forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-01, 12:26:43

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
668991 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 ... 176 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1634790 razy)
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #840 : 2011-08-02, 20:51:12 »

To śmiało pytaj.  Very Happy Jeśli będę wiedziała to odpowiem... albo ktoś inny to uczyni. Albo dam następnego linka, który - być może - zrodzi kolejne pytania... Wink

Optymalni dr Jan Kwaśniewski i dr P.Pala z doradcami żywienia optymalnego.Cz.3 z 8
http://www.youtube.com/optymalni?gl=PL&hl=pl#p/u/11/wHhcJ9GW45s

Najważniejsze zdania z tego video:

- ale to nie jest aż tak, że żółtek trzeba 15 g -- "te 30 g to jest przy założeniu, że te białka są najbardziej wartościowe"

"Po zredukowaniu liczby bialka objawy ustępują - powoli, kilka tygodni". - minuta 08:10

Objawy przebiałczenia: choroby skóry, stawy, bóle kolan, brak utraty wagi ciała - waga spada a potem za wcześnie ten spadek sie zatrzymuje,

- "trzeba ustalic ten poziom bialka" ... "z reguly dla czlowieka o przeciętnej aktywności fizycznej 30 do 50 g" ... "Ale powtarzam 'dla czlowieka o przecietnej aktywnosci fizycznej'. Dla kogos kto uprawia 3 razy w tygodniu kulturystykę to bedzie za malo, te 30 g. bialka."; "to jest tak - niecały gram na kilogram masy ciala" - to jest dla doroslych. Dzieci potrzebuja wiecej. --- minuta: 07:25

------

Bardzo ładnie dr Pala mówi, ale czegoś tu nie rozumiem. Mówi tu o ŻO, czyli żywieniu ludzi zdrowych. Mówi  o ograniczeniu białka do 50 g na dobę, czy nawet do 30 przy najwyższej jakości białka i po przebudowie organizmu. Jak więc pogodzić ten fakt ze słowami dr Kwaśniewskiego, że pilnujemy tylko proporcji a nie ilości, że nie wolno sie głodzić i że jeść nalezy do syta, bacząc jedynie na zachowanie właściwych proporcji, i że organizm sam będzie wiedział najlepiej jakich ilości sie domagać? Przecież prosta arytmetyka wykazuje, że jak postawimy limit na ilość gram bialka a resztę obliczymy z proporcji to i tak wszystkie pozostałe składniki już mamy zlimitowane wagowo, a wiec nie zawsze można jeść do syta. Ja uprawiam dość dużo sportu - tak dla przyjemności, nie zawodowo oczywiście. W niektóre dni plywam po 2 godziny. Nie tak na wyścigi, ale jednak cały czas kraulem głownie. Bywa, że potem wsiadam jeszcze na rower, na 1/2 godziny np., lub kajak. Zimą bywało, że jeździłem po 14 godzin na nartach, bo bardzo to lubię, robiąc ponad 100 km. zjazdów dziennie. (Niektórzy nie wieżą, ale mam częściowe dowody - ostatni miesiac nagrywałem na GPS). Ale miewam też dość długie okresy bezczynnosci ruchowej i właśnie wtedy jakby na przekór jeść się chce najwięcej, o czym inni już pisali też - choć teraz ostatnio uprawiam ruch w miarę regularnie. Obecnie ograniczyłem ilość gram białka do ilosci kg masy należnej (co juz i tak jest w stosunku do tego co mówi dr Pala conajmniej o 20% za dużo (ale dr Pala mówi o masie ciala nie o masie należnej - mam nadzieje, że nie jest to niedomówienie albo pomyłka - ja ciągle mam nadwagę, teraz 91, a więc może powinienem jeść więcej? Raczej tak, bo np. dla kulturystów to za mało, jak mówi.) - ale gdzieś czytałem, że 1 g bialka na 1 kg należnej masy ciała też jest na początku okey - teraz nie pamiętam kto to dokladnie napisał).  Wprawdzie nie jestem kulturysta dźwigającym ciężary, ani nie trenuję dla bicia rekordów, ale jest to też jakiś wysiłek. Na ile powinienem ustalić dokladnie jednak swoje proporcje/ilościÉ - dr Kwaśniewski jednak nigdzie nie podaje. I chyba nikt nie podaje. Na razie nie znalazłem. Po prostu przy tych ograniczeniach białka  tłuszczów i węglowodanów czuję się nieraz głodny - a głodzić sie przeciez nie wolno bo to wyniszcza organizm jak twierdzi dr Kwaśniewski. Wszystko to co mówią obaj doktorzy brzmi bardzo logicznie, ale jedno z drugim i w powiązaniu z arytmetyką jakoś jednak sie nie zgadza. Dr Kwaśniewski pisał, ie każdy powinien uprawiać jakąś aktywność ruchową - ``1 godzina co drugi dzień wystarczy``. Ale jakie dokładnie proporcje i masy pożywienia obowiązują tych co uprawiają jakąś zwiększoną aktywność ruchową?

