Autor
|
Wtek: DO po przebytej chorobie nowotworowej, obecnie cukrzyca i niedoczynność tarczycy (Przeczytany 538429 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No wreszcie jakiś prawdziwy, a nie urojony cukrzyk! Biedna Zonia nie potrafi lub nie chce! PS ty się nie przestaraszaj, tylko weź za siebie. Miligram to zaledwie 10 do minus trzeciej. Czyli na litr to będzie...?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
1l=10dl 1 dl=100ml 1g=1,000mg juz wiem dlaczego lepiej uzywac plaskich lyzeczek cukru tak z 3g Jednak wielkosc ma znaczenie
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
No wreszcie jakiś prawdziwy, a nie urojony cukrzyk! Biedna Zonia nie potrafi lub nie chce! PS ty się nie przestaraszaj, tylko weź za siebie. Miligram to zaledwie 10 do minus trzeciej. Czyli na litr to będzie...? A ja tam uważam, że mam cukrzycę pod kontrolą Tak zresztą mówią wyniki badania krwi O to co w moczu, przyznam bez bicia, postarałam się celowo, przez kilka dni przed badaniem, potrzebowałam takiego wyniku Teraz już znowu zachowuję się jak należy i gdybym powtórzyła badanie moczu, to nie byłoby w nim tej glukozy
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Tereniu, dzięki za link. Przeczytałam i nie sądzę bym była dobrym przykładem. Poza glukozą, o którą się postarałam, wszystko inne jest ujemne. Za jakiś czas powtórzę to badanie, tak dla własnego spokoju i zamelduję o wynikach
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
To i o wynik dla trójglicerydów się "starałaś"? Wynik jakiejś desperacji? Rodzinę postraszyć? Zoniu, dbaj o siebie
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
To i o wynik dla trójglicerydów się "starałaś"? Wynik jakiejś desperacji? Rodzinę postraszyć? Zoniu, dbaj o siebie Jeszcze dwa lata temu moje trójglicerydy wynosiły ponad 500. Teraz znacznie mniej, choć rok temu było tego jeszcze mniej. A postraszyć to ja chcę tylko szanowną komisję d/s...... a i tak nie jestem pewna czy się uda
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
W przypadku stwierdzenia glukozy w moczu należy dużo pić niesłodzonego i nie powstrzymywać się od sikania. Wydalanie cukru z moczem nie jest aż takie groźne jak niektórzy twierdzą. Lepiej wydalać glukozę niż ciała ketonowe. Badać ciśnienie gałek ocznych. Jeśli jest w normie, to nie jest źle.
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Piję dużo wody z cytryną (bez cukru) i nie powstrzymuję się od sikania Tylko jak się bada ciśnienie gałek ocznych?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tylko jak się bada ciśnienie gałek ocznych? Albo gooooooogluj, albo spytaj okulisty.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
W przypadku stwierdzenia glukozy w moczu należy dużo pić niesłodzonego i nie powstrzymywać się od sikania. Wydalanie cukru z moczem nie jest aż takie groźne jak niektórzy twierdzą. Lepiej wydalać glukozę niż ciała ketonowe. Badać ciśnienie gałek ocznych. Jeśli jest w normie, to nie jest źle.
Czy ketony najpierw nie pojawiają się w krwi a potem dopiero w moczu?
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Tylko jak się bada ciśnienie gałek ocznych?
Tylko u okulisty, specjalnym urządzeniem... tak mnie badano.
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Tylko jak się bada ciśnienie gałek ocznych?
Tylko u okulisty, specjalnym urządzeniem... tak mnie badano. Dzięki Wisienko Lubię wiśnie Amnin.....ale jesteś ;(
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Admin - miało być - sorry
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzięki Wisienko Lubię wiśnie Wiśnia – rodzaj roślin należący do rodziny różowatych. Gdy ci się kiedyś przyśni na przykład gałązka wiśni, to wiedz, że to znaczy szczęście - bo wiśnia we śnie znaczy, że koniec twej rozpaczy i że będziesz szczęśliwy coraz częściej. Autor: Konstanty Ildefons Gałczyński, Gałązka wiśni...
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Ciała ketonowe to najlepsze paliwa. Spełniają więc bardzo pożyteczną dla organizmu rolę. Organizm wytwarza i dostarcza dla potrzeb mózgu i serca lepsze „paliwa”, których w pożywieniu nie ma. Są to tak zwane ciała ketonowe, kalorycznie najlepsze paliwa, lepsze od kwasów tłuszczowych nasyconych. Mózg i serce może spalać tylko określoną ich ilość. Jeśli wątroba wytwarza za dużo ciał ketonowych, gromadzą się one we krwi powodując zakwaszenie organizmu i są wydalane z moczem. Najczęściej bywa to w diecie Atkins I, cukrzycy, ale również w głodówce, czy u części ludzi na Diecie Optymalnej, którzy zjadają zbyt mało węglowodanów. Ciała ketonowe w moczu są oznaczane krzyżykami od 1 do 4. Przy jednym krzyżyku nie ma powodów do obawy, przy dwóch trzeba uważać, przy trzech lub czterech trzeba reagować. Zwiększenie przejściowe spożycia węglowodanów o 15-20 gram na dobę, najczęściej szybko powoduje znikanie ciał ketonowych z moczu i krwi.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Stat nie pieprz od rzeczy, formułek na których kompletnie się nie znasz. Co innego jest u ludzi zdrowych, których cytowany fragment dotyczy, a co innego u cukrzyków. U cukrzyków głównym zagrożeniem dla życia są: poziom ciał ketonowych w moczu, jaskra i neuropatia z powodu zbyt wysokiego stężenia cytozolowego sorbitolu. Ale tłumaczyć nie będę. PS i skąd ci się wzięła ta głupota, że "ciała ketonowe to najlepsze paliwa"? Średnio z grama dają jedynie 4kcal, więc w czym są takie "najlepsze"?
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Stat nie pieprz od rzeczy...
PS i skąd ci się wzięła ta głupota, że "ciała ketonowe to najlepsze paliwa"? Średnio z grama dają jedynie 4kcal, więc w czym są takie "najlepsze"?
Organizm wytwarza i dostarcza dla potrzeb mózgu i serca lepsze „paliwa”, których w pożywieniu nie ma. Są to tak zwane ciała ketonowe, kalorycznie najlepsze paliwa, lepsze od kwasów tłuszczowych nasyconych.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Skąd wytrzasnąłeś to twierdzenie, dla ubogich w Wiedzę?
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Skąd wytrzasnąłeś to twierdzenie, dla ubogich w Wiedzę?
Ja tego osobiście nie mierzyłem, że to tylko 4 kcal jak mówisz. Ale tak jest w literaturze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|