forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 00:24:36

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 ... 177 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1650427 razy)
WojciechS
Go

Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #340 : 2009-05-28, 17:56:23 »

Nie żartuj!  Laughing
Jeśli ci szkodzą mleczne, a nie możesz się powstrzymać od ich jedzenia to zapisz się na mleczny "odwyk".  Wink
adamgraza
Go

Email
« Odpowiedz #341 : 2009-05-28, 19:44:46 »

WojciechuS a jest gdzieś taki ODWYK. poratuj!!!!! bo wieko mojej trumny już się powoli domyka Laughing
WojciechS
Go

Email
« Odpowiedz #342 : 2009-05-28, 19:55:01 »

A o wieka to musisz pytać gryźli-kokononowicza  Wink
viola44
Go

Email
« Odpowiedz #343 : 2009-05-28, 20:17:52 »

Very Happy Very Happy Very Happy to jest przebój dnia  Very Happy Very Happy Very Happy Wojtuś założę sie że Ci się kokony w nocy śniły...
kriss
Go

Email
« Odpowiedz #344 : 2009-05-28, 20:33:19 »

WojciechuS a jest gdzieś taki ODWYK. poratuj!!!!! bo wieko mojej trumny już się powoli domyka Laughing

Adamgramaza
Wyobraż sobie że ja mam ten sam problem, co  Ty Very Happy Very Happy
Jestem uzależniona od smietanki 30% Very Happy wiem że mi to nasila problemy zatokowe, ale nie potrafię sobie odmówić wypicia około 400 ml.dziennie Cool .Masła praktycznie nie jadam ,ser żółty też..ale smietankę muszę Rolling Eyes
Coś w tym jest..ciągnie mnie do niej, jak niektórych do papierocha Very Happy Very Happy
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #345 : 2009-05-28, 20:38:01 »

Gryzli ma chwilowy urlop więc zastąp godnie kolegę  Twisted Evil .

A może poeksperymentować jak organizm przyjmie:
Grażynko zapomnij o budyniach i mleku świeżym  pliiis ... kwaszone mleczne, twarogi ?.. tak.
adamgraza
Go

Email
« Odpowiedz #346 : 2009-05-28, 22:23:15 »

M
ari to był budyń ze smietanki z żóltkami. Mleka juz nie piję bo zawsze straszyli że mi wąsy urosną.
Jaki człowiek jest głupi zeby wiedział że sie przewróci toby usiadł.
Ale którz tak nie uczy jak wlasne błędy. A itak sie mysli że może za 101 razem się uda. Jestem tylko czlowiekiem!!!!!
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #347 : 2009-05-28, 23:19:28 »

Wiesz dzisiaj już wiem ,że przyczyną chorób u męża to wątroba szwankująca zresztą od dziecka  .
Doczytałam to i dostałam z kilku źródeł potwierdzenie .
Kurde ! a podejrzewałam tę cholerę od samego początku. Oj! ja jej pokażę . Jak się menda nie wyreguluje to ją zjem!.

Wiesz ostatnio robię wątróbkę duszoną z winem (i odparować je)..reszta dodatków tak jak zwykle ..pyszota  Very Happy

a śmietanka to nie kwaszona Sad , ale nie zabieram w temacie głosu Grażynko , bo naprawdę nie wiem jak ją mam
zakwalifikować ..Poczekamy może lekarka zobaczy nasz post i odpowie.
Ja np. wiem,że nie muszę uważać bo np. śmietana często zawiera skrobię niewiadomego pochodzenia .W sumie nie problem przetestować skład śmietany i zobaczyć , czy ma skrobię ..płynem lugola . Jeśli nie robi się czarna to jest ok( ważne ..chorzy na celiakię ).
adamgraza
Go

Email
« Odpowiedz #348 : 2009-05-29, 06:57:49 »

Wiesz dzisiaj już wiem ,że przyczyną chorób u męża to wątroba szwankująca zresztą od dziecka  .
Doczytałam to i dostałam z kilku źródeł potwierdzenie .
Kurde ! a podejrzewałam tę cholerę od samego początku. Oj! ja jej pokażę . Jak się menda nie wyreguluje to ją zjem!.

