Autor
|
Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy (Przeczytany 537745 razy)
|
renia
|
I baaardzo dobrze..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Gdybyś te mięsa jadła gotowane to B :T jest średnio 1:1,5 a jeśli smażone, czy pieczone, to już powinno być dobrze..teraz te sklepowe mięsa i wędliny to są chudziutkie - nawet boczek nie jest podobny do boczku.. W sklepowych wedlinach tak na prawde nikt nie jest w stanie wiedziec, ile jest czegokolwiek. Czasami podaja, ale nie wiem czy jest to wiarygodne. W wedlinach sklepowych robionych masowo, wystepuja czasem duze ilosci wegli ( soja itp ) . Optymalni to kupuja i pozniej zdziwienie, dlaczego waga nie spada lub dzieje sie cos niedobrego. Wlasciwie na DO powinno sie calkowicie zrezygnowac z gotowych produktow ze sklepu - inaczej nie ma szans obliczyc prawidlowe BTW.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
W/g mojego dzienniczka polska wędzona ma : B-12,07 T- 26,56 W- 1,98 a biała : B - 14.27 T - 27.8 W - 2.96 Jakoś nie wyobrażam sobie robienia dla samej siebie zapasów tych kiełbas, a przecież nie będę ich robiła po kilogramie. Nawet takie ilości musiałabym zamrażać, a zamrażalnik mam niewielki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Takim półśrodkiem jest robienie mielonek w słoikach...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Takim półśrodkiem jest robienie mielonek w słoikach...
Ale mielonki w słoiku, na ciepło i bez chleba nie zjem przecież
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Mięso i tak musimy kupować..nigdy do końca nie wiemy czy jest w miarę naturalne..Ale już nie dodajemy do niego całej tej chemii, która jest w wędlinach.. Chociaż ja i tak kupuję wędliny..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Mozna piec, parzyc, wedzic i rozne inne cuda. Zrobisz zapas i masz na dlugi czas. Lepsze mrozonki wlasne niz swiezutnie ze sklepu - nikt Cie nie bedzie robil w konia. Wlasnie na wedlinach sklepowych mozna sie przejechac A jak masz watpliwosci : z kg szynki surowej mozna zrobic produkt o masie ok 75-80 dag . Norma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu - i sprobuj byc na DO z takim jedzeniem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
A jak masz watpliwosci : z kg szynki surowej mozna zrobic produkt o masie ok 75-80 dag . Norma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu - i sprobuj byc na DO z takim jedzeniem.
O rany A to draństwo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Norma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu Bzdura, to jest technicznie nie mozliwe. Sprobuj sam: wez 100 gr miesa i dodaj do tego 150 gr innego produktu niz mieso i zrob z tego kotleta
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Norma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu Bzdura, to jest technicznie nie mozliwe. Sprobuj sam: wez 100 gr miesa i dodaj do tego 150 gr innego produktu niz mieso i zrob z tego kotleta Adam,kotleta da sie zrobic dodajac panierke lub moczona bulke,lub gotowane ziemniaki.Wtedy taki kotlet nazwiemy kotletem mielonym
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
nazwiemy kotletem mielonym nie, to bedzie kotlet ziemniaczany
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ArT_B_
Go
|
niestety zeto ma rację... da się zrobić 2,5kg z 1kg szynki... słuzy do tego tzw peklownica...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Polak się nauczył od klasyków. Zdolny się okazał. Szkoda, że w marnej sprawie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mari
Go
|
Norma unijna np pozwala na zrobienie z kg miesa do 2,5kg wyrobu - i sprobuj byc na DO z takim jedzeniem.
Te cudowne rozmnożenie opatentowali Hiszpanie .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Czyli Hiszpanie są takimi ....patentowymi..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Teraz rozumiecie dlaczego nienalezy kupowac w sklepach a tylko bezposrednio u rolnika. Raz, ze taniej a dwa,ze zdrowiej. Osobiscie nie pamietam kiedy kupilem cos do jedzenia w slkepie, poza przyprawami. Nawet ser kupuje bezposrednio w mleczarni-ser Adama,go nazywaja bo ma 9 procent bialka i 38 procent tluszczu ( nie w suchej masie) Ostatnio mielismy ochote na rybe, wiec pojechalem do portu i kupilem prosto z kutra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Cytuj z Zonia Jasne, prowadzę dokładny dziennik. B-58.94 T - 166.34 W - 38.35
Według mnie trochę za dużo białka, a za mało węglowodanów. Mierzysz ketony?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Teraz rozumiecie dlaczego nienalezy kupowac w sklepach a tylko bezposrednio u rolnika. Raz, ze taniej a dwa,ze zdrowiej. Osobiscie nie pamietam kiedy kupilem cos do jedzenia w slkepie, poza przyprawami. Nawet ser kupuje bezposrednio w mleczarni-ser Adama,go nazywaja bo ma 9 procent bialka i 38 procent tluszczu ( nie w suchej masie) Ostatnio mielismy ochote na rybe, wiec pojechalem do portu i kupilem prosto z kutra. Rybacy mają swoje punkty w mieście. Poza tym co za róznica czy ryba kupiona z kutra czy nie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|