forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 21:53:48

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
669847 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 ... 61 Do dou Drukuj
Autor Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 538801 razy)
Sandman80
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tar
« Odpowiedz #540 : 2010-09-25, 13:17:14 »

a ogólnie chodzi o złe proporcje miedzy węglowodanami a tłuszczami i dlatego według mnie jest ważne zrozumienie zasad DO aby potem nie wydawało sie ze tylko  coś sie stosuje

edytowałem  Cool
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #541 : 2010-09-25, 13:20:19 »

Dla mnie to wygląda tak:

Tłuszcze jako główne źródło energii w diecie, nie staną się przyczyną cukrzycy typu II, jeśli zostaną zachowane odpowiednie proporcje spożywanych węglowodanów, a nie takie, które razem ze spożywaniem dużych ilości tłuszczu przekraczają możliwości organizmu pełnego ich spalenia. Wychodziłoby na to, że jednoczesne duże spożywanie tłuszczów i węglowodanów prowadzi nie tylko do otyłości, ale też do cukrzycy typu II ?
Teresa Stachurska
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #542 : 2010-09-25, 13:21:55 »

Zoniu, węglowodanów za wiele w stosunku do białka, a jeszcze to białko (roślinne) jest niskiej wartości biologicznej. Tak masz w pkt 1.

W pkt 2 masz i tłuszcze i węglowodany ( tzw. dieta korytkowa). Tych węglowodanów jest na tyle dużo, że organizm sobie z nimi nie radzi.

0,6 w podanym wzorze dotyczy węglowodanów. Tłuszcze to 3-4 , jedno i drugie w odniesieniu do Białka.
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tar
« Odpowiedz #543 : 2010-09-25, 13:22:30 »

a ogólnie chodzi o złe proporcje miedzy węglowodanami a tłuszczami i dlatego według mnie jest ważne zrozumienie zasad DO aby potem nie wydawało sie ze tylko  coś sie stosuje

edytowałem  Cool

To jest cytowanie a nie edytowanie Smile
Edytowaniem byłaby możliwość zrobienia poprawek w tekście wcześniej wysłanym, bez potrzeby tworzenia nowego tekstu, postu Smile
Ta opcja na tym forum najprawdopodobniej jest wyłączona Smile
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #544 : 2010-09-25, 13:25:51 »

Zoniu, węglowodanów za wiele w stosunku do białka, a jeszcze to białko (roślinne) jest niskiej wartości biologicznej. Tak masz w pkt 1.

W pkt 2 masz i tłuszcze i węglowodany ( tzw. dieta korytkowa). Tych węglowodanów jest na tyle dużo, że organizm sobie z nimi nie radzi.

0,6 w podanym wzorze dotyczy węglowodanów. Tłuszcze to 3-4 , jedno i drugie w odniesieniu do Białka.

No właśnie Tereniu, stąd moje drugie pytanie - czy takie proporcje są prawidłowe również dla cukrzyków chcących schudnąć?
Już proporcje, jakie wcześniej podał mi adampio, wydawały się obfitujące w tłuszcz  Laughing, ale się sprawdzają, a tu jeszcze większe dawki?
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #545 : 2010-09-25, 13:30:21 »

Zoniu, obserwuj Smile  W innym miejscu Doktor pisze, że gdy chce się schudnąć, to T ma być mniej. A w innym żeb y uwzględnić okres przejściowy, kiedy B powinno być więcej.

Książki przeczytałaś?
Sandman80
Go

Email
« Odpowiedz #546 : 2010-09-25, 13:34:40 »

Edytowaniem byłaby możliwość zrobienia poprawek w tekście wcześniej wysłanym, bez potrzeby tworzenia nowego tekstu, postu Smile

no cóż człowiek sie całe życie uczy...  Very Happy
slawek
Go

Email
« Odpowiedz #547 : 2010-09-25, 13:42:14 »

"2. Przyczyn± naczeln± cukrzycy typu II jest inny skład diety, w której głównym Ľródłem energii staj± się tłuszcze ".
Mnie to zdanie mówi o tym, że to tłuszcze traktowane jako główne Ľródło energii, przyczyniaj± się do cukrzycy II.
Zoniu w bardzo dużym uproszczeniu wygląda to tak że nasze organizmy moga rozkładać (spalać) w pokarmach trzy główne składniki odżywcze czyli Białko Tłuszcze i Weglowodany, na potrzeby energetyczne w zasadzie mogą być użyte T i W z białkiem organizm ludzki radzi sobie niezbyt dobrze ( oczywiście w celach energetycznych ) i albo je rozkłada albo zamienia na W i teraz tłuszcze są ponad dwukrotnie bardziej kaloryczne niż cukry oprócz tego są łatwiej "spalane" ( muszą przejść znacznie mniej procesów żeby dostarczyć energii ) jeżeli więc dostarczasz jednocześnie dwa substraty energetyczne z których jeden jest "lepszy" to organizm będzie go używał w przeważającej części swoich potrzeb, ale ten drugi także musi być w organiźmie "przerobiony" wiesz jak bardzo cukier we krwi uszkadza wszystkie narządy itp. węglowodany których jest zbyt dużo i są "niepotrzebne" muszą zostać zamienione na tłuszcz zapasowy, wtedy właśnie powstaje ta sytuacja o której JK mówi w tym zdaniu. Czyli niekorzystne jest mieszanie "paliw" a już szczególnie w takich proporcjach które doprowadzają do wywołania syndromu TII
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #548 : 2010-09-25, 13:58:49 »