Wiesz ostatnio robię wątróbkę duszoną z winem (i odparować je)..reszta dodatków tak jak zwykle ..pyszota  Very Happy

a śmietanka to nie kwaszona Sad , ale nie zabieram w temacie głosu Grażynko , bo naprawdę nie wiem jak ją mam
zakwalifikować ..Poczekamy może lekarka zobaczy nasz post i odpowie.
Ja np. wiem,że nie muszę uważać bo np. śmietana często zawiera skrobię niewiadomego pochodzenia .W sumie nie problem przetestować skład śmietany i zobaczyć , czy ma skrobię ..płynem lugola . Jeśli nie robi się czarna to jest ok( ważne ..chorzy na celiakię ).

Mari ale się uśmialam . Już cie widzę jak palaszujesz wątrobę męża. Ale  mi też wiele publikacji zwróciło na to uwagę. Jako pięcioletnie dziecko przechodziłam żółtaczkę. Taka jest prawda że wszystkie narządy trawienne muszą ze soba współgrać aby bylo dobrze. Laughing
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #349 : 2009-05-29, 16:42:59 »

Dziś odebrałam wynik średniego trzymiesięcznego poziomu "cukru" HbA1c - 6,1 Smile ..hmm wygląda na to ,że poprawa jest z 15,2  Shocked. Myślałam ,że będzie więcej , bo mierzenia  robimy w dwie godziny po posiłku ..
Doszłam do wniosku ,że będziemy teraz sprawdzać tylko  rano na czczo bo to właśnie te mnie denerwują . Wiem ..efekt brzasku czy coś tam ..wątroba wyrzuca glukagon , ale jak to wyregulować jedzeniem to już dusza, bo przecież nie będzie wstawał w nocy i jadł!..paranoja  co?  . Insuliną długo działająca to można to zrobić , ale my jej i innemu badziewiu typu tabletki mówimy stop !.
No i powiedz jak dogodzić babie ? Laughing
_flo
Go

Email
« Odpowiedz #350 : 2009-05-29, 16:47:09 »

Dziś odebrałam wynik średniego trzymiesięcznego poziomu "cukru" HbA1c - 6,1 Smile ..hmm wygląda na to ,że poprawa jest z 15,2  Shocked. Myślałam ,że będzie więcej , bo mierzenia  robimy w dwie godziny po posiłku ..
Doszłam do wniosku ,że będziemy teraz sprawdzać tylko  rano na czczo ...

noooo.... super! brawo!
i moze wlasnie, lepiej nie sprawdzac. pomiary domowym glukometrem jak widac srednio sie maja do stanu faktycznego
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #351 : 2009-05-29, 20:33:28 »

Flo ja też bardzo się cieszę z postępów Smile , jeszcze tylko żeby ktoś mnie upewnił w temacie miażdżycy i będę spać spokojnie Sad.
Odzyskałam męża takiego jak był kiedyś  Very Happy po trzech strasznych latach i nie dopuszczę do tego by go stracić znowu! .
Zbyt go kocham . Nie pozwolę na granie ze zdrowiem...Jestem wściekła, bo lekarka rejonowa gdy zapytałam .chciałam porozmawiać na temat postępów mnie zbyła jak (..) tłumacząc się ilością pacjentów ... inny termin.. wrrr...
To nie jest sprawiedliwe! ..przecież w nazwie jest "służba zdrowia"! . Wszystko na temat choroby wyczytałam w necie Shocked i pomagają mi ukochani forumowicze .Skąd bym wiedziała jakie zrobić wyniki jak działać !.

Gdy wykryli tę cukrzycę to dostał tylko tabletki i spadaj !  , a to ,ze półtora miesiąca ma wyjęte z życiorysu ...częsta hipoglikemia(nie wiedzieliśmy!) to pryszcz co nie? ...
Łatwo zbyć ..idź do diabetologa ...totalna spychologia, terminy kosmiczne i stąd stało się to co stało Sad.
Dobrze,że mąż po miesiącu 'tabletkowym'  powiedział dość! i od tej pory wychodzimy na prostą  Smile.
Wiesz mam czasami ochotę wykrzyczeć co do niektórych : ludzie znieczulica i arogancja was bardziej zabija niż niejedna choroba !.

uściski M.

renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235

« Odpowiedz #352 : 2009-05-29, 20:45:40 »

Mari
Go

Email
« Odpowiedz #353 : 2009-05-29, 20:57:09 »