I jeszcze to - Dr Pala mówi tu wiele o przebiałczeniu. Wczoraj oglądałem video, albo gdzieś czytałem jak Dr Kwaśniewski mówił, że u żywiących się prawidłowo społeczności zjawisko przebiałczenia nigdy istniało. Skąd więc przebiałczenie u osób żywiących się prawie optymalnie? - Optymalni Ciechocinek 2004 Dr Jan Kwaśniewski Cz. 5 z 9
http://www.youtube.com/watch?v=RcvSPP8T9Uw&feature=autoplay&list=PL44F51ADFF4CDC4AD&index=5&playnext=3
minuta: 01:30

Tu też o przebiałczeniu, cyt.:
( http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3950.0 )
``
admin
Administrator
Newbie

wiadomości: 247

toan@q4.pl


   Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #1 : 2009-04-29, 08:15:21 »
Nie ma pojęcia "przebiałczenie". Nigdy się żaden organizm żywiony instrynktownie nie przebiałczy chyba, że wymusi się to sztucznie dietą.
Przebałczenie jest wysoce nieekonomiczne i dlatego każdy praktyk wie, że lepiej jest dołożyć węglowodanów do diety, aby z białka organizm nie produkował energii.
Skrajne przebiałczenie (sztucznie wymuszone) powoduje zatrucie wątroby, zmniejszenie buforowości cytozolu, płynów ustrojowych, zmniejszenie pH moczu, uszkodzenie nerek i dodatkowo, cuchnące: oddech, kał i pot, świąd skóry, podatność na grzybicę, nastroszenie piór i sierści (tzw. "włos jeży się na głowie") i kilka innych nieswoistych objawów w tym otępienie intelektualne.
Przeciętny człowiek nie ma możliwości "przebiałczenia" się.
``

Reniu, pisałaś, że ilość białka to cyt. "średnio 0,8 g dziennie na kg wagi należnej (jeśli nie ma się chorób i jest się po okresie przebudowy organizmu)", ale skąd to wiadomo? Czy Ty prowadziłaś jakieś badania czy gdzieś to po prostu wzięłaś z jakiegoś źródła? Jeśli tak to z jakiego? Czy ta konkretna wiadomość dotyczy leczenia cukrzycy czy ŻO dla ludzi zdrowych?
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #841 : 2011-08-02, 21:03:01 »

OSTATNIA PRÓBA jako .jpg plik
W objasnieniach masz dwa razy PrB. Nie zmieniles B dla weglowodanow.

Dziękuję - masz racje - kopiowałem to a potem miałem zmienić ale jakoś uszło mojej uwadze. Powinno być prW.


Pozdrawiam, Stat
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #842 : 2011-08-02, 21:12:51 »

To byla:
Tabela spozytych skladnikow odzywczych – wartosci sumaryczne dla calej doby
Zasada 1: B :T :W = 1 : 2,5do3,5 : 0,6do0,8 
Zasada 2: Maksymalnie 77g bialka i 50 g węglowodanów


+ to samo lecz na wykresie ( w załączniku)
Fajnie to zrobiles.
Jakby jeszcze na tym wykresie byly podane wartosci glukozy, to by bylo super. Nie trzeba by bylo szukac  tego w poprzednich postach.
Proponuje dolozyc krzywa glukozy z napisana wartoscia w odpowiednim dniu.

