WojciechS
Go
|
skorzystać z fachowej pomocy! Rady z "Internetu" brać z przymrużeniem oka... czyli tak:
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Same rarytasy.. ..ale dobre raczej tak "od święta", gdyż są bardzo pracochłonne.. Ja w kuchni spędzam tyle czasu ile muszę..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Co do zakwaszenia- można to samodzielnie sprawdzić?
Własnie też bym chciała to wiedzieć. To chyba nie chodzi o ketony, tylko o pH. Nie wiem czy to z moczu tez wykazuje, czy raczej z krwi jest dokładniejsze..
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dr Pala o tym mówił - przyczyn i objawów może być setki. Pozostaje tylko wizyta u dobrego lekarza.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No i ruch też odkwasza (tylko nie przesadny)..
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ciekawy artykol na temat rownowagi kwas-zasad, mowiacy generalnie o tym problemie, nie z punktu widzenia ZO......ale tu chyba jest to bez roznicy http://www.we-dwoje.pl/rownowaga;kwasowo-zasadowa;w;organizmie,artykul,7399.html
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Poczytałem, dziękuję. Autor wymienił kilka tłuszczy, jako produkty neutralne, ale nie wspomniał o smalcu czy łoju...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
No i ruch też odkwasza (tylko nie przesadny)..
I zakwasza (jak sie przesadzi)
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Coś tutaj mi się nie zgadza. Autorka wymienia produkty zakwaszające podając wyżej jakie pierwiastki alkalizują. Wystarczy zrobic zestawienie np. płatków owsianych czy kaszy z pomidorami i sprawa wyjaśniona , na korzyść tym razem/rzadko!/ IŻiŻ. W/g innych zestawień najbardziej alkalizuje potas/np suszone morele/
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
W/g innych zestawień najbardziej alkalizuje potas/np suszone morele/ Ja bym nawet poszedł dalej w tych dociekaniach "naukowych" i stwierdził, że najbardziej alkalizuje proton...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Zamiast rozpowszechniać i wierzyć w te bzdety "zakwaszeniowo-detoksowe" lepiej poczytać sobie o roli biologicznej najważniejszych orgnicznych buforów: węglanowego, octowego, mleczanowego, amonowego i fosforanowego, że o amfoterycznych związkach złożonych np: białkach nie wspomnę. Ale jeśli kto lubi wierzyć "naukowcom", to czemu nie...?
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
Ja bym nawet poszedł dalej w tych dociekaniach "naukowych" i stwierdził, że najbardziej alkalizuje proton... A mydło litowe? Dobre by było?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Do mycia, jak najbardziej, do jedzenia ostatecznie ujdzie, gdy łańcucha alkikowego brak.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
Do mycia, jak najbardziej, do jedzenia ostatecznie ujdzie, gdy łańcucha alkikowego brak.
Właśnie chodzi mi o jedzenie.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
alkikowego...
"alkilowego" miało być.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Właśnie chodzi mi o jedzenie. Eskimosi wtryniali mydło, aż im buźki się pieniły, ale nie każdy to Eskimos.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Widze "rzeczowe" rozmowy w stylu DD
|