forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 18:49:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669845 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 ... 61 Do dou Drukuj
Autor Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 538656 razy)
Iga
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #220 : 2010-09-14, 14:03:55 »

Można się obejść, ALE CO TO ZA ŻYCIE?
Co to za życie ,kiedy z rana nie można sobie zapalić i wypić kawę Razz
A potem człowiek budzi się z ręką w nocniku i nie pamięta słów,kiedy mówił ,że ;"na coś trzeba umrzeć" .
WojciechS
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #221 : 2010-09-14, 14:13:00 »

Formułę 2*c*z, która głosi: coś za coś, można również wyrazić wformie c*z*c = ?  Wink
wloczykij
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tar
« Odpowiedz #222 : 2010-09-14, 14:17:04 »

Można się obejść, ALE CO TO ZA ŻYCIE?
Co to za życie ,kiedy z rana nie można sobie zapalić i wypić kawę Razz
A potem człowiek budzi się z ręką w nocniku i nie pamięta słów,kiedy mówił ,że ;"na coś trzeba umrzeć" .

To ja jakiś dziwny jestem. Z innej planety.
RTS
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tar
« Odpowiedz #223 : 2010-09-14, 14:22:19 »

...Potwierdza się to, że w Indeksie Glikemicznym są błędy.
Kawa ma IG 35, należ do grupy najniższych, a mimo to znacznie podwyższa cukier,
nie wiem nawet czy nie bardziej jak ziemniaki.

Uczyłem się dawno, dawno temu, że bez trzustki doskonale radzą sobie trawożerne, a drapieżniki szybko charłacieją w krótkim czasie ze skutkiem śmiertelnym u człowieka. Trzustka to wyjątkowo podatny narząd na odruchy humoralne - działa najintensywniej po 3-4 minutach od chwili spożycia pokarmu przez około 4-6 godz., ale i nerwowe (CUN), a szczególnie autonomiczne (AUN) przez nerw błędny. Ciekawostka: to ten, który decyduje  jakie IG mają spożyte pokarmy, o czym wynalazcy IG się jeszcze nawet nie śni, bo tylko stwierdził, że...
I tak: drażnienie przywspółczulne pobudza komórki beta, a współczulne komórki alfa. Pewnie powinienem napisać, co wydzielają komórki alfa? A taki glukagon... I mógłbym tu napisać dużo więcej, ale mi się nie chce rozkręcać tematu...
Dopiszę tylko, że regulacja tych około 5g glukozy rozpuszczonej we krwi, to proces bardzo złożony, a insulina to tylko taki jeden elemencik, który cukrzycy kochają, ale i diabetolodzy, farmaceuci i ..., bo przez to żyją dostatnio.

PS
ciekawostka 1: żadne helicobacter pylori, a tylko niewłaściwe pobudzenie nerwu błędnego powoduje wrzody żołądka, o czym się oczywiście nie wie, bo się nie czyta Kwaśniewskiego, a jeśli już, to nie to co trzeba.
ciekawostka 2: - jednym z najsilniejszych i najszybszych regulatorów poziomu cukru we krwi jest ilość kwasu węglowego rozpuszczonego we krwi.
ciekawostka 3: geny nie uruchamiają się "same z siebie".

Wszystko mi się pomieszało?
Ale chętnie się od was nauczę i o IG i o działaniu AUN. Może czegoś nie wiem?
Co do działamia układu wegetatywnego (po chińsku - ing i jang) to wiem, że: w warunkach fizjologicznych (zdrowie) istnieje równowaga między pobudzeniem układów (napięcie współczulnego - fizjologiczna sympatyktonia - nie mylić z sympatektomią - i napięcie przywspółczulnego - fizjologiczna wagotonia). W stanach chorobowych zaś występuje często nierównowaga okraślana jako: patologiczna wagotonia lub sympatyktonia. W przypadku choroby wrzodowej występuje wagotonia i aby się jej pozbyć medycyna stosuje zabieg o nazwie wagotomia - odnerwienie przywspółczule żołądka - w celu zmniejszenia wydzielania soku żołądkowego, (którego wyższy poziom sprzyja rozwojowi helikobacter pylori), co teoretycznie ma sprzyjać gojeniu lub zapobieganiu powstawania nowych nadżerek.
Wytrucie zaś antybiotykiem bakterii nie leczy wrzodów żołądka - o czym donoszono już w czasopismach naukowych.

