forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 04:38:15

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 61 Do dou Drukuj
Autor Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 537791 razy)
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #280 : 2010-09-15, 13:38:19 »

Sorry ale to jakas bzdura. czy te skrzydelka sa z pterodaktyla?

Jezeli na tych trzech skrzydlach mialas max 150gr miesa to duzo a to daje w sumie okolo 25 gr bialka

Świetne  Very Happy
Surowych skrzydełek w sumie było 1 kg - 8 sztuk
Wychodzi więc, że jedno miało 125g
Czy 100g skrzydełko nie ma 22g białka?
Bo 3 skrzydełka to 375g, a to dawałoby 66g białka?
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #281 : 2010-09-15, 13:40:53 »

1 ugotowane skrzydełko waży 97g
Liczyłam wagę surowych Sad
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #282 : 2010-09-15, 13:42:11 »

Faktem jest, że kostek nie odliczyłam Sad
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #283 : 2010-09-15, 13:44:07 »

Shocked
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #284 : 2010-09-15, 13:44:57 »

zważyłam kostki, wyszło 40,5g
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #285 : 2010-09-15, 13:49:06 »

Czyli ile zjdalas miesa ze skrzydelek kurczaka?
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #286 : 2010-09-15, 13:52:04 »

Kluski do rosołu można zrobić z żółtek jak i z jajek. Przepisy w "Książce kucharskiej" doktora Kwaśniewskiego. Mięsko ze skrzydełka też za kluski może robić. W 100 g skrzydełka drobiowego (bez kości) może być ca 12 g białka i 8 - 10 g tłuszczu. Kości mogą warzyć ca 40 % wagi brutto, ale na upartego można oskrobać z mięsa surowe skrzydełko i poważyć ile czego w nim jest, a dopiero potem dać wszystko do garnka i rosół gotować. Trochę rachunków jest zdrowe Smile  

Do rosołku jw można dodać żółtka i zrobić z niego smaczny bulion w filiżance. Masła bym jeszcze dodała. Może być też taki rosół z żółtkami, masłem i mięsem pokrojonym w kostkę.

Smacznego Smile  
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #287 : 2010-09-15, 13:52:15 »

OK, skorygowałam i teraz jest
B  -66,93
T- 24,56
W - 7,13

Wynika z tego, że białka jest już aż nadto za cały dzień i co dalej w takim razie? skoro tłuszczu jest tak mało? Sad

Mięsa z surowego kurczaka zjadłam w sumie:
surowe - 334,5
ugotowane - 250,5
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #288 : 2010-09-15, 13:54:43 »

Kluski do rosołu można zrobić z żółtek jak i z jajek. Przepisy w "Książce kucharskiej" doktora Kwaśniewskiego. Mięsko ze skrzydełka też za kluski może robić. W 100 g skrzydełka drobiowego (bez kości) może być ca 12 g białka i 8 - 10 g tłuszczu. Kości mogą warzyć ca 40 % wagi brutto, ale na upartego można oskrobać z mięsa surowe skrzydełko i poważyć ile czego w nim jest, a dopiero potem dać wszystko do garnka i rosół gotować. Trochę rachunków jest zdrowe Smile  

Do rosołku jw można dodać żółtka i zrobić z niego smaczny bulion w filiżance. Masła bym jeszcze dodała. Może być też taki rosół z żółtkami, masłem i mięsem pokrojonym w kostkę.

Smacznego Smile  

Piękne dzięki Teresko, następnym razem tak właśnie zrobię. Obiorę same mięsko i zważę. Tym razem nie pomyślałam o kościach Sad
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #289 : 2010-09-15, 13:57:56 »

Co to sa za skrzydelka? U mnie piers z kurczaka wazy 200 gr Shocked

No coz, teraz musisz zjesc kostke masla i popic szklanka smietany aby miec proporcje 1:3:0,5 Laughing

Dlatego na poczatku diety wazne jest zaplanowanie tego co ma sie jesc a nie zjedzenie tego na co ma sie ochote i myslenie co dalej!!!!! Laughing
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #290 : 2010-09-15, 14:03:56 »

Mięsa surowego z kurczaka 334 g ( z kośćmi, czy bez?) to ile białka? Ja widzę w tabeli że B w 100 g kurszaka (bez kości) jest 14,2 g, w tłustym - 12,7 g.
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244

« Odpowiedz #291 : 2010-09-15, 14:07:33 »

renia - nie bój się - cukrzyca Ci nie grozi.

