forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 00:12:38

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  KRZEM
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 11 Do dou Drukuj
Autor Wtek: KRZEM  (Przeczytany 128773 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: KRZEM
« Odpowiedz #20 : 2010-06-09, 16:53:03 »


No i jadłam już kaszę jaglaną i jeszcze żyję.. Wink Wydaje mi się (albo tak jest), że to jest to samo co kasza manna - tylko, że nie mielona. Całkiem smaczna z gulaszem. Zjadłam 150g, czyli to daje 20 g węglowodanów. Bardzo bardzo pęczniała podczas gotowania i dwa razy dolewałam wody, żeby się nie przypaliła..W połowie gotowania dodałam łyżkę masła - żeby było śmieszniej.. Laughing
Zapisane

kristan
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #21 : 2010-06-09, 18:09:41 »

No to gratuluję. Dobrze , że dodałaś masła.
Ugotowana w "pierzynce" w niczym nie przypomina manny i smakuje wyjątkowo , szczególnie z gulaszem.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: KRZEM
« Odpowiedz #22 : 2010-06-09, 18:44:57 »


Sprawdziłam, że kasza manna powstaje z pszenicy, a nie z prosa - ale mi jaglana smakowała podobnie jak manna - z tym, że lepiej..
Zapisane

Blackend
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #23 : 2010-06-09, 20:34:58 »

Jak sięgnę pamięcią wstecz nigdy nie lubiłem jęczmienia i tak jest nadal, ale... są pewne wyjątki - kaszanka + piwko Wink
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #24 : 2010-06-09, 23:05:35 »

Z całym szacunkiem , ale pytanie brzmi j.w. - ile?

Um zu helfen siliciumreiche Nahrung auf den Tisch zu bringen, nachstehend ausführliche Angaben in einer Silicium

A dlatych co by nie zrozumieli,to tlumacze co powyzsze tak:aby pomodz w wprowadzeniu produktow spozywczych bogatych w krzem  do spozycia ,podaje pelna liste produktow w postaci tebelki.

 Nährtabelle, die in
Milligramm pro100 Gramm (mg/100 g) ausgedrückt ist:

 W tej tabeli  przypada na kazde  100g produktu tyle mg co ponizej:   
    

Äpfel 1.0   Gerste 230.0   Hirse 500.0----- proso 500mg/100g

Aprikosen 1.0   Trauben 4.0   Hafer 600.0-----------platki owsiane  600mg/100gr
Spargel 18.0   Grünkohl 2.0   Kartoffeln 200.0------kartofle 200mg/100mg
Bohnen 2.0   Meerrettich 13.0   Weizen (ganze Körner) 160.0 --------pszenica cale nasiono160 mg/100g
Kümmel 5.0   Salat 6.0           Rote Rüben 21.0------------czerwone buraki21mg/100g
Mohrrüben 5.0   Apfelsinen 1.0   Roggen 17.0
Blumenkohl 9.0   Petersilie 13.0   Topinambur 36.0
Sellerie 4.0    Birnen 2.0           Sonnenblumen 15.0
Pfifferlinge 9.0   Erbsen 2.0           Erdbeeren 6.0
Kirschen 1.0   Pflaumen 3.0   Rote Johannisbeeren 3.0
Mais 19.0           Kürbis 7.0            Roter Pfeffer 2.0
Stachelbeeren 3  Raps 16.0            Spinat 4.0

 Przetlumaczylam tylko te pr.ktore  krzemu maja zdecydowanie duzo. Razz
Na innej stronie podaja,ze najbardziej wartosciowa jest kasza jaglana czerwona w postaci surowych  platkow.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #25 : 2010-06-09, 23:36:38 »

Piaseczek,ktory od maja przyjmuje  pod nazwa Schindeles Mineralien spowodowal ,ze suchosc dloni minela bezpowrotnie. Razz
576mg jednorazowo i kazdego dnia ok.1 miesiaca a rezultaty widac golym okiem.
Skrzypy dorodne,szeleszczace, z ktorych robilam herbatki bedac  na wczasach  w rodzinnych stronach  juz nie beda mnie interesowaly.
I ktos powie,ze organizm nie potrafi nas ukierunkowac----potrafi i to jak Razz
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #26 : 2010-06-09, 23:51:22 »

podaje link do strony o krzemie,z ktorej to cytowalam tabelke:

http://www.webmed.ch/docs/Silicium/Silicium.htm

Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #27 : 2010-06-10, 04:48:43 »

Dziękuję Kodar.
Właśnie na taką informację czekałem. Kolejna luka w info załatwiona pozytywnie.
Pozdrawiam.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #28 : 2010-06-10, 08:33:27 »

Popatrzmy:

- kasza jaglana 100 g zawiera: B - 10,6g T - 2,9g W - 71,4 g; krzem - 500 mg, jeśli w kaszy jest go tyle samo co w ziarnie prosa

- jw 30 g ......................................................W - 21,4 g; krzem - 150 mg

- ziemniaki 100 g.............................................W - 14,9 g; krzem - 200 mg

Dobrze policzyłam?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #29 : 2010-06-10, 10:19:26 »

Bardzo dobrze Very Happy

Tylko czy ziemniaki maja 200 mg krzemionki?
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #30 : 2010-06-10, 11:02:27 »

Narazie nasze organizmy mają zapotrzebowanie na "królową".
Niebawem , przed przylotem dzieciaków , wykonam pasztetówkę w/g przepisu dra Kwaśniewskiego , zastępując kaszę mannę rozdrobnioną jaglaną. Sam pomysł podsunęła mi Renia. Dzięki.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #31 : 2010-06-10, 11:18:40 »

Bardzo dobrze Very Happy

Tylko czy ziemniaki maja 200 mg krzemionki?


