forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 02:03:55

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 ... 177 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1655016 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #680 : 2011-04-05, 22:06:38 »

Mari, mnie z rachunku wychodzi, że zmniejszenie białka o 10 g nie musi podnieść tłuszczu o nie wiadomo ile. Nadmiar białka potrafi być wredny, więc jeśli się już bać próby to tej z nadmiarem białka, a nie nadmiarem tłuszczu. Masz aparat do kontroli cukru, to będziesz widzieć co się dzieje Smile 
Zapisane
BACA
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #681 : 2011-04-05, 22:51:09 »

Mari - akurat w Twoim przypadku Jest to syndrom X. I nie chodzi tu o błędy w DO. Akurat w tym okresie trzeba nieco inaczej jeść a po wyleczeniu zaraz włączyć typową DO. Widzę że błądzisz bo nie wiesz co jeść i jak. Napisz dzienną rozpiskę co jesz bi pijesz i wyślij na PRIV. Nie będziemy zaśmiecać forum.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #682 : 2011-04-06, 07:51:47 »

A więc ? jest cukrzyca , czy jej nie ma ? , kiedy m i "niby zdrowej" i nie tylko mi  Very Happy po tej przysłowiowej bułce (zbyt duża!) cukry potrafią wywindować do 150.

Zmierz wreszcie poziom glukozy w moczu na czczo i wyjdzie czy jest cukrzyca, czy nie ma, bo te pomiary glukozy we krwi, to tylko stresują niepotrzebnie.
Np: zobaczy gostek, że ma 150, zdenerwuje się, dostanie rzutu adrenaliny, dobierze insulinki i mu za minutę wyjdzie hipoglikemia, złapie cukru rozpuszczonego w szklance wody, zmierzy cukier, wyjdzie 180 i zaś się zaczyna zabawa. No ale jak kto lubi się bawić...
Zapisane
Mari
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #683 : 2011-04-06, 20:49:07 »

WojciechS ,
cukier w moczu ...powiem Ci ,ze mnie zaskoczyłeś , bo miał badany we krwi , ale zaraz ...jeśli chodzi o wyniki moczu to były chyba jakieś tam pojedyncze kryształki hmm nie wiem czego , ale odkopię wyniki to Ci podam . Nic nie pisało o cukrze...
Zapisane
Mari
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #684 : 2011-04-06, 20:52:48 »

Teresko , ja obecnie nic nie liczę i zaczynam mężowi podawać owce , kromkę i zaczynam mięsa dusić na minimalnej ilości tłuszczu .
Nie wiem co robię i co mam robić Sad .

Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #685 : 2011-04-06, 20:58:53 »

, ale odkopię wyniki to Ci podam .

Nie musisz, ponieważ zupełnie mnie to nie interesuje.
Cukromocz to jedyny pewny objaw cukrzycy, a mierzenie poziomów cukru we krwi wpojono tym, co wpadli w łapska "diebetologów", aby się z tych łapsk nigdy nie wyrwali.  Shocked
Naukowe "leczenie" cukrzycy to jeden z najlepszych interesów dla mafii farmaceutyczno-lekarskiej.
Zapisane
Mari
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #686 : 2011-04-06, 22:41:16 »

WojciechS  Smile mam takie same zdanie ja Ty! , dlatego nie bierze żadnych leków przeciwcukrzycowych , bo pilnujemy to dietą . Minimalne ilości mąki w pożywieniu , zero cukru.

Wkurzam się na leki przeciwzakrzepowe , bo tu jestem cienka i boję się z nich zrezygnować . Wiem już o wielu produktach , które zawierają witaminę E i K ...ale jeszcze chwila ...Za miesiąc zrobię wyniki i będę powoli działać . A jak nic nie pomoże to wezmę szczotkę drucianą i wyszoruję mu te kochane żyły z pleśni <żart> ...smutny...
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #687 : 2011-04-07, 07:23:40 »

Po posiłku bezwęglowodanowym poziom cukru do 200mg% to nic groźnego. Taka jest fizjologia. TO TYLKO 10g glukozy rozpuszczonej w 5l krwi!
Poziom cukru na czczo do 130mg% - to bardzo dobry cukier, choć "diabłolodzy" już obniżyli dawkę do poniżej 120mg%, aby mieć każdego na widelcu, jak z poziomem cholesterolu!
Klasyka zarabiania na biednych i przestarszonych...  Sad
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #688 : 2011-04-07, 09:26:48 »

Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #689 : 2011-04-07, 09:28:09 »

"Nie wieszaj się na sznurze konopnym, użyj jedwabnego..."  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #690 : 2011-04-07, 09:29:33 »


