forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 16:40:29

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669838 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 ... 61 Do dou Drukuj
Autor Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 538577 razy)
adampio
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #860 : 2010-10-15, 13:20:33 »

To zalezy w ktorym miescie. A roznica jest taka, ze wiem, ze ta z kutra jest dopiero co zlowiona. Laughing
wloczykij
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tar
« Odpowiedz #861 : 2010-10-15, 13:23:13 »

Tylko musisz pilnować kutra Wink
Zonia
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy
« Odpowiedz #862 : 2010-10-15, 13:36:58 »

Cytuj z Zonia

Jasne, prowadzę dokładny dziennik.
B-58.94
T - 166.34
W - 38.35

Ten post wstawiony został, ponieważ w nocy dopadł mnie głód, który musiałam zaspokoić.
Dawno już takich zachcianek nocnych nie miałam. Co mogło być powodem ?
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #863 : 2010-10-15, 13:39:43 »

Reniu, w/g mojego wzrostu białka powinnam jeść 63-67 więc chyba te niecałe 59 nie jest za dużo. Powoli i tak staram się zmniejszyć białka, by się odchudzić Smile

Ketonów nie mierzę, choć paski mam. Tylko co mierzenie ketonów ma do nocnych napadów głodu?
adampio
Go

Email
Odp: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tar
« Odpowiedz #864 : 2010-10-15, 13:43:44 »

Tylko musisz pilnować kutra Wink

A to juz robi moj satelita.
wloczykij
Go

Email
« Odpowiedz #865 : 2010-10-15, 13:48:01 »

W takim razie cofam co napisałem Cool

Mogę jeszcze uczepić się jakości wody w jakiej te ryby pływają, kwaśnych deszczów i ropy która wycieka ze statków...
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #866 : 2010-10-15, 14:02:36 »

W takim razie cofam co napisałem Cool

Mogę jeszcze uczepić się jakości wody w jakiej te ryby pływają, kwaśnych deszczów i ropy która wycieka ze statków...

Argument nie do odparcia.......................

ok, dezynfekuje przed konsumpcja Laughing
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #867 : 2010-10-15, 14:04:11 »

Cytuj z Zonia

Jasne, prowadzę dokładny dziennik.
B-58.94
T - 166.34
W - 38.35

Ten post wstawiony został, ponieważ w nocy dopadł mnie głód, który musiałam zaspokoić.
Dawno już takich zachcianek nocnych nie miałam. Co mogło być powodem ?

To dołożę link - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4139.msg108838#msg108838 gdzie info o sprawie swój początek miało  Smile  
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #868 : 2010-10-16, 12:46:16 »

Według mnie trochę za dużo białka, a za mało węglowodanów. Mierzysz ketony?

Zmierzyłam. O zgrozo...mam trzy krzyżyki  Shocked
Z tego by wynikało, że albo za dużo białka (mimo wszystko) albo za mało węgli.
Ale jak zjem za dużo węgli to zaraz cukier idzie w górę Sad
Napiszcie proszę,co złego robi za duża ilość ketonów?
Od dzisiaj postanowiłam drastycznie obniżyć ilość białek.
Tylko wciąż kombinuję, jak to zrobić, skoro tych białek wszędzie tak dużo Sad
Iga
Go

Email
« Odpowiedz #869 : 2010-10-16, 13:04:52 »

Zoniu,może za mało pijesz płynów? I nie mam tutaj na myśli kaw ,ale np. wody .
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263

« Odpowiedz #870 : 2010-10-16, 13:05:02 »

Zoniu przeoczyłam te wszystkie ostatnie wpisy. Białko chyba liczysz 1 g na kg wagi należnej? Tak? Tak jest w porządku, może być nawet jeszcze więcej, ale przed okresem przebudowy. Teraz powinnaś jeść nie więcej białka jak 0,8 na kg wagi należnej. Czyli nie więcej niż 50g. Ja najlepiej się czuję, gdy zjadam ok. 40 g białka dziennie (licząc tylko zwierzęce, w tym minimum 4 żółtka). O węglowodanach pisałam, że jeśli za mało się zje, to może ciągnąc na słodkie. Od ketonów nic Ci się nie stanie, tylko gorzej się będziesz czuła. Zaraz wkleję Ci objawy niedoboru węglowodanów i nadmiaru białka..

renia
Hero Member

« Odpowiedz #871 : 2010-10-16, 13:07:19 »

Zoniu musisz jeść tłuściejsze mięso, wtedy białka jest mniej np. mielone, żeberka, karkówka, boczek..mi 150g mięsa do obiadu jest całkowicie sycącą porcją..

renia
Hero Member

« Odpowiedz #872 : 2010-10-16, 13:14:34 »

Objawy nadmiaru białka:

-swędzenie i pękanie skóry
-nawrót chorób (łuszczyca, cukrzyca)
-cuchnący mocz
-bóle nerek i (lub) stawów
-przyśpieszone tętno , arytmia
-wzrost ciśnienia tętniczego
-nadmierna nerwowość, potliwość
-szum w uszach
-zaparcia
-przykry zapach z ust
-wzrost wagi ciała
-osłabienie ogólne
-uczucie zimna
-mrowienie i drętwienie kończyn
-plamy na paznokciach, kruchość ich i rozdwajanie
-wypadanie włosów

renia
Hero Member

« Odpowiedz #873 : 2010-10-16, 13:18:26 »

