwszych formach życia. Dopiero potem powstało życie oparte na węglu. Tak to przynajmniej zrozumiałem. Jeżeli ma rację, to mamy do czynienia z dwoma systemami, które raczej się wykluczają niż uzupełniają. Nie sądzę więc, że krzem ma teraz jakieś kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. Owszem, znajduje się w składzie różnych tkanek, ale w śladowych ilościach tak jak i inne pierwiastki.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #114 : 2011-05-21, 12:38:34 » |
|
Krzem ma bardzo duże powinowactwo do tlenu, podobnie jak węgiel, ale życie na krzemie nie mogło się udać na Ziemi, bo krzemionka jest krystalicznym, nierozpuszczalnym, bardzo stabilnym chenicznie ciałem stałym, w przeciwieństwie do gazowego i dobrze rozpuszczalnego w wodzie dwutlenku węgla. Dzięki temu to węgiel w przeciwieństwie do krzemu, ciągle krąży między żywą materią, wodą i atmosferą, co zowie się "obiegiem węgla w przyrodzie".
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
|
« Odpowiedz #115 : 2011-05-21, 12:47:43 » |
|
PROŚBA Bardzo chętnie uzupełnię swoją wiedzę na temat roli krzemu w organizmie, dlatego bardzo proszę o podanie choć jednego tytułu podręcznikowego, w którym opisane jest zagadnienie, ponieważ w żadnym podręczniku, których posiadam duży zbiór, nic nie można znaleźć na temat roli tego pierwiastka w organizmie. Publikacje popularnonaukowe podające informacje typu: (...) wypadanie włosów, kruchliwość paznokci, skłonność do krwotoków, stany zapalne, schorzenia skóne, odleżyny, grzybice, łupieże, zastarzałe rany opanowywuje się przez podawanie krzemionki...(...), czy "krzem usuwa substancje toksyczne z komórek" mnie nie interesują!
PS krzem zawarty w tkance łącznej nie jest wydalany z organizmu, więc pisanie o zapotrzebowaniu 20-30mg/D dla człowieka jest raczej informacją "z kapelusza". Ale mogę się mylić, więc stąd ta PROŚBA.
Znalazlem cos po rosyjsku. Autor odsyla do innych prac. http://zhurnal.lib.ru/e/etkin_w/fenomenkremniyaizdoroveludey.shtml Серьёзные научные исследования о роли кремния для здоровья людей освещены в монографиях В.Кривенко и др. "Литотерапия", М., 1994, Э.Михеевой "Целительские свойства кремния", С-П, 2002, трудах М.Воронкова и И.Кузнецова (АН СССР, Сиб. отд., 1984), А.Паничева, Л.Зардашвили, Н.Семеновой и др. Показано, что кремний участвует в обмене фтора, магния, алюминия, и других минеральных соединений, но особенно тесно взаимодействует со стронцием и кальцием. Один из механизмов воздействия кремния состоит в том, что благодаря своим химическим свойствам он создает электрические заряженные коллоидные системы, которые обладают свойством как бы приклеивать на себя вирусы и болезнетворные микроорганизмы, несвойственные человеку. Недостаток кремния в организме приводит к выпадению волос, размягчению и болезням суставов, сахарному диабету, гепатиту, энцефалиту, зобу, рожистым воспалениям кожи, силикозному малокровию, заболеванию соединительной ткани и глазного хрусталика, камням в печени и почках, атеросклерозу. Введение в организм соединений кремния задерживает развитие последнего и способствует нормальному функционированию сосудов, спасению человека от стенокардии, инфаркта миокарда, кардиосклероза, аритмии сердца, инсульта, психических нарушений. Кремний придает прочность, эластичность и непроницаемость кровеносным сосудам, препятствует проникновению липоидов в кровь и отложению их на стенках сосудов.
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #116 : 2011-05-21, 15:59:05 » |
|
Dziwi mnie tylko jedno , chociaż nic mnie już nie dziwi. Zadano sobie sporo trudu , aby wykazać ile w poszczególnych produktach żywnościowych jest treoniny , izoleucyny , fenyloalaniny i innych/komu to potrzebne i do czego?!/ , a nie wspomina się o najważniejszym pierwiastku na ziemi - krzemie.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
« Odpowiedz #117 : 2011-05-21, 20:04:57 » |
|
Nie wspomina się o czymś śladowym, czyli zupełnie nieważnym...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|