forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-01, 14:39:57

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
668991 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 29 30 31 32 33 [34] 35 36 37 38 39 ... 176 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1637109 razy)
Teresa Stachurska
Go

Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #660 : 2011-03-17, 10:09:27 »

renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72107

« Odpowiedz #661 : 2011-03-17, 10:29:59 »

Czyli trzeba robić dokładnie to co zalecają nam lekarze. Czyli oni dokładnie wiedzą co zalecać na chorobę...  Wink

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #662 : 2011-03-17, 11:39:45 »

Ucżą się od specjalistów od markietingu...
Dasna
Go

Email
« Odpowiedz #663 : 2011-03-17, 11:47:42 »

Czyli trzeba robić dokładnie to co zalecają nam lekarze. Czyli oni dokładnie wiedzą co zalecać na chorobę...  Wink

Wydrukowałam ten artykuł dla męża i syna. Confused
renia
Hero Member

« Odpowiedz #664 : 2011-03-17, 17:00:45 »

Dostałam pierwszy raz odpowiedź na mój list elektroniczny z Ministerstwa Zdrowia  Shocked  Laughing

MINISTERSTWO ZDROWIA           Warszawa, dnia 06.03.2010 r.
      Departament
        Zdrowia  Publicznego
       MZ-ZP-M-052-17219-26/BS/11

Odpowiadając na pytanie, przesłane pocztą elektroniczną,: dlaczego nie przeprowadza się badań nad leczeniem cukrzycy dietą (niskowęglowodanową - Dietą Optymalną Doktora Kwaśniewskiego) skoro są takie wysokie koszty jej leczenia, Departament Zdrowia Publicznego Ministerstwa Zdrowia informuje.
Dieta optymalna dr Kwaśniewskiego jest jedną z wielu proponowanych diet a osoby zainteresowane stosowaniem diet same wybierają jej rodzaj - w żadnym wypadku Minister Zdrowia nie wskazuje konkretnej diety. Dieta stosowana w cukrzycy jest zalecana przez lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej i lekarzy diabetologów od wielu lat i jednocześnie
z aktywnością fizyczną wspomaga leczenie farmakologiczne cukrzycy. W każdej Poradni,
w tym specjalistycznej Diabetologicznej prowadzona jest działalność edukacyjna na rzecz poprawy świadomości i stanu wiedzy o właściwym żywieniu chorych na cukrzycę, aktywności fizycznej i ich wpływu na zdrowie.
Kompetentne i szczegółowe informacje uzyska Pani również w Instytucie Żywności
i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie. Działalność edukacyjna jest ważnym elementem zadań Instytutu na rzecz poprawy świadomości i stanu wiedzy społeczeństwa z zakresu żywności, żywienia, aktywności fizycznej i ich wpływu na zdrowie. W działania te zaangażowane są wszystkie merytoryczne jednostki organizacyjne Instytutu, które zgodnie z zakresem kompetencji prowadzą wieloraką działalność szkoleniową i edukacyjną, zarówno na rzecz grup zawodowych jak również dla ogółu społeczeństwa za  pośrednictwem środków masowego przekazu oraz Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

Celem działalności edukacyjnej jest :
   poprawienie świadomości i wiedzy społeczeństwa z zakresu żywności, żywienia poprzez propagowanie zasad racjonalnego żywienia oraz prozdrowotnego stylu życia,
   udostępnianie informacji na temat jakości zdrowotnej produktów spożywczych, racjonalnego żywienia oraz zapobiegania i zwalczania chorób na tle wadliwego żywienia, zaleceń dietetycznych dla osób zdrowych i chorych,
   propagowanie zasad racjonalnego żywienia oraz prozdrowotnego stylu życia w prewencji chorób dietozależnych.
Pracownicy Instytutu biorą udział w programach telewizyjnych i  audycjach radiowych, udzielają wywiadów dla prasy. Wystąpienia dotyczyły zasad prawidłowego żywienia, zapobiegania chorobom dietozależnym oraz przeciwdziałania modom żywieniowym, tak szeroko obecnie propagowanym, a często nieodpartym na przesłankach naukowych.
Ważną jednostką IŻŻ o charakterze edukacyjnym jest Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej (wcześniej Krajowy Punkt Informacyjny „Żywność, Żywienie, Zdrowie”). Udziela ona bezpłatnych informacji z zakresu wiedzy o żywności, podstaw prawidłowego żywienia i wpływu żywienia na zdrowie. Informacje te przekazywane są poprzez: stronę internetową Instytutu Żywności i Żywienia, pocztę e-mail, jak również drogą telefoniczną i pocztową.
Uaktualniano na bieżąco stronę internetową IŻŻ. Aktualizowano informacje dotyczące opinii ekspertów, np. odnośnie diety optymalnej, najnowszych doniesień naukowych
z zakresu wiedzy o żywności i żywieniu, aktualności żywieniowych. Opracowano
i zamieszczano na stronie internetowej Instytutu zalecenia żywieniowe i przykładowe jadłospisy w chorobach dietozależnych.
Poniżej niektóre informacje ze stron internetowych Instytutu.
Zasady zdrowego żywienia
1.   Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
2.   Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej.
3.   Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii).
4.   Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.
5.   Mięso spożywaj z umiarem.
6.   Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
7.   Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
8.   Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
9.   Ograniczaj spożycie soli.
10.   Pij wystarczającą ilość wody.
11.   Nie pij alkoholu.