"Uczeni z Uniwersytetu Rhode Island wzięli syrop klonowy pod lupę. I odkryli w nim wiele cennych składników chemicznych"...
Lepiej by chyba było wziąć tych naukowców pod lupę... Rolling Eyes
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #691 : 2011-04-07, 09:32:53 »

Syrop klonowy równie doskonale tuczy, jak fruktoza w połączeniu ze zdrowymi nasyconymi tłuszczami roślinnymi, czyli margaryną.  Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #692 : 2011-04-23, 13:42:09 »

....
Np: zobaczy gostek, że ma 150, zdenerwuje się, dostanie rzutu adrenaliny, dobierze insulinki i mu za minutę wyjdzie hipoglikemia, złapie cukru rozpuszczonego w szklance wody, zmierzy cukier, wyjdzie 180 i zaś się zaczyna zabawa. No ale jak kto lubi się bawić...

W szpitalu taka "zabawa" trwa około dwóch tygodni i pacjent jest wyregulowany jak zegarek, ale pod warunkiem- 4xdziennie insulina podskórnie.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #693 : 2011-07-12, 07:25:51 »


Uprzejmie proszę o odpowiedź czy poniższe proporcje i ilości BTW są odpowiednie przy "cukrzycy II" i rokują nadzieję jej wyleczenia - podobnie nadwagi. Czy też jednak jest tam za mało tłuszczów a może i węglowodanów? Podaję dane BTW dla kolejnych 131 dni. Tłuszcze i białka głównie pochodzenia zwierzęcego.

g   g   g   PROPORCJE      
B   T   W   B:   T:   W
69   132   38.0   1   1.9   0.55
75   172   48.8   1   2.3   0.65
65   266   49.0   1   4.1   0.75
74   279   62.7   1   3.7   0.84
72   274   50.7   1   3.8   0.70
88   289   54.1   1   3.3   0.62
63   147   38.0   1   2.3   0.60
124   276   52.0   1   2.2   0.42
103   300   46.4   1   2.9   0.45
95   318   45.0   1   3.3   0.47
95   273   30.6   1   2.9   0.32
99   332   42.2   1   3.4   0.43
52   182   48.5   1   3.5   0.92
124   308   41.6   1   2.5   0.33
76   187   36.3   1   2.5   0.48
136   328   42.3   1   2.4   0.31
138   287   43.9   1   2.1   0.32
143   386   66.9   1   2.7   0.47
93   267   47.5   1   2.9   0.51
106   292   55.2   1   2.8   0.52
93   308   42.0   1   3.3   0.45
158   324   41.8   1   2.0   0.26
134   332   39.7   1   2.5   0.30
109   305   33.6   1   2.8   0.31
102   257   31.5   1   2.5   0.31
127   272   47.7   1   2.1   0.38
96   244   31.5   1   2.5   0.33
120   297   36.5   1   2.5   0.30
91   292   33.1   1   3.2   0.37
110   265   30.2   1   2.4   0.27
107   269   39.0   1   2.5   0.36
115   300   30.2   1   2.6   0.26
92   249   24.1   1   2.7   0.26
107   263   68.2   1   2.5   0.64
73   207   25.0   1   2.8   0.34
145   374   80.0   1   2.6   0.55
106   300   44.7   1   2.8   0.42
90   153   21.0   1   1.7   0.23
147   359   53.8   1   2.4   0.37
144   331   30.7   1   2.3   0.21
154   451   28.5   1   2.9   0.18
248   430   70.9   1   1.7   0.29
136   375   32.8   1   2.7   0.24
138   345   31.1   1   2.5   0.23
157   414   50.1   1   2.6   0.32
193   346   51.5   1   1.8   0.27
123   322   40.8   1   2.6   0.33
135   157   76.9   1   1.2   0.57
146   445   46.1   1   3.0   0.32
147   399   27.0   1   2.7   0.18
124   324   36.6   1   2.6   0.30
118   401   31.6   1   3.4   0.27
164   372   62.5   1   2.3   0.38
115   408   50.0   1   3.5   0.43
119   326   44.4   1   2.7   0.37
97   278   37.4   1   2.9   0.39
139   408   36.5   1   2.9   0.26
101   333   31.4   1   3.3   0.31
119   351   21.6   1   2.9   0.18
147   413   43.4   1   2.8   0.30
190   515   56.7   1   2.7   0.30
152   451   31.3   1   3.0   0.21
124   354   29.0   1   2.8   0.23
146   353   35.1   1   2.4   0.24
126   352   31.0   1   2.8   0.25
153   447   37.7   1   2.9   0.25
179   339   43.7   1   1.9   0.24
102   232   43.7   1   2.3   0.43
144   391   49.5   1   2.7   0.34
99   311   33.8   1   3.1   0.34
176   269   55.8   1   1.5   0.32
149   291   80.4   1   1.9   0.54
103   191   19.8   1   1.9   0.19
79   388   40.2   1   4.9   0.51
124   315   46.2   1   2.5   0.37
103   264   33.1   1   2.6   0.32
149   286   50.9   1   1.9   0.34
185   395   47.3   1   2.1   0.26
111   371   63.4   1   3.3   0.57
126   386   36.8   1   3.1   0.29
108   309   32.8   1   2.9   0.30
147   443   48.5   1   3.0   0.33
123   412   37.1   1   3.4   0.30
124   359   37.3   1   2.9   0.30
69   266   24.4   1   3.8   0.35
90   337   16.3   1   3.7   0.18
81   257   26.3   1   3.2   0.33
121   264   25.4   1   2.2   0.21
104   375   18.4   1   3.6   0.18
98   312   40.9   1   3.2   0.42
114   326   34.5   1   2.9   0.30
86   274   23.0   1   3.2   0.27
118   261   50.5   1   2.2   0.43
84   298   29.8   1   3.6   0.36
125   399   30.6   1   3.2   0.25
85   312   26.7   1   3.7   0.31
89   292   27.4   1   3.3   0.31
93   315   23.6   1   3.4   0.25
61   238   20.9   1   3.9   0.34
100   277   18.0   1   2.8   0.18
93   268   32.9   1   2.9   0.35
108   293   14.3   1   2.7   0.13
99   299   19.2   1   3.0   0.19
68   158   20.4   1   2.3   0.30
77   260   25.6   1   3.4   0.33
105   351   33.6   1   3.3   0.32
101   293   34.4   1   2.9   0.34
77   277   19.1   1   3.6   0.25
87   238   23.8   1   2.7   0.27
104   387   16.7   1   3.7   0.16
107   319   30.1   1   3.0   0.28
98   287   47.0   1   2.9   0.48
70   261   26.0   1   3.7   0.37
263   354   19.0   1   1.3   0.07
94   325   21.3   1   3.5   0.23
91   281   75.6   1   3.1   0.83
125   376   22.7   1   3.0   0.18
205   376   32.7   1   1.8   0.16
121   376   25.3   1   3.1   0.21
125   311   65.1   1   2.5   0.52
79   313   22.9   1   3.9   0.29
98   261   30.2   1   2.7   0.31
106   345   27.1   1   3.2   0.25
89   294   37.3   1   3.3   0.42
121   385   38.6   1   3.2   0.32
115   330   40.6   1   2.9   0.35
129   369   75.1   1   2.9   0.58
95   353   49.3   1   3.7   0.52
81   265   11.0   1   3.3   0.14
103   239   46.5   1   2.3   0.45
101   351   28.5   1   3.5   0.28
-------   -------   -------   -------   -------   -------
115   314   38.5   1   2.8   0.35    średnio


