forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 23:58:29

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 177 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1650387 razy)
lekarka
Go

Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #320 : 2009-04-05, 15:10:45 »

Jeżeli cukry są powyżej 135mg% to nie potrzeba bogatowęglowodanowych produktów w następnym posiłku. Co zatem zjeść? Jakieś warzywo, ewentualnie co-nieco T, sok pomidorowy, zupa cebulowa z odrobiną T, boczek, jarzynowa z majonezem, kalafior, brukselka bez tłuszczu, ogórki, surówka zbiałej rzepy czy selera itd.
Jerżeli w moczu są ketony + cukier powyzej 135mg% - mamy materiału energetycznego dość - warto zjeść warzywo kiszone, gotowane, surowe, na patelnię, sok warzywny, itd...
W obu powyższych przypadkach nie czuje się głodu, zatem w/w postępowanie jest zasadne.
Gdy czujemy głód przy cukrach powyżej 135mg% to warto zjeść warzywo+T+B lub samo B lub samo T lub samo warzywo, wedle smaków.
I obserwować. Jak po samym B po godzinie są wzrosty cukru - mamy w organizmie najprawdopodobniej nadmiary B (weryfikować można B jedząc częściej jeden rodzaj produktu bogatobiałkowego na dobę). Jeżeli po pomidorach/papryce są wzrosty cukru (problem z psiankowatymi) - 1 x w miesiącu (przykładowo) zrobić 3 dni bez ziemniaków.
Może jakiś cukrzyk tu zawita bym mogła znaleźć rozwiazanie w ostatniej poszukiwawczej kwestii (trzeba znależć dietę, która daje 100% gwarancji zlikidowania nowotworu).
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #321 : 2009-04-05, 18:40:32 »

Lekarko pewnie znasz dietę dr Budwig ?
Kobieta brała do swojej kliniki 'spisanych na stratę'   Sad przez medycynę akademicką ludzi z hospicjum ...
Dieta oparta  na oleju lnianym z pierwszego tłoczenia + biały ser (pasta zmiksowana - ważne ...dodatek do każdego posiłku) + słońce + inne zalecenia i rak się wycofywał . Statystyka niesamowita.

Nie wiem dlaczego ta dieta i te leczenie nie jest stosowne ...kłamię ...wiem  Sad .

Może mi ktoś powie ,udowodni , że jest to nieskuteczne ? , to znowu  uwierzę  , że warto leczyć się w szpitalach...

pozdrawiam
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #322 : 2009-04-05, 19:07:22 »

Budwig też ma niepowodzenia w stosowaniu swej diety.
Też nie daje gwarancji wyleczenia, czegoś zatem w tej diecie brakuje.
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #323 : 2009-04-06, 13:19:37 »

lekarko
 nie rozumie ,zima jesc warzywa ,takie jak pomidory ,ogórki rzodkiewki? Shocked
No skoro juz  jemy mieso naspikowane i hemia to jeszcze nowalijki zimowe ,no to chyba juz nie nie do przyjecia Shocked
 Ja sie juz w tym gubie.
W SEZONIE ROZUMIE JESC WARZYWA ,ALE ZIMA?

To lepiej mieć zimą wzrosty cukru powyżej 135mg% po jednym ziemniaku a'la frytki?
Chyba jesteś Edyta, Edyta też ze zrozumieniem miała problemy.
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #324 : 2009-04-06, 13:26:32 »

Mleczne wciąga częściej ...mam problem bo nie lubi bez śmietany jajecznicy. Jednak z tego co widzę to obecnie coraz to rzadziej te produkty uszkadzają mu śluzówkę( chrząkanie ).

I tak ma być, mają być po naszej stronie.
Warto robić 3-7 dni bez mlecznych - gdy organizm sobie tego zażyczy.
Warto sprawdzić czy możemy przekroczyć 7 dób bez mlecznych - traktuję to jako diagnostyczne, że nie do końca jest źle. TEŻ NIE NA SIŁE!
Każdy ma swój czas. Wszystko co na siłę - im częściej tym przynosi odwrotny efekt.
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235

« Odpowiedz #325 : 2009-04-06, 13:53:48 »

lekarko
 nie rozumie ,zima jesc warzywa ,takie jak pomidory ,ogórki rzodkiewki? Shocked
No skoro juz  jemy mieso naspikowane i hemia to jeszcze nowalijki zimowe ,no to chyba juz nie nie do przyjecia Shocked
 Ja sie juz w tym gubie.
W SEZONIE ROZUMIE JESC WARZYWA ,ALE ZIMA?

