kristan
Go
|
|
KRZEM
« : 2010-06-05, 17:14:59 » |
|
Nic na temat tego pierwiastka, Śp. MORGANO nie napisał , w tym watku , ani w w innych. Ostatnio temat krzemu zaciekawił mnie wyjatkowo z uwagi na duże zapotrzebowanie potraw z kaszy jaglanej. Zawsze jak mam jakąś chęć na coś wyjatkowego przyglądam się temu od podszewki. Wiem , ze mój organizm czegoś się domaga. Jestem pewny , że w tym przypadku chodzi o krzem , który jest matrycą naszego organizmu , o czym wspominał ks.prof.Wł. Sedlak. "Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz" - proch jednak zastapiłbym piaskiem , bo piasek to właśnie krzem. Trudno jednak zjeść garść piachu - prawda?! Ponieważ na mojej www jest sporo potraw właśnie z tego produktu - ostatni: http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=245 chciałbym dowiedziec się od Szanownych forumowiczów/może wiedzą/ - ile krzemu posiada 100 gram suchej kaszy jaglanej. Chcę wszystko , no prawie wszystko , wiedzieć o niej. Na polsko-języcznych stronach nic nie znalazłem , a ang...nie byłem na tych lekcjach. Z góry dziekuję.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #1 : 2010-06-05, 19:03:28 » |
|
Wszędzie piszą, że zawiera dużo krzemu.. ale pewnie chciałbyś bardziej precyzyjny przekaz....
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
« Odpowiedz #2 : 2010-06-05, 19:16:19 » |
|
Najtaniej "suplementacja" krzemem wychodzi w szkle wodnym, czyli dodatku do żywności o symbolu E550 SMACZNEGO!
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #3 : 2010-06-05, 19:50:38 » |
|
Z całym szacunkiem , ale pytanie brzmi j.w. - ile?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #4 : 2010-06-05, 21:58:41 » |
|
Trochę artykułów poczytałam o kaszy jaglanej (nigdy jej nie jadłam) i okazuje się, że praktycznie są one identyczne - jakby kopiowane. Również w innych tematach też zauważyłam, że całe teksty są kopiowane i zdarza się nawet, że z błędami są powielane...Niby w Internecie jest sporo wiadomości - a praktycznie wszystko to samo w danym temacie się powtarza.. A dokładnej ilości krzemu w kaszy nigdzie nie podają..
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #5 : 2010-06-06, 04:52:56 » |
|
Wieeeem. Chodzi mi o wersje w języku angielskim - może tam...
|
|
|
|
|
|
|
aga
Go
|
|
« Odpowiedz #6 : 2010-06-06, 08:53:36 » |
|
A ja się doczytalam ze zawiera witamine b17!!!
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #7 : 2010-06-06, 14:01:39 » |
|
Też. Będzie naszym węglowodanym przez jakis czas. Na stronce jest nieco przepisów , można wybierać. Organizm podpowie , kiedy mu się znudzi królowa...
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
« Odpowiedz #8 : 2010-06-07, 08:35:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #9 : 2010-06-07, 09:09:13 » |
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzyp_polny - najwięcej krzemu jest w skrzypie polnym. Może można byłoby gotować go tak jak szparagi.. ..chociaż konie i świnie po tym zdychają.. ("kristan" nie wkurzaj się, ale ja już tak mam i z tym się nic nie da zrobić )
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #10 : 2010-06-07, 11:46:58 » |
|
Reniu , a dlaczego miałbym się wkurzyć. Chyba tylko na sam skrzyp , który dał mi nieraz popalić , gdy bawiłem się w rolnika/działkowca. Ale to odległe czasy. Zielsko to , rzeczywiście żle mi się kojarzyło i kojarzy - teraz wiem dlaczego. ...od króllowej narazie nie odstapię...sama powie kiedy mam to zrobić...
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
« Odpowiedz #12 : 2010-06-07, 12:51:09 » |
|
Ja zaś nie Idę zaraz po jajka. Może zrobię lody... Szkoda mi miejsca na talerzu na kaszę
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
|
« Odpowiedz #13 : 2010-06-07, 13:01:34 » |
|
Aż poleciałam sprawdzić na opakowaniu i nic nie pisze o ilości krzemu . Ale jedno jest pewne, najbardziej przyswajalna jest jedzona osobno, bez mięsa, można z warzywami.
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #14 : 2010-06-08, 07:32:41 » |
|
Ja zaś nie Idę zaraz po jajka. Może zrobię lody... Szkoda mi miejsca na talerzu na kaszę A jednak nie powinnaś żałować miejsca na talerzu. Jakiś węglowodan zjeść należy i wcale nie muszą to być ziemniaki. W dodatku o tej porze roku ziemniaczki są niesmaczne , a prawie nie jadalne. Są kostka cukru , jak zawsze. Kasza nią nie jest!. Trzy deko kaszy , po ugotowaniu daje ok.15 dkg potrawy , w tym ok 20 gram węglowodanów - obiadek w pełni optymalny nie trudno skomponować. Gotujemy 12 dkg kaszy , co na dwie osoby jest pełnym , dobowym zapotrzebowaniem na W. Wieczorkiem czasami cos sie dorzuci- nie zawsze.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #15 : 2010-06-08, 08:31:48 » |
|
W arkadii też raz otrzymałam do obiadu kaszę, zamiast ziemniaków - ale była to akurat gryczana..
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #16 : 2010-06-08, 11:01:46 » |
|
Też jest dobra/magnez,cynk/ , ale jednak podwładna królowej... Mimo to gryczana , krwista kaszanka jest zawsze w sobotę na naszym stole. W połączeniu z kapustą http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=1 jest doskonałym obiadkiem. Polecam.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #17 : 2010-06-08, 12:56:07 » |
|
Link nie działa. Nie mogę tego przepisu znaleźć... ...Kaszy jaglanej też nie moge znaleźć - byłam już w trzech sklepach. Chyba będę musiała udać się do marketu Jeszcze umrę nie poznawszy smaku kaszy jaglanej..
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
« Odpowiedz #18 : 2010-06-08, 13:22:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #19 : 2010-06-08, 14:46:37 » |
|
Już kupiłam w markecie. Płaciłam 2,50 za 400g, a niemiecka była po 12,80 za 500g.. Jutro robię gulasz wołowy i do tego - do wyboru - ziemniaki i kaszę. Dzieciaki pewnie nie smakując powiedzą, że kaszy nie chcą.. Przy okazji zobaczyłam ile różnych gatunków cukru jest Nawet cukier trzcinowy firmy "Dr Zdrowie" po 7,80 za 500g.. Pewnie bardzo leczniczy...
|
|
|
|
|
|
|
|