Diety w chorobach żywieniowozależnych.
CUKRZYCA TYPU II- DIETA Z OGRANICZENIEM CUKRÓW PROSTYCH
1.   Osoby z nadwagą muszą stosować diety redukujące o poziomie energetycznym od 1000 do 1500 kcal w zależności od stanu zdrowia i stopnia nadwagi.
2.   Węglowodany powinny dostarczać w sumie ok. 50-60% energii dziennej racji pokarmowej, przy czym ogromną większość powinny stanowić węglowodany złożone, których źródłem są przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe i rośliny strączkowe.
3.   Dla osób niemających nadwagi dopuszczalne jest spożycie 15 g cukrów prostych dziennie (taka ilość cukru odpowiada 3 płaskim łyżeczkom od herbaty) wliczając w to oczywiście cukier zawarty we wszelkiego rodzaju słodyczach i ciastach. Zazwyczaj konieczne jest więc zrezygnowanie z dosładzania napojów oraz jedzenia słodyczy.
4.   Tłuszcz powinien dostarczać poniżej 30% energii pożywienia, białko 10-15% ogółu energii .
5.   Rozkład węglowodanów w posiłkach powinien być w miarę możliwości stały i nie podlegać wahaniom.

renia
Hero Member

« Odpowiedz #665 : 2011-03-17, 17:15:23 »

Zastanawia mnie ta data na tym piśmie. Ja dostałam tego e-maila 15.03.2011.

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #666 : 2011-03-17, 18:00:04 »

Reniu, może warto żebyś w odpowiedzi na tę odpowiedź poleciła Nadawcy (do wiadomości inne adresy ze strony MZ, NFZ, IZIŻ, itd) lekturę opracowań Gary Taubesa oraz Konstantina Monastyrskiego, po polsku omawianych na stronie www.nowadebata.pl
renia
Hero Member

« Odpowiedz #667 : 2011-03-17, 18:12:45 »

Teresa - ja już odpisałam i podziękowałam im za odpowiedź. Nie spodziewam się już od nich odpowiedzi na moją odpowiedź. A linki wątpię, żeby otwierali i czytali. Chociaż masz rację - wstawić nie zaszkodzi.

renia
Hero Member

« Odpowiedz #668 : 2011-03-17, 18:19:57 »

Już wysłałam im nowego e-maila z nową treścią i tym linkiem. A co mam im żałować. Niech się edukują... Laughing

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #669 : 2011-03-20, 11:00:01 »

Ja zaś wczoraj posłałam Ministerstwu Zdrowia i NFZ jak niżej:

Posłałam do Ministerstwa Zdrowia i NFZ jak niżej:

„Polecam Państwu:

http://www.stachurska.eu/?category_name=w-kwestii-formalnej

a to z uwagi na fakt, że nawet Harvard jak trzydzieści lat temu forsował dietę wysokowęglowodanową i niskotłuszczową tak już widzi jak ona pogorszyła kondycję Amerykanów, co w Polsce przecież nie wygląda lepiej. Naprawdę warto się problemem zainteresować, tym bardziej że nic nie wskazuje na to by do Ministerstwa Zdrowia choć okruchy o nowszych badaniach nt odżywiania dotarły. Pomysł by ludzie jadali zboża, a unikali tłuszczu się nie sprawdził i polski lekarz Jan Kwaśniewski wskazywał to czterdzieści lat temu. Brak stosownych szerokich badań Diety Otymalnej nie przysłużył się kondycji współobywateli Jana Kwaśniewskiego, nie przysłużył się również kondycji naszej opieki zdrowotnej łącznie z jej wymiarem finansowym. Czterdzieści lat zaległości powinno wystarczyć by – co tu kryć – się zreflektować stosownym instytucjom RP, i by tych lat nie mnożyć w nieskończoność.

