forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 05:17:32

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 36 37 38 39 40 [41] 42 43 44 45 46 ... 61 Do dou Drukuj
Autor Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 537816 razy)
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #800 : 2010-10-10, 00:36:37 »

Zoniu, jak cukier, czyli cukrzyca?

Generalnie pod kontrolą. Ale bywa, że pozwalam sobie na co nie co, jak na przykład wczoraj, kiedy to na obiad zjadłam smażone kabaczki w jajku, mące i bułce tartej.
No i na efekty nie trzeba było długo czekać. Jeszcze do tej chwili, a jest 0:40, cukier trzyma się na 144. Spadł od czasu obiadu ze 170.
Tak lubię kabaczki, a tu nici, zabronione Sad
Teresa Stachurska
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #801 : 2010-10-10, 08:39:25 »

Kabaczki można chyba udusić na maśle bez dodatku mąki i bułki tartej (mniej węglowodanów). Gdyby do nich na talerz trafiła odpowiednia - prporcjonalnie - ilość białka i tłuszczu, też będą szkodliwe?
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244

« Odpowiedz #802 : 2010-10-10, 08:41:58 »

A "Zoniu" to 170 po jedzeniu chyba nie jest złym wynikiem? Tylko ten spadek jest za wolny. O ile się orientuję, to 2 godziny po posiłku cukier nie powinien przekraczać 140.. Chyba powinnaś bardziej uważać..

Mari
Go

Email
« Odpowiedz #803 : 2010-10-10, 09:32:34 »

Zonia proszę...
nie bądź takim strażnikiem paskudą i to wobec kogo!... wobec samej siebie ?.

Jesteśmy jacy jesteśmy i czasami należy nam się chwila przyjemności . Przyznaj sama Smile , że obok seksu - number łan! jedzenie jest tym co
też daje sporą dawkę pozytywnych odczuć .

Podpisuję się pod słowami Teresy i proszę nie stresuj się po posiłkowymi cukrami , które nie przekraczają progu nerkowego .

Ja(eksperymentatorka w ostatnich 3 latach) przez jakiś czas sprawdzałam cukry po posiłkach u moich współbiesiadników i jakież było moje zdziwienie ! . Cukry Ich wahały się prawie tak samo jak mojemu mężowi ...czyli od 140 do 160 (2-3 h).
Fakt ! , że spadek u nich następował o wiele szybciej , ale!....dwa lata wstecz mąż musiał czekać na obniżenie się wskazań jeden , a czasem dwa dni . Obecnie do 4-5 pięciu godzin.Nie mógł zjeść ciasta (tłuste tortowe) . Obecnie nie ma problemu .

Z tego co obserwuję na cukrzycę potrzebny jest czas . JK dobrze gdzieś napisał ,że cierpliwości Smile . Na cukrzycę pracowaliśmy ładnych parę lat ,żeby zaistniała , a wyciszyć chcemy ją w chwilę ...
Czasami na zadowalające wyniki musimy czekać nawet do trzech lat . Najważniejsze w tym wszystkim jest jedno...nie przeszkadzać za bardzo i tyle! ...TO SE NAPRAWI  Smile.

p.s. a tak w nawiasie ....nagroda za przedstawienie mi wyników kontroli cukrów na przestrzeni co najmniej 3 lat na osobach , które są uważane za wzorcowo zdrowe ! . Daję uciąć paluszek! ...głową nie zaryzykuję!, że takowych nie ma .
Są tylko jak zwykle przypuszczenie , domniemania ..i to mnie najbardziej wkurza ! ...bo podbijamy za przeproszeniem kosmos , gdzie precyzja jest na najwyższym poziomie ,a nasz organizm "fachowcy" traktują  jak czarną dziurę ....

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #804 : 2010-10-10, 11:57:09 »

Kabaczki można chyba udusić na maśle bez dodatku mąki i bułki tartej (mniej węglowodanów). Gdyby do nich na talerz trafiła odpowiednia - prporcjonalnie - ilość białka i tłuszczu, też będą szkodliwe?