Zoniu, obserwuj Smile  W innym miejscu Doktor pisze, że gdy chce się schudnąć, to T ma być mniej. A w innym żeb y uwzględnić okres przejściowy, kiedy B powinno być więcej.

Książki przeczytałaś?

Jeszcze nie przebrnęłam przez pierwszą Sad Ograniczenia czasowe, ale dzisiaj i jutro mam więcej czasu - nadrabiam zatem Smile
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #549 : 2010-09-25, 14:07:55 »

"2. Przyczyn± naczeln± cukrzycy typu II jest inny skład diety, w której głównym Ľródłem energii staj± się tłuszcze ".
Mnie to zdanie mówi o tym, że to tłuszcze traktowane jako główne Ľródło energii, przyczyniaj± się do cukrzycy II.
Zoniu w bardzo dużym uproszczeniu wygląda to tak że nasze organizmy moga rozkładać (spalać) w pokarmach trzy główne składniki odżywcze czyli Białko Tłuszcze i Weglowodany, na potrzeby energetyczne w zasadzie mogą być użyte T i W z białkiem organizm ludzki radzi sobie niezbyt dobrze ( oczywiście w celach energetycznych ) i albo je rozkłada albo zamienia na W i teraz tłuszcze są ponad dwukrotnie bardziej kaloryczne niż cukry oprócz tego są łatwiej "spalane" ( muszą przejść znacznie mniej procesów żeby dostarczyć energii ) jeżeli więc dostarczasz jednocześnie dwa substraty energetyczne z których jeden jest "lepszy" to organizm będzie go używał w przeważającej części swoich potrzeb, ale ten drugi także musi być w organiźmie "przerobiony" wiesz jak bardzo cukier we krwi uszkadza wszystkie narządy itp. węglowodany których jest zbyt dużo i są "niepotrzebne" muszą zostać zamienione na tłuszcz zapasowy, wtedy właśnie powstaje ta sytuacja o której JK mówi w tym zdaniu. Czyli niekorzystne jest mieszanie "paliw" a już szczególnie w takich proporcjach które doprowadzają do wywołania syndromu TII

Dziękuję Sławku! W bardzo prosty i przystępny sposób wyjaśniłeś mechanizmy i zależności, o które mi chodziło, dlatego też bardzo jasnym  i logicznym jest dla mnie, również  ostatnie zdanie:

"Czyli niekorzystne jest mieszanie "paliw" a już szczególnie w takich proporcjach które doprowadzają do wywołania syndromu TII"
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #550 : 2010-09-25, 14:09:09 »

no cóż człowiek sie całe życie uczy...  Very Happy

A i tak umieramy nieświadomi tego, czego jeszcze nie wiemy  Laughing
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72267

« Odpowiedz #551 : 2010-09-25, 14:20:30 »

... stąd moje drugie pytanie - czy takie proporcje są prawidłowe również dla cukrzyków chcących schudnąć?
Już proporcje, jakie wcześniej podał mi adampio, wydawały się obfitujące w tłuszcz  Laughing, ale się sprawdzają, a tu jeszcze większe dawki?

Dla cukrzyków proporcje są trochę inne. Tutaj priorytetem powinno być zdrowienie, a nie chudniecie. Jeśli nie będzie się przesadzać z białkiem i węglowodanami, których przy cukrzycy nie powinno być więcej niż 50g dziennie, to też powinno się chudnąć do wagi należnej.
W arkadii nam mówiono, że przy cukrzycy powinno się jeść tłuszczu ok 200g dzienni, gdyż służy on stabilizacji poziomu cukru w organizmie.

WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #552 : 2010-09-25, 14:27:29 »

z białkiem organizm ludzki radzi sobie niezbyt dobrze ( oczywiście w celach energetycznych )

Niezupełnie, bo organizm z łatwością przerabia na energię następujące aminokwasy: treonina, izoleucyna, leucyna, tryptofan na acetylo-CoA lub acetoacetylo-CoA z leucyny, lizyny, fenyloalaniny, tyrozyny i tryptofanu. Z wymienionych aminokwasów głównie w wątrobie mogą powstać ciała ketonowe celem dalszej dystrybucji energii.
Pośrednio organizm może szybko uzyskać energię z alfaketoglutaranu, który powstaje z glutaminianu, glutaminy, histydyny, proliny argininy, lub z bursztynylo-CoA, który powstaje z izoleucyny, metioniny, waliny, lub z fumaranu, który powstaje z tyrozyny, fenyloalaniny, asparaginianu, lub z szczawiooctanu, który powstaje z asparaginy, lub pirogronianu, który powstaje z alaniny, glicyny, cysteiny, seryny, treoniny i tryptofanu. Czyli: aminokwasy z których powstają pośrednie metabolity cyklu Krebsa mogą być wykorzystywane do glukoneogenezy lub produkcji WKT. Czyli... bez odpowiedniego przygotowania, niektórym samodzielne leczenie Dietą Optymalną cukrzcy obu typów, może przyspożyć wielu trudności! Ale to nie wina dr Kwaśniewskiego...
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #553 : 2010-09-25, 14:35:39 »

Dlatego parafrazując Aleksandrowicza: „Nie ma nieuleczalnie chorych niedostateczną jest tylko wasza wiedza”.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #554 : 2010-09-25, 15:09:58 »

Dlatego miałam nadzieję, że ktoś naprawdę zorientowany dokończy to zdanie

No i dzięki Bogu ktoś bardziej zorientowany to wyjaśnił.......................

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #555 : 2010-09-25, 15:52:03 »

Czyli... bez odpowiedniego przygotowania, niektórym samodzielne leczenie Dietą Optymalną cukrzcy obu typów, może przyspożyć wielu trudności! Ale to nie wina dr Kwaśniewskiego...

No fakt, nie jest to takie proste i łatwe, przynajmniej dla mnie.
Wciąż staram się tak dopasować składniki pożywienia by było w nich jak najwięcej tłuszczu,
co naprawdę, jak dla mnie jest bardzo trudne. A kiedy ilość tłuszczu w daniu wydaje się być prawie optymalna,
to okazuje się, że z kolei białka jest o wiele za dużo i na odwrót - ufff. Kombinacje alpejskie muszę wyczyniać
by jako tako to wszystko do odpowiednich proporcji sprowadzić. Nie zawsze się udaje, ale generalnie,
z węglowodorami nie mam problemów, te udaje mi sie utrzymać w ilości nie większej nawet niż 45. Smile
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #556 : 2010-09-25, 15:54:17 »

Dlatego miałam nadzieję, że ktoś naprawdę zorientowany dokończy to zdanie

No i dzięki Bogu ktoś bardziej zorientowany to wyjaśnił.......................

Reniu, błagam, nie bierz tego do siebie Confused potraktuj to proszę, raczej globalnie niż osobiście  Laughing

renia
Hero Member

« Odpowiedz #557 : 2010-09-25, 16:05:50 »

I tak to potraktowałam.. Very Happy

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #558 : 2010-09-25, 16:29:27 »

I tak to potraktowałam.. Very Happy

Ufff - jestes wspaniała  Very Happy
slawek
Go

Email
« Odpowiedz #559 : 2010-09-25, 20:09:17 »

Niezupełnie, bo organizm z łatwo¶ci± przerabia na energię następuj±ce aminokwasy: treonina, izoleucyna, leucyna, tryptofan na acetylo-CoA lub acetoacetylo-CoA z leucyny, lizyny, fenyloalaniny, tyrozyny i tryptofanu. Z wymienionych aminokwasów głównie w w±trobie mog± powstać ciała ketonowe celem dalszej dystrybucji energii.
Po¶rednio organizm może szybko uzyskać energię z alfaketoglutaranu, który powstaje z glutaminianu, glutaminy, histydyny, proliny argininy, lub z bursztynylo-CoA, który powstaje z izoleucyny, metioniny, waliny, lub z fumaranu, który powstaje z tyrozyny, fenyloalaniny, asparaginianu, lub z szczawiooctanu, który powstaje z asparaginy, lub pirogronianu, który powstaje z alaniny, glicyny, cysteiny, seryny, treoniny i tryptofanu.
jakaś wydajność jest ci znana ?? no i wiesz przecież ze aminokwasy występują w duzej mnogości Wink jak wybierzesz je spośród całej reszty z którą przecież coś trzeba zrobic ??
Czyli: aminokwasy z których powstaj± po¶rednie metabolity cyklu Krebsa mog± być wykorzystywane do glukoneogenezy lub produkcji WKT.
no i co ?? to zmienia Wink  chyba tylko wydłuża proces pozyskiwania energii.

P.S.
w niektórych więzieniach jak chciano szybko wykończyć jakiegoś delikwenta to mu serwowano chude mięsko Wink zamiast suchego chleba, podobno szybko zaczynali chorować i rozwiazywali problem bez ŚLADU ingerencji
Strony: 1 ... 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 ... 61 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.045 sekund z 20 zapytaniami.