Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1634811 razy)
|
Stat
Go
|
To śmiało pytaj. Jeśli będę wiedziała to odpowiem... albo ktoś inny to uczyni. Albo dam następnego linka, który - być może - zrodzi kolejne pytania... Optymalni dr Jan Kwaśniewski i dr P.Pala z doradcami żywienia optymalnego.Cz.3 z 8 http://www.youtube.com/optymalni?gl=PL&hl=pl#p/u/11/wHhcJ9GW45sNajważniejsze zdania z tego video: - ale to nie jest aż tak, że żółtek trzeba 15 g -- "te 30 g to jest przy założeniu, że te białka są najbardziej wartościowe" "Po zredukowaniu liczby bialka objawy ustępują - powoli, kilka tygodni". - minuta 08:10 Objawy przebiałczenia: choroby skóry, stawy, bóle kolan, brak utraty wagi ciała - waga spada a potem za wcześnie ten spadek sie zatrzymuje, - "trzeba ustalic ten poziom bialka" ... "z reguly dla czlowieka o przeciętnej aktywności fizycznej 30 do 50 g" ... "Ale powtarzam 'dla czlowieka o przecietnej aktywnosci fizycznej'. Dla kogos kto uprawia 3 razy w tygodniu kulturystykę to bedzie za malo, te 30 g. bialka."; "to jest tak - niecały gram na kilogram masy ciala" - to jest dla doroslych. Dzieci potrzebuja wiecej. --- minuta: 07:25 ------ Bardzo ładnie dr Pala mówi, ale czegoś tu nie rozumiem. Mówi tu o ŻO, czyli żywieniu ludzi zdrowych. Mówi o ograniczeniu białka do 50 g na dobę, czy nawet do 30 przy najwyższej jakości białka i po przebudowie organizmu. Jak więc pogodzić ten fakt ze słowami dr Kwaśniewskiego, że pilnujemy tylko proporcji a nie ilości, że nie wolno sie głodzić i że jeść nalezy do syta, bacząc jedynie na zachowanie właściwych proporcji, i że organizm sam będzie wiedział najlepiej jakich ilości sie domagać? Przecież prosta arytmetyka wykazuje, że jak postawimy limit na ilość gram bialka a resztę obliczymy z proporcji to i tak wszystkie pozostałe składniki już mamy zlimitowane wagowo, a wiec nie zawsze można jeść do syta. Ja uprawiam dość dużo sportu - tak dla przyjemności, nie zawodowo oczywiście. W niektóre dni plywam po 2 godziny. Nie tak na wyścigi, ale jednak cały czas kraulem głownie. Bywa, że potem wsiadam jeszcze na rower, na 1/2 godziny np., lub kajak. Zimą bywało, że jeździłem po 14 godzin na nartach, bo bardzo to lubię, robiąc ponad 100 km. zjazdów dziennie. (Niektórzy nie wieżą, ale mam częściowe dowody - ostatni miesiac nagrywałem na GPS). Ale miewam też dość długie okresy bezczynnosci ruchowej i właśnie wtedy jakby na przekór jeść się chce najwięcej, o czym inni już pisali też - choć teraz ostatnio uprawiam ruch w miarę regularnie. Obecnie ograniczyłem ilość gram białka do ilosci kg masy należnej (co juz i tak jest w stosunku do tego co mówi dr Pala conajmniej o 20% za dużo (ale dr Pala mówi o masie ciala nie o masie należnej - mam nadzieje, że nie jest to niedomówienie albo pomyłka - ja ciągle mam nadwagę, teraz 91, a więc może powinienem jeść więcej? Raczej tak, bo np. dla kulturystów to za mało, jak mówi.) - ale gdzieś czytałem, że 1 g bialka na 1 kg należnej masy ciała też jest na początku okey - teraz nie pamiętam kto to dokladnie napisał). Wprawdzie nie jestem kulturysta dźwigającym ciężary, ani