Stat
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #694 : 2011-07-12, 08:19:49 »

Według mnie białka jesz za dużo. Jego nadmiar zostaje przetwarzany na węglowodany. Może napiszesz jeszcze jak się czujesz przy takich ilościach BTW i jakie masz poziomy cukru.
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #695 : 2011-07-12, 08:26:27 »

Według mnie białka jesz za dużo.

A skąd to wiadomo?  Shocked
Może Stat mierzy ze dwa metry i 15-20cm?  Wink
Cukrzycę typ II leczy się fachowo góra dwa tygodnie, więc wystarczy analiza 14 dni...  Very Happy
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #696 : 2011-07-12, 08:34:06 »

Stat
rozumiem, że 5500kcal zjadasz w dzień po maratonie?  Rolling Eyes
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #697 : 2011-07-12, 10:12:11 »


Uprzejmie proszę o odpowiedĽ czy poniższe proporcje i ilo&para;ci BTW s&plusmn; odpowiednie przy "cukrzycy II" i rokuj&plusmn; nadzieję jej wyleczenia - podobnie nadwagi. Czy też jednak jest tam za mało tłuszczów a może i węglowodanów? Podaję dane BTW dla kolejnych 131 dni. Tłuszcze i białka głównie pochodzenia zwierzęcego.
................................
POnizsze proporcje gwarantują ci rozchwianie metabolizmu i wpędzenie siebie w jeszcze większe kłopoty
zasadą DO jest ( w skrócie ) 0,8g W na kilogram wagi należnej CODZIENNIE, na początku około 1,2g B na kgwn a tłuszczu około 2,5-3,5 razy tyle co białka i po okresie dostosowania do nowego odżywiania stopniowe zmniejszanie białka do zapotrzebowania organizmu, w zależnosci od rodzaju , wieku i płci Wink  0,5-0,8 g na kgwn, ale to wszystko masz dokładnie opisane np. tu Wink  http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80

