forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-01, 02:26:32

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
668977 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 55 56 57 58 59 [60] 61 62 63 64 65 ... 176 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1628807 razy)
adampio
Go

Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1180 : 2011-10-29, 09:57:45 »

Witaj "Stat", uwazam, ze nawet jak trenujesz to 82 gr bialka to dozo. Paliwem, w twoim terningu, powinien byc tlusz a nie bialko oraz weglowodany.
Uwazam, ze duzo bialka.
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72106

« Odpowiedz #1181 : 2011-10-29, 10:44:24 »

Stat może podasz jeszcze średnie dzienne spożycie tłuszczu? W wykresach podawałeś, ale według mnie te wykresy bardziej zaciemniały obraz niż go klarowały. Najlepiej tak zwyczajnie podać średnie dzienne BTW...

mariolawiki1
Go

Email
« Odpowiedz #1182 : 2011-10-29, 14:14:39 »

Na czczo Reniu mam cukier różny, od 140 do 160. Odstawiłam leki przeciwcukrzycowe niemal od razu kiedy przeszłam na żywienie optymalne.
Uwielbiam mleczne rzeczy-ser, śmietankę, masło, ser żółty i mam nadzieję, że nie będę musiała z nich zrezygnować, aby cukier całkowicie się uspokoił Question
Po posiłkach glukoza z reguły spada do 120-130 jednostek. Zdarza się jednak, że rośnie. Staram się uważnie siebie obserwować, ale nie zauważyłam na razie większych zależności  związku ze spożywanymi posiłkami. Niezbyt dobrze toleruję cokolwiek mącznego, nawet w małych ilościach. Nie służą mi również ziemniaki.
Cukru w moczu nie mam. Ketony z reguły są na jeden krzyżyk, wczoraj wzrosły do dwóch. Zjadłam 3 kostki gorzkiej czekolady i wróciły rano do jednego.
Chętnie wybrałabym się na wczasy do Arkadii, ale jeszcze nie teraz. Obecnie praca i czas mi na to nie pozwalają.
Pozdrawiam Smile
renia
Hero Member

« Odpowiedz #1183 : 2011-10-29, 15:49:13 »

Dobrze, że nie masz bardzo zaawansowanej cukrzycy. Jeśli nie masz cukru w moczu to szybko poziom cukru we krwi powinien się ustabilizować na odpowiednim poziomie...

Czytałaś ten wątek?

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4325.0

Artykuły o cukrzycy też warto przeczytać... Very Happy

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=64
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=767

Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1184 : 2011-10-29, 18:14:51 »

Witaj "Stat", uwazam, ze nawet jak trenujesz to 82 gr bialka to dozo. Paliwem, w twoim terningu, powinien byc tlusz a nie bialko oraz weglowodany.
Uwazam, ze duzo bialka.

I jest tłuszcz, co było przecież wyraźnie widać na wykresach, których niestety już tu nie ma.
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1185 : 2011-10-29, 18:17:22 »

Uwazam, ze duzo bialka.

Dlaczego tak mówisz? Przecież przedstawiłem wyliczenie (już po raz któryś). Pokaż gdzie wobec tego tkwi w nich błąd.

adampio
Go

Email
« Odpowiedz #1186 : 2011-10-29, 19:53:50 »

Uwazam, ze duzo bialka.

Dlaczego tak mówisz? Przecież przedstawiłem wyliczenie (już po raz któryś). Pokaż gdzie wobec tego tkwi w nich błąd.

Nie zrozum mnie zle. To Ty mowisz, ze srednio zjadasz 82 gr bialka dziennie. Ja tylko czytam i wnioskuje.
Jezeli wyjdziemy z zalozenia, ze nadmiar bialka jest przerabiany na weglowodany ( ze 100 gr bialka 56 gr wglowodanow) a Ty juz weglowodany zjadle w jakiej tam ilosci to uwazam, ze moze zjadles za duzo weglowodanow a za malo tluszczu.

Ja nie mam cukrzycy i pywam dosc duzo km dziennie a bialka zjadam okolo 60-70 gr dziennie, gdzie 70 to jest gorna opcja.

Nie wiem, nie znam sie i tylko wskazuje a nie krytykuje. Sorry, jezeli cos napisalem niejasno.
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1187 : 2011-10-29, 20:18:35 »

Stat może podasz jeszcze średnie dzienne spożycie tłuszczu? W wykresach podawałeś, ale według mnie te wykresy bardziej zaciemniały obraz niż go klarowały. Najlepiej tak zwyczajnie podać średnie dzienne BTW...

Podam średnie dla okresu - pomiędzy dniem 57 a 103, t.j. gdy ograniczyłem przyjmowanie leków do 1/2 tabletki i tylko do tych przypadków, gdy glukoza na czczo była ponad 160.