nie trenuję dla bicia rekordów, ale jest to też jakiś wysiłek. Na ile powinienem ustalić dokladnie jednak swoje proporcje/ilościÉ - dr Kwaśniewski jednak nigdzie nie podaje. I chyba nikt nie podaje. Na razie nie znalazłem. Po prostu przy tych ograniczeniach białka tłuszczów i węglowodanów czuję się nieraz głodny - a głodzić sie przeciez nie wolno bo to wyniszcza organizm jak twierdzi dr Kwaśniewski. Wszystko to co mówią obaj doktorzy brzmi bardzo logicznie, ale jedno z drugim i w powiązaniu z arytmetyką jakoś jednak sie nie zgadza. Dr Kwaśniewski pisał, ie każdy powinien uprawiać jakąś aktywność ruchową - ``1 godzina co drugi dzień wystarczy``. Ale jakie dokładnie proporcje i masy pożywienia obowiązują tych co uprawiają jakąś zwiększoną aktywność ruchową? I jeszcze to - Dr Pala mówi tu wiele o przebiałczeniu. Wczoraj oglądałem video, albo gdzieś czytałem jak Dr Kwaśniewski mówił, że u żywiących się prawidłowo społeczności zjawisko przebiałczenia nigdy istniało. Skąd więc przebiałczenie u osób żywiących się prawie optymalnie? - Optymalni Ciechocinek 2004 Dr Jan Kwaśniewski Cz. 5 z 9 http://www.youtube.com/watch?v=RcvSPP8T9Uw&feature=autoplay&list=PL44F51ADFF4CDC4AD&index=5&playnext=3minuta: 01:30 Tu też o przebiałczeniu, cyt.: ( http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3950.0 ) `` admin Administrator Newbie wiadomości: 247 toan@q4.pl Odp: Zbyt dużo białka « Odpowiedz #1 : 2009-04-29, 08:15:21 » Nie ma pojęcia "przebiałczenie". Nigdy się żaden organizm żywiony instrynktownie nie przebiałczy chyba, że wymusi się to sztucznie dietą. Przebałczenie jest wysoce nieekonomiczne i dlatego każdy praktyk wie, że lepiej jest dołożyć węglowodanów do diety, aby z białka organizm nie produkował energii. Skrajne przebiałczenie (sztucznie wymuszone) powoduje zatrucie wątroby, zmniejszenie buforowości cytozolu, płynów ustrojowych, zmniejszenie pH moczu, uszkodzenie nerek i dodatkowo, cuchnące: oddech, kał i pot, świąd skóry, podatność na grzybicę, nastroszenie piór i sierści (tzw. "włos jeży się na głowie") i kilka innych nieswoistych objawów w tym otępienie intelektualne. Przeciętny człowiek nie ma możliwości "przebiałczenia" się. `` Reniu, pisałaś, że ilość białka to cyt. "średnio 0,8 g dziennie na kg wagi należnej (jeśli nie ma się chorób i jest się po okresie przebudowy organizmu)", ale skąd to wiadomo? Czy Ty prowadziłaś jakieś badania czy gdzieś to po prostu wzięłaś z jakiegoś źródła? Jeśli tak to z jakiego? Czy ta konkretna wiadomość dotyczy leczenia cukrzycy czy ŻO dla ludzi zdrowych?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
OSTATNIA PRÓBA jako .jpg plik
W objasnieniach masz dwa razy PrB. Nie zmieniles B dla weglowodanow. Dziękuję - masz racje - kopiowałem to a potem miałem zmienić ale jakoś uszło mojej uwadze. Powinno być prW. Pozdrawiam, Stat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
To byla: Tabela spozytych skladnikow odzywczych – wartosci sumaryczne dla calej doby Zasada 1: B :T :W = 1 : 2,5do3,5 : 0,6do0,8 Zasada 2: Maksymalnie 77g bialka i 50 g węglowodanów
+ to samo lecz na wykresie ( w załączniku)