To lepiej mieć zim± wzrosty cukru powyżej 135mg% po jednym ziemniaku a'la frytki?
Chyba jeste¶ Edyta, Edyta też ze zrozumieniem miała problemy.
Prawidłowa diagnoza.

lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #326 : 2009-04-09, 19:47:55 »

DO WIELOKROTNEGO CZYTANIA, SZCZEGÓLNIE DLA KARDIOLOGÓW, INTERNISTÓW, ANGIOLOGÓW, NEUROLOGÓW I INNYCH ZAJMUJĄCYCH SIĘ NACZYNIAMI!!!

http://www.zdrowezywienie.yoyo.pl/articles.php?id=28

Wiedza i poglądy w miażdżycy i cukrzycy

Poglądy dotyczące odkładania się lipidów i cholesterolu w ścianie tętnic u chorujących na otyłość, miażdżycę i cukrzycę są tylko poglądami i są sprzeczne z wiedzą sprawdzoną w badaniach naukowych, jak wynika z prac doświadczalnych.

Stout E.W.: Pobudzana przez insulinę produkcja lipidów w tkance tętnic w związku z cukrzycą i miażdżycą. Pol. Tyg. Lek. 1969, 31, 1214 (str. Lancet 1968, 7570, 693).

Autor podawał szczurom octan sodu, lub glukozę znaczoną radioaktywnym węglem, a następnie określał zawartość tych składników w tkance tętnic. Badania powtórzył po uprzednim podaniu insuliny. Okazało się, że insulina zwiększała odkładanie się tych związków w ścianie tętnic o ponad 73%. Równocześnie w ścianie tętnic wzrastała zawartość trójglicerydów zawierających węgiel radioaktywny z octanu, lub glukozy - już po godzinie od podania tych substratów.

W cukrzycy dorosłych poziom insuliny we krwi bywa wysoki i jednocześnie stwierdza się gromadzenie lipidów w ścianie tętnic.

Doświadczenie wykazało, że trójglicerydy gromadzące się w ścianie tętnic w miażdżycy i cukrzycy pochodzą z ich syntezy na miejscu z glukozy lub octanu, a nie są odkładane, czy pobierane z krwi, jak się powszechnie przyjmuje.

Stout E.W.: Pobudzanie syntezy cholesterolu w tkance tętnic przez insulinę. Pol. Tyg. Lek. 1970, 19, 107 (Str. Lancet 1969, 7618, 467)

Przy podawaniu szczurom dożylnie octanu sodu, lub glukozy bez insuliny, albo z insuliną, radioaktywność w ścianie aorty była znacznie wyższa przy równoczesnym podawaniu insuliny.

W poprzedniej pracy wykazano, że octan lub glukoza, podawana wraz z insuliną już po godzinie była przetwarzana w ścianie tętnic na trójglicerydy, gdyż węgiel radioaktywny zawarty w octanie lub glukozie znajdował się w trójglicerydach. Równocześnie wzrastała zawartość cholesterolu w ścianie tętnic, zawierającego węgiel radioaktywny z octanu lub glukozy.

Surowcem do wytwarzania cholesterolu są trójglicerydy, wytwarzane głównie z glukozy.

Następnie podawano różnymi drogami cholesterol znakowany radioaktywnym węglem sam, a następnie wraz z insuliną. Radioaktywność w ścianie aorty nie zwiększyła się ani po podaniu samego znakowanego cholesterolu, ani po podaniu go wraz z insuliną. W doświadczeniu wykazano, że insulina wzmaga syntezę cholesterolu w ścianie tętnic, a nie zwiększa odkładania się cholesterolu zawartego w surowicy krwi w tkance tętnic.