Na temat ciał ketonowych lek. med. Jan Kwaśniewski

.."Ciała ketonowe w moczu, nie mające żadnego znaczenia patologicznego, mogą występować u ludzi stosujących dietę bogato tłuszczową" - tak utrzymuje " Biochemia" Harpera.... Wystarczy zwiększyć spożycie węglowodanów o 10-15g/na dobę, a ciała ketonowe znikną. Ciała ketonowe mogą czasami utrzymywać się nawet przy większym spożyciu węglowodanów, ale dzieje się tak wówczas, gdy wątroba nie może dostarczać dla mózgu i serca tylu związków wysokoenergetycznych, aby w pełni pokryły one zapotrzebowanie na energię tych narządów. Wówczas wątroba wytwarza ciała ketonowe, które są spalane w mózgu i sercu, gdy brakuje związków wysokoenergetycznych. Wątroba, bowiem łatwiej wytwarza ciała ketonowe niż związki fosforowe wysokoenergetyczne. Woli ona wytworzyć więcej ciał ketonowych, zmuszając w ten sposób mózg i serce do ich spalania, zaś te ostatnie narządy starają się spalać tych związków możliwie mało. Jedną z przyczyn wymuszających wytwarzanie ciał ketonowych, jest obciążenie wątroby dodatkową pracą. Większe niż trzeba spożycie białka w diecie, to dodatkowa praca dla wątroby. Niedobór węglowodanów też zmusza wątrobę do ich wytwarzania, a tego wątroba robić nie lubi. Węglowodany są wytwarzane głównie z białek i glicerolu"

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #874 : 2010-10-16, 13:19:59 »

Zoniu,może za mało pijesz płynów? I nie mam tutaj na myśli kaw ,ale np. wody .

Rzeczywiście, wody w ostatnich dniach piłam o wiele mniej. Kawa, herbata - owszem, ale wody prawie wcale.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #875 : 2010-10-16, 13:23:26 »

Objawy niedoboru węglowodanów:

-ciała ketonowe w moczu
-bóle łydek (skurcze poranne)
-częste ziewanie, senność w dzień
-bezsenność w nocy, koszmary (głównie nad ranem)
-brak koncentracji
-bóle głowy, otumanienie
-zmęczenie poranne
-gorsze widzenie (zamazany obraz)
-kołatanie serca

Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #876 : 2010-10-16, 13:30:37 »

Zoniu musisz jeść tłuściejsze mięso, wtedy białka jest mniej np. mielone, żeberka, karkówka, boczek..mi 150g mięsa do obiadu jest całkowicie sycącą porcją..

Jadam tylko tłuste mięso Sad Karkówka, golonka,żeberka, boczek (wczoraj miałam z boczku właśnie pulpeciki w sosie cebulowo koperkowym).
Ale w tym wszystkim jest całkiem sporo białka + białka z jajek i wystarcza tego raptem na dwa posiłki, a cokolwiek zje się na kolejne posiłki, to też ma białka.
No chyba, że jadłabym na pozostałe posiłki wyłącznie węgle, ale tak nie mogę ze względu na cukier.
Jedynym wyjściem będzie chyba zmniejszenie porcji zjadanego mięsa, ograniczenie do 100g.
Ostatnio sporo zjadam jajek w majonezie i to chyba jest przyczyną tych ketonów Sad
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #877 : 2010-10-16, 13:38:28 »

Objawy nadmiaru białka:

-nawrót chorób (cukrzyca)
-przyśpieszone tętno , arytmia
-wzrost ciśnienia tętniczego
-zaparcia
-wzrost wagi ciała
-osłabienie ogólne
-wypadanie włosów

Te objawy zauważyłam u siebie. W cukrzycy rzeczywiście pomimo małej ilości zjadanych węgli, cukier dziwnie skacze.
Wzrostu wagi raczej nie ma, ale jak już wiecie, od miesiąca stoi w miejscu. Tylko patrzeć jak zacznie iść w górę Sad
No i włosy - faktycznie zaczęły wypadać Sad

Objawy niedoboru węglowodanów:

-ciała ketonowe w moczu
-częste ziewanie, senność w dzień
-bezsenność w nocy,
-zmęczenie poranne
-gorsze widzenie
-kołatanie serca

Te przypadłości w ostatnich dniach tez się pojawiły.
A juz było tak cudownie. Brak senności i zmęczenia w ciągu dnia, wspaniałe widzenie - to dało się zauważyć bardzo szybko, a teraz jakby nawrót Sad
Iga
Go

Email
« Odpowiedz #878 : 2010-10-16, 13:39:26 »

Rzeczywiście, wody w ostatnich dniach piłam o wiele mniej. Kawa, herbata - owszem, ale wody prawie wcale.
Kawa nie zastąpi wody,to zły pomysł na kawę.Pij wodę.
Zonia
Go

Email
« Odpowiedz #879 : 2010-10-16, 14:46:06 »

Kawa nie zastąpi wody,to zły pomysł na kawę.Pij wodę.

Piłam i to sporo, Cisowiankę z cytryną, najlepszą dla cukrzyków.
Za to kawę wypijałam tylko jedna w ciągu dnia.
Nie wiem jak to się stało, że zaczęłam mieć większą ochotę na kawę niż na swoja ulubiona wodę z cytryną.
Ale właśnie zrobiłam sobie mały zapasik i wracam do poprzednich, wodnych nawyków Smile
Strony: 1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 ... 61 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.064 sekund z 20 zapytaniami.