forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 06:37:53

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 ... 61 Do dou Drukuj
Autor Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 537900 razy)
Gwidon
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #260 : 2010-09-15, 11:30:11 »

..rosol na kosciach miesnych dobry tez jest z warzywami typu brokul , buraczki , marchewka i inne z dodatkiem vegety bardzo dobre ja czesto robie Cool...
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #261 : 2010-09-15, 11:32:47 »

..rosol na kosciach miesnych dobry tez jest z warzywami typu brokul , buraczki , marchewka i inne z dodatkiem vegety bardzo dobre ja czesto robie Cool...

Mój rosół jest tradycyjny, z kurczaka, z tradycyjnymi warzywami, czyli: marchewka, pietruszka, por, seler.
Tylko co do niego dodać zamiast makaronu na talerz? Sad
Gwidon
Go

Email
« Odpowiedz #262 : 2010-09-15, 11:43:14 »

...ja dodaje odpiwiednia ilosc warzyw /brokuly , kalafior,seler,buraki/co kto lubi i to wszystko,moze byc mieso tez do tego,albo lane kloski,lub optymalny makaron,ale to juz jest z maka...
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #263 : 2010-09-15, 11:46:25 »

Optymalny makaron? Jak się go robi?
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #264 : 2010-09-15, 11:46:29 »

Mój rosół jest tradycyjny, z kurczaka, z tradycyjnymi warzywami, czyli: marchewka, pietruszka, por, seler.
Tylko co do niego dodać zamiast makaronu na talerz? Sad

A po co cos dodawac zamiast makaronu?
Zamiast makaronu masz duzo warzyw Laughing
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #265 : 2010-09-15, 11:47:30 »

Optymalny makaron? Jak się go robi?

7 zoltek, 100 gr maki i lyzka kwasnej smietany 38 %, wyrabiamy ciastom,walkujemy i tniemy,tniemy
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #266 : 2010-09-15, 11:50:25 »

A po co cos dodawac zamiast makaronu?
Zamiast makaronu masz duzo warzyw Laughing

Tych warzyw wystarczy zaledwie na dwa, trzy razy, a rosołu jest cały gar Smile
Gotowałam przecież rosół, a nie zupę jarzynową Smile

Dzięki za przepis na makaron Smile
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #267 : 2010-09-15, 11:51:41 »

38 % śmietana? a skąd ją u nas wziąć?  Confused
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #268 : 2010-09-15, 12:08:38 »

38 % śmietana? a skąd ją u nas wziąć?  Confused

No to wez 30%-wa albo lyzke smalcu. Z tym, ze ze smalcem bedzie ciasto szybko schlo
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #269 : 2010-09-15, 12:12:20 »

No to wez 30%-wa albo lyzke smalcu. Z tym, ze ze smalcem bedzie ciasto szybko schlo

No to raczej ze śmietaną Smile Dzięki Smile
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #270 : 2010-09-15, 12:12:34 »

Gotowałam przecież rosół, a nie zupę jarzynową

Taki rosol nalezy traktowac jako basis do kazdej innej zupy i tak np. dodajesz na pol litra takiego rosolu dodajesz te warzywa ktore lubisz i masz warzywna albo dodajesz pomidory i masz pomidorowa, dodajesz cos innego i masz inna zupe. Wlewasz do kubka i dodajesz dwa zoltka i masz zupe jajeczna Laughing itd.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #271 : 2010-09-15, 12:15:33 »

Gotowałam przecież rosół, a nie zupę jarzynową

Wlewasz do kubka i dodajesz dwa zoltka i masz zupe jajeczna Laughing itd.

Do kubka? Bez gotowania?
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #272 : 2010-09-15, 12:17:24 »

Na goraca zupe wlewasz dwa surowe zoltka.

A oto co pisze na ten temat dr. Jan Kwasniewski.