Wnioski:

Surowcem do syntezy trójglicerydów jest glukoza, lub jej produkty przemiany. Surowcem do syntezy cholesterolu są trójglicerydy powstające z glukozy. Zatem surowcem do wytwarzania cholesterolu jest glukoza. Wydzielanie insuliny jest tym większe im więcej jest w diecie węglowodanów. Niskie spożycie węglowodanów, takie jak u optymalnych, powoduje niskie zużycie glukozy, niskie wydzielanie insuliny, brak surowca do wytwarzania trójglicerydów i cholesterolu w ścianie tętnic, brak miażdżycy i cukrzycy, ustępowanie tych chorób, brak zachorowań na raka, gdyż insulina jest jednym z najsilniej działających czynników rakotwórczych.
autor: Jan Kwaśniewski

autor: Jan Kwaśniewski

Zamieszczam w uzupełnieniu fragment "surówki" większej całości nigdzie jeszcze niepublikowanej:

(...)
   O ile tłuszcz jest dość przewidywalny energetycznie, bo każde obcięcie dwóch atomów węgla od acylo-CoA  daje acylo(-2C)-CoA i acetylo-CoA (aktywny octan), NADH i FADH2 co daje zawsze 14 wiązań wysokoenergetycznych netto wyłącznie w warunkach tlenowych, o tyle węglowodany są nieprzewidywalne energetycznie, ponieważ są wykorzystywane przez organizm w większym stopniu jako budulec, a nie materiał energetyczny, co w miarę przystępnie i krótko postaram się opisać.
Glikoliza:
glukoza pod wpływem insuliny jest wtłaczana w cytozol. Aby rozbić mol glukozy na dwie triozy konieczne są dwa mole ATP, przy zamianie dwóch trioz (aldehyd 3-fosfoglicerynowy) na pirogronian z każdej triozy uwalniają się po dwa mole ATP i po molu NADH (2x2,5 mola ATP – w warunkach tlenowych, regenerowany do NAD+ w warunkach beztlenowych ) i na tym proces glikolizy się kończy.
   Czyli glukoza w procesie glikolizy daje netto tylko 2 mole ATP w warunkach beztlenowych i 6-8 moli ATP w warunkach tlenowych. I to też nie, bo jeśli glukoza będzie potrzebna jako prekursor wyjściowy lub pośredni w biosyntezie białka, szlaku pentozowym, syntezie glikoprotein, mukopolisacharydów czy oligosacharydów…
(...)
Dalej (przyjmijmy, że glukoza i  wytworzony z niej pirogronian łatwo zamieniany na aminokwasy – np.: alaninę, nie były potrzebne do w/w biosyntez) te dwa mole pirogronianu z mola glukozy może być zamienione w matriks mitochondrialnym upraszczając, albo na dwa mole szczawiooctanu, albo po dekarboksylacji na dwa mole acetylo-CoA (aktywny octan), albo po molu jednego i drugiego w zależności od wartości potencjału cytozolowego. Jeśli całość zamieni się na szczawiooctan (np: przy diecie niskowęglowodanowej, w tlenowym stresie wysiłkowym) - to pod warunkiem, że ten szczawiooctan przejdzie pełen cykl Krebsa (a często nie przechodzi, bo i szczawiooctan i ketoglutaran są prekursorami do syntezy większości aminokwasów endogennych, a bursztynian – porfiryn)  to powstanie  3 cząsteczki NADH i jedna cząsteczka FADH2 i (jedna cząsteczka GTP). Dopiero, gdy to trafi na łańcuch oddechowy, a nie musi, może powstać  dziewięć moli ATP i mol GTP, ale wyłącznie  „do spółki” z acetylo-CoA pochodzącym z betaoksydacji .
Jeśli pirogronian zostanie zamieniony na aktywny octan, to ten aktywny octan może posłużyć do elongacji kwasów tłuszczowych (energetycznych),  (proces ten chroni np.: wegetarian  przed niedoborem L-karnityny)albo zostać wydalony do cytozolu, jeśli w stanie sytości nie ma potrzeby elongacji i tu posłużyć albo do syntezy acetylocholiny, albo do syntezy hormonów sterydowych, albo do syntezy kwasów tłuszczowych (zapasowych), albo do syntezy cholesterolu, albo do…  np.:  syntezy wit.F.*
(...)
                                                                   Autor: Tomasz Kwaśniewski

* - copyright by Tomasz Kwaśniewski. All rights reserved.