Dzięki.  Very Happy Jestem tego pewna..  Rolling Eyes  A nawet gdybym dostała, to dwie tabliczki czekolady na pewno by ją zlikwidowały.... Laughing  Wink

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #292 : 2010-09-15, 14:10:28 »

Zonia,

ten wątek dowodzi że można racjonalnie krok po kroku niemało się nauczyć na forum Smile  byle zadawać na bieżąco pytania na temat. To wspaniałe, gratulacje.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #293 : 2010-09-15, 14:19:03 »

Surowych skrzydełek w sumie było 1 kg - 8 sztuk

"Zoniu" kupujesz te kurczaki ze sklepu, czy wiejskie? Na tych ze sklepu jest słaby rosół, a w ogóle to są one tak "szprycowane" hormonami, antybiotykami i karmione Bóg wie czym...

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #294 : 2010-09-15, 14:26:21 »

Teresko, nie masz pojęcia jak bardzo jestem Wam wdzięczna za pomoc, jaką tu otrzymuję !!!
Jesteście wyjątkowymi ludźmi. A bałam się, że na każde moje pytanie będę odsyłana do innych wątków lub książek, które i tak lada moment otrzymam Smile
Dzięki temu forum wiem, że o przyjaciół nie trudno, trzeba do nich tylko wyjść Smile
W realu mam kilkoro przyjaciół, sprawdzonych, długoletnich, ale oni kompletnie nie mają pojęcia o DO.
No, teraz trochę już na ten temat wiedzą, oczywiście ode mnie Smile i podziwiają rezultaty.

334g mięsa surowego bez kości Teresko, białka w nich wyszło mi 50g

adampio, co racja, to racja Sad
ale z tą kostka masła i śmietana, to przesadziłeś

Reniu, skrzydełka kupiłam w sklepie, daleko mi do wsi Sad ale rosół wyszedł jak nigdy, tłuściutki Smile
renia
Hero Member

« Odpowiedz #295 : 2010-09-15, 14:29:55 »

Reniu, skrzydełka kupiłam w sklepie, daleko mi do wsi Sad ale rosół wyszedł jak nigdy, tłuściutki Smile

A nie macie tam targowiska?

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #296 : 2010-09-15, 14:31:45 »

A nie macie tam targowiska?

Oczywiście, że mamy i to dwa, ale kawałek do nich jest, a do sklepu tak bliziutko Smile
renia
Hero Member

« Odpowiedz #297 : 2010-09-15, 14:36:47 »

Ja np. dzisiaj kupiłam większa ilość różnych rodzajów mięs - trochę zmielę, cześć zamrożę, słoninę przetopię na smalec (już mam) i na chwilę spokój. Jak się ochłodzi to kupimy świniaka.

adampio
Go

Email
« Odpowiedz #298 : 2010-09-15, 14:37:52 »

adampio, co racja, to racja Sad ale z tą kostka masła i śmietana, to przesadziłeś

No nie wiem czy tak bardzo.
Zalozenie jest 1:okolo3:0,5
w 100 gr masla masz 82% T czyli w 200 gr masla masz 164 gr
Ty do tej pory zjadlas 60 gr bialka i tylko 20 gr tluszczu. Zeby otrzymac ppowyzsza proporcje musisz zjesc 3 x wiecej tluszczy jak bialka czyli okolo 180 gr
180 - 20`daje 160.
Czyli musisz zjesc 160 gr tluszczu aby otrzymac ptoporcje B:T jak 1:3

oraz 300 gr ziemniaka albo 500 gr innych warzyw aby dostarczyc okolo 50 gr weglowodanow.

Tak to jest jak sie nie planuje. Ale wszystko przed Toba, glowa do gory Laughing Wink
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #299 : 2010-09-15, 14:44:23 »

Czyli musisz zjesc 160 gr tluszczu aby otrzymac ptoporcje B:T jak 1:3

oraz 300 gr ziemniaka albo 500 gr innych warzyw aby dostarczyc okolo 50 gr weglowodanow.

Tak to jest jak sie nie planuje. Ale wszystko przed Toba, glowa do gory Laughing Wink

Znowu masz rację. Obiecuję dokładnie planować Smile
Ale jak tu teraz wcinać masło? Nie przejdzie mi przez usta nawet, a co tu dopiero mówić o gardle Sad

Powiedzcie proszę, jak liczyć sam wywar, czysty rosół, bez niczego. Jakie BTW taki rosół ma?
Jest tłuściutki, ale na moje wychodzi mi, że i w nim białka jest całkiem sporo, więcej niż tłuszczu.

Zamiast ziemniaków, mam już przygotowaną sałatkę z pomidorów i ogórka, w majonezie Smile, ale to dodatkowe białko przecież Sad
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 61 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 20 zapytaniami.