forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 19:30:34

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669846 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 ... 61 Do dou Drukuj
Autor Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 538706 razy)
Teresa Stachurska
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #420 : 2010-09-17, 22:42:45 »

Mnie jak szły kamyki to też cierpiałam. No-spę możesz wziąć. Swoją drogą kamyki z woreczka się wynosiły mniej więcej miesiąc od rozpoczęcia diety.

Parę dni póżniej ruszył mi kamyk z lewej nerki i to bolało już okrutnie, aż wzywałam pogotowie. Lepsze to niż operacja chirurgiczna.
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #421 : 2010-09-17, 22:49:34 »

Reniu, słodzika używam ponad 10 lat i żadnych z tym problemów.
A masła nigdy nie jadałam łyżeczką i dokładnie pamiętam, jak mnie zemdliło Smile
Pomogłam sobie doraźnie Silimarolem. Zadziałał. Obyło się bez kosztów.
Zobaczymy czy pomogło na długo.

RTS, wczoraj właśnie masłem dobijałam odpowiednią ilość tłuszczu i bilans był:

białka - 64.74
tłuszcze - 136.38
węgle - 35.74

Dzisiaj :

białka - 67.47
tłuszcze - 105.06
węgle - 31.76

Co do kamieni - nie mam woreczka żółciowego, no chyba, że gdzieś w przewodach.
Czytałam gdzieś, że na DO, to nawet lepiej bez woreczka żółciowego, ale teraz sama już nie wiem Sad
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #422 : 2010-09-17, 22:50:59 »

"Zonia" uważam, że przesadzasz.

Tutaj może napisałam niejasno. Nie chodziło mi o to, że przesadzasz z bólem, tylko z tą szkodliwością 20g masła..

Reniusia  Very Happy, tak właśnie to zrozumiałam, ze chodziło o masło, a nie o ból  Smile
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #423 : 2010-09-17, 22:55:10 »

Tereska, nieźle mnie wystraszyłaś.
Kamienie w nerkach tez miałam, pozbyłam sie tego dziadostwa, ale ból faktycznie był niesamowity  Mad
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72267

« Odpowiedz #424 : 2010-09-17, 22:56:05 »

Reniusia  Very Happy, tak właśnie to zrozumiałam, ze chodziło o masło, a nie o ból  Smile

To bardzo dobrze i dobrze jest Ci już lepiej.. Very Happy

renia
Hero Member

« Odpowiedz #425 : 2010-09-17, 22:59:50 »

Co do kamieni - nie mam woreczka żółciowego, no chyba, że gdzieś w przewodach.
Czytałam gdzieś, że na DO, to nawet lepiej bez woreczka żółciowego, ale teraz sama już nie wiem Sad

Na pewno lepiej mieć woreczek niż go nie mieć. DO jest przecież naturalnym sposobem odżywiania się - to dlaczego na DO miałoby być inaczej?
Człowiek nic nie ma niepotrzebnego.
"Zoniu" nie chce Cię straszyć, ale moja Mama też nie ma woreczka żółciowego, a jednak kamyki blokowały Jej przewody żółciowe..

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #426 : 2010-09-17, 23:07:42 »

Jaka ulga Reniu, aż znowu chce się żyć  Very Happy

Tak sobie teraz myślę, jakie to ważne słuchać swojego organizmu, jego reakcji na to, co jemy.
Kiedy zaczynałam przygodę z DO, na śniadanie obowiązkowo były jajka i żółtka 1:4, na maśle.
Kiedyś jajek jadałam bardzo mało, a jak robiłam jajecznicę, to na oliwie i wszystko było w najlepszym porządku.
Na DO jajecznicę robię na maśle i od samego początku mam z tym problemy. Do tego stopnia, że robię jajecznicę
najwyżej raz w tygodniu. Ale teraz wiem skąd te problemy po jajecznicy - z masła. Zawsze po jajecznicy na maśle
czułam dyskomfort, było mi niedobrze, mdliło mnie, aż do jajecznicy w końcu się zniechęciłam. Nie kojarzyłam tego
z masłem. Teraz wiem, że winne jest masło. Dlatego też spróbuję wrócić do jajek na oliwie.
Zobaczymy czy będzie mi to służyło. Trzeba słuchać swego ciała.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #427 : 2010-09-17, 23:11:29 »

Reniu, woreczek żółciowy usunięto mi jakieś 15 lat temu. Nigdy dotąd nie miałam nawrotu kamieni.
Żadnych wręcz dolegliwości ze strony wątroby, co przy moim wcześniejszym sposobie odżywiania,
wszystkich dziwiło. Nie sądzę by tym razem chodziło o kamienie. Jestem prawie pewna, że to reakcja
na masło.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #428 : 2010-09-18, 07:58:22 »

Nie inaczej Reniu. Nie piszę tu jego nazwy celowo, by nie reklamować za darmo.