Z ciekawostek dopowiem, że u osób ok. powyżej 35r.ż.  cholesterol LDL normalizuję zalecajac 2 rodzaje produktów bogatobiałkowych na dobę, poniżej 35r.ż. - raczej częściej jeden rodzaj produktów bogatobiałkowych na dobę. Jest to logiczne wobec powyższego W RAMCE.
Szlaki glukoneogenezy diagnozuję obciążeniem 50-75g glukozy na czczo po 16 godz bez jedzenia (ostatni posiłek o 16tej, o 8mej glukoza, o 9tej pomiar albo glukozy albo insuliny, łatwiej glukozy). Wzrosty glukozy powyżej 135mg% godzinę po obciążeniu nią -   traktuję jako diagnostyczne dla albo cukrzycy albo dla hipercholesterolemii-LDL.
Na marginesie - HDL rośnie na dietach niżejwęglowodanowych i ubogich w produkty sprzyjajace glukoneogenezie.
lekarka
Go

Email
« Odpowiedz #327 : 2009-04-09, 19:54:56 »

Nie dopisałam, że całą grupę mleczną (włącznie z masłem i śmietaną) traktuję jako produkt "bogatobialkowy" oczywiście umownie - dokładniej chodzi o glukoneogenetyczne działanie calej grupy mlecznej.
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #328 : 2009-04-09, 20:14:48 »

trójglicerydy gromadzące się w ścianie tętnic w miażdżycy i cukrzycy pochodzą z ich syntezy na miejscu z glukozy lub octanu, a nie są odkładane, czy pobierane z krwi, jak się powszechnie przyjmuje.

jak to mówią chłopaki   Wink kopara mi opadła , ale jestem coraz bliżej 'winowajcy' zbyt wysokich poziomów trójglicerydów i złych proporcji cholesterolu...

DZIĘKUJĘ  Smile

Szlaki glukoneogenezy diagnozuję obciążeniem 50-75g glukozy na czczo po 16 godz bez jedzenia (ostatni posiłek o 16tej, o 8mej glukoza, o 9tej pomiar albo glukozy albo insuliny, łatwiej glukozy). Wzrosty glukozy powyżej 135mg% godzinę po obciążeniu nią -   traktuję jako diagnostyczne dla albo cukrzycy albo dla hipercholesterolemii-LDL.

Sprawdzę to , ponieważ do badania źle się wybraliśmy...9 godz po posiłku... i po piwku  Sad

dziękuję raz jeszcze  Smile .
renia
Hero Member

« Odpowiedz #329 : 2009-04-09, 20:20:55 »

trójglicerydy gromadz±ce się w ¶cianie tętnic w miażdżycy i cukrzycy pochodz± z ich syntezy na miejscu z glukozy lub octanu, a nie s± odkładane, czy pobierane z krwi, jak się powszechnie przyjmuje.

jak to mówi± chłopaki   Wink kopara mi opadła , ale jestem coraz bliżej 'winowajcy' zbyt wysokich poziomów trójglicerydów i złych proporcji cholesterolu...

DZIĘKUJĘ  Smile

Szlaki glukoneogenezy diagnozuję obci±żeniem 50-75g glukozy na czczo po 16 godz bez jedzenia (ostatni posiłek o 16tej, o 8mej glukoza, o 9tej pomiar albo glukozy albo insuliny, łatwiej glukozy). Wzrosty glukozy powyżej 135mg% godzinę po obci±żeniu ni± -   traktuję jako diagnostyczne dla albo cukrzycy albo dla hipercholesterolemii-LDL.

Sprawdzę to , ponieważ do badania Ľle się wybrali¶my...9 godz po posiłku... i po piwku  Sad

dziękuję raz jeszcze  Smile .
Podobne brzmienie do tekstu "kriss" Confused

renia
Hero Member

« Odpowiedz #330 : 2009-04-09, 20:48:01 »

Przestancie juz kurde z tymi ceremoniami przy jedzeniu!!!!Czy to jest jaks sekta czy co Laughing
Poprostu otwieramy Lodówke i komponujemy sobie jedzenie bez zadnych cyrków.
Jemy po to żeby życ ,a nie żyjemy po to żeby żreć Laughing masakra.