Liczby wzięłam z info Kodar.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #32 : 2010-06-10, 11:22:10 »

Narazie nasze organizmy mają zapotrzebowanie na "królową".
Niebawem , przed przylotem dzieciaków , wykonam pasztetówkę w/g przepisu dra Kwaśniewskiego , zastępując kaszę mannę rozdrobnioną jaglaną. Sam pomysł podsunęła mi Renia. Dzięki.
 

Kasza jaglana w miejsce manny z pewnością lepsza Smile  Przy okazji - kiedyś spotykało się jeszcze wyrób pn wątrobiana, obecnie nie widzę. Zna ktoś z Państwa przepis? Może warto spróbować?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: KRZEM
« Odpowiedz #33 : 2010-06-10, 12:02:48 »


Narazie nasze organizmy mają zapotrzebowanie na "królową".
Niebawem , przed przylotem dzieciaków , wykonam pasztetówkę w/g przepisu dra Kwaśniewskiego , zastępując kaszę mannę rozdrobnioną jaglaną. Sam pomysł podsunęła mi Renia. Dzięki.
 

Nie ma za co ...to jest dla mnie kaszka z mlekiem... Wink
Zapisane

kodar
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #34 : 2010-06-10, 23:23:42 »

Bardzo dobrze Very Happy

Tylko czy ziemniaki maja 200 mg krzemionki?
kartofle zawieraja  200mg/100g wg tabelki ,to skad twoje pytanie,Adamie?
 Warzywa podane jak wyzej zawieraja tylko tyle krzemionki ile zdolaly pobrac podczas wzrostu z gleby.Jak nam wiadomo wzmozona kultywacja gleby oraz inne niekorzystne zmiany powoduja zubozenie ziemi we wszystkie skladniki.Dlatego albo kupujemy zywnosc ekologiczna albo??
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #35 : 2010-06-11, 20:03:21 »

Bardzo dobrze Very Happy

Tylko czy ziemniaki maja 200 mg krzemionki?
kartofle zawieraja  200mg/100g wg tabelki ,to skad twoje pytanie,Adamie?
 Warzywa podane jak wyzej zawieraja tylko tyle krzemionki ile zdolaly pobrac podczas wzrostu z gleby.Jak nam wiadomo wzmozona kultywacja gleby oraz inne niekorzystne zmiany powoduja zubozenie ziemi we wszystkie skladniki.Dlatego albo kupujemy zywnosc ekologiczna albo??

Dokladnie o to mi chodzilo. Very Happy

Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #36 : 2010-08-07, 04:56:44 »

Jeszcze o krzemie:

Nadiezda Siemionowa

Dlaczego nie zauwazamy groznego faktu;wylewyi zawaly powalaja tych ,u ktorych zawartosc krzemu wynosi 1,2%w stosunku do wymaganych 4,7%.Cukrzyca nastepuje na skutek wielu etiologicznych czynikow,jesli zawartosc krzemu wynosi 1,4 lub mniej .Wiruz zapalenia watroby moze sie rozwinac,jezeli zawartosc krzemu obnizyla sie do 1,6%.RAK rozwija sie przy 1,3%Pasozyty zjadaja czlowieka zywcem Procesowi adsorpcji zanieczyszczen usowanych z jelit rowniez sa potrzebne koloidalne roztwory krzemu,ktore tworza sie we krwi i w jelitach tylko przy okreslonej i wystarczajacej ilosci krzemu.ATRETYZM,reumatyzm,dysbakterioza:CANDIDA,konddie,drozdze i inne mikroorganizmy wywolujace patologie w organizmiesa, dzieki sile przyciagania elektromagnetycznego zasysane do koloidalnych roztworow krzemu-zarowno we krwi jak i w jego jelitach.
To znaczy ze wszystkie choroby ,ktorych przyczyny daloby sie wymieniac bez konca ,nie moglyby sie rozwijac w ciele czlowieka ,gdyby ludzie mieli w organizmie dostateczna ilosc krzemu.
Wapn ,podobnie jak 74 inne pierwiastki,nie jest przyswajany jesli w organizmie czlowieka brakuje krzemu.

Zatem W ,  to "królowa"  jak w KULINARIACH obok.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #37 : 2010-08-07, 07:08:42 »

Czyli nic a tylko kasze jaglana jesc Very Happy

Bardzo dobrze smakuje wczesniej ugotowana w omlecie.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #38 : 2010-08-07, 13:17:44 »

Nie tylko kasza - już opracowałem i wyliczyłem kolejną potrawę w której to , na jeden męski kęs lub dwa żeńskie przypada 45 mg krzemu. Niebawem na stronie.
Kwestia tylko sprawdzenia tej wyliczanki w kuchni.  Za gorąco na kulinarne ekserymenty - stwierdziła małżonka. A no gorąco...

Ponadto Patron Nasz , ks.prof.Wł. Sedlak w ksiązce ZYCIE JEST ŚWIATŁEM pisze:
cyt."Terapia krzemowa wobec rozwijającej się szybko farmakologii związków krzemoorganicznych otwiera nadzieje na wyleczenie niejednego schorzenia , które obecnie uchodzą za nieuleczalne"...."Dostrzegam w krzemie nie tylko czynnik młodosci bilogicznej , ale również rolę "odchamiacza" ludzkości"

Naprawmy więc w pierwszej kolejności matrycę , póżniej reszta.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: KRZEM
« Odpowiedz #39 : 2010-08-08, 10:50:35 »

I naprawiamy. Jak zapowiadałem , tak i uczyniłem:
       http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=249
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 11 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.042 sekund z 20 zapytaniami.