Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1633259 razy)
|
Stat
Go
|
(uwaga: 1-wsze 2 dni nie za bardzo udane) - plik .doc w załączniku.
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
OSTATNIA PRÓBA jako .jpg plik
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
To byla: Tabela spozytych skladnikow odzywczych – wartosci sumaryczne dla calej doby Zasada 1: B :T :W = 1 : 2,5do3,5 : 0,6do0,8 Zasada 2: Maksymalnie 77g bialka i 50 g węglowodanów
+ to samo lecz na wykresie ( w załączniku)
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pięknie się poprawia. "stat" widać, że w dni, w których zjadałeś większe ilości białka (18 i 19. 07) miałeś znacznie wyższy poziom cukru na czczo. Wtedy brałeś leki. Teraz jak spożywasz mniej białka to i bez leków masz lepszy wynik. Trzymasz się ogólnej zasady DO tj. 1: 2-3,5: 0,6-0,8. Spożywasz 1g białka na kg wagi ciała. Ja uważam, że przy cukrzycy i to po okresie przebudowy, powinieneś jeszcze białko zmniejszyć do max. 0,8/kg. Ale i tak gratuluję zwycięstwa nad chorobą.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Stat ty idź spać, bo w cukrzycy liczy się też higieniczny tryb życia... GRATULACJE!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Trzymasz się ogólnej zasady DO tj. 1: 2-3,5: 0,6-0,8.
Miało być 1: 2,5-3,5: 0,6-0,8
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
OSTATNIA PRÓBA jako .jpg plik
W objasnieniach masz dwa razy PrB. Nie zmieniles B dla weglowodanow.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
To byla: Tabela spozytych skladnikow odzywczych – wartosci sumaryczne dla calej doby Zasada 1: B :T :W = 1 : 2,5do3,5 : 0,6do0,8 Zasada 2: Maksymalnie 77g bialka i 50 g węglowodanów
+ to samo lecz na wykresie ( w załączniku)
Fajnie to zrobiles. Jakby jeszcze na tym wykresie byly podane wartosci glukozy, to by bylo super. Nie trzeba by bylo szukac tego w poprzednich postach. Proponuje dolozyc krzywa glukozy z napisana wartoscia w odpowiednim dniu.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Stat, dobra robota Moja koleżanka, 6 lat na insulinie, jakieś dwa miesiące temu postanowiła sprawdzić czy tłuszcz ją wyleczy z cukrzycy. I wyleczył. Leków już nie potrzebuje. Zeszyt z zapiskami prowadzi. Podejście serio jest kluczem. Edukacja, koncentracja, konsekwencja, kontrola.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Takie czasy... ...no i patent...
|
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Taka analiza jak zrobil Stat jest po prostu zajebiaszcza. Co z tego wynika? Chorzy musza liczyc. Co do wskazan glukometru. Jak badalem ojca, co pisalem o tym z miesiac temu, to glukometr Diagomat ma test(taki plyn), normal to 120, glukometr pokazywal 140. Ale jest ten plyn w zestawie, ze mozna zrobic niby kalibracje. Moim zdaniem, wazne jest takze w analizie poziomu glukozy, jakie produkty sie jadlo. Nie tylko ilosc BTW.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Moim zdaniem, wazne jest takze w analizie poziomu glukozy, jakie produkty sie jadlo. Nie tylko ilosc BTW. O jak mądrze napisane, o jak mądrze NAPISANE! Tylko bez uzasadnienia i wyjaśnienia, to jest do d...y. Dr Kwaśniewski pisze o tym dokładnie, tylko siem poszukać nie kce na www-dr-k.pl
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Dziękuję wszystkim za gratulacje z powodu przezwyciężenia choroby.
Pozdrawiam, Stat
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Dziękuję Reniu za ten link. Bardzo dobre video. Po obejrzeniu mam jednak nowe pytania. Pozdrawiam, Stat
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To śmiało pytaj. Jeśli będę wiedziała to odpowiem... albo ktoś inny to uczyni. Albo dam następnego linka, który - być może - zrodzi kolejne pytania...
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Pięknie się poprawia. "stat" widać, że w dni, w których zjadałeś większe ilości białka (18 i 19. 07) miałeś znacznie wyższy poziom cukru na czczo. Wtedy brałeś leki. Teraz jak spożywasz mniej białka to i bez leków masz lepszy wynik. Trzymasz się ogólnej zasady DO tj. 1: 2-3,5: 0,6-0,8. Spożywasz 1g białka na kg wagi ciała. Ja uważam, że przy cukrzycy i to po okresie przebudowy, powinieneś jeszcze białko zmniejszyć do max. 0,8/kg. Ale i tak gratuluję zwycięstwa nad chorobą. Tak przyjąłem w/g najnowszych i starszych źródeł: Zasada 1 --- B : T : W = 1 : 2,5do3,5 : 0,6do0,8 Zasada 2 --- Maksymalnie 77g bialka i 50 g węglowodanów ale ciągle nie mam pewności czy to jest to co pisał Dr Kwaśniewski i raczej myślę, że przy zwiększonym wysiłku fizycznym mogę coś zwiększyć (Dr Pala na video mówi, że zwiększyć trzeba białka) - tylko nie wiem co - bo jestem w okresie chudnięcia, więc w/g Dr Kwaśniewskiego powinienem zmniejszyć tłuszcze ale wtedy proporcjonalnie będzie więcej białka - co może być jeszcze gorsze. Teraz w internecie jest wiele nadinterpretacji tego co mówił Dr Kwaśniewski. Np. nie zupełnie to co przyjąłem się zgadza z tym co niedawno mi tu sugerowano w/g "ABC Żywienia Optymalnego" z wstępu do "Książki kucharskiej" Dr Kwaśniewskiego., cyt.: "Generalną zasadą Żywienia Optymalnego jest zachowanie właściwych proporcji między tymi składnikami. Jako ogólną zasadę można przyjąć: 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Taka proporcja przy założeniu, że białka i tłuszcze są głównie pochodzenia zwierzęcego zapewnia prawidłową pracę organizmu w początkowym okresie Żywienia Optymalnego Po przystosowaniu się organizmu do nowej diety zapotrzebowanie na białko zmniejsza się. Zmniejsza się również, gdy spożywa się białko o najwyższej wartości biologicznej. Wówczas proporcja między białkiem i węglowodanami jak 1 : 0,5 nie obowiązuje. Może być 1 : 1 lub nawet 1 : 1,5." - a wiec 0.5 węglowodanów nie 0,6do 0.8. Dlaczego inni ciągle to zmieniają? Wiem, że to szacunkowo uśredniona wartość dla ogółu a każdy organizm jest ale nieraz różnice są nawet dwukrotne i robi się bałagan. Pozdrawiam, Stat
|
|
|
|
|
|
|
|
|