Autor
|
Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy (Przeczytany 538724 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mnie jak szły kamyki to też cierpiałam. No-spę możesz wziąć. Swoją drogą kamyki z woreczka się wynosiły mniej więcej miesiąc od rozpoczęcia diety.
Parę dni póżniej ruszył mi kamyk z lewej nerki i to bolało już okrutnie, aż wzywałam pogotowie. Lepsze to niż operacja chirurgiczna.
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Reniu, słodzika używam ponad 10 lat i żadnych z tym problemów. A masła nigdy nie jadałam łyżeczką i dokładnie pamiętam, jak mnie zemdliło Pomogłam sobie doraźnie Silimarolem. Zadziałał. Obyło się bez kosztów. Zobaczymy czy pomogło na długo. RTS, wczoraj właśnie masłem dobijałam odpowiednią ilość tłuszczu i bilans był: białka - 64.74 tłuszcze - 136.38 węgle - 35.74 Dzisiaj : białka - 67.47 tłuszcze - 105.06 węgle - 31.76 Co do kamieni - nie mam woreczka żółciowego, no chyba, że gdzieś w przewodach. Czytałam gdzieś, że na DO, to nawet lepiej bez woreczka żółciowego, ale teraz sama już nie wiem
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
"Zonia" uważam, że przesadzasz.
Tutaj może napisałam niejasno. Nie chodziło mi o to, że przesadzasz z bólem, tylko z tą szkodliwością 20g masła.. Reniusia , tak właśnie to zrozumiałam, ze chodziło o masło, a nie o ból
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Tereska, nieźle mnie wystraszyłaś. Kamienie w nerkach tez miałam, pozbyłam sie tego dziadostwa, ale ból faktycznie był niesamowity
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Co do kamieni - nie mam woreczka żółciowego, no chyba, że gdzieś w przewodach. Czytałam gdzieś, że na DO, to nawet lepiej bez woreczka żółciowego, ale teraz sama już nie wiem Na pewno lepiej mieć woreczek niż go nie mieć. DO jest przecież naturalnym sposobem odżywiania się - to dlaczego na DO miałoby być inaczej? Człowiek nic nie ma niepotrzebnego. "Zoniu" nie chce Cię straszyć, ale moja Mama też nie ma woreczka żółciowego, a jednak kamyki blokowały Jej przewody żółciowe..
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Jaka ulga Reniu, aż znowu chce się żyć Tak sobie teraz myślę, jakie to ważne słuchać swojego organizmu, jego reakcji na to, co jemy. Kiedy zaczynałam przygodę z DO, na śniadanie obowiązkowo były jajka i żółtka 1:4, na maśle. Kiedyś jajek jadałam bardzo mało, a jak robiłam jajecznicę, to na oliwie i wszystko było w najlepszym porządku. Na DO jajecznicę robię na maśle i od samego początku mam z tym problemy. Do tego stopnia, że robię jajecznicę najwyżej raz w tygodniu. Ale teraz wiem skąd te problemy po jajecznicy - z masła. Zawsze po jajecznicy na maśle czułam dyskomfort, było mi niedobrze, mdliło mnie, aż do jajecznicy w końcu się zniechęciłam. Nie kojarzyłam tego z masłem. Teraz wiem, że winne jest masło. Dlatego też spróbuję wrócić do jajek na oliwie. Zobaczymy czy będzie mi to służyło. Trzeba słuchać swego ciała.
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Reniu, woreczek żółciowy usunięto mi jakieś 15 lat temu. Nigdy dotąd nie miałam nawrotu kamieni. Żadnych wręcz dolegliwości ze strony wątroby, co przy moim wcześniejszym sposobie odżywiania, wszystkich dziwiło. Nie sądzę by tym razem chodziło o kamienie. Jestem prawie pewna, że to reakcja na masło.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Nie inaczej Reniu. Nie piszę tu jego nazwy celowo, by nie reklamować za darmo. Pamiętam, że po wczorajszym wcinaniu masła na siłę zrobiło mi się niedobrze i pewnie to przez to masło Watroba kocha tluszcz, wiec raczej nie przez maslo......chytba, ze zjelczale maslo. To inna sprawa. Niemniej jednak wez cos rozkurczowego, moglo dojsc do zapchania przewodow zolciowych. Jest to normalne na poczatku diety. Potraktuj siebue jako poczatkujacego, bo to ze jestses na "ZO" nie znaczy ze jadlas wg zasad ZO. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jajecznica na oliwie?