A pewnie, że można je udusić na maśle i też będą jadalne, tylko już nie tak smaczne  Laughing Tłuszczu za to było sporo, a i tak cukier powędrował... Nie wiem jak to by było, gdyby zaserwować do nich jeszcze porcję białek, ale jajko tez w nich było.

Reniu, generalnie uważam, ale naszła mnie nieodparta ochota a i węgli w tym dniu do czasu zjedzenia kabaczków, nie jadłam więc...Smile

Mari, to początek moich zmagań z cukrzycą i cieszę się, że potrafię nad nią zapanować, jeśli tylko chcę. Jeszcze miesiąc temu nie wiedziałam jak to zrobić. Teraz wiem i wiem też, że to długi proces, ale nie niemożliwy do stosowania Smile
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #805 : 2010-10-10, 12:25:48 »

Zoniu, zrób to jeszcze raz, ale pamiętając o istotnej proporcji BTW dołóż kilka żółtek do dania Smile  Ciekawa jestem wyniku.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #806 : 2010-10-10, 15:16:22 »

Zoniu, zrób to jeszcze raz, ale pamiętając o istotnej proporcji BTW dołóż kilka żółtek do dania Smile  Ciekawa jestem wyniku.

OK, następnym razem tak właśnie zrobię Smile
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #807 : 2010-10-12, 10:05:27 »

Renia, odnalazłam i cytuję:

"Dopóki człowiek ma nadwagę i jest chory na różne choroby (z wyjątkiem niektórych) może i powinien spożywać całe jajka."

To cytat z książki "Tłuste Życie", strona 89.  Very Happy
renia
Hero Member

« Odpowiedz #808 : 2010-10-12, 10:14:01 »

Tak to jest przy przebudowie metabolizmu i przy niektórych chorobach.. Ale dobrze by było dowiedzieć się konkretnie jak to jest przy cukrzyc.. Rolling Eyes Bo zjadając całe jajka można mieć za dużo białka i to z kolei będzie przerabiane na węglowodany..a to już w cukrzycy na pewno nie jest wskazane..

renia
Hero Member

« Odpowiedz #809 : 2010-10-12, 10:17:30 »

Ale dr. Kwaśniewski podaje jeszcze, że jeśli waga przestaje spadać i przestajemy spalać własne tłuszcze, to należy zwiększyć ich podaż.  Nadmiar białka też jest przyczyną nadwagi i utrudnia chudnięcie..

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #810 : 2010-10-12, 10:19:12 »

Tak to jest przy przebudowie metabolizmu i przy niektórych chorobach.. Ale dobrze by było dowiedzieć się konkretnie jak to jest przy cukrzyc.. Rolling Eyes Bo zjadając całe jajka można mieć za dużo białka i to z kolei będzie przerabiane na węglowodany..a to już w cukrzycy na pewno nie jest wskazane..

Prawie jestem pewna, że wcześniej czytałam to w innym miejscu i dotyczyło to również cukrzycy, ale teraz głowy nie dam... Może jeszcze na to trafię Smile
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #811 : 2010-10-12, 10:20:16 »

Ale dr. Kwaśniewski podaje jeszcze, że jeśli waga przestaje spadać i przestajemy spalać własne tłuszcze, to należy zwiększyć ich podaż.  Nadmiar białka też jest przyczyną nadwagi i utrudnia chudnięcie..

