forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 10:39:35

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669760 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 ... 61 Do dou Drukuj
Autor Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 538096 razy)
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #760 : 2010-10-06, 15:09:06 »

Zauważyłam tez pewną zależność.
Kiedy na początku DO jadałam 2-3 razy dziennie, chudłam.
Teraz jem 5 razy dziennie, z zaleceniami, jakich mi tu udzielono, choć w książkach dr Kwaśniewskiego tego nie doczytałam - i nie chudnę. Oczywiście porcje zjadane teraz są znacznie mniejsze od tych poprzednio. Nawet nie dałabym rady zjadać naraz takich porcji, jak wcześniej, choć i te nie były aż tak wielkie.
Reasumując, poważnie zastanawiam się nad powrotem do trzech posiłków najwyżej. Wiem skądinąd, że cukrzycy powinni jadać przynajmniej 5 posiłków dziennie, ale tak sobie myślę, że skoro udało mi się zapanować nad cukrem, to może nie zaszkodziłoby spróbować wrócić do 3 posiłków dziennie.
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246

Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #761 : 2010-10-06, 15:12:18 »

Wczoraj zwiększyłam znacznie tłuszcze. Skutek : rozwolnienie. Gdyby nie obawa przed znacznym odwodnieniem, mogłabym tą drogą iść.

Jeśli masz pracę w domu to sobie możesz na to pozwolić.. Laughing  Wink  Ale na pewno to nie jest rozwiązanie dobre ani zdrowe. Dr Kwaśniewski tez takich sposobów nie polecał..

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #762 : 2010-10-06, 15:19:29 »

Moja aktywność fizyczna jest znacznie większa niż przed DO, gdzie praktycznie całymi dniami siedziałam (taka praca). Teraz dożo spaceruję. Kiedy wychodzę na zakupy to nie spacerkiem, a marszem. W domu od lat mam rowerek stacjonarny, z którego już od dawna nie korzystałam, teraz korzystam. W domu wciąz cos ulepszam, remontuję, niekiedy aż poty wychodzą.

Białka bywaja w granicach 60-70, przy czym, nie zawsze te najlepszej jakości, czyli z jajek i mięsa. Dlatego też zastanawiam się czy w takim wypadku nie zwiększyć ilość białek. Nie jestem w stanie codziennie jadać jajka i mięso.
Tłuszcze to 160-220
Węglowodany 30-40
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #763 : 2010-10-06, 15:22:06 »

Wczoraj zwiększyłam znacznie tłuszcze. Skutek : rozwolnienie. Gdyby nie obawa przed znacznym odwodnieniem, mogłabym tą drogą iść.

Jeśli masz pracę w domu to sobie możesz na to pozwolić.. Laughing  Wink  Ale na pewno to nie jest rozwiązanie dobre ani zdrowe. Dr Kwaśniewski tez takich sposobów nie polecał..

Otóż to...Smile
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #764 : 2010-10-06, 15:37:14 »

A napisz jakie jest Twoje średnie dzienne BTW (w gramach) i ile masz wzrostu..

BTW - 1 : 2,5-3,5 : 0,5-0,6
Wzrost - 163

Przy takiej ilości tłuszczu, to nieźle się trzeba znordenzłokingować, bo jak nie, to będzie niedobrze...  Sad
Mówi o tym formuła nr 8 cyt: "Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
U ludzi młodych i zdrowych największe korzyści przynosi intensywny wysiłek trzy razy w tygodniu po godzinie, np. biegi, marsze, pływanie, rower itp. Należy pamiętać, że ćwiczone mięśnie, kiedy znajdą się w spoczynku, wytwarzają związki wysokoenergetyczne, przeznaczając je na potrzeby mózgu, serca i innych ważnych tkanek." - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80
renia
Hero Member

« Odpowiedz #765 : 2010-10-06, 15:38:23 »

Moja aktywność fizyczna jest znacznie większa niż przed DO, gdzie praktycznie całymi dniami siedziałam (taka praca). Teraz dożo spaceruję. Kiedy wychodzę na zakupy to nie spacerkiem, a marszem. W domu od lat mam rowerek stacjonarny, z którego już od dawna nie korzystałam, teraz korzystam. W domu wciąz cos ulepszam, remontuję, niekiedy aż poty wychodzą.