Pamiętam, że po wczorajszym wcinaniu masła na siłę zrobiło mi się niedobrze
i pewnie to przez to masło Sad

Watroba kocha tluszcz, wiec raczej nie przez maslo......chytba, ze zjelczale maslo. To inna sprawa.

Niemniej jednak wez cos rozkurczowego, moglo dojsc do zapchania przewodow zolciowych. Jest to normalne na poczatku diety. Potraktuj siebue jako poczatkujacego, bo to ze jestses na "ZO" nie znaczy ze jadlas wg zasad ZO.

Pozdrawiam
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #429 : 2010-09-18, 08:09:59 »

Jajecznica na oliwie?

Zamien maslo na smalec, slonin albo boczek.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #430 : 2010-09-18, 08:44:05 »

.. bilans był:

białka - 64.74
tłuszcze - 136.38
węgle - 35.74

Dzisiaj :

białka - 67.47
tłuszcze - 105.06
węgle - 31.76

Proporcje u Ciebie wychodzą tak: 1 : 2,1 : 0,5   i   1 : 1,5 ; 0,5
..niezbyt to optymalne..

renia
Hero Member

« Odpowiedz #431 : 2010-09-18, 08:46:31 »

"Zoniu" uważam, (powtarzam się) że mimo trudności, powinnaś skontaktować się z lekarzem optymalnym - jeśli Tobie naprawdę na zdrowiu zależy...

Gwidon
Go

Email
« Odpowiedz #432 : 2010-09-18, 09:09:27 »

Jajecznica na oliwie?

Zamien maslo na smalec, slonin albo boczek.

...dla mnie najsmaczniejsza jajecznica jest na sloninie,ma najlepszy aromat,tak samo jajo sadzone,maslo zas nadaje sie do smarzenia watrobki-mniam...
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #433 : 2010-09-18, 09:26:49 »

Mam to samo, choc watrobka na masle jest bardzo delikatna i wole ja zmazyc tez na smalcu.
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #434 : 2010-09-18, 09:54:03 »

Zoniu, jak się czujesz?
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #435 : 2010-09-18, 12:11:56 »

Zoniu, jak się czujesz?

Dziękuję Teresko, dzisiaj już dobrze, ale jeszcze nic nie jadłam, trochę się boję Sad

Reniu, mniej więcej takie właśnie proporcje "zaordynował" mi adampio, staram się tego trzymać Smile
Rozmawiałam ze swoim lekarzem i obiecał, że znajdzie mi namiary na lekarza optymalnego, jeśli taki u nas "występuje" Smile,
a jak nie to sam pokieruje mną w tej diecie.

adampio, kiedyś przyrządzałam jajecznicę tylko na oliwie, w ogóle nie używałam smalcu, unikałam jak ognia wszelkich tłustości.
Taka jajecznica smakowała mi, z tym, że nie była złożona niemal z samych żółtek, a z jajek w całości.
Poeksperymentuję i zrobię na smalcu...zobaczymy jak to będzie Smile
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #436 : 2010-09-18, 13:07:53 »

Zoniu, obejrzyj sobie filniki na you tube z wykładami lekarzy optymalnych i przeczytaj książki doktora Kwaśniewskiego. Twój  lekarz jeśli nie ma doświadczenia, bo nie jest na DO, jak i nie zdawał egzaminów w tej dziedzinie może Ci nie pomóc, a przeciwnie. W sprawie kontaktu do lekarza optymalnego możesz jeszcze zadzwonić do OSBO.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #437 : 2010-09-18, 13:13:11 »

Dzwoniłam do OSBO Teresko, pisałam o tym wcześniej. Tam nie maja informacji o lekarzach
w moich okolicach.
Mój lekarz sam obiecał, że jeśli nie znajdzie kontaktu do lekarza optymalnego, to postara się
zapoznać z DO i dopiero wtedy mną odpowiednio pokierować.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #438 : 2010-09-18, 13:43:38 »

Dzwoniłam do OSBO Teresko, pisałam o tym wcześniej. Tam nie maja informacji o lekarzach
w moich okolicach.
Mój lekarz sam obiecał, że jeśli nie znajdzie kontaktu do lekarza optymalnego, to postara się
zapoznać z DO i dopiero wtedy mną odpowiednio pokierować.

To brzmi zbyt dobrze aby bylo prawda. Laughing

Twoj lekarz ma sie zapoznac z zasadami ZO?
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #439 : 2010-09-18, 14:00:26 »

Zainteresowałam się Twoim pomysłem, bo dla mnie daleko odbiega od racjonalnego, Zoniu. Lekarz (może naiwny?) się spodziewa, że się DO nauczy w dwie godziny?

Ja przeczytałam książki doktora i byłam na kursie  w Arkadiii w Jastrżebiej Górze. Dobrze zrobisz jeśli też zadbasz o edukację własną, bo lekarz nie będzie Cię mógł mieć za królika doświadczalnego - uczciwszy uszy.
Strony: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 ... 61 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 19 zapytaniami.