"Generalną zasadą Żywienia Optymalnego jest zachowanie właściwych proporcji między tymi składnikami. Jako ogólną zasadę można przyjąć: 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Taka proporcja przy założeniu, że białka i tłuszcze są głównie pochodzenia zwierzęcego zapewnia prawidłową pracę organizmu w początkowym okresie Żywienia Optymalnego Po przystosowaniu się organizmu do nowej diety zapotrzebowanie na białko zmniejsza się. Zmniejsza się również, gdy spożywa się białko o najwyższej wartości biologicznej. Wówczas proporcja między białkiem i węglowodanami jak 1 : 0,5 nie obowiązuje. Może być 1 : 1 lub nawet 1 : 1,5. "

Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #698 : 2011-07-14, 22:05:50 »

Według mnie białka jesz za dużo. Jego nadmiar zostaje przetwarzany na węglowodany. Może napiszesz jeszcze jak się czujesz przy takich ilościach BTW i jakie masz poziomy cukru.

Ten typ żywienia, którego statystykę tu przedstawiłem, a który nieuznany tu został za w pełni optymalny, stosuję od 2005 roku. Fizycznie czuję się bardzo dobrze. Do niedawna wydawało mi się, że nigdy nie czułem się lepiej. Prawie od razu poprawiły mi się wyniki krwi - cholesterol i lipidy. Do niedawna uprawiałem kolarstwo górskie, amatorsko oczywiście. Niemal każdego dnia gdy pogoda była sprzyjająca wyjeżdżałem na rowerze w góry. Moją typową trasą był np. wjazd na najbliższą okoliczną górę, która od podstaw do wierzchołka mierzy około 400 metrów. To jakieś 8 km. coraz bardziej stromego podjazdu przez ok. 50 minut. Powrót jest już szybszy. Zimą narty zjazdowe. Robiłem czasem i ponad 100 km. zjazdów dziennie, głównie w Czechach i na tygodniowych wyjazdach raz do roku w Alpy. Pomiędzy wyjazdami na narty bywały jednak dość długie, nieraz parotygodniowe przestoje (bezruchu). Biłem jednak swoje rekordy życiowe, np. zjazd z góry o wysokości 1,7 km. w Alpach pokonywałem jednym ciągiem bez zatrzymywania się - jak nigdy wcześniej. Ostatni sezon zimowy miałem dość intensywny. Łącznie zrobiłem, kilka tysięcy km. zjazdów (mierzyłem GPS-em), pomimo że miałem już problem z kolanem. Jest to też mój nowy rekord w ilości przejechanych kilometrów w sezonie mimo, że lata swej pierwszej młodości mam już za sobą. Jestem jednak dość młody. Mam dopiero 61 lat.

Problemy:

Jesienią 2010 stwierdzono u mnie rozdarcie łękotki (w kolanie) i uszkodzenia chrząstki kostnej spowodowane Chorobą Zwyrodnieniową Stawu Kolanowego (OA). Reasumując kolano moje dwóch lekarzy ortopedów zakwalifikowało do wymiany. Zalecili mi też rezygnację z nart. Po ostatniej dość intensywnej zimie jednak kolano moje jakby się odnowiło. Przejeździłem na nartach kilka tysięcy kilometrów a ono zamiast wysiąść całkiem, zaczęło zdrowieć. Przedtem odczuwałem w nim lekki ból, teraz już nie. Obecnie, ponieważ jestem z dala od gór - kajakuje i jeżdżę na rowerze ale już po płaskim, 1-2 godzin dziennie. Jest to jednak znacznie lżejszy wysiłek fizyczny.

Cukrzycę wykryto u mnie około 7 lat temu, ale mogłem mieć ją już znacznie wcześniej, gdyż w jednym ze starych odkopanych badań lab. z roku 1993 znalazłem już podwyższony poziom cukru we krwi = 135, ale wtedy do 140 było normą i nikt na to nie zwrócił uwagi. Obecnie mój poziom cukru na czczo z rana waha się gdzieś pomiędzy 120 a 170 i jest wtedy największy, z tym że teraz muszę bardzo uważać co jem ile i kiedy. Potem spada. Daje się jednak zauważyć, że mimo diety optymalnej z roku na rok mój cukier trochę rośnie. Z leków biorę po 3 tabletki Siofor 500 mg dziennie - do niedawna 2 (to samo co Metformax). Cukru w moczu nigdy badania lab. u mnie nie wykryły. Poziom "hemoglobiny glikowanej" wzrósł do 0,074 - ostatnie wyniki z kwietnia 2011. (od 0,071 we wrześniu 2010). Od czasu do czasu sprawdzałem przy pomocy pasków czy nie pojawiały się ciała ketonowe w moczu ale nigdy ich nie wykryłem.