Jak sie niektórych czyta to kopara opada *((smiech na sali)))
Z tą koparą identyko.

Mari
Go

Email
« Odpowiedz #331 : 2009-04-10, 18:34:26 »

Masz rację Reniu ...bardzo mi sie spodobał właśnie ten post i stąd ten przypis  Smile.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #332 : 2009-04-10, 23:04:20 »

ten post na pewno Ci się podobał, bo jest w Twoim stylu. Cool

Mari
Go

Email
« Odpowiedz #333 : 2009-04-10, 23:59:29 »

Pasował , ponieważ był "odskocznią od codziennych problemów . Zawsze jestem  'za' chwilką relaksu i uśmiechu .
Reniu  Sad spasuj , bo nie wypada .Ta dieta chyba Ci nie służy , czy co? za mało W , czy za dużo B ?... raczej B i T bo agresja to domena zwierzątek drapieżnych    Wink Twisted Evil
renia
Hero Member

« Odpowiedz #334 : 2009-04-11, 07:56:12 »

Pasował , ponieważ był "odskoczni± od codziennych problemów . Zawsze jestem  'za' chwilk± relaksu i u¶miechu .
Reniu  Sad spasuj , bo nie wypada .Ta dieta chyba Ci nie służy , czy co? za mało W , czy za dużo B ?... raczej B i T bo agresja to domena zwierz±tek drapieżnych    Wink Twisted Evil
"Mari", jeśli szukasz odskoczni od swoich problemów?, to przejdź na DO. Ja ,wbrew temu co piszesz, jestem pogodna, ale, jak widzisz, nie lubię ośmieszania forum i Optymalnych.

Mari
Go

Email
« Odpowiedz #335 : 2009-04-11, 10:03:18 »

Z okazji Świąt wszystkiego najlepszgo Reniu i proszę odpuść mi grzechy o które mnie posądzasz  Sad
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #336 : 2009-04-11, 10:06:34 »

Żałuję bardzo ,że za chwilę humoru i zabawy są takie a nie inne reakcje na forum... Sad...nie wiem , ale zawsze ludzie mnie 'rozumieją' ..wręcz mam pseudo 'słoneczko'   Very Happy.
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #337 : 2009-05-28, 17:10:48 »

Grażynko wiem ,że przeczytasz to kiedyś  i  piszę  Ci tę laurkę  z premedytacją  Wink.

Niech Ci słoneczko toruje drogę którą podążasz , najmniejsza troska przemienia się w się w śmiech,
a miłość nie odstępuje na krok Smile .

ps. dziękuję Ci, jestem spokojna  ...
adamgraza
Go

Email
« Odpowiedz #338 : 2009-05-28, 17:30:01 »

Dziękuję ci Mari jesteś kochana, pozdrawiam Grażyna
adamgraza
Go

Email
« Odpowiedz #339 : 2009-05-28, 17:39:22 »

Nie dopisałam, że całą grupę mleczną (włącznie z masłem i śmietaną) traktuję jako produkt "bogatobialkowy" oczywiście umownie - dokładniej chodzi o glukoneogenetyczne działanie calej grupy mlecznej.
Już niedlugo minie rok jak rotuję mleczne. I wszystko byłoby dobrze gdyby nie pokusy których nie zawsze potrafię zwalczyć. Dwa tygodnie temu trochę się podziębilam na dzialce. No i oczywiście katar, kaszel zeszlo nawet niżej . No to co zrobić . Budyń z zółtkami, codziennie śmietanka do kawy, oj , jak mi to smakowalo.Ale wydzielna z zatok i kaszlu byla caly czas zielona. Od kilku dni nie ruszam mlecznych, jest dużo lepiej.
Myślę że nie oszukam swego organizmu. A tak lubie mleczne. Cięzko będzie bez nich żyć.
Lekarko co ty na to ?
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 177 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 19 zapytaniami.