Masz rację. Dobra uwaga. Zrobię to przy najbliższej okazji. Zastanawiam się tylko jak, bo jak za dużo danych na jednym wykresie to robi się bałagan i nieczytelnie na pierwszy rzut oka. Wykresy w moim arkuszu kalkulacyjnym (Lotus 123) ma ograniczoną ilość osi pionowych do dwóch, ale mogę pokombinować, albo po prostu zrobić drugi wykres, albo ten sam ale z możliwością wyboru przedstawianych danych.


Pozdrowienia, Stat


Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72107


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #843 : 2011-08-02, 21:40:16 »

Narobiło się tych niewiadomych...
Piszesz, że jesteś głodny przy ograniczaniu białka, tłuszczu i węglowodanów. Tłuszczu nie musisz (nawet nie powinieneś) ograniczać przy cukrzycy, tylko nie przesadzać z białkami i węglowodanami.
Ja uważam, że lepiej by było, gdybyś tylko kierował się zaleceniami dla DO przy cukrzycy. "Zonia" pisała w wątku o cukrzycy i chorobie nowotworowej, że właśnie po ograniczeniu białka zaczęła chudnąć i cukier jej się unormował na prawidłowym poziomie.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72107


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #844 : 2011-08-02, 21:52:03 »

Na temat cukrzycy jeszcze... http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=767
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72107


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #845 : 2011-08-02, 22:00:16 »

Stat" bardzo ważne jest to, abyś nadal zapisywał ile czego dziennie zjadasz i jaki przy tym masz poziom cukru. Wtedy sam sobie będziesz mógł ustalić, jaka ilość białka jest dla Ciebie optymalna.
Zapisane

Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #846 : 2011-08-02, 22:14:12 »

Narobiło się tych niewiadomych...
Piszesz, że jesteś głodny przy ograniczaniu białka, tłuszczu i węglowodanów. Tłuszczu nie musisz (nawet nie powinieneś) ograniczać przy cukrzycy, tylko nie przesadzać z białkami i węglowodanami.
Ja uważam, że lepiej by było, gdybyś tylko kierował się zaleceniami dla DO przy cukrzycy. "Zonia" pisała w wątku o cukrzycy i chorobie nowotworowej, że właśnie po ograniczeniu białka zaczęła chudnąć i cukier jej się unormował na prawidłowym poziomie.

Masz rację. Tylko które to zalecenia dla cukrzycy? Wiesz gdzie one są? Tak będę robił. Tylko nie chciałbym zrezygnować ze sportu, i będę coś musiał zwiększyć. Ciężko mi znaleźć w kanadzie dobre tłuszcze, stad ciągle tendencja do zwiększania białek. Musze dojadać smalec łyżkami. A sprzedają tu okropny - wygląda jak jakiś biały smar z fabryki. Słoniny, podgardla, szpiku, móżdżku i wielu wielu podrobów tu nie uświadczysz. Tu wszystko sprzedają odchudzone - nawet boczek ma tylko B : T = 1 : 2, a najtłustsza śmietana tylko 14%. Nie dajcie sobie w Polsce polikwidować małe sklepy rzeźnicze, małych firm rzeźniczych, prywatnych rzeźników, rolników produkujących te rzeczy i zmusić Was wyłącznie do "supermarkietów". Jak kapitalizm oparty na drobnej wytwórczości padnie to będzie koniec z ŻO. Będą Was karmić po swojemu, w/g zarządzeń ogólnoeuropejskiego kom. k...


Pozdrawiam, Stat
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #847 : 2011-08-02, 22:17:27 »

Stat" bardzo ważne jest to, abyś nadal zapisywał ile czego dziennie zjadasz i jaki przy tym masz poziom cukru. Wtedy sam sobie będziesz mógł ustalić, jaka ilość białka jest dla Ciebie optymalna.

Zgadza się. Jeszcze dołożę trochę dni i pobawię się w badanie korelacji miedzy zjadanymi składnikami a poziomem glukozy.