Fajnie to zrobiles. Jakby jeszcze na tym wykresie byly podane wartosci glukozy, to by bylo super. Nie trzeba by bylo szukac tego w poprzednich postach. Proponuje dolozyc krzywa glukozy z napisana wartoscia w odpowiednim dniu. Masz rację. Dobra uwaga. Zrobię to przy najbliższej okazji. Zastanawiam się tylko jak, bo jak za dużo danych na jednym wykresie to robi się bałagan i nieczytelnie na pierwszy rzut oka. Wykresy w moim arkuszu kalkulacyjnym (Lotus 123) ma ograniczoną ilość osi pionowych do dwóch, ale mogę pokombinować, albo po prostu zrobić drugi wykres, albo ten sam ale z możliwością wyboru przedstawianych danych. Pozdrowienia, Stat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Narobiło się tych niewiadomych... Piszesz, że jesteś głodny przy ograniczaniu białka, tłuszczu i węglowodanów. Tłuszczu nie musisz (nawet nie powinieneś) ograniczać przy cukrzycy, tylko nie przesadzać z białkami i węglowodanami. Ja uważam, że lepiej by było, gdybyś tylko kierował się zaleceniami dla DO przy cukrzycy. "Zonia" pisała w wątku o cukrzycy i chorobie nowotworowej, że właśnie po ograniczeniu białka zaczęła chudnąć i cukier jej się unormował na prawidłowym poziomie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Stat" bardzo ważne jest to, abyś nadal zapisywał ile czego dziennie zjadasz i jaki przy tym masz poziom cukru. Wtedy sam sobie będziesz mógł ustalić, jaka ilość białka jest dla Ciebie optymalna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Narobiło się tych niewiadomych... Piszesz, że jesteś głodny przy ograniczaniu białka, tłuszczu i węglowodanów. Tłuszczu nie musisz (nawet nie powinieneś) ograniczać przy cukrzycy, tylko nie przesadzać z białkami i węglowodanami. Ja uważam, że lepiej by było, gdybyś tylko kierował się zaleceniami dla DO przy cukrzycy. "Zonia" pisała w wątku o cukrzycy i chorobie nowotworowej, że właśnie po ograniczeniu białka zaczęła chudnąć i cukier jej się unormował na prawidłowym poziomie.
Masz rację. Tylko które to zalecenia dla cukrzycy? Wiesz gdzie one są? Tak będę robił. Tylko nie chciałbym zrezygnować ze sportu, i będę coś musiał zwiększyć. Ciężko mi znaleźć w kanadzie dobre tłuszcze, stad ciągle tendencja do zwiększania białek. Musze dojadać smalec łyżkami. A sprzedają tu okropny - wygląda jak jakiś biały smar z fabryki. Słoniny, podgardla, szpiku, móżdżku i wielu wielu podrobów tu nie uświadczysz. Tu wszystko sprzedają odchudzone - nawet boczek ma tylko B : T = 1 : 2, a najtłustsza śmietana tylko 14%. Nie dajcie sobie w Polsce polikwidować małe sklepy rzeźnicze, małych firm rzeźniczych, prywatnych rzeźników, rolników produkujących te rzeczy i zmusić Was wyłącznie do "supermarkietów". Jak kapitalizm oparty na drobnej wytwórczości padnie to będzie koniec z ŻO. Będą Was karmić po swojemu, w/g zarządzeń ogólnoeuropejskiego kom. k... Pozdrawiam, Stat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Stat" bardzo ważne jest to, abyś nadal zapisywał ile czego dziennie zjadasz i jaki przy tym masz poziom cukru. Wtedy sam sobie będziesz mógł ustalić, jaka ilość białka jest dla Ciebie optymalna.