W takim razie pięknie. Lepiej niż u mnie.. Cool
Białka bywaja w granicach 60-70, przy czym, nie zawsze te najlepszej jakości, czyli z jajek i mięsa. Dlatego też zastanawiam się czy w takim wypadku nie zwiększyć ilość białek. Nie jestem w stanie codziennie jadać jajka i mięso.
Tłuszcze to 160-220
Węglowodany 30-40

Ja uważam, że Tobie chyba wnet skończy się przebudowa metabolizmu i prędzej by można pomyśleć o zmniejszeniu białek..Przy zbyt dużej ich ilości nie chudnie się. Dorosła osoba przy średniej aktywności fizycznej potrzebuje ich 50 g dziennie (średnio), osoby wyższe, lub z niektórymi chorobami i/lub z większą aktywnością fizyczną potrzebują ich oczywiście więcej..

adampio
Go

Email
« Odpowiedz #766 : 2010-10-06, 15:39:03 »

nie zawsze te najlepszej jakości, czyli z jajek i mięsa.

Z miesa to sa najgorsze bialka, pomijajac roslinne oczywiscie.
Zamiast zwiekszac ilosc bialka to zmien jego jakosc jajka i podroby.....to sa najlepsze bialka.

Mowisz, ze jajek nie mozesz jesc codziennie. Powiedz, w takim razie, czy jest cos co mozesz jesc codziennie? Obojetnie co to bedzie czy owoce, miesi czy cokolwiek innego, prosze nazwij co mozesz jesc codziennie?
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #767 : 2010-10-06, 15:44:49 »

Dla mięśni akurat najlepsze białko jest z mięśni, a białka z żółtka i podrobów są na INTELEKT...
Ale przy niewłaściewj proporcji można dostać podagry niestety.  Sad
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #768 : 2010-10-06, 16:04:53 »

Wojciechu, co to znaczy znordenzłokingować ?

Reniu, wyczytałam, że cukrzycy białek powinni zjadać więcej niż osoby zdrowe, chcące tylko schudnąć.
A nawet, że nie powinny to być tylko żółtka, a całe jajka. To o czym piszesz jak najbardziej zgadza się z DO, ale niekoniecznie chyba z DO dla cukrzyków.
Tylko czy ja nadal powinnam siebie traktować jak cukrzyka, czy po prostu jak osobę chcącą schudnąć? Sad

Adampio, podrobów zjadam całkiem sporo, jajek na początku też jadałam sporo i codziennie. Ale z czasem miewałam nudności, może po maśle, jak już wcześniej pisałam.
Dlatego teraz najczęściej jadam jajka w majonezie i mogłabym jeść je tonami Smile i codziennie Smile
Pytasz, co mogę jeść codziennie. Bardzo trudne pytania zadajesz. Codziennie mogłabym jeść ziemniaki, chleb i pić karmi SmileSmile
Jajka też mogłabym jeść codziennie, ale nie w postaci jajecznicy, czy omletów. Jajka w majonezie natomiast, 2-3 sztuki to już prawie dzienna porcja białek i tłuszczu, a co dalej?
Przecież w innym pożywieniu też są białka, też jest tłuszcz Sad
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #769 : 2010-10-06, 16:15:22 »

Na szczęście mamy łikipedię - http://pl.wikipedia.org/wiki/Nordic_walking
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #770 : 2010-10-06, 16:21:39 »

Codziennie mogłabym jeść ziemniaki, chleb i pić karmi SmileSmile

To bym mogła, ale już teraz nie jadam tego w ogóle. Nie jadam też cukru, miodu, jabłek, nie pijam soków owocowych, nie jadam też mąki ziemniaczanej, ryżu, chleba, bułek i ciastek, a mogłabym to wszystko jadać codziennie. Tak jak to bywało przed DO. Ale dzięki temu, że tego wszystkiego już nie jadam, zapanowałam nad cukrzycą. Jak się okazuje, to podstawa, by sobie z tą chorobą poradzić. I to naprawdę działa. Jestem tego najlepszym, książkowym wręcz przykładem. Książkowym, bo o tym właśnie pisze dr Kwaśniewski w książce "Tłuste Życie" na stronie 175.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #771 : 2010-10-06, 16:23:07 »

Wojciechu, znaczenie znałam, ale nie rozumiałam Twojego porównania. Teraz rozumiem Smile
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #772 : 2010-10-06, 16:33:44 »

