Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1650343 razy)
|
kodar
Go
|
wiesz ,że najlepsze robią Niemcy ?nazwa ... blat kartofel ,Mari,a to mnie zaskoczylas.Mieszkam ponad 20 lat w Niemczech i nie znam tej potrawy.Owszem mieszkancom Domu Starcow,w ktorym pracuje czasami na kolacje przygotowywano w kuchni ziemniaki smazone.Z wygladu i smaku niczym nie roznily sie od tych jakie znalam z Polski. Najczejsciej podawano do obiadu kartofle z wody,czasami kartofle püre zapiekane w piekarniku,patetos no i obowiazkowo 1 raz w tygodniu kartoflane knedle albo frytki. Salatka ziemniaczana bywala na Swieta i to obopwiazkowo z parowkami. To teraz dalas!!! Ty mieszkajac od tylu lat u niemca, nie znasz "BRAT KARTOFELN" tO PODSTAWA ICH ZYCIA, I NIE TYLKO, jak podam przepis, to powiesz, ze przez pol swojego zycia to jadlas....malo tego ze to bylo najlepsze, albo najlepsza forma ziemniakow!!!!, teraz to mnir dopiero zaskoczylas. W Danii to jest larytas!!!! W Polsce tez / regionalnie!!/ Adam,pewnie, ze znam i nie tylko Bratkartoffeln,a tu wiecej: http://bratkartoffeln.delectation.de/bratkartoffeln-klassisch.htm Zutaten: - 1000g Festkochende Kartoffeln 1kg nierozpadajacych sie kartofli; - 2 Zwiebel (besser 4 Schalotten) 2 cebule(lepiej szalotki); - 120g Butterschmalz 120g maslosmalcu; - 90g Speck (Schinken- oder Bauchspeck) 90g boczku(szynka-albo boczek); - 1 EL Blattpetersilie 1 lyzka stolowa pietruszki naciowej; - Salz und Pfeffer, beides aus der Mühle sol i pieprz z mlynka; - 50g Butter (besser braune Butter) 50g masla(lepiej brazowego) Für 4 Personen - 2343 kcal (9802kj) Pro Person - 585,75 kcal Maf,a tak wyglada ich Kartoffelnsalat: http://www.webkoch.de/rezept/50503
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
O! Bardzo ciekawa strona! I co ciekawe nazywa sie "dieta optymalna" ,a co jeszcze ciekawsze,to to,ze mozna tam przeczytać na niej o cudownym specyfiku na odchudzanie http://www.schudnijszybko.com/alf/w01/Zwróćcie moi drodzy uwage na fakt, iz żadna dieta nie zadziałała tak ,jak Therm line II Edyta ja nie ja prze ostatnie dwa miesiące jadłam tak naprawdę optymalno podobnie (teraz dopiero staram się prawdziwie ) i wiesz powiem Ci,że wolę wrzucić na ruszt przypieczony boczuś niż kapsułkę . Podejrzewam ,że masz podobne wariacje na temat odchudzania .Jeść i chudnąć ...mi poleciało już 10 kg i stopuję ...już wystarczy .
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No ,ja waze 48 kg, wiec na odchudzaniu mi raczej nie zalezy
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
No to masz szansę si wykazać jeśli chcesz i wyskocz z zastawą na stół świąteczny masz chrapkę poszaleć z propozycjami??? plissss ...
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
kodar do kiedy nie będzie lekarki na forum ?. Tę stronkę co podałaś ..znam , ale nie logowałam się na niej , bo nie widziałam potrzeby , kiedy widziałam ,że Ona jest tutaj... tam nie potrzeba sie logowac i ocukrzycy tez duzo informacji: http://www.dietaoptymalna.com/Dieta_w_cukrzycy/
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
O! Bardzo ciekawa strona! I co ciekawe nazywa sie "dieta optymalna" ,a co jeszcze ciekawsze,to to,ze mozna tam przeczytać na niej o cudownym specyfiku na odchudzanie http://www.schudnijszybko.com/alf/w01/Zwróćcie moi drodzy uwage na fakt, iz żadna dieta nie zadziałała tak ,jak Therm line II nic o tym nie moge sie dopatrzec w tresci strony (?) to sa reklamy z google - generowane automatycznie, dostosowane do "keywords" na stronie: dieta, schudnij, Kwasniewski, zupa...