W jednostkach wagowych (gramach)
- średnio na początku tego okresu ilości (wagowo) były --> B,T,W=93g,286g,66g
- średnio na koniec tego okresu ilości (wagowo) są B,T,W=78g,263g,75g

W proporcjach do ilości białka (B=1):
- średnio na początku tego okresu proporcje były --> B:T:W=1:3,1:0,71 ; śr. glukoza na czczo = 144
- średnio na koniec tego okresu proporcje są --> B:T:W=1:3,4:0,98 ; śr. glukoza na czczo = 159

Zwiększenie ilości węglowodanów nastąpiło głównie w związku z nasileniem pojawiania sie ciał ketonowych na czczo w moczu i skurczów w mięśniach nóg (łydek przeważnie ale też stóp i ud) - zgodnie z tym co mówią lekarze optymalnych (n.p. dr. Pala)

Minęły już 3 miesiące więc zakładam, że mój organizm jest już całkowicie przebudowany. Zgodnie z zasadą DO powinienem już przejść na proporcje zgodne dla okresu po przebudowie. Ale czy powinienem skoro cukier rośnie?
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1188 : 2011-10-29, 20:32:04 »

Uwazam, ze duzo bialka.

Nie zrozum mnie zle. To Ty mowisz, ze srednio zjadasz 82 gr bialka dziennie. Ja tylko czytam i wnioskuje.
Jezeli wyjdziemy z zalozenia, ze nadmiar bialka jest przerabiany na weglowodany ( ze 100 gr bialka 56 gr wglowodanow) a Ty juz weglowodany zjadle w jakiej tam ilosci to uwazam, ze moze zjadles za duzo weglowodanow a za malo tluszczu.

Ja nie mam cukrzycy i pywam dosc duzo km dziennie a bialka zjadam okolo 60-70 gr dziennie, gdzie 70 to jest gorna opcja.

Nie wiem, nie znam sie i tylko wskazuje a nie krytykuje. Sorry, jezeli cos napisalem niejasno.

Nie ja nie mam żadnych pretensji i wcale nie uważam tego za krytykę. Staram się tylko dociec skąd wynikają Twoje wnioski. Dziękuję za tą odpowiedź. Zaczynam szukać każdej wiadomości, która mogłaby okazać się przydatną.

Czy mógłbyś dokładniej powiedzieć ile pływasz średnio, jak intensywnie i jaka jest Twoja waga. Ciekaw też jestem czy ilość Twojego białka wynika z Twojego własnego odczucia czy też z ograniczenia jakie sobie narzuciłeś.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #1189 : 2011-10-29, 20:34:31 »

Podam średnie dla okresu - pomiędzy dniem 57 a 103, t.j. gdy ograniczyłem przyjmowanie leków do 1/2 tabletki i tylko do tych przypadków, gdy glukoza na czczo była ponad 160.

- średnio na początku tego okresu proporcje były --> B:T:W=1:3,1:0,71 ; śr. glukoza na czczo = 144
- średnio na koniec tego okresu proporcje są --> B:T:W=1:3,4:0,98 ; śr. glukoza na czczo = 159

Zwiększenie ilości węglowodanów nastąpiło głównie w związku z nasileniem pojawiania sie ciał ketonowych na czczo w moczu i skurczów w mięśniach nóg (łydek przeważnie ale też stóp i ud) - zgodnie z tym co mówią lekarze optymalnych (n.p. dr. Pala)

Minęły już 3 miesiące więc zakładam, że mój organizm jest już całkowicie przebudowany. Zgodnie z zasadą DO powinienem już przejść na proporcje zgodne dla okresu po przebudowie. Ale czy powinienem skoro cukier rośnie?

Ja uważam, że białka i węglowodanów jest za dużo (jeśli są ciała ketonowe to tylko na krótki czas powinno się podnieść węglowodany i potem z powrotem wrócić do niskich). Ale dobrze by było, żeby jeszcze ktoś inny się wypowiedział, kto ma w leczeniu cukrzycy doświadczenie...

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #1190 : 2011-10-29, 21:29:39 »

Operowanie średnimi nie przyszło by mi w ogóle na myśl... Chyba, że odchylenia w poszczególnych dniach to 1 - 2 gramy.
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #1191 : 2011-10-29, 21:30:13 »

Ja jestem na tym etapie, gdzie czuje kiedy juz nie musze jesc. czyli organizm mowi mi, ze wiecej juz nie chce. Nie mam wagowego ograniczenia bialka aczkolwiek podejzewam, ze gdziej jest to zakodowane. Ile plywam? 4 x w tygodniu okolo 3 km czyli okolo 1,5 godziny w pozostale dni biegam.

Mam 186 cm wzrostu i waze 84 kg.

Nie pamietam kiedy bylem przeziebiony, cisnienie 120/80 puls ranny 50, ostatnie badanie krwi : trg 80. chol: 220.

Najdluzszy etap plywania 11 km raz w tygodniu/ 3 godz- test- kazdego tygodnia.

Ciesze sie zyciem.
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1192 : 2011-10-29, 21:36:29 »

Ja uważam, że białka i węglowodanów jest za dużo (jeśli są ciała ketonowe to tylko na krótki czas powinno się podnieść węglowodany i potem z powrotem wrócić do niskich). Ale dobrze by było, żeby jeszcze ktoś inny się wypowiedział, kto ma w leczeniu cukrzycy doświadczenie...