Zamien maslo na smalec, slonin albo boczek.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
.. bilans był:
białka - 64.74 tłuszcze - 136.38 węgle - 35.74
Dzisiaj : białka - 67.47 tłuszcze - 105.06 węgle - 31.76
Proporcje u Ciebie wychodzą tak: 1 : 2,1 : 0,5 i 1 : 1,5 ; 0,5 ..niezbyt to optymalne..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Zoniu" uważam, (powtarzam się) że mimo trudności, powinnaś skontaktować się z lekarzem optymalnym - jeśli Tobie naprawdę na zdrowiu zależy...
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
Jajecznica na oliwie?
Zamien maslo na smalec, slonin albo boczek.
...dla mnie najsmaczniejsza jajecznica jest na sloninie,ma najlepszy aromat,tak samo jajo sadzone,maslo zas nadaje sie do smarzenia watrobki-mniam...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Mam to samo, choc watrobka na masle jest bardzo delikatna i wole ja zmazyc tez na smalcu.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zoniu, jak się czujesz?
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Zoniu, jak się czujesz?
Dziękuję Teresko, dzisiaj już dobrze, ale jeszcze nic nie jadłam, trochę się boję Reniu, mniej więcej takie właśnie proporcje "zaordynował" mi adampio, staram się tego trzymać Rozmawiałam ze swoim lekarzem i obiecał, że znajdzie mi namiary na lekarza optymalnego, jeśli taki u nas "występuje" , a jak nie to sam pokieruje mną w tej diecie. adampio, kiedyś przyrządzałam jajecznicę tylko na oliwie, w ogóle nie używałam smalcu, unikałam jak ognia wszelkich tłustości. Taka jajecznica smakowała mi, z tym, że nie była złożona niemal z samych żółtek, a z jajek w całości. Poeksperymentuję i zrobię na smalcu...zobaczymy jak to będzie
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zoniu, obejrzyj sobie filniki na you tube z wykładami lekarzy optymalnych i przeczytaj książki doktora Kwaśniewskiego. Twój lekarz jeśli nie ma doświadczenia, bo nie jest na DO, jak i nie zdawał egzaminów w tej dziedzinie może Ci nie pomóc, a przeciwnie. W sprawie kontaktu do lekarza optymalnego możesz jeszcze zadzwonić do OSBO.
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Dzwoniłam do OSBO Teresko, pisałam o tym wcześniej. Tam nie maja informacji o lekarzach w moich okolicach. Mój lekarz sam obiecał, że jeśli nie znajdzie kontaktu do lekarza optymalnego, to postara się zapoznać z DO i dopiero wtedy mną odpowiednio pokierować.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dzwoniłam do OSBO Teresko, pisałam o tym wcześniej. Tam nie maja informacji o lekarzach w moich okolicach. Mój lekarz sam obiecał, że jeśli nie znajdzie kontaktu do lekarza optymalnego, to postara się zapoznać z DO i dopiero wtedy mną odpowiednio pokierować.
To brzmi zbyt dobrze aby bylo prawda. Twoj lekarz ma sie zapoznac z zasadami ZO?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zainteresowałam się Twoim pomysłem, bo dla mnie daleko odbiega od racjonalnego, Zoniu. Lekarz (może naiwny?) się spodziewa, że się DO nauczy w dwie godziny?
Ja przeczytałam książki doktora i byłam na kursie w Arkadiii w Jastrżebiej Górze. Dobrze zrobisz jeśli też zadbasz o edukację własną, bo lekarz nie będzie Cię mógł mieć za królika doświadczalnego - uczciwszy uszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|