Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1650337 razy)
|
grizzly
Go
|
...Niesamowite w tym jest to, że medycyna akademicka mówi coś innego i jest w tym zdeterminowana (zdecydowana), a życie pisze inne scenariusze...
Wlasnie! Medycyna jest jedna!!! Natomiast "wyniki" sa czesto rozne. Liczy sie jednak jedynie "efekt koncowy" ktory powinien byc na tyle oczywisty, ze bedzie ewidentny i latwy do obserwacji, czy do potwierdzenia jednoznacznymi wynikami badan!!! Nastepnym takim "problemem" jest miazdzyca, kazde dziecko wie, ze istnieje, ale leczenie i potwierdzenie sukcesu pojawia sie sporadycznie. Ilu ludzi np. stosuje "statyny" gdzie w polaczeniu z "wiara" w cudowna ich moc, masowo umieraja na powiklania "miazdzycy", wlasnie!
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Lekarko a moze masz cukrzyka z typem 1 -insulinozaleznym co juz pare lat cukrzyce mial i sie wyleczyl przy DO ?? -bo jeszcze nigdy nie slyszalam,pozdrawiam lilek Znam i to bardzo blisko .. w 2003 roku zachorował na jedynkę . Trzy miesiące na insulinie potem się z nią pożegnał . Jest moim guru ..nie popuszczę di dopnę swego ! mój mąż też wyniki będzie miał takie jak On . Kurcze, jak osiemnastolatek ! .
|
|
|
|
|
|
|
lilek
Go
|
Witaj Marie,sama juz napisalas byl TYLKO --3 MIESIACE-a mnie chodzi o przypadek typu1 insulinozaleznego co conajmniej z 5-10 lat ktos chory byl ,ja osobiscie mam cukrzyce od 23lat-niewyleczylam sie jeszcze z niej o ile bede mogla wogole-ale przyznam sie ze nie robie jeszcze DO tak jak powinnam-zbieram jeszcze materialy-bo jednak SAME ksiazki Dr.Kwasniewskiego to jednak NIE WSZYSTKO,pozdrawiam serdecznie,Lilek
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Tak na wszelki wypadek podaję, że wybitne właściwości cukrotwórcze mają aminokwasy łatwo zamienaine na pirogronian, czyli: alanina, seryna i cysteina oraz łatwo zamieniane na szczawiooctan, czyli: fenyloalanina, tyrozyna, asparagina. Na cukier w razie potrzeby zamieniają się również: leucyna, walina, izoleucyna przez octan i glutaminian, histydyna, prolina, arginina, ornityna przez alfa-ketoglutaran. A więc w sprzyjających warunkach można nie jeść wcale cukru i "chorować" na cukrzycę lub "karmić" raka. Są to na szczęście rzadkie przypadki. A tak w szczególe aminiokwasów (z pochodnymi) jest ponad dwieście, jakby kto nie wiedział i każdy ma jakąś rolę do spełnienia.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Lilek najwyżej więcej czasu trzeba poświęcić... Przebywaj na tym forum, od samego przebywania można poprawić stan zdrowia. To co piszę o jedzeniu w w łuszczycy, astmie, ch. wrzodowej, owsicy, grzybicy, dotyczy także cukrzycy typu I. Ale kto to zrozumie...
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Lilek najwyżej więcej czasu trzeba poświęcić... Przebywaj na tym forum, od samego przebywania można poprawić stan zdrowia. To co piszę o jedzeniu w w łuszczycy, astmie, ch. wrzodowej, owsicy, grzybicy, dotyczy także cukrzycy typu I. Ale kto to zrozumie...
Masz rację a i ze zrozumieniem damy radę ! powoli ...czas poświęcony nauce wraca pod postacią jaką tylko zapragniemy ..
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
lekarko pomóż mi proszę zrozumieć jedną sprawę ...sorki , ale jestem chyba trochę do tyłu , albo dziś zaćmienie księżyca dlaczego człowiek z cukrzycą jedynką żyje . Lekarze wszem i wobec informują nas ,że trzustka się obraziła i powiedziała nam pewnego dnia out ...nie będę dla ciebie pracować i co?, co się dzieje w momencie jak zbuntowany człowiek przestaje brać insulinę?, kto za nią pracuje ?, bo trawienie idzie pełną parą przecież ... lubię zagadki ...