Zgadza się. Jeszcze dołożę trochę dni i pobawię się w badanie korelacji miedzy zjadanymi składnikami a poziomem glukozy. Pozdrawiam, Stat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Wiem, że jedzenie w Kanadzie i USA jest strasznie chude (słoninę wyrzucają, bo nikt jej nie kupuje) - czego nie można powiedzieć o mieszkańcach tych państw... Jeśli znajdę dokładne zasady stosowania DO przy cukrzycy to Ci je podam...ale chyba jutro...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Pozwolę sobie jeszcze przesłać te tabelki, które podliczyłem wczoraj, a które pokazują jak ograniczenie ilości gram jednego ze składników odżywczych ograniczają już ilości gram dla całej reszty. Przy ograniczeniu ilości gram dla dwóch składników natomiast uniemożliwia już skorzystanie z całej rozpiętości złotej proporcji B:T:W - i cała teoria pilnowania jedynie B:T:W i nie liczenia ilości składników (czy kalorii - bo jedno z drugiego wynika) wtedy się wali. Wstawiłem różne warianty, bo różnie w różnych miejscach piszą.
Tabele max ilości do spożycia składników odżywczych przy wymuszonych ilosciach jednego z nich (w g) proporcje Wymuszone g W Wymuszone g Wymuszone g B B T W B T W kcal B T W kcal B T W kcal 1 2.5 0.5 100 250 50 2850 77 193 39 2195 61.6 154 31 1756 1 3.5 0.5 100 350 50 3750 77 270 39 2888 61.6 216 31 2310 1 2.5 0.8 63 156 50 1856 77 193 62 2287 61.6 154 49 1830 1 3.5 0.8 63 219 50 2419 77 270 62 2980 61.6 216 49 2384 proporcje Wymuszone g W Wymuszone g B Wymuszone g B B T W B T W kcal B T W kcal B T W kcal 0.5 2.5 0.5 50 250 50 2650 38.5 193 39 2041 61.6 308 62 3265 0.5 3.5 0.5 50 350 50 3550 38.5 270 39 2734 61.6 431 62 4374 0.5 2.5 0.8 31 156 50 1731 38.5 193 62 2133 61.6 308 99 3413 0.5 3.5 0.8 31 219 50 2294 38.5 270 62 2826 61.6 431 99 4521 proporcje Wymuszone g W Wymuszone g B Wymuszone g B B T W B T W kcal B T W kcal B T W kcal 1 2.5 1 50 125 50 1525 38.5 96 39 1174 61.6 154 62 1879 1 3.5 1 50 175 50 1975 38.5 135 39 1521 61.6 216 62 2433 1 2.5 1.2 42 104 50 1304 38.5 96 46 1205 61.6 154 74 1928 1 3.5 1.2 42 146 50 1679 38.5 135 46 1552 61.6 216 74 2482
Pozdrowienia, Stat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
p.s. Nie wychodzą te tabelki najporządniej na tym forumowym wyświetlaczu tekstu., ale jak ktoś chce się temu dokładniej przyjrzeć to proponuję je skopiować i wkleić do jakiegokolwiek edytora tekstu, jak Notebook chociażby, i poprzesuwać te cyferki troszkę..
Pozdrawiam, Stat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Albo lepiej załączę .jpg plik, (obraz tego co mam w arkuszu kalkulacyjnym)
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
. Przy ograniczeniu ilości gram dla dwóch składników natomiast uniemożliwia już skorzystanie z całej rozpiętości złotej proporcji B:T:W - i cała teoria pilnowania jedynie B:T:W i nie liczenia ilości składników (czy kalorii - bo jedno z drugiego wynika) wtedy się wali.