W dość dziwny sposób organizm mój zachowywał się jeśli chodzi o wagę ciała. Przez całe lata utrzymywała się u mnie dość spora nadwaga, ale odkąd zacząłem dietę optymalną już więcej nie przyrastała. Przez kilka lat utrzymywała się na jednym stałym poziomie. Któregoś dnia bez żadnej wyraźnej przyczyny zacząłem nagle ją szybko tracić - łącznie 18 kg.. Były tylko 2 rzeczy, które zrobiłem inaczej bezpośrednio przed tym. Pierwsza to 6-ścio dniowy wyjazd na narty w wysokie partie Alp (1400 - 3600 m.n.p.m.), przy intensywnej jeździe po ok. 90 km. dziennie (po 8 godzin). Druga to próba z tzw. plastrami odtruwającymi na stopy "Aikido". Zastosowałem je na 5 kolejnych nocy. Niedługo po tym zacząłem nagle szybko gubić wagę - z czym zawsze w życiu miałem problem. W ciągu chyba 2 miesięcy spadła ona ze 107 kg i zatrzymała się znów na jednym stałym poziomie 89 kg.  Teraz od roku zaczęła nie wiadomo dlaczego z powrotem przyrastać. Wróciło mi już 7 kg.

Ponadto w ostatnich latach miałem problemy ze skurczami mięśni w nocy w łydkach i stopach zwłaszcza po wypiciu kawy rozpuszczalnej. Także po większych wysiłkach fizycznych (narty,  rower). Nie pomagały zjadane dodatkowe porcje węglowodanów, magnez i potas. Obecnie piję lekko słodzony (2% cukru - tylko taki jest w sklepie) napój elektrolityczny dla sportowców, gdy skurcze te pojawiają się oraz stosuję rozciąganie mięśni. Problem ten wówczas ustępuje.

Ostatnio od pół roku pojawił się następny najbardziej uciążliwy problem związany z potrzebą częstego oddawania moczu. Czasem nawet co kilka minut. Musze pójść i oddać choć kilka kropel. Czuję jakby coś na siłę otwierało mi zwieracz, ten drugi przy ujściu cewki moczowej. Tak jakby kamień. Kiedyś taki miałem, więc wiem. Ale wtedy wyskoczył i był już spokój. Teraz nic wyskoczyć już nie chce. USG wykryło coś co mogłoby być małym kamyczkiem albo polipem (3,3 mm.) w woreczku żółciowym. Badanie to też wykryło "nie przeszkadzające kamyki" w obu nerkach, jeden 4 mm., drugi 5,9 mm oraz jakieś prosto wyglądające cysty. Jeden 4 mm., drugi 5,9 mm. Była też jakaś infekcja, ale po antybiotykach ustąpiła. Te dolegliwości przychodzą i odchodzą. Występują w różnych stopniach nasilenia. Dwa razy towarzyszyły temu silne bóle w okolicach cewki moczowej. Ataki te trwały po jakieś 8 godzin po czym wszystko ustępowało wracając do zupełnej normalności, jak gdyby nigdy nic. Ten drugi atak miałem właśnie wczoraj w nocy. Po kilku godzinach uczucie rozwierania zwieracza jednak zawsze wraca. Odwiedziłem w tej sprawie już w sumie 3 lekarzy ogólnych i jednego diabetologa. Żaden z nich nie postawił konkretnej diagnozy.

Czy to wszystko może być spowodowane moim odżywianiem?

Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś mógłby mi coś w sprawie moich dolegliwości powiedzieć.


Pozdrowienia, Stat
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #699 : 2011-07-14, 22:13:25 »

Według mnie białka jesz za dużo.

A skąd to wiadomo?  Shocked
Może Stat mierzy ze dwa metry i 15-20cm?  Wink
Cukrzycę typ II leczy się fachowo góra dwa tygodnie, więc wystarczy analiza 14 dni...  Very Happy

Nie. Gigantem nie jestem. Może ten duży apetyt mnie gubi i może w moim przypadku powinienem jednak liczyć kalorie, tak jak zalecają prawie wszyscy nieoptymalni dietetycy.
Zapisane
Strony: 1 ... 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 ... 177 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 1.214 sekund z 20 zapytaniami.