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
siedzę jak na drożdżach i liczę minutki za pół godziny sprawdzę ,czy glukometrowi skali nie brakło... zrobiłam truskaweczki, wisienki z bitą śmietaną i posypałam to wszystko tartą czekoladą ... tak sobie myśle ,że tylko mnue udusić za te eksperymenty !
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Eksperyment udany ..cukier wzrósł tylko o 18 ...sprawczyni tego zamieszania żyje i już wie,że czasami bedzie mogła kulinarnie z mężusiem poszaleć . Kochani marzy mi się pieczony serniczek z małą ilością cukru i bez mąki ...szukam i nie mogę znaleźć !. Proszę o pomoc i z góry bardzo , bardzo dziękuję . ps. nooo...w ostateczności może być na zimno.
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Mari w KK na str. 331 jest przepis na sernik wiedeński z dodatkiem maki ziemniaczanej / to nie mąka pszenna/
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Grażynko wiedziałam ten przepis , ale już zrobiłam kiedyś placki ziemniaczane z dodatkiem tej mąki i cukier 240. Skrobia ziemniaczana to 99% glukoza .
|
|
|
|
|
|
|
marian05
Go
|
Eksperyment udany ..cukier wzrósł tylko o 18 ...sprawczyni tego zamieszania żyje i już wie,że czasami bedzie mogła kulinarnie z mężusiem poszaleć . Kochani marzy mi się pieczony serniczek z małą ilością cukru i bez mąki ...szukam i nie mogę znaleźć !. Proszę o pomoc i z góry bardzo , bardzo dziękuję . ps. nooo...w ostateczności może być na zimno. Dlaczego z odrobina cukru - zastap cukier ksylitolem, to cukier brzozowy spalany bez insuliny dostepny w internecie i sklepach zielarskich, alternatywa jest stevia zobacz w internecie
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Eksperyment udany ..cukier wzrósł tylko o 18 ...sprawczyni tego zamieszania żyje i już wie,że czasami bedzie mogła kulinarnie z mężusiem poszaleć . Dlaczego z odrobina cukru - zastap cukier ksylitolem, to cukier brzozowy spalany bez insuliny dostepny w internecie i sklepach zielarskich, alternatywa jest stevia zobacz w internecie Czytałam o tym , ale czy to nie jest czasami jak zwykle zresztą następny chwyt marketing ???. Słodziki też niedawno były cacy nie wspomnę o wyższości margarynki nad masełkiem!. Przydałby się jakiś fachura coby przeprowadził niezależne badania nad tym cukierkiem...podobno robi w organizmie odczyn zasadowy to może dlatego ,że jest tak dla nas zbawienny nie oszczędza na naszej kieszeni ? . Dzięki za info , ale poczekam z 10 lat i poczytam co "naukowcy" , czy inne " uniwersiti " o nim myślą hi,hi. pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mari,
ja sernik piekę z czterech składników: tłusty twaróg, masło extra (na 1 kg twarogu - 0,5 kg masła), żółtek i jaj oraz cukru (nie więcej niż 10 dag na 1kg twarogu). Żadnej mąki nie dodaję.
Masło topię w temp.50 stopni, dodaję pozostałe składniki, miksuję i do piekarnika.
W wersji luksusowej dodaję już na blasze do pieczenia śliwki kalifornijskie/suszone morele (wykładam połowę masy serowej do formy, układam te śliwki/morele albo rządek jednego, rządek drugiego i na to znowu masa serowa; cukru w tej sutuacjji można dać połowę, czyli 5 dag na 1 kg twarogu).
Można użyć przypraw (mała szczypta soli i ćwierć łyżeczki do kawy gałki muszkatołowej np, albo inne ulubione, np gin).