Stat - proporcje i do syta - to jest dla zdrowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Czy to takie trudne rozróżnić DO od ŻO?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie mogę znaleźć zaleceń DO przy cukrzycy. Stat słuchałeś 5 odcinków o cukrzycy dr Kuny? Ja nie mogę teraz sprawdzić czy podane są w nich zalecenia BTW dla cukrzyków, bo głos mi w kompie wysiadł... http://www.youtube.com/watch?v=nUXq5OrXbY4Wiem, że przy cukrzycy są inne proporcje B:T:W niż dla zdrowych. Jest stosunkowo więcej tłuszczu. W arkadii mówiono nam, że przy cukrzycy nie powinno być mniej tłuszczu - niż 200g dziennie. Białka i cukru nie należy proporcjonalnie podwyższać. Może jednak zadzwonisz do doradcy żywieniowego? Chociaż postępy masz ostatnio ładne...Chyba za dużo teoretyzujesz. Ogranicz tylko białko i węgle. Postaraj się znaleźć jakiś dobry sklep z dobrym masłem, śmietaną 36%, do tego boczek i żółtka jaj i powinno być dobrze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
A sprzedają tu okropny - wygląda jak jakiś biały smar z fabryki. Słoniny, podgardla, szpiku, móżdżku i wielu wielu podrobów tu nie uświadczysz. Tu wszystko sprzedają odchudzone - nawet boczek ma tylko B : T = 1 : 2, a najtłustsza śmietana tylko 14%. Nie dajcie sobie w Polsce polikwidować małe sklepy rzeźnicze, małych firm rzeźniczych, prywatnych rzeźników, rolników produkujących te rzeczy i zmusić Was wyłącznie do "supermarkietów". Jak kapitalizm oparty na drobnej wytwórczości padnie to będzie koniec z ŻO. Będą Was karmić po swojemu, w/g zarządzeń ogólnoeuropejskiego kom. k...
W Au podroby mozna kupic w supermarkietach. Kosci szpikowe tez. A jak jest z baranina w Kanadzie? Baranina jest najzdrowsza, bo baranow tak sie nie pilnuje jak opasow czy tucznikow. Jak opas padnie, to duza starta dla hodowcy i go ratuja antybiotykami. Jak padnie baran, to niewielka starta, bo weterynarz wezmie wiecej niz jest warty baran. Znalazlem rzeznika u ktorego zamawiam mozdzek barani. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz i rzeznika. Wpisalem w Google "Butchers in Toronto Canada" i sie okazuje, ze jest ich tam sporo. Moze znajdziesz i Polaka. Ostatnio kupuje pol glowy ze swini. Tam jest wszystko lacznie z okiem. Opalam takiego ryja garacym powietrzem z dmuchawy elektrycznej. Na noc wkladam do wolnowaru (slow cooker), rano wybieram kosci, reszte przemiele przez maszynke. Watrobe usmaze na wywarze i przemiele przez maszynke. Wymieszam wszysto razem z dodatkiem 0,5kg tluszczu zwierzecego i mam pasztet. Stoi we foremkach w zamrazalniku. Wyjmuje jedna foremke z zamrazalnika i wkladam do lodowki. W razie potrzeby sobie podjadam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Czy to takie trudne rozróżnić DO od ŻO? Nie zrozumiałeś. Dr Pala mówił do doradców Żywienia Optymalnego, a więc o Żywieniu Optymalnym - logiczne, nie o cukrzycy. Dr Kwasniewski założył tylko 1 warunek dodatkowy dla cukrzycy ~50 g węglowodanów. To tez już było mówione.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Nie mogę znaleźć zaleceń DO przy cukrzycy. Stat słuchałeś 5 odcinków o cukrzycy dr Kuny? Ja nie mogę teraz sprawdzić czy podane są w nich zalecenia BTW dla cukrzyków, bo głos mi w kompie wysiadł... http://www.youtube.com/watch?v=nUXq5OrXbY4Wysłuchałem teraz ponownie. Nie ma tam nic na temat podstaw. Dr Pala roztrząsa tam znacznie bardziej skomplikowane tematy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ale jak przyjemnie się słucha!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|