Z poważaniem,
Teresa Stachurska”

renia
Hero Member

« Odpowiedz #670 : 2011-03-20, 11:13:19 »

Jesteś Wilka! Very Happy  Może za którymś pukaniem się obudzą z marazmu...

Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #671 : 2011-03-20, 13:10:00 »

renia
Hero Member

« Odpowiedz #672 : 2011-03-20, 13:25:14 »

Bardszo dobry artykuł. Widać, już wyraźnie się coś rusza w dobrą stronę. Podobnych artykułów jest coraz więcej. To, że dieta wysokowęglowodanowa się nie sprawdziła widać "gołym okiem".
Tylko, że dieta Atkinsa to jeszcze nie TO... Wink

renia
Hero Member

« Odpowiedz #673 : 2011-03-20, 13:26:25 »

Miało być... Bardzo dobry......

Mari
Go

Email
« Odpowiedz #674 : 2011-04-05, 17:13:17 »

A tak naprawdę to czy całkowite wyleczenie z cukrzycy jest możliwe? Oczywiście że TAK. Samo ograniczenie węgli nic nie leczy. Powoduje tylko ograniczenie skoków cukru. Podobnie jak i index glikemiczny. Zwłaszcza w początkowym okresie trzustka produkuje insulinę ale ta nie pcha cukru w komórkę i ten cukier we krwi może powodować polineuropatie, neuropatie i inne rzeczy. Komórki są zamknięte ze względu na obecność nie tego tłuszczu co trzeba. Po zmianie rodzaju tłuszczu następuje całkowite wyleczenie i wreszcie można bezkarnie jeść słodkości.
Kochany Baco odpowiadam dość późno , ale to nie przez zaniechanie , ale chwilowo  mi znowu życie rozklekotało ....już dziś jest jako tako ...oby dalej lepiej  Smile .
Piszesz o wyleczeniu całkowitym cukrzycy...Hmmm.....
Wojowałam z nią od września 2008 (moment wykrycia) i powiem Ci ,że są to dla mnie słowa realne na dzień dzisiejszy . Doświadczenia na żywym organizmie i mam nadzieję ,że nie za bardzo zaszkodziliśmy mu!  , ale pomoc , którą mi oferowano nie za bardzo mnie przekonywała.

Prawdziwymi słowami są także te ,że ograniczenie węgli nie leczy. Pociągnę wątek dalej . Ograniczenie doprowadza do sensacji typu  częste skoki cukrów nawet powyżej dwieście u zdrowego . Tu króliczkiem byłam oczywiście ja . Sprawdzałam jak pożywienia , które zjada mąż działa na Niego i na mnie ...

Zwiększyłam węgle i moje cukry nie przekraczają 100 , a z mężem mam problem z rannymi . Oscylują w granicach 140. Na początku eksperymentalne pół kromeczki razowca ?- cukier 220 , obecnie nie ma szczególnych wahnięć .
Ciekawą sprawą natomiast jest to ,że np. rana zaraz po wstaniu ma 140 . Zje posiłek cukry po 2-3 godzinach lecą przeważnie na okolice 100. Cały dzień od 90-130 . Zależy co i w jakich ilościach (ważne) zjadł . Częściej, a mniej ?- lepsze , niższe poziomy .

Mierzyłam w nocy o trzeciej ..tez w okolicach 140 . I bądź tu mądry .

Piszesz o zmianie tłuszczu . Wiesz? ...ja boję  się eksperymentować zbyt mocno ponieważ po zawale chyba drastyczne zmiany nie są jednak wskazane?.

Zresztą temat cukrzycy mnie już nie bardzo interesuje , bo tak szczerze to mamy ją z głowy . Sporadyczne skoki cukrów nie są groźne i zdarzają sie zdrowym, ale dalej nie mogę dać rady miażdżycy i zbyt zagęszczonej(krzepliwość ) krwi . Mąż bierze na to leki ...

Wiem Sad , poprawić stosunek LDL - HDL (173 - 40)nie możemy dać rady z tym .Ogólny 236 . Trójglicerydy udało nam się zwalić z 390 na 120 .

pozdrawiam ciepło M.
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #675 : 2011-04-05, 17:24:37 »

wreszcie można bezkarnie jeść słodkości.
Czyzby?