Sernik się dobrze mrozi. Po ostudzeniu można podzielić go na małe porcje (na raz) i te porcje zamrozić. Rozmrażać zaś wg potrzeb.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Tłuste pokarmy pomagają znormalizować cukier. Myślę Mari, że odpowiedzią na Twoje pytanie jest fakt, że w biochemiach pisze, że organizm potrzebuje więcej węglowodanów niż my jadamy. Zatem medycyna chyba w ogóle nie bierze pod uwagę, że osoba może jeść na w miarę stałe 0,8g glukozy /kg/dobę. Im mniejsze wzrosty cukru w krwi i im mniejsze zapotrzebowanie na insulinę tym szybciej następuje normalizacja hemoglobiny glikozydowanej. Jak cukry poranne są stabilnie poniżej 100mg%, po posiłkach do 135mg%, Hb glikozydowana w normie, od 3 mies bez insuliny, to jakąż mamy cukrzycę typu I. Tylko podatność. Zatem zalecenia - ostrozność nadal. My wiemy, że do końca życia tak sie będziemy odżywiać. Jedzenie optymalne jest różnorodne, nie nudzi się, choć gdzieś w przyszłosci może mam wizje jak Adam319. Pozostaje jeszcze kwestia patologicznej cukrowej. Otóż z tego co obserwuję patologiczna krzywa cukrowa jest wtedy gdy mamy nieprawidłowy lipidogram (HDL pow. 60-70mg%; LDL powyżej 100mg%; za dużo trojglicerydów pod skorą=nadwaga; HDL u osób odżywiających się niskoweglowodanowo jest w normie). Normalizacja lipidogramu DIETĄ zawsze jak dotąd powodowała uzyskanie prawidłowej krzywej cukrowej po obciążeniu glukozą. Brakuje tu Bruforda. Zawsze należy dbać o dokładność wypowiedzi. On zwracał uwagę na drobiazgi, i słusznie.
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
ja sernik piekę z czterech składników: tłusty twaróg, masło extra (na 1 kg twarogu - 0,5 kg masła), żółtek i jaj oraz cukru (nie więcej niż 10 dag na 1kg twarogu). Żadnej mąki nie dodaję.
Tereso bardzo Ci dziękuję ...wiesz przychodziło mi na myśl ,żeby spróbować upiec go bez spodu...ciasta i miałam rację ,że można ! ..cieszę się . Te 10 dkg cukru w tłustym serze może faktycznie nie będzie tak szkodliwe jak ....przyznam się ,że myślałam o słodziku . I masz u mnie dozgonną wdzięczność , bo wrócą te piekne sobotnio - niedzielne poranki , kiedy to mąż budzi mnie poranną kawą i kawałeczkiem słodkości... nasz wieloletni rytuał . Chwile których tak mi ostatnio brakowało ... dziękuję i proszę o jeszcze .
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Proszę uprzejmie. Na spód do blachy/formy daję... pergamin do pieczenia, bo ułatwia wyjmowanie sernika z blachy. Po ostudzeniu.
Smacznego!
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Ja też pieke bez spodu i dodaje jedną kostke masła i jedną kostke smalcu -na dwa kilo sera. 2 ziemniaki -jaja i słodze rodzynkami.
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Tłuste pokarmy pomagają znormalizować cukier.
Brakuje tu Bruforda. Zawsze należy dbać o dokładność wypowiedzi. On zwracał uwagę na drobiazgi, i słusznie.
Moja przewodniczko czytam Cię i uczę się , ale nie wymagaj proszę jeszcze tak za bardzo konkretów ode mnie ...boję się bardzo, bardzo i tak naprawdę nie stosuję dokładnych proporcji ...właśnie trochę ograniczam tłuszcze ...i tu może błąd. Proszę nie krytykuj , bo naprawdę zbyt wielką czuję odpowiedzialność i presję ..nie wiem jak to nazwać w końcu..ale mąż mi zaufał tak bezgranicznie... i ja jestem dla niego wyrocznią w sprawach żywienie , a co najbardziej stresujące to i w sprawach leczenia! ..jeju! już nawet nie chce chodzić do przychodni rejonowej bo gdy lekarka zapytała o zjadane pokarmy to jej odpowiedział ,że nie ma w jego jadłospisie mącznych i cukru ...no to mu zaserwowała ostro : umrze Pan na anemię z dobrymi wynikami cukru ! Na razie powoli coraz częsciej potwierdzają się na in plus moje posunięcia np. wyniki krwi ..teraz sprawdzimy Hb glikozydowaną ..nie miał jej robionej ..z tego co obecnie wiem powinien zaraz po wykryciu cukrzycy , ale .. no i za dwa tygodnie sprawdzimy cholesterol a wtedy to już będe wiedziała mniej więcej na czym stoję. Najważniejsze jest dla mnie to ,że osiągnięcia są jak na razie dobre ..samopoczucie męża jako tako ...brakuje mu serniczka! , ale Teresa mnie wybawiła z kłopotu i będzie już ok!. Mam nadzieję ,że za niedługo pozbęde się "strachów" przed tą dietą i stanie się ona zwyczajną prozą życia..na razie i choroba i dieta ...zbyt dużo jak na mnie jedną.... pozdrawiam ciepło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|