cyt
"7. Zupy w diecie optymalnej
Wydaje się pozornie, że zupy nie będą odpowiadały wymogom diety optymalnej, gdyż
przyzwyczajeni jesteśmy, że niezbędnym składnikiem większości zup są ziemniaki i warzywa, a tych
dieta pozwala jeść tylko niewiele.
Tymczasem zupy stanowią istotny element żywienia optymalnego. Mogą one wnosić do
organizmu bardzo dużo wartościowego tłuszczu. Ale są to zupy nieco inne niż zazwyczaj gotowane.
Przede wszystkim podstawą wszystkich naszych zup jest wywar z mięsa lub kości. Mówiliśmy już o
tym, że niezwykle cenny w odżywianiu jest tłuszcz zawarty w szpiku kostnym. Plasuje się on tuż za
tłuszczem zawartym w żółtku. I na dodatek jest bardzo tani.
Patrz odnośnik na str. 25.
Wywar przygotowany według przepisu podanego na str. 145 ma około 9 g tłuszczu na 1 g
białka. Jest nie tylko doskonałym produktem spożywczym dla nas, ale także wprost idealną pożywką
dla bakterii, a więc szybko się psuje. Zwykle gotujemy większą jego ilość, toteż rozlewamy go do
wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Po otwarciu słoika całą jego
zawartość należy od razu zużyć. Jedna porcja zupy na osobę powinna wynosić około 200 ml, tj.
niepełną szklankę. Wielkość słoików należy więc dostosować do wielkości rodziny. Na 4-5 osób
rozlewać wywar do słoików litrowych, dla 2 osób do półlitrowych. Wywar można również zamrażać
w specjalnych pojemnikach lub woreczkach foliowych. Na bazie takiego wywaru można szybko i
łatwo przygotowywać różnorodne zupy, barszcze, buliony i rosoły.
Na przykład: do litra wywaru wystarczy dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki masła
(6 dag), 1,3 szklanki śmietany (30 dag) oraz przyprawy: czosnek, listek laurowy, cebulę, łyżeczkę
vegety, sól i pieprz. Po zagotowaniu uzyskujemy zupę pomidorową.
Jeżeli do litra wywaru dodamy 50 dag posiekanego i uduszonego na maśle (3 dag) szczawiu i 2
szklanki śmietany (50 dag), uzyskujemy zupę szczawiową, którą jemy z jajkami ugotowanymi na
twardo i pokrojonymi w ósemki.
Jeśli do litra wywaru dodamy cebulę (10 dag) i seler (50 dag), które po posiekaniu ugotujemy
na miękko w części wywaru, a następnie przetrzemy lub zmiksujemy i podprawimy 8 żółtkami,
uzyskamy zupę-krem selerową.
Dodanie do litra wywaru 50 dag zielonego groszku, 2 łyżek masła (5 dag), szklanki śmietany i
6 żółtek daje nam zupę z zielonego groszku^.
Jako dodatki do zup służą: jajka na twardo, placki serowe pokrajane w paski jak kluseczki, grzanki z
pokrojonego w kostkę chleba biszkoptowego, lane kluski.
*' W „Książce kucharskiej" jest az 60 przepisów na różnego rodzaju zupy. Większość z nich oparta jest na tłustych wywarach z kości
lub mięsa, a inne na śmietanie lub żółtkach.
Okazuje się więc, że zupa niekoniecznie musi być z ziemniakami ani też gęsta od marchwi,
pietruszki czy buraków. I wcale nie trzeba zjadać jej cały, wypełniony po brzegi talerz.
Zupy wykonane według przepisów zamieszczonych w „Książre kucharskiej" są bardzo smaczne
(wszystkie zostały przez moją żonę wykonane i wypróbowane) i bardzo pożywne.

No to do roboty. Laughing
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244

« Odpowiedz #273 : 2010-09-15, 12:27:43 »

Dlaczego guzik? Nie możesz jeść czekolady?

Mogę, ale nie kartonami.. Wink Ja nigdy cukrzycy nie miałam, chociaż mój najwyższy wynik poziomu cukru wynosił 120. Lekarka powiedziała mi, że to jest nietolerancja glukozy i mogę w przyszłości cukrzycy się spodziewać. Więc czkam.. Rolling Eyes

renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244

« Odpowiedz #274 : 2010-09-15, 12:28:04 »

..miało być czekam.. Laughing

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #275 : 2010-09-15, 12:38:01 »

Więc czkam.. Rolling Eyes

To było świetne Laughing

adampio, na Ciebie, to zawsze można liczyć Smile Zrobiłeś mi niezły wykład i już przyswajam Smile
Zaraz pakuję mój rosołek w słoiczki, takie najmniejsze Smile i będzie jak znalazł.
Książkę kucharską będę miała koło 20-go - wytrzymam jakoś z Waszą pomocą  Very Happy
BACA
Go

Email
« Odpowiedz #276 : 2010-09-15, 13:21:26 »

renia - nie bój się - cukrzyca Ci nie grozi. Ja jem zupe lub rosół w kubku z żółtkiem lub bez. Mam cukrzycę więc bez makaronu. Żona cukrzyct nie ma i mieć nie będzie, bo wystarczy tylko pilnować w bilansie węgli, je więc np rosół z makaronem - w tym wypadku makaron orkiszowy, ale może też być zwykły bo gdy pilnuje się węgli to żadna zwyżka cukru nie grozi. Pewnie że z makaronem jest smaczny.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #277 : 2010-09-15, 13:23:22 »

Kochani, ratujecie !!!
Na śniadanie zjadłam 1 skrzydełko, wypiłam 125g rosołku, czystego.
Teraz dwa skrzydełka i 140g rosołku + marchewka 50g.
Ogółem wyszło mi:
B- 94,42
T-28,94
W - 7,11

Czy to możliwe?
To co ja mam jeszcze dzisiaj jeść skoro tego białka jest już tak dużo?  Confused Shocked
RTS
Go

Email
« Odpowiedz #278 : 2010-09-15, 13:31:15 »

To chyba były bocianie skrzydełka...
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #279 : 2010-09-15, 13:31:45 »

Kochani, ratujecie !!!
Na śniadanie zjadłam 1 skrzydełko, wypiłam 125g rosołku, czystego.
Teraz dwa skrzydełka i 140g rosołku + marchewka 50g.
Ogółem wyszło mi:
B- 94,42
T-28,94
W - 7,11

Czy to możliwe?
To co ja mam jeszcze dzisiaj jeść skoro tego białka jest już tak dużo?  Confused Shocked

Sorry ale to jakas bzdura. czy te skrzydelka sa z pterodaktyla?

Jezeli na tych trzech skrzydlach mialas max 150gr miesa to duzo a to daje w sumie okolo 25 gr bialka
Strony: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 ... 61 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.048 sekund z 20 zapytaniami.