Zgadza się. Tak właśnie chcę zrobić, ale ciała ketonowe jeszcze nie ustąpiły i skurcze też nie. Wszystko to dokładnie mam monitorowane, dla późniejszego wyciągania wniosków, bo są to rzeczy o których się zapomina, a później człowiek już tylko może najwyżej powiedzieć "tak chyba było ale pewności co do tego to nie ma".
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1193 : 2011-10-29, 21:49:21 »

Ja jestem na tym etapie, gdzie czuje kiedy juz nie musze jesc. czyli organizm mowi mi, ze wiecej juz nie chce. Nie mam wagowego ograniczenia bialka aczkolwiek podejzewam, ze gdziej jest to zakodowane. Ile plywam? 4 x w tygodniu okolo 3 km czyli okolo 1,5 godziny w pozostale dni biegam.

Mam 186 cm wzrostu i waze 84 kg.

Nie pamiętam kiedy byłem przeziebiony, cisnienie 120/80 puls ranny 50, ostatnie badanie krwi : trg 80. chol: 220.

Najdluzszy etap plywania 11 km raz w tygodniu/ 3 godz- test- kazdego tygodnia.

Ciesze sie zyciem.

Gratuluję!!!
To już wygląda na zawodowstwo i znacznie więcej ode mnie, choć ja tu w okolicy biję rekordy, nawet wśród młodych. Ale tu tak naprawdę nie widzę, żeby ktokolwiek coś w tym kierunku dla zdrowia robił. Zbliża się sezon narciarski, więc czeka mnie prawdopodobnie jeszcze więcej ruchu. Wiosnę, lato i jesień traktuję raczej jako sezon przygotowawczy.

Jak długo na ŻO?
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1194 : 2011-10-29, 21:58:40 »

Operowanie średnimi nie przyszło by mi w ogóle na myśl... Chyba, że odchylenia w poszczególnych dniach to 1 - 2 gramy.

To znaczy? Jak lepiej podać? Każdy dzień jest inny, zwłaszcza jak się uprawia jakieś dyscypliny ruchowe na świeżym powietrzu, gdzie pogoda, ale też i wolny czas potrafią pokiereszować wszystkie plany. Stąd w różnych dniach inne zapotrzebowanie organizmu. (Czy chodzi o odchylenie standardowe?)

renia
Hero Member

« Odpowiedz #1195 : 2011-10-29, 22:03:38 »

Myślę, że o wariancję... Laughing Wink

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #1196 : 2011-10-29, 22:05:58 »

Można rozpatrywać dzień w odniesieniu np wysiłku fizycznego i ew. do pomiaru cukru, ale średnie spożycie B, T i W to żadna informacja. Lepiej na bieżąco analizować 1 dzień i na bieżąco wyciągać wnioski. Sprawdzać można z innymi podobnymi wnioskami "do tyłu" żeby złapać przyczynę niedomagań.
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1197 : 2011-10-29, 22:36:55 »

Można rozpatrywać dzień w odniesieniu np wysiłku fizycznego i ew. do pomiaru cukru, ale średnie spożycie B, T i W to żadna informacja. Lepiej na bieżąco analizować 1 dzień i na bieżąco wyciągać wnioski. Sprawdzać można z innymi podobnymi wnioskami "do tyłu" żeby złapać przyczynę niedomagań.

Wszystko da się zrobić. Czyli mam podać każdy ze 103 dni z osobna? W jakiej formie? Czy tylko B T W w gramach i glukozę na czczo? Zapisuję i wyliczam dużo więcej. Jak n.p. aktywność fizyczna, niedomagania, leki, itd., ketony, skurcze, pomiary glukozy w innych porach dnia itd.

mariolawiki1
Go

Email
« Odpowiedz #1198 : 2011-10-29, 22:38:35 »

Przepraszam, że wcinam się w dyskusję.
Nie zawsze było tak różowo Reniu. Podałam obecne poziomy cukru, przed przejściem na żywienie optymalne miałam nawet powyżej 200, zdarzały się skoki i do 300 pomimo leków. Brałam 2-3 tabletki na dobę.
Dzisiaj jestem zmartwiona, mam ketony na 3 krzyżyki, choć wydawało się rano, że już się unormowały.
Widocznie coś źle robię. Może dla mojej wielkiej wagi niewystarczająco jem Question
Cukru w moczu nadal nie mam, we krwi nie mierzyłam dzisiaj, gdyż mi padła bateria w glukometrze, muszę poczekać do poniedziałku.
Ciężko samej walczyć z cukrzycą i ogromną otyłością.  Sad
Sama wiedza z książek i forum to za mało.
Dobranoc.
I dziękuję Reniu za kolejne materiały do przeanalizowania.
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #1199 : 2011-10-29, 22:49:56 »

Stat,

proponuję nie wracać do tego co było. Lepiej zapisać to co  będzie jutro: B, T i W oraz sampoczucie,w tym i ew. poziom cukru. I tak kolejne dni, które przyjdą. Może lepiej w zeszycie?
Strony: 1 ... 55 56 57 58 59 [60] 61 62 63 64 65 ... 176 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 19 zapytaniami.