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No to masz szansę si wykazać jeśli chcesz i wyskocz z zastawą na stół świąteczny masz chrapkę poszaleć z propozycjami??? plissss ... Ja wykazac sie w kuchni? Moge sie wykazac w malowaniu ścian ,w kładzeniu fug ,nawet w klejeniu kafelek ,ale na pewno nie w gotowaniu
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
/Dieta_w_cukrzycy/ Podejrzewam ,że wszystkie strony internetowe na temat cukrzycy mam w małym paluszku ..tę też , a co najciekawsze to są tak sprzeczne ze sobą ,że śmiech bezwładny mnie ogarnia . Próbowałam na początku trzymać sie wskazań autorytetu polskiej medycyny ..Tatonia , czy Atkinsa zanim nie przyjrzałam się Diecie Optymalnej , która to jak widzę spełnia nasze oczekiwania pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
No to masz szansę si wykazać jeśli chcesz i wyskocz z zastawą na stół świąteczny masz chrapkę poszaleć z propozycjami??? plissss ... Ja wykazac sie w kuchni? Moge sie wykazac w malowaniu ścian ,w kładzeniu fug ,nawet w klejeniu kafelek ,ale na pewno nie w gotowaniu No to czym myjesz fugi , bo mi biały kolor zrobił się tak coś z beżem ? ...chcę je przemalować ...zmienić na nie wiem jeszcze na jaki kolor .
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No to masz szansę si wykazać jeśli chcesz i wyskocz z zastawą na stół świąteczny masz chrapkę poszaleć z propozycjami??? plissss ... Ja wykazac sie w kuchni? Moge sie wykazac w malowaniu ścian ,w kładzeniu fug ,nawet w klejeniu kafelek ,ale na pewno nie w gotowaniu No to czym myjesz fugi , bo mi biały kolor zrobił się tak coś z beżem ? ...chcę je przemalować ...zmienić na nie wiem jeszcze na jaki kolor . Ja na szczescie nie mam białych fug ,przemaluj toto,bo sie zajedziesz .Kiedys do czyszczenia używałam takiego płynu Lel ,a teraz tym co mam tzn. jakies mleczka itd. Fugi idealnie pasują do tematu o cukrzycy ,nie ma co!
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Kochana a co! nie pasują ? ..przecież cukrzyca to choroba w którym trzeba odbudować i wyleczyć "dziury i przecieki " w naszym przewodzie pokarmowym ...to tak jakby pokryć fugi nową warstwą farby hi,hi . uściski
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
To napisz tez w jak pierzesz reczniki,bo jak chodze nad rzeke i tłuke kamieniami
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No widzisz? Ja niestety nie mam takich luksusów jak prysznic.Owszem widziałam kiedys prysznic,gdy nocowałam u sasiadki ,jak mąż mi zamknał drzwi ,bo nic nie przyniosłam ze smietnika (akurat nic nie było),ale niestety to było tylko raz. My mamy miskie w domu i jak nałapiemy deszczówki,to sie myjemy,a jak nie to nie,dlatego jak sie pobrudzimy,to sie wycieramy w reczniki ,a potem to trza isc nad rzeke z nimi. Fakt,ze mamy tylko 4 reczniki-to nie duzo,ale roboty przy praniu troche jest.
|
|
|
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
SZUKAMY FACHOWCA aby nam wytłumaczył jak jest z tymi aparatami od mierzenia ciśnienia, glukometru .Dlaczego wyniki robione raz po raz dają tak różne wartości ? Czy to co napisałam jest właściwe /że w każdej sekundzie mamy inne parametry/ No NO NO nie zgadzam się na nazwę Adampio to był twój przepis Mari , więc niech będzie KARTOFLE MARI . A fugi można domyć mieszanką sody i octu - szczoteczką od zębów. Milego szorowania. pozdrawiam Grazyna
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Grażynko ja robiłam na dwa sposoby pomiary .. 1. za każdym razem ukłucie i nowy wiadomo pasek ...rozpiętość wyników od 92 do 144 (6 razy) 2. badanie jednej i tej samej kropli dużżżżżżej trzema nowymi paskami ...podobna rozpiętość wyników. 3. z ciekawości zmierzyłam też sobie mimo ,ze nie jestem cukrzykiem 3 razy i wyniki od 87 -117- 125. I co? cukrzyca u mnie jak w dziób! ...bo przekraczam już 120? , a moje ostatnie wyniki w porządku z laboratorium. uściski M.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
1. za każdym razem ukłucie i nowy wiadomo pasek ...rozpiętość wyników od 92 do 144 (6 razy) 2. badanie jednej i tej samej kropli dużżżżżżej trzema nowymi paskami ...podobna rozpiętość wyników. 3. z ciekawości zmierzyłam też sobie mimo ,ze nie jestem cukrzykiem 3 razy i wyniki od 87 -117- 125.
Do jakich wniosków doszłas, jestem ciekawa ...
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
olać system mierzenia i cieszyć sie życiem
|