Pozdrawiam, Stat
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72107


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #848 : 2011-08-02, 22:23:09 »

Wiem, że jedzenie w Kanadzie i USA jest strasznie chude (słoninę wyrzucają, bo nikt jej nie kupuje) - czego nie można powiedzieć o mieszkańcach tych państw... Confused

Jeśli znajdę dokładne zasady stosowania DO przy cukrzycy to Ci je podam...ale chyba jutro... Cool
Zapisane

Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #849 : 2011-08-02, 22:40:33 »

Pozwolę sobie jeszcze przesłać te tabelki, które podliczyłem wczoraj, a które pokazują jak ograniczenie ilości gram jednego ze składników odżywczych ograniczają już ilości gram dla całej reszty. Przy ograniczeniu ilości gram dla dwóch składników natomiast uniemożliwia już skorzystanie z całej rozpiętości złotej proporcji B:T:W - i cała teoria pilnowania jedynie B:T:W i nie liczenia ilości składników (czy kalorii - bo jedno z drugiego wynika) wtedy się wali.
Wstawiłem różne warianty, bo różnie w różnych miejscach piszą.

Tabele max ilości do spożycia składników odżywczych przy wymuszonych ilosciach jednego z nich (w g)                                             
proporcje         Wymuszone g W      Wymuszone g      Wymuszone g B         
B   T   W      B   T   W   kcal   B   T   W   kcal   B   T   W   kcal
1   2.5   0.5      100   250   50   2850   77   193   39   2195   61.6   154   31   1756
1   3.5   0.5      100   350   50   3750   77   270   39   2888   61.6   216   31   2310
1   2.5   0.8      63   156   50   1856   77   193   62   2287   61.6   154   49   1830
1   3.5   0.8      63   219   50   2419   77   270   62   2980   61.6   216   49   2384
                                             
proporcje         Wymuszone g W      Wymuszone g B      Wymuszone g B         
B   T   W      B   T   W   kcal   B   T   W   kcal   B   T   W   kcal
0.5   2.5   0.5      50   250   50   2650   38.5   193   39   2041   61.6   308   62   3265
0.5   3.5   0.5      50   350   50   3550   38.5   270   39   2734   61.6   431   62   4374
0.5   2.5   0.8      31   156   50   1731   38.5   193   62   2133   61.6   308   99   3413
0.5   3.5   0.8      31   219   50   2294   38.5   270   62   2826   61.6   431   99   4521
                                             
proporcje         Wymuszone g W      Wymuszone g B      Wymuszone g B   
B   T   W      B   T   W   kcal   B   T   W   kcal   B   T   W   kcal
1   2.5   1      50   125   50   1525   38.5   96   39   1174   61.6   154   62   1879
1   3.5   1      50   175   50   1975   38.5   135   39   1521   61.6   216   62   2433
1   2.5   1.2      42   104   50   1304   38.5   96   46   1205   61.6   154   74   1928
1   3.5   1.2      42   146   50   1679   38.5   135   46   1552   61.6   216   74   2482


Pozdrowienia, Stat
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #850 : 2011-08-02, 22:53:59 »

p.s.
Nie wychodzą te tabelki najporządniej na tym forumowym wyświetlaczu tekstu., ale jak ktoś chce się temu dokładniej przyjrzeć to proponuję je skopiować i wkleić do jakiegokolwiek edytora tekstu, jak Notebook chociażby, i poprzesuwać te cyferki troszkę..


Pozdrawiam, Stat
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #851 : 2011-08-03, 04:36:43 »

Albo lepiej załączę .jpg plik, (obraz tego co mam w arkuszu kalkulacyjnym)

[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72107


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #852 : 2011-08-03, 07:13:30 »

. Przy ograniczeniu ilości gram dla dwóch składników natomiast uniemożliwia już skorzystanie z całej rozpiętości złotej proporcji B:T:W - i cała teoria pilnowania jedynie B:T:W i nie liczenia ilości składników (czy kalorii - bo jedno z drugiego wynika) wtedy się wali.


