Autor
|
Wtek: KRZEM (Przeczytany 128643 razy)
|
WojciechS
Go
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #120 : 2011-05-21, 20:18:44 » |
|
... w skrzypie... Oczywiście żartuję, bo skrzyp polny jest TRUJĄCY!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #121 : 2011-05-21, 20:31:13 » |
|
Skoro jest trujący, to dlaczego robią suplementy ze skrzypem polnym - na wzmocnienie włosów i paznokci?
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
|
« Odpowiedz #122 : 2011-05-21, 21:13:48 » |
|
... w skrzypie... Oczywiście żartuję, bo skrzyp polny jest TRUJĄCY! Ty jak zarujesz to pisz, ze to jest zart. Taki jeden z zakonu Mistrza wzial na powaznie twoj zart i rozglasza wszem i wobec, ze twoj znajomy juz umiera na raka z powodu ZO.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
|
« Odpowiedz #123 : 2011-05-21, 23:08:03 » |
|
Skoro jest trujący, to dlaczego robią suplementy ze skrzypem polnym - na wzmocnienie włosów i paznokci?
A czemu ludzie na całym świecie łykają miliony tabletek i czemu dodaje się do jedzenia tony chemii? To oczywiście w pewien sposób ponury żart.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
|
« Odpowiedz #124 : 2011-05-21, 23:22:10 » |
|
PROŚBA Bardzo chętnie uzupełnię swoją wiedzę na temat roli krzemu w organizmie, dlatego bardzo proszę o podanie choć jednego tytułu podręcznikowego, w którym opisane jest zagadnienie, ponieważ w żadnym podręczniku, których posiadam duży zbiór, nic nie można znaleźć na temat roli tego pierwiastka w organizmie. Publikacje popularnonaukowe podające informacje typu: (...) wypadanie włosów, kruchliwość paznokci, skłonność do krwotoków, stany zapalne, schorzenia skóne, odleżyny, grzybice, łupieże, zastarzałe rany opanowywuje się przez podawanie krzemionki...(...), czy "krzem usuwa substancje toksyczne z komórek" mnie nie interesują!
PS krzem zawarty w tkance łącznej nie jest wydalany z organizmu, więc pisanie o zapotrzebowaniu 20-30mg/D dla człowieka jest raczej informacją "z kapelusza". Ale mogę się mylić, więc stąd ta PROŚBA.
A gdzie są te badania mówiące że krzem nie jest wydalany z organizmu? Nie chcę udawać kogoś kto wie wszystko, badań też nie mam żadnych na podorędziu, ale myślę sobie że ten krzem jednak może być wydalany z organizmu do pewnego stopnia. Tak rozumiem zasadę funkcjonowania organizmu m.in. że ten nigdy nie pozbywa się w pełni pierwiastków ale niedobory są faktem. Organizm m.in. zużywa pierwiastki do leczenia się (odnawiania) i w szczególnie niesprzyjających warunkach wykorzystuje to czego by nie wykorzystał w ten sposób normalnie. Myślę że to też może dotyczyć i raczej na pewno w jakimś stopniu krzemu. Z tego co czytałem o krzemie to on czyści i odbudowuje m.in. tkankę łączną. I taki też może być sens jego stosowania, nie jako zapotrzebowanie organizmu ale jako środek pozwalający na pewne reakcje. Nie wiem czy dość jasno się wyrażam. Dodam jeszcze że organizm w niesprzyjających warunkach może wykorzystać dany pierwiastek do pewnego stopnia do którego nie zagraża to życiu, ale różnego rodzaju lekarstwa (trucizny) mogą zmusić organizm do tego aby w nienaturalny sposób organizm wykorzystywał swoje zasoby. Nie wydaje mi się aby skrzyp mógł komuś zaszkodzić, chociaż czytałem też że "wypłukuje" z organizmu witaminy B. Ale to jest tak z każdym ziołem, a w zasadzie nawet z pokarmami, szczególnie tymi przetworzonymi, nie mówiąc już o farmaceutykach które mają o wiele większą siłę oddziaływania niż zioła.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #125 : 2011-05-21, 23:49:22 » |
|
A czemu ludzie na całym świecie łykają miliony tabletek i czemu dodaje się do jedzenia tony chemii? To oczywiście w pewien sposób ponury żart. Chyba nie sugerujesz, że ktoś chce nam celowo zdrobić krzywdę...