Nie sądzę, wieć wyjaśniam doglłbniej...
Kostka masła 82% ma 2*82g= 164g tłuszczu. A to jest 164*9kcal= 1476 kcal, a taka ilość kcal pozwala swobodnie przebiedz około 14 kilometrów...
renia
Hero Member

« Odpowiedz #773 : 2010-10-06, 16:36:11 »

Reniu, wyczytałam, że cukrzycy białek powinni zjadać więcej niż osoby zdrowe, chcące tylko schudnąć.
A nawet, że nie powinny to być tylko żółtka, a całe jajka. To o czym piszesz jak najbardziej zgadza się z DO, ale niekoniecznie chyba z DO dla cukrzyków.

"Zoniu" gdzie to pisze, że cukrzycy powinni zjadać więcej białek? Tego to nie wiem, ale wydaje mi się to nielogiczne, bo nadmiar białek jest przetwarzany na węglowodany...

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #774 : 2010-10-06, 16:53:46 »

I o to właśnie chodzi Reniu!
Tylko, że dla osoby zdrowej, chcącej jedynie schudnąć, nadmiarem białka będzie zupełnie inna wielkość tych białek w porównaniu do cyferek mówiących o nadmiarze białka dla osób będących cukrzykami. I właśnie o te różnice mi chodzi. Nigdzie tego nie znalazłam. Jedyne czego się doczytałam, jeśli chodzi o różnice, to właśnie większa ilość białek dla osób z cukrzycą.
Nie pamiętam już Reniu, w którym miejscu to wyczytałam. Musiałabym przelecieć te książki jeszcze raz, a nie mam zwyczaju bazgrania, zakreślania w książkach.
Jak trafię na to, to wskażę dokładnie.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #775 : 2010-10-07, 15:14:41 »

Od kilku dni kiełkowała we mnie myśl, by pojechać do jednej z Arkadii, po wiedzę u źródła przynajmniej Wink
Dzisiaj ta myśl została ostatecznie zaklepana i decyzja podjęta. Tym bardziej, że swoim pomysłem zaraziłam jeszcze trzy osoby.
Jedziemy we czwórkę. Moim zadaniem jest ustalenie terminu wyjazdu i miejsca docelowego Smile No i rezerwacja Smile

I tu moja prośba do Was Kochani. Pomóżcie podjąć dobrą decyzję. Pomóżcie wybrać Arkadię, którąś z tych nad morzem. Góry niestety odpadają.
Wiem, że wielu z Was gościło już w tych ośrodkach i macie swoje zdania na ich temat. Piszcie proszę o swoich w nich pobytach lub też o informacjach,
jakie posiadacie z pierwszej ręki Smile Wiem, że na Was można liczyć  Very Happy
renia
Hero Member

« Odpowiedz #776 : 2010-10-07, 16:06:09 »

W Jastrzębiej Górze nam się bardziej podobało w Arkadii "Aura".
Przy większych schorzeniach polecałabym jednak "Lido" gdyż można tam robić na miejscu badania laboratoryjne i jedzenie jest takie w 100% optymalne (łącznie z chlebem) , a jak byłam w Aurze to tam podawano chleb optymalny na zmianę z Grahamem.

Teraz mogą być jakieś zmiany - najlepiej podzwoń i popytaj..

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #777 : 2010-10-07, 16:07:57 »

Dzięki Reniusia Very Happy

Czekam na kolejne głosy  Cool
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #778 : 2010-10-07, 18:08:21 »

Ja, jako goral, bo gor ano gorolow nie lubisz, polecam Ciechocinek...Teznie, grzybek, dr.Jan Kwasniewski...moze sie pokaze. Very Happy
Osobiscie jadac do Polski w nastepnym tygodniu robie sobie przerwe w Toruniu aby zobaczyc Ciechocinek i pogadac z Panem Suchowieckim. Strasznie si eciesze na to sppotkanie. Pewnie cos z tego wyjdzie. Laughing Optymalny z optymalnym zawsze sie dogada.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #779 : 2010-10-07, 18:48:40 »

Na pewno coś z tego wyjdzie.. Wink bo Pan Suchowiecki jest bardzo sympatycznym człowiekiem. Cieszę się, że miałam okazję osobiście Go poznać. Very Happy

Strony: 1 ... 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 ... 61 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 20 zapytaniami.