forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 08:00:58

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669748 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 61 Do dou Drukuj
Autor Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 538031 razy)
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #320 : 2010-09-15, 15:44:00 »

Aleś Ty bystra Reniu, mnie wstyd było zapytać, co to kalkun Embarassed
Teresa Stachurska
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #321 : 2010-09-15, 15:45:21 »

Zoniu,

żółtka, podroby, słonina, podgardle, boczek, masło, smalec, warzywa. Zrób mielone kotlety z boczku i... porównaj z rosołem z ... kurczaka, a choćby i skrzydełek, które ze względu na stosunkowo większą ilość skórki niż w całym kurczaku jest dość tłusty, ale omlet na maśle tłustszy. A jak wiadomo żółtka też z kury Smile  

Dań ulubionych w powyższych składników możesz zrobić wiele. A rosół od wielkiego dzwonu i dodaj do niego żółtka. Ciekawe, czy ugotowane na twardo i pokruszone do rosołu nie mogłyby robić za kluski?

Czy mogłabyś nam napisać jak się cukrzycy nabawiłaś? Nadmiar węglowodanów, nadmiar białka, czy nadmiar węglowodanów i białka? Czego jadłaś stosunkowo dużo, że Ci to cukrzycą wyszło?
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72245

« Odpowiedz #322 : 2010-09-15, 15:48:53 »

Aleś Ty bystra Reniu, mnie wstyd było zapytać, co to kalkun Embarassed

No co Ty "Zonia".. Rolling Eyes "adampia" się wstydzisz?  Shocked przecież to swój chłopak... Laughing  Wink

renia
Hero Member

« Odpowiedz #323 : 2010-09-15, 15:49:44 »

No chyba, że miałaś coś głupiego na myśli.. Embarassed  Laughing

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #324 : 2010-09-15, 15:55:20 »

No chyba, że miałaś coś głupiego na myśli.. Embarassed  Laughing

Wręcz przeciwnie, podziwiałam Cie za odwagę  Very Happy
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #325 : 2010-09-15, 16:16:55 »

Czy mogłabyś nam napisać jak się cukrzycy nabawiłaś? Nadmiar węglowodanów, nadmiar białka, czy nadmiar węglowodanów i białka? Czego jadłaś stosunkowo dużo, że Ci to cukrzycą wyszło?

Moja cukrzyca to produkt uboczny po procesie leczenia raka (chemioterapia, radioterapia), takie bywają efekty, poza wyleczeniem z raka.
Wyszło mi to po jakichś 4 latach od czasu leczenia. Ze względu na totalną zmianę trybu mojego życia po przejściach nowotworowych,
z bardzo żywego, energicznego, ruchliwego (nie wiem czy powinnam tekiego określenia użyć, ale mam nadzieję, że jest zrozumiałe  Laughing),
na tryb spoczynkowy raczej, siedzący, niekiedy po 12 godzin dziennie. Teraz to się trochę zmieniło.
Do tego zawsze byłam łasuchem i nie żałowałam sobie tej dobroci Smile. Jeśli chodzi o białka, to uważam, że zjadałam ich bardzo mało,
o wiele za mało. Mięso właściwie raz w tygodniu, podczas obiadu z córką, jajka 2 może trzy razy w miesiącu, nie licząc tych w pierogach,
których zjadałam najwięcej, kluskach, plackach ziemniaczanych (uwielbiam), no i duuużo owoców. Teraz tylko grejpfrut lub brzoskwinia, po pół.
Najtrudniej było mi zrezygnować z owoców, w takich ilościach, jak jadałam. Uwielbiałam ziemniaki pod każdą postacią, no i do wszystkiego obowiązkowo chlebek,
a już do sałatki z pomidorów bezapelacyjnie. Od czasu jak weszłam na wspólną drogę z DO, moje życie w sferze żywienia, przewróciło się do góry nogami,
aż sama nie mogę w to uwierzyć, że dałam radę. Często jeszcze nie mogę przejść obojętnie obok pomarańczy, mandarynek, winogron, ale ostatecznie, daję radę Smile
Tak to własnie wyglądało u mnie. Moje katastrofalne nawyki żywieniowe były pożywką dla rodzącej się cukrzycy w osłabionym organizmie, po chemii i radioterapii.
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #326 : 2010-09-15, 19:11:58 »

Dzięki, Zoniu. Leżenie w szpitalu też było? Tam karmią fatalnie, od niedoboru białka poczynając, a rodzina i znajomi choremu donosi łakocie i frukty wszelkiej maści, co szpitalną dietę psuje do końca? Oczywiście pacjent nie domyśla się co go po takich eksperymentach czeka, bo wiedzy nt racjonalnego żywienia nie ma? Cp by to było gdyby lekarz w ramach szpitalnej kuracji, a i w przychodni, uczył pacjenta jak ma jeść? 
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #327 : 2010-09-15, 19:19:40 »

Dzięki, Zoniu. Leżenie w szpitalu też było? Tam karmią fatalnie, od niedoboru białka poczynając, a rodzina i znajomi choremu donosi łakocie i frukty wszelkiej maści, co szpitalną dietę psuje do końca? Oczywiście pacjent nie domyśla się co go po takich eksperymentach czeka, bo wiedzy nt racjonalnego żywienia nie ma? Cp by to było gdyby lekarz w ramach szpitalnej kuracji, a i w przychodni, uczył pacjenta jak ma jeść? 