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #126 : 2011-05-22, 06:49:58 » |
|
Reniu , Prof Aleksandrowicz ujął to tak: "Nieprzewidziane skutki zamierzonego działania są najczęstszą chociaż niedostrzegalną przyczyną chorób cywilizacyjnych"
Świadomie lub nie , ale krzywda jest w tym przypadku nieunikniona.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
« Odpowiedz #127 : 2011-05-22, 07:40:06 » |
|
Ty jak zarujesz to pisz, ze to jest zart. Taki jeden z zakonu Mistrza wzial na powaznie twoj zart i rozglasza wszem i wobec, ze twoj znajomy juz umiera na raka z powodu ZO. No niestety, ale Jaśnie Wielmożny pacnął mi bana na "ss" , bo pociągnąłbym dla dobra dobrych dzieci wąteczek, ale nie mogiem... Dużo radości im sprawiłem przecież zakładając kilka sensacyjnych wątków!
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
« Odpowiedz #128 : 2011-05-22, 07:42:10 » |
|
Na pewno skrzyp co wiadomo od dawien dawna i czego mnie jeszcze uczono w szkole jest substancja fotouczulającą . A więc plamy pigmentacyjne( chloasma , melasma )możemy sobie pięknie zafundować .
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
« Odpowiedz #129 : 2011-05-22, 07:43:21 » |
|
Ty jak zarujesz to pisz, ze to jest zart. Taki jeden z zakonu Mistrza wzial na powaznie twoj zart i rozglasza wszem i wobec, ze twoj znajomy juz umiera na raka z powodu ZO. No niestety, ale Jaśnie Wielmożny pacnął mi bana na "ss" , bo pociągnąłbym dla dobra dobrych dzieci wąteczek, ale nie mogiem... Dużo radości im sprawiłem przecież zakładając kilka sensacyjnych wątków! Ty to jesteś numer
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
« Odpowiedz #130 : 2011-05-22, 07:48:14 » |
|
Muszem dbać o psyche mitołków, brajanków, zenonków, płaskich, że molkomaciusiu i samej molce nie wspomnę! To takie miłe dzieciaki...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #131 : 2011-05-22, 08:40:34 » |
|
Reniu , Prof Aleksandrowicz ujął to tak: "Nieprzewidziane skutki zamierzonego działania są najczęstszą chociaż niedostrzegalną przyczyną chorób cywilizacyjnych"
Taka jest niestety prawda... Ja wcześniej myślałam, że lekarze nas oszukują, ale oni "oszukują" również samych siebie...Może ci na szczycie "góry" działają w sposób zamierzony...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #132 : 2011-05-22, 08:43:40 » |
|
Muszem dbać o psyche mitołków, brajanków, zenonków, płaskich, że molkomaciusiu i samej molce nie wspomnę! To takie miłe dzieciaki... Ostatnio to szczególnie brajan mnie rozbraja...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
« Odpowiedz #133 : 2011-05-22, 09:28:28 » |
|
To strasznie zajefajny gostek!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #134 : 2011-05-22, 10:02:28 » |
|
Trochę przesadza... skoro nawet JW z nim nie wyrabia...
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
|
« Odpowiedz #135 : 2011-05-22, 15:44:26 » |
|
Taka jest niestety prawda... Ja wcześniej myślałam, że lekarze nas oszukują, ale oni "oszukują" również samych siebie...Może ci na szczycie "góry" działają w sposób zamierzony... To się nazywa szczyt inteligencji. Ale tutaj oszukują się nie tylko lekarze. Ludzie niezależnie od zawodu mylą oszukańczo inteligencję z przewrotnością.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #136 : 2011-05-22, 18:21:23 » |
|
Wracając do krzemu, to dzisiaj uzupełniłam sobie jego poziom kaszą gryczaną. Z pieczenią z łopatki i sosem wyśmienicie smakowała...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
« Odpowiedz #137 : 2011-05-22, 18:35:31 » |
|
Muszem dbać o psyche mitołków, brajanków, zenonków, płaskich, że molkomaciusiu i samej molce nie wspomnę! To takie miłe dzieciaki... Wojciechu Ty to dobry człowiek jesteś
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #138 : 2011-05-22, 20:14:25 » |
|
Wracając do krzemu, to dzisiaj uzupełniłam sobie jego poziom kaszą gryczaną. Z pieczenią z łopatki i sosem wyśmienicie smakowała... No i super - lepiej jednak krzem niż tryptofan , treoninę , czy inne jakieś tam...setne po przecinku.
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #139 : 2011-05-23, 05:23:38 » |
|
Nie wspomina się o czymś śladowym, czyli zupełnie nieważnym... Czyżby prof. Sedlak zawracał sobie głowę duperelami pisząc: cyt."Terapia krzemowa wobec rozwijającej się szybko farmakologii związków krzemoorganicznych otwiera nadzieje na wyleczenie niejednego schorzenia , które obecnie uchodzą za nieuleczalne"(....)"Dostrzegam w krzemie nie tylko czynnik młodosci bilogicznej , ale również rolę "odchamiacza" ludzkości."
|
|
|
|
|
|
|
|
|