Autor
|
Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy (Przeczytany 537790 razy)
|
Zonia
Go
|
Sorry ale to jakas bzdura. czy te skrzydelka sa z pterodaktyla?
Jezeli na tych trzech skrzydlach mialas max 150gr miesa to duzo a to daje w sumie okolo 25 gr bialka
Świetne Surowych skrzydełek w sumie było 1 kg - 8 sztuk Wychodzi więc, że jedno miało 125g Czy 100g skrzydełko nie ma 22g białka? Bo 3 skrzydełka to 375g, a to dawałoby 66g białka?
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
1 ugotowane skrzydełko waży 97g Liczyłam wagę surowych
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Faktem jest, że kostek nie odliczyłam
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
zważyłam kostki, wyszło 40,5g
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Czyli ile zjdalas miesa ze skrzydelek kurczaka?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kluski do rosołu można zrobić z żółtek jak i z jajek. Przepisy w "Książce kucharskiej" doktora Kwaśniewskiego. Mięsko ze skrzydełka też za kluski może robić. W 100 g skrzydełka drobiowego (bez kości) może być ca 12 g białka i 8 - 10 g tłuszczu. Kości mogą warzyć ca 40 % wagi brutto, ale na upartego można oskrobać z mięsa surowe skrzydełko i poważyć ile czego w nim jest, a dopiero potem dać wszystko do garnka i rosół gotować. Trochę rachunków jest zdrowe Do rosołku jw można dodać żółtka i zrobić z niego smaczny bulion w filiżance. Masła bym jeszcze dodała. Może być też taki rosół z żółtkami, masłem i mięsem pokrojonym w kostkę. Smacznego
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
OK, skorygowałam i teraz jest B -66,93 T- 24,56 W - 7,13 Wynika z tego, że białka jest już aż nadto za cały dzień i co dalej w takim razie? skoro tłuszczu jest tak mało? Mięsa z surowego kurczaka zjadłam w sumie: surowe - 334,5 ugotowane - 250,5
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Kluski do rosołu można zrobić z żółtek jak i z jajek. Przepisy w "Książce kucharskiej" doktora Kwaśniewskiego. Mięsko ze skrzydełka też za kluski może robić. W 100 g skrzydełka drobiowego (bez kości) może być ca 12 g białka i 8 - 10 g tłuszczu. Kości mogą warzyć ca 40 % wagi brutto, ale na upartego można oskrobać z mięsa surowe skrzydełko i poważyć ile czego w nim jest, a dopiero potem dać wszystko do garnka i rosół gotować. Trochę rachunków jest zdrowe Do rosołku jw można dodać żółtka i zrobić z niego smaczny bulion w filiżance. Masła bym jeszcze dodała. Może być też taki rosół z żółtkami, masłem i mięsem pokrojonym w kostkę. Smacznego Piękne dzięki Teresko, następnym razem tak właśnie zrobię. Obiorę same mięsko i zważę. Tym razem nie pomyślałam o kościach
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Co to sa za skrzydelka? U mnie piers z kurczaka wazy 200 gr No coz, teraz musisz zjesc kostke masla i popic szklanka smietany aby miec proporcje 1:3:0,5 Dlatego na poczatku diety wazne jest zaplanowanie tego co ma sie jesc a nie zjedzenie tego na co ma sie ochote i myslenie co dalej!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mięsa surowego z kurczaka 334 g ( z kośćmi, czy bez?) to ile białka? Ja widzę w tabeli że B w 100 g kurszaka (bez kości) jest 14,2 g, w tłustym - 12,7 g.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
renia - nie bój się - cukrzyca Ci nie grozi.
Dzięki. Jestem tego pewna.. A nawet gdybym dostała, to dwie tabliczki czekolady na pewno by ją zlikwidowały....
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zonia, ten wątek dowodzi że można racjonalnie krok po kroku niemało się nauczyć na forum byle zadawać na bieżąco pytania na temat. To wspaniałe, gratulacje.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Surowych skrzydełek w sumie było 1 kg - 8 sztuk
"Zoniu" kupujesz te kurczaki ze sklepu, czy wiejskie? Na tych ze sklepu jest słaby rosół, a w ogóle to są one tak "szprycowane" hormonami, antybiotykami i karmione Bóg wie czym...
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Teresko, nie masz pojęcia jak bardzo jestem Wam wdzięczna za pomoc, jaką tu otrzymuję !!! Jesteście wyjątkowymi ludźmi. A bałam się, że na każde moje pytanie będę odsyłana do innych wątków lub książek, które i tak lada moment otrzymam Dzięki temu forum wiem, że o przyjaciół nie trudno, trzeba do nich tylko wyjść W realu mam kilkoro przyjaciół, sprawdzonych, długoletnich, ale oni kompletnie nie mają pojęcia o DO. No, teraz trochę już na ten temat wiedzą, oczywiście ode mnie i podziwiają rezultaty. 334g mięsa surowego bez kości Teresko, białka w nich wyszło mi 50g adampio, co racja, to racja ale z tą kostka masła i śmietana, to przesadziłeś Reniu, skrzydełka kupiłam w sklepie, daleko mi do wsi ale rosół wyszedł jak nigdy, tłuściutki
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Reniu, skrzydełka kupiłam w sklepie, daleko mi do wsi ale rosół wyszedł jak nigdy, tłuściutki A nie macie tam targowiska?
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
A nie macie tam targowiska?
Oczywiście, że mamy i to dwa, ale kawałek do nich jest, a do sklepu tak bliziutko
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja np. dzisiaj kupiłam większa ilość różnych rodzajów mięs - trochę zmielę, cześć zamrożę, słoninę przetopię na smalec (już mam) i na chwilę spokój. Jak się ochłodzi to kupimy świniaka.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
adampio, co racja, to racja Sad ale z tą kostka masła i śmietana, to przesadziłeś No nie wiem czy tak bardzo. Zalozenie jest 1:okolo3:0,5 w 100 gr masla masz 82% T czyli w 200 gr masla masz 164 gr Ty do tej pory zjadlas 60 gr bialka i tylko 20 gr tluszczu. Zeby otrzymac ppowyzsza proporcje musisz zjesc 3 x wiecej tluszczy jak bialka czyli okolo 180 gr 180 - 20`daje 160. Czyli musisz zjesc 160 gr tluszczu aby otrzymac ptoporcje B:T jak 1:3 oraz 300 gr ziemniaka albo 500 gr innych warzyw aby dostarczyc okolo 50 gr weglowodanow. Tak to jest jak sie nie planuje. Ale wszystko przed Toba, glowa do gory
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Czyli musisz zjesc 160 gr tluszczu aby otrzymac ptoporcje B:T jak 1:3 oraz 300 gr ziemniaka albo 500 gr innych warzyw aby dostarczyc okolo 50 gr weglowodanow. Tak to jest jak sie nie planuje. Ale wszystko przed Toba, glowa do gory Znowu masz rację. Obiecuję dokładnie planować Ale jak tu teraz wcinać masło? Nie przejdzie mi przez usta nawet, a co tu dopiero mówić o gardle Powiedzcie proszę, jak liczyć sam wywar, czysty rosół, bez niczego. Jakie BTW taki rosół ma? Jest tłuściutki, ale na moje wychodzi mi, że i w nim białka jest całkiem sporo, więcej niż tłuszczu. Zamiast ziemniaków, mam już przygotowaną sałatkę z pomidorów i ogórka, w majonezie , ale to dodatkowe białko przecież
|
|
|
|
|
|
|
|
|