Reniu dzięki  Smile za podsyłanie stronek . Wiesz co bym zrobiła, gdybym miała możliwość ?..najpierw wszczepiłabym taką elektrodę samemu lekarzowi i testowałabym co najmniej ze dwa latka  Laughing . Ciekawa jestem ilu chętnych by stanęło w kolejce ?.
Robią z nas króliki doświadczalne . Oczywiście jak ktoś jest otyły i lubi nosić w sobie jakieś czipy zamiast o siebie zadbać Wink proszę bardzo .

koralik098
Go

Email
« Odpowiedz #354 : 2009-05-30, 15:37:54 »

No podoba mi sie to co napisałaś -od serca -fajnie ze wziełaś swoje zdrowie ,w swoje rece  Smile
Drugie "No" ,to jest grupa ludzi ,z zakutymi "łbami",którzy zaufali "likarzom" (grizzly by ich lepiej nazwał Smile ) i majom,to co majom  Cool Razz
[/dzien dobry dlaogulu ciesze sie bardzo ze moge do Was dolaczyc,choruje na niedoczynnosc tarczycy, cukrzyce, nadcisnienie,kolana ,polineuropatiacvukrzycowa juz daje znac osobie,jestem trzeci dzien na DOI NIE ZABERDZO MOGE SOBIE PORADZIC.bardzo bym prosila orade  wlasnie wjakich proporcjach mam prowadzic zywienieOP  B,T.W jakie racje zywnosciowe stosowac pry wadze 147kg jestto dlamnie koszmar .1,odstawienie leku na tarczyce przez lek.i stosowanie zlej dlmnie insuliny przez8-m-cy skonczylo sie pobytem wszpitalu .Wiec to mnie sklonilo do podjecia diety ZOi prosze o wskazowki.]
adamgraza
Go

Email
« Odpowiedz #355 : 2009-05-30, 19:23:31 »

Witaj koralik098.  Jak sama widzisz przy swoich tylu chorobach, najbardziej potrzebna byłaby wizyta u lekarza optymalnego . Przedewszystkim powinnaś przeczytać książke J.K. Tam jest wszystko wyjaśnione. Podane są przepisy , jak jesć, jakimi proporcjami.I jak narazie nie odstawiaj żadnych leków. Będzie na to czas. Napisz coś o sobie, jaki prowadzisz tryb zycia. I czytaj . jest tu mnóstwo wątków dotyczących twoich chorob, I wielu chetnie ci  napisze o swoich doświadczeniach. Pozdrawiam Grazyna
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #356 : 2009-05-31, 12:24:28 »

dzien dobry dlaogulu ciesze sie bardzo ze moge do Was dolaczyc,choruje na niedoczynnosc tarczycy, cukrzyce, nadcisnienie,kolana ,polineuropatiacvukrzycowa juz daje znac osobie,jestem trzeci dzien na DOI NIE ZABERDZO MOGE SOBIE PORADZIC.bardzo bym prosila orade  wlasnie wjakich proporcjach mam prowadzic zywienieOP  B,T.W jakie racje zywnosciowe stosowac pry wadze 147kg jestto dlamnie koszmar .1,odstawienie leku na tarczyce przez lek.i stosowanie zlej dlmnie insuliny przez8-m-cy skonczylo sie pobytem wszpitalu .Wiec to mnie sklonilo do podjecia diety ZOi prosze o wskazowki.
Przyłączam sie do wypowiedzi Adamgrazy ..
Koralik z Twoimi schorzeniami musisz się rozprawić powoli . Proporcie są ważne , ale ważniejsze?.. od czego zacząć, aby nie zaszkodzić w innym miejscu .
My tego nie wiemy .
Dopiero po wizycie u lekarza można zacząć coś myśleć.
Moje i tylko moje gdybanie to zaczniemy od wagi ..a to bedzie nam najłatwiej robić i to bez głodówek ...jednak bez ścisłej współpracy z lekarzem nie ryzykuj .

pozdrawiam M.
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #357 : 2009-05-31, 17:02:40 »

Grażynko ,
znasz mnie i wiesz ,że jestem z ludzi raczej spokojnych , ale czasami jak się zaminuję to jak w przysłowiu ..chłop żywemu nie przepuści  Wink i nie ma wtedy może , ale , czy zobaczymy.. lubię wiedzieć na czym 'siedzę' już i teraz...