Czyli co? Mam zmniejszyć białko? Do ilu w takim razie?
Waga niestety wciąż stoi w miejscu SadSad
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #812 : 2010-10-12, 10:21:13 »

Bo ja to się jednak obawiam, że to przez to, że tak znacznie zwiększyłam spożywanie tłuszczu Sad
renia
Hero Member

« Odpowiedz #813 : 2010-10-12, 10:23:04 »

Ja się boję coś konkretnie ustalać - za mało wiem.. Cool ..mogę jedynie coś zasugerować, na coś zwrócić uwagę...
Ja jem teraz 40g białka dziennie (zwierzęcego) i czuję się dużo lepiej niż przy 60g..

renia
Hero Member

« Odpowiedz #814 : 2010-10-12, 10:25:25 »

Bo ja to się jednak obawiam, że to przez to, że tak znacznie zwiększyłam spożywanie tłuszczu Sad

Zoniu - jeśli zjadać będziesz mało tłuszczu, to automatycznie zwiększy się u Ciebie apetyt na białko i węglowodany..a od nich się właśnie tyje..

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #815 : 2010-10-12, 10:31:23 »

Ja już naprawdę nie wiem co jeść żeby tych białek zjadać mniej Smile
We wszystkim jest tego białka tyle, że już po dwóch posiłkach norma jest prawie wykorzystana Sad
Jak ograniczę mięso, to będę wciąż głodna, bo w ten sposób ograniczy się też tłuszcze.
A nie wyobrażam sobie jadać tłuszcze łyżkami Sad
zeto555
Go

Email
« Odpowiedz #816 : 2010-10-12, 10:58:11 »

Ja już naprawdę nie wiem co jeść żeby tych białek zjadać mniej Smile
We wszystkim jest tego białka tyle, że już po dwóch posiłkach norma jest prawie wykorzystana Sad
Jak ograniczę mięso, to będę wciąż głodna, bo w ten sposób ograniczy się też tłuszcze.
A nie wyobrażam sobie jadać tłuszcze łyżkami Sad
Trzeba to wszystko wywazyc. Nadmiar bialka tycie, nadmiar wegli tycie, nadmiar tluszczu brak spadku wagi.
Ustal sobie bialko  na 1g wzgledem prawidlowej masy ciala i tluszcz 1; 1.5 , a wegle jesli mozesz na 0,5 lub 0,7.
Jak bedziesz glodna to zapchaj sie czyms - mozna zjesc duzo ogorkow, fasolki szparagowej itp.
Waga musi spadac - jak nie bedzie to odstaw mleczne i zobaczysz.
I nic na oko - mierzyc i wazyc dokladnie.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #817 : 2010-10-12, 11:10:51 »

Trzeba to wszystko wywazyc. Nadmiar bialka tycie, nadmiar wegli tycie, nadmiar tluszczu brak spadku wagi.
Ustal sobie bialko  na 1g wzgledem prawidlowej masy ciala i tluszcz 1; 1.5 , a wegle jesli mozesz na 0,5 lub 0,7.
Jak bedziesz glodna to zapchaj sie czyms - mozna zjesc duzo ogorkow, fasolki szparagowej itp.

Niczego nie robię na oko. Wszystko po aptekarsku.
Teraz proporcje są takie: 1:2,5-3:0,5
Zwiększyłam tłuszcze właśnie dlatego, że nie chudłam Sad jak wynosiły 1,5
Teraz powinnam wrócić do takich proporcji: 1:1,5:0,5 ?
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #818 : 2010-10-12, 11:12:56 »

Z węglami to najmniejszy problem. Czasami na koniec dnia na siłę uzupełniam bo jest ich w granicach 10-20g
A może nie uzupełniać na siłę?
renia
Hero Member

« Odpowiedz #819 : 2010-10-12, 11:17:12 »

Nie bardzo bym się zgodziła z tym zapchaniem się "czymś" (ogórki, fasolka)..nie powinniśmy rozciągać żołądka produktami mało wartościowymi, w których przeważają woda i dodatki chemiczne. Trochę warzyw jest wskazane, ale nie duże ilości. Żołądek musi się stopniowo obkurczyć.
Nie musisz "Zoniu" jeść samych tłuszczy, ja nie jem a dziennie wychodzi mi ich i tak ze 150g.

Strony: 1 ... 36 37 38 39 40 [41] 42 43 44 45 46 ... 61 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.046 sekund z 20 zapytaniami.