Tak Adamie  Very Happy . Zjedzenie sernika jest obecnie bezproblemowe  Very Happy oczywiście wg przepisu z książki J.K. po małej modyfikacji , booo..za mało słodkie   . Na wierzch wylewam pół tabliczki czekolady o zawartości 70% kakao .
Grzech ...sporadyczny!!! , ale czasami nieunikniony w towarzystwie np. na wycieczce i zjedzenie pół bagietki z "różnościami" nie powoduje u nas już stresu , bo cukry skoczą na 160-170 przez godzinę, a po trzech nie ma śladu zwyżek , co trzy lata temu  lata temu trzeba było zbijać dwa dni .

A więc ? jest cukrzyca , czy jej nie ma ? , kiedy m i "niby zdrowej" i nie tylko mi  Very Happy po tej przysłowiowej bułce (zbyt duża!) cukry potrafią wywindować do 150.

pozdrawiam M.
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #676 : 2011-04-05, 17:33:24 »

Zwłaszcza w początkowym okresie trzustka produkuje insulinę ale ta nie pcha cukru w komórkę i ten cukier we krwi może powodować polineuropatie, neuropatie i inne rzeczy. Komórki są zamknięte ze względu na obecność nie tego tłuszczu co trzeba.
Baco tylko jak te walnięte komórki zmusić do "jedzenia" . Próbowałam różnych sposobów i wychodzę do tyłu.
Zmiany tłuszczów , proporcji nie dają jeszcze zadowalających efektów. Mąż jest obecnie wagowo super .Ruch to jego normalny żywioł i nie trzeba Go zmuszać .
Nie raz się śmieję ,że więcej się rusza jak myśli  Laughing.
Teresa Stachurska
Go

Email
« Odpowiedz #677 : 2011-04-05, 19:35:17 »

Mari, możliwe że głupio zapytam: czy gdyby trochę zmniejszyć spożycie białek, a zwiększyć spożycie tłuszczu (smalec, słonina,  masło) nie mogłoby być jeszcze lepiej?
BACA
Go

Email
« Odpowiedz #678 : 2011-04-05, 19:41:37 »

Mari - jest sposób by te komórki rozruszać i by wreszcie insulina wpychała cukier do komórki. Mało tego. Komórki tłuszczowe przestaną puchnąć bo trójglicerydy pójdą na dół /zawsze/. A i wyleczenie trzustki jest możliwe  - na ogół cukrzyca I jest cukrzycą II i przez niewydolność trzustki insuliny nie produkuje. Całkowite wyleczenie jest możliwe. Ale najbardziej ciekawy jest fakt całkowitego wyeliminowanie wylewów, zawałów i innych  chorób. Ale potrzebna tu jest wiedza - a na forum na pewno jest wiele osób które wiele wiedzą na ten temat. Nie będę się więc pchał przed szereg.
Mari
Go

Email
« Odpowiedz #679 : 2011-04-05, 21:13:41 »

Ok, wiem ,że moi kochani forumowicze nie wyłączając oczywiście Ciebie  Wink podadzą pomocną dłoń ale....ja sie boję i to bardzo! .
Nie mam pewności jak zadziała zwiększona ilość tłuszczów na tak schorowany organizm.Wyniki od wykrycia cukrzycy do dziś zmniejszyły tylko TG i zwiększyły minimalnie HDL z 29 na 40 . Próbowałam przez dwa lata poprzez wyeliminowanie mąki z pożywienia poprawić wyniki i uzyskałam tylko jedno ,że cukry trzymamy bezproblemowo w ramach dopuszczalnych bez tabletek (T2) .
Poprawienie wyników to także efekt wyeliminowania jak teraz wiem wszystkich soczków i tym podobnych niezdrowych rzeczy.
Mam prawie pewność ,że hipercholesterolemia u męża to sprawka genetyczna (rodzinka - podobne choroby) i tutaj choćbym stanęła na rzęsach to chyba przegrywam.
Nie wiem , ale naprawdę strach mnie paraliżuje .

Tereso jestem na etapie takiej dziewicy co chce , ale się boi i nie wiem , czy znajdziesz na mnie kija Sad.

Baco proszę o naukę i prywatne korepetycje  , bo jak mówią nauki nigdy dość . Przyznaj mi rację  Smile
Strony: 1 ... 29 30 31 32 33 [34] 35 36 37 38 39 ... 176 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 20 zapytaniami.