Piję oczywiście do cukrzycy i postępów leczenia , czy są , czy to co do tej pory się dowiedziałam i stosuję pomaga i co na to 'mówi' organizm ?.
Nie ma podobno lepszej metody jak zrobienie wyników ...ok ..zgoda , ale ja   chcę oprócz cyferek czegoś więcej. a więc test na żywym organizmie  Shocked .
Oczywiście biorę zawsze te same 'podejrzane ' przeze mnie produkty... Kiedyś już gdzieś pisałam ..chleb i sernik..dwa przykładowe produkty nieoptymalne (nie przygotowywane  z przepisami diety J.K.). Taki test raz na miesiąc nie zaszkodzi a i z ilością nie przesadzam oczywiście.

Miesiąc temu ..sernik -dwie godz po... pomiar 108
dziś                                                             93                                         

Miesiąc temu chleb (pół kromki)                  157
dziś                                                         154

To mi mówi ,że mączne są nie wskazane i chyba mogę przestać testy z nimi , bo nawet mała ilość dodana do jakiejkolwiek potrawy przeszkadza ...hmm ..jedna interesująca rzecz ,że nawet jak teraz zrobię ten 'test ' , to poziom glukozy potrafi się szybko obniżyć  Smile, czego wcześniej nie było .
Co do mlecznych..
Mąż zmienił nawyki i ukwaszoną śmietankę zjada w dzień ..kiedyś to był przysmak wieczorny (2 x w tygodniu) c o nie powoduje obecnie tak dużych wzrostów 'cukrów ' porannych.
Widzę  naocznie ,że dzieją się pozytywne sprawy  Smile 'ino' tak dalej!. Jeszcze muszę zrobić  'COŚ' ??? z Jego mięśniami , bo ta cukrzyca tak mu je zmaltretowała...bicepsy ,że ma jak komar  Laughing i nie wiem jak? .

Ćwiczenia z ciężarkami ? a może za mało jakichś produktów ?...

Panie ,Panowie , którzy coś wiecie o cukrzycy i węglowodanach proszę o wsparcie ...będę 'dźwięczna' za rady ....

pozdr. M.
adamgraza
Go

Email
« Odpowiedz #358 : 2009-05-31, 17:31:40 »

Mari zastanawiam się po co chcesz powiększyć bicepsy u męża.Może niektórym kobietom podobają sie te żeberka...... kaloryferki.... czy jak tam je zwał.. Ja osobiście dbalabym o tę dolną częśc ciala...... co to dlugo powinna być sprawnai dawać wiele......... przyjemności. Laughing
Ale jak wiesz ci którzy chcą powiększyć swoje bicepsy ćwiczą i jedzą większe ilości bialka.Twój mąż schudł .
Proponowałabym zacząc lekkie ćwiczenia.
Kazdy dzień jest inny i nawet po takich samych potrawach inne są cukry, każdego dnia też mamy inny wysilek , a to też ma znaczenie
Po kilku dniach bez mlecznych , na śniadanie zrobiłam omleta ze śmietaną 36%. PO kilku godzinach leciała mi już woda z nosa Sad Koniec świata mleczne już nie dla mnie.
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #359 : 2009-05-31, 18:15:19 »

Hi! , poszłaś na maksa ! z tym dołem  Very Happy a jak 'zabulgotał' się J.  Wink gdy mu przeczytałam ..śmiechu co niemiara !. Zapewniłaś wspaniały humor na popołudnie .
Tam , akurat wszystko już gra na 100%(przed wykryciem były trochę problemy) , a nawet?! i tu chyba wina żółtek Shocked za dużo! i muszę uciekać   Wink.

Lubię delikatne "kaloryferki " i on o tym wie doskonale od zawsze(czasami jego słowa -wyglądam z tymi rękoma jak ..) .
Stąd moje pytanie , bo jak to mówią w zdrowym ciele zdrowy duch...
Z tego co się uczę to potrzebna większa ilość białka ...jajka ,tuńczyk , kurczak + ćwiczenia siłowe powinny dać efekty , ale boję się ,że rozlecą się proporcje BTW i stąd moje strachy i prośba do bardziej doświadczonych  Smile .
Strony: 1 ... 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 ... 177 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 19 zapytaniami.