Stat - proporcje i do syta - to jest dla zdrowych.
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #853 : 2011-08-03, 07:22:25 »

Czy to takie trudne rozróżnić DO od ŻO?  Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72107


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #854 : 2011-08-03, 07:44:02 »

Nie mogę znaleźć zaleceń DO przy cukrzycy. Stat słuchałeś 5 odcinków o cukrzycy dr Kuny?
Ja nie mogę teraz sprawdzić czy podane są w nich zalecenia BTW dla cukrzyków, bo głos mi w kompie wysiadł... Confused

http://www.youtube.com/watch?v=nUXq5OrXbY4

Wiem, że przy cukrzycy są inne proporcje B:T:W niż dla zdrowych. Jest stosunkowo więcej tłuszczu. W arkadii mówiono nam, że przy cukrzycy nie powinno być mniej tłuszczu - niż 200g dziennie. Białka i cukru nie należy proporcjonalnie podwyższać. Może jednak zadzwonisz do doradcy żywieniowego? Chociaż postępy masz ostatnio ładne...Chyba za dużo teoretyzujesz. Ogranicz tylko białko i węgle. Postaraj się znaleźć jakiś dobry sklep z dobrym masłem, śmietaną 36%, do tego boczek i żółtka jaj i powinno być dobrze.
Zapisane

kangur
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #855 : 2011-08-03, 10:54:39 »

A sprzedają tu okropny - wygląda jak jakiś biały smar z fabryki. Słoniny, podgardla, szpiku, móżdżku i wielu wielu podrobów tu nie uświadczysz. Tu wszystko sprzedają odchudzone - nawet boczek ma tylko B : T = 1 : 2, a najtłustsza śmietana tylko 14%. Nie dajcie sobie w Polsce polikwidować małe sklepy rzeźnicze, małych firm rzeźniczych, prywatnych rzeźników, rolników produkujących te rzeczy i zmusić Was wyłącznie do "supermarkietów". Jak kapitalizm oparty na drobnej wytwórczości padnie to będzie koniec z ŻO. Będą Was karmić po swojemu, w/g zarządzeń ogólnoeuropejskiego kom. k...
W Au podroby mozna kupic w supermarkietach. Kosci szpikowe tez. A jak jest z baranina w Kanadzie? Baranina jest najzdrowsza, bo baranow tak sie nie pilnuje jak opasow czy tucznikow. Jak opas padnie, to duza starta dla hodowcy i go ratuja antybiotykami. Jak padnie baran, to niewielka starta, bo weterynarz wezmie wiecej niz jest warty baran.
Znalazlem rzeznika u ktorego zamawiam mozdzek barani.
Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz i rzeznika. Wpisalem w Google "Butchers in Toronto Canada" i sie okazuje, ze jest ich tam sporo. Moze znajdziesz i Polaka.

Ostatnio kupuje pol glowy ze swini. Tam jest wszystko lacznie z okiem. Opalam takiego ryja garacym powietrzem z dmuchawy elektrycznej. Na noc wkladam do wolnowaru (slow cooker), rano wybieram kosci, reszte przemiele przez maszynke. Watrobe usmaze na wywarze i przemiele przez maszynke. Wymieszam wszysto razem z dodatkiem 0,5kg tluszczu zwierzecego i mam pasztet.
Stoi we foremkach w zamrazalniku. Wyjmuje jedna foremke z zamrazalnika i wkladam do lodowki. W razie potrzeby sobie podjadam.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #856 : 2011-08-03, 18:20:28 »

Czy to takie trudne rozróżnić DO od ŻO?  Shocked

Nie zrozumiałeś. Dr Pala mówił do doradców Żywienia Optymalnego, a więc o Żywieniu Optymalnym - logiczne, nie o cukrzycy. Dr Kwasniewski założył tylko 1 warunek dodatkowy dla cukrzycy ~50 g węglowodanów. To tez już było mówione.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #857 : 2011-08-03, 18:39:08 »

Nie mogę znaleźć zaleceń DO przy cukrzycy. Stat słuchałeś 5 odcinków o cukrzycy dr Kuny?
Ja nie mogę teraz sprawdzić czy podane są w nich zalecenia BTW dla cukrzyków, bo głos mi w kompie wysiadł... Confused

http://www.youtube.com/watch?v=nUXq5OrXbY4


Wysłuchałem teraz ponownie. Nie ma tam nic na temat podstaw. Dr Pala roztrząsa tam znacznie bardziej skomplikowane tematy.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #858 : 2011-08-03, 18:49:46 »

Ale jak przyjemnie się słucha! Very Happy
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #859 : 2011-08-03, 19:16:08 »

Zapisane
Strony: 1 ... 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 ... 176 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 20 zapytaniami.