PS
 ani sympatektomia (powodująca często impotencję u mężczyzn i oziębłość płciową u kobiet) nie leczy miażdżycy, ani wagotomia nie leczy wrzodów żołądka ponieważ oba zabiegi nie usuwają przyczyny choroby, a jedynie niepotrzebnie (przez błędne "naukowe" poglądy) okaleczają na stałe.
A na zajmowanie się IG - szkoda czasu, bo też są doniesienia naukowe, że nie ma to żadnego wpływu na poprawnie działający organizm.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #224 : 2010-09-14, 14:25:47 »

Nie sądzę bym mogła zrezygnować z kawy, ale spróbuję pić słabszą, choć i tak nie pijam mocnej.
Kawa rzeczywiście daje mi z rana niezłego kopala. Mało sypiam, i tylko kawa z rana szybko stawia mnie na nogi.
Piję tylko jedną dziennie, to mi wystarcza. Myślę więc, że wielkiej tragedii nie będzie, biorąc pod uwagę zmiany
w swoich nawykach żywieniowych, jakie dotąd udało mi się poczynić, w dodatku te zmiany działają:)
wloczykij
Go

Email
« Odpowiedz #225 : 2010-09-14, 14:28:47 »

No i bardzo dobrze. Jak weźmiesz jeszcze pod uwagę że trzeba więcej sypiać i przy lepszym odżywianiu ma się więcej energii to z czasem może ta kawa stanie się zbędna lub po prostu nie będzie czynić takich szkód. c*z*c, jeżeli się nie mylę Wink
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #226 : 2010-09-14, 14:38:38 »

Z tym "więcej sypiać" to wciąż problem, ale już nie tak wielki, jak miesiąc temu więc i tu idzie ku lepszemu Smile

IG poszczególnych produktów testuję na sobie i nadaję im własne IG. Kawa na przykład od dzisiaj ma u mnie nie 35, a 65.
wloczykij
Go

Email
« Odpowiedz #227 : 2010-09-14, 14:45:19 »

No ale w tym rzecz, ty byś chciała wszystko na już. Tak się nie da. I trzeba mieć świadomość czasu.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #228 : 2010-09-14, 14:52:27 »

No ale w tym rzecz, ty byś chciała wszystko na już. Tak się nie da. I trzeba mieć świadomość czasu.

Żadne na już Smile Już to ja chcę ustalić normy najbardziej odpowiadające mojemu organizmowi,
a i to trwa już od miesiąca przecież. Dzięki Wam zaczęłam wszystko od nowa analizować, testować, porównywać.
Sporo jest jeszcze do zrobienia i ja tę świadomość mam Smile a i czasu nie mało Smile
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #229 : 2010-09-14, 14:53:40 »

"na coś trzeba umrzeć" .

Najlepiej i najmądrzej na starość się umiera, ale kogo dziś stać na taki zaszczyt!
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #230 : 2010-09-14, 15:59:53 »

Najlepiej i najmądrzej na starość się umiera, ale kogo dziś stać na taki zaszczyt!

Very Happy Optymalnych  Very Happy
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #231 : 2010-09-14, 16:47:07 »

Postęp nauk medycznych jest tak szalony, że ze starości ludzie już dziś nie umierają...
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72267

« Odpowiedz #232 : 2010-09-14, 16:48:32 »

Very Happy Optymalnych  Very Happy

Niestety nie wszystkich. Niektórzy przechodzą na DO za późno, jak już medycyna konwencjonalna nie może im pomóc. Poprawiają sobie komfort życia, ale na długowieczność nie zawsze mogą już liczyć.. Sad

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #233 : 2010-09-14, 16:55:44 »

Reniu, poprawa komfortu życia, to też bardzo dużo.
Chociaż tyle, a dla wielu, aż tyle Smile
renia
Hero Member

« Odpowiedz #234 : 2010-09-14, 16:56:18 »

Zgadzam się z Tobą..

renia
Hero Member

« Odpowiedz #235 : 2010-09-14, 16:58:05 »

Jeśli coś dolega, to nic innego człowieka nie interesuje - a jak tylko mija, to się szybko o tym zapomina.. Very Happy

wloczykij
Go

Email
« Odpowiedz #236 : 2010-09-14, 17:20:16 »

Postęp nauk medycznych jest tak szalony, że ze starości ludzie już dziś nie umierają...

Dobre.
BACA
Go

Email
« Odpowiedz #237 : 2010-09-14, 17:57:27 »

zonia - pytałaś czy piję kawę. Nie oiję - a właścxiwie to czasem piję. Kiedy? Wtedy gdy potrzebuję nie spać w nocy. Ale nie dlatego że kawa mnie pobudza. Są noce gdy potrzebuję się wyspac i takie /np: Sylwester/ gdy nie chciałbym być śpiący. Jeżeli nie chce spać w nocy to muszę pobudzić układ S i wtedy nie śpię. Nie mogę tego uzyskać zmniejszając węgle /arytmia/, ani też nie mogę obniżać białka /bóle w klatce piersiowej/. Kawa ale niesłodzona przesuwa mnie skutecznie S - i nie śpię, a do tego jeszcze 2 tabliczki czekolady /endorfina/ i jest ok.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #238 : 2010-09-14, 18:17:05 »

"BACA" aż dwie tabliczki czekolady ?.. Shocked

wloczykij
Go

Email
« Odpowiedz #239 : 2010-09-14, 18:31:53 »

Można zamiast kawy pijać jaką herbatę zieloną.
Strony: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 ... 61 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 20 zapytaniami.