Moje leczenie (10 lat temu) trwało rok. W tym czasie kilkanaście razy leżałam w klinice. Co trzy tygodnie po dwa dni (chemia) 14 dni przed i po operacji, a potem 2 m-ce na radioterapii, ale to już w hotelu przy klinice. Jedzenie nie było najgorsze, tak wtedy myślałam. Ja zawsze byłam wszystko żerna:)
Radzio
Go

Email
« Odpowiedz #328 : 2010-09-15, 20:10:33 »

......... A rosół od wielkiego dzwonu i dodaj do niego żółtka. Ciekawe, czy ugotowane na twardo i pokruszone do rosołu nie mogłyby robić za kluski?

Znacznie lepiej "robią za kluski" roztrzepane jajka(żółtka), które cienkim strumykiem wlewamy na gotujący się rosół ................ pycha. Smile
To za pewne można znaleźć w "Książce Kucharskiej"J.K.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #329 : 2010-09-15, 20:13:51 »

Znacznie lepiej "robią za kluski" roztrzepane jajka(żółtka), które cienkim strumykiem wlewamy na gotujący się rosół ................ pycha. Smile
To za pewne można znaleźć w "Książce Kucharskiej"J.K.

O tych żółtkach zupełnie zapomniałam, a tyle się już tu, na tym forum naczytałam Smile
Jutro będzie rosołek z żółtkami  Razz
Radzio
Go

Email
« Odpowiedz #330 : 2010-09-15, 20:18:14 »

Taki rosół nie jedną osobę na nogi postawił.... Smile
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #331 : 2010-09-15, 20:20:44 »

Nie masz pojęcia Radzio, jakiego powera dzisiaj dał mi ten rosołek  Shocked
Wszystkie okna umyłam Very Happy I wciąż kombinuję, co by tu jeszcze porozrabiać Smile
Radzio
Go

Email
« Odpowiedz #332 : 2010-09-15, 20:22:42 »

Może spróbuj wstawić dodatkowe okna Wink  Rolling Eyes  Smile Very Happy
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #333 : 2010-09-15, 20:24:33 »

Żeby było więcej do mycia???
Hmm, z samym wstawianiem nie dałabym sobie rady Sad

Ale białka to dzisiaj sporo spaliłam Smile
Radzio
Go

Email
« Odpowiedz #334 : 2010-09-15, 20:32:52 »

...
Żeby było więcej do mycia???
...

Coś z tym powerem trzeba zrobić..... Wink Very Happy
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #335 : 2010-09-15, 20:37:42 »

Coś z tym powerem trzeba zrobić..... Wink Very Happy

Plecy mnie już bolą Sad
To musi być coś mniej eksploatującego kręgosłup, bo cale sanatorium pójdzie na marne Smile
Radzio
Go

Email
« Odpowiedz #336 : 2010-09-15, 20:54:41 »

...
Plecy mnie już bolą Sad
To musi być coś mniej eksploatującego kręgosłup, bo cale sanatorium pójdzie na marne Smile

Kręgosłup? Nie wiem czego używasz do mycia okien Wink, ale jest to stanowczo za ciężkie skoro aż tak obciąża kręgosłup. Smile
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #337 : 2010-09-15, 20:58:52 »

Kręgosłup? Nie wiem czego używasz do mycia okien Wink, ale jest to stanowczo za ciężkie skoro aż tak obciąża kręgosłup. Smile

A Ty wiesz Radzio, na jak wysoka drobinę muszę się wspiąć żeby sięgnąć do górnych części swoich okien??
Wejść, zejść, wejść, zejść i tak po kilkanaście razy przy jednym oknie.
A osiemnastką przecie już nie jestem, a i kręgosłup 2 lata kurowałam za państwowe pieniądze Razz
Radzio
Go

Email
« Odpowiedz #338 : 2010-09-15, 21:02:26 »

A Ty wiesz Radzio, na jak wysoka drobinę .....

Drabina! ...................To drabina jest za ciężka. Wink Very Happy
renia
Hero Member

« Odpowiedz #339 : 2010-09-15, 21:03:34 »

Oj jesteś "Radzio" pomysłowy.. Laughing

Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 61 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.045 sekund z 20 zapytaniami.