forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 16:49:07

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669720 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 ... 177 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1651678 razy)
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #920 : 2011-08-12, 10:05:09 »

To samo dotyczy zbijania choregosterolu, jednego z najlepszych interesów w historii farmacji!  Laughing
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #921 : 2011-08-12, 11:24:04 »

"Stat" może podasz swój przykładowy jadłospis dzienny...może jesz jakieś "niedozwolone" produkty? W czym zjadasz węglowodany?

Ok, Przykładowy jadłospis:


[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #922 : 2011-08-12, 13:38:04 »

"Stat" - Co ja mam z Tobą zrobić?  Laughing  Po co Ty jesz ten chleb? Jadłeś go 31-go i spojrzałam na Twój wykres, to właśnie wtedy cukier zaczął Ci iść do góry. Białka tego dnia zjadłeś 100g (dobrze odczytuję?). Karkówka, kiełbasa żywiecka, ser...mają dużo białka. Parówki kupne też nie są zbyt optymalnym jedzeniem. Po tym spisie wydaje mi się, że kupujesz całe jedzenie w markecie i sam mało sobie pitrasisz... Jeśli masz mało czasu, to może częściej byś robił sobie jakieś proste posiłki typu jajecznica na boczku, omlety, boczek pieczony.....mniej gotowego jedzenia...
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #923 : 2011-08-12, 13:59:23 »

Po co Ty jesz ten chleb?...

Pewnie "wyczytał" pojedyńcze zdanie u Kwaśniewskiego i na tej podstawie doszedł do wniosku, że candidę można jeść!  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #924 : 2011-08-12, 16:22:50 »

"Stat" ogólnie jest coraz lepiej - ważne, że odstawiłeś leki... Very Happy
Zapisane

Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #925 : 2011-08-12, 18:46:37 »

"Stat" - Co ja mam z Tobą zrobić?  Laughing  Po co Ty jesz ten chleb? Jadłeś go 31-go i spojrzałam na Twój wykres, to właśnie wtedy cukier zaczął Ci iść do góry. Białka tego dnia zjadłeś 100g (dobrze odczytuję?). Karkówka, kiełbasa żywiecka, ser...mają dużo białka. Parówki kupne też nie są zbyt optymalnym jedzeniem. Po tym spisie wydaje mi się, że kupujesz całe jedzenie w markecie i sam mało sobie pitrasisz... Jeśli masz mało czasu, to może częściej byś robił sobie jakieś proste posiłki typu jajecznica na boczku, omlety, boczek pieczony.....mniej gotowego jedzenia...

Dobrze czytasz, ale akurat musiałaś wejść na ten najgorszy dzień? W tym dniu akurat się pomyliłem przy zapisie i na koniec jak poprawiłem błąd to tak właśnie wyszło. Ale przecież jedna taka pomyłka nie może zaburzyć metabolizmu na cały miesiąc?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #926 : 2011-08-12, 18:56:05 »

 Laughing mam oko...a nawet dwa...
Zapisane

Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #927 : 2011-08-12, 19:01:55 »

"Stat" - Co ja mam z Tobą zrobić?  Laughing  Po co Ty jesz ten chleb? Jadłeś go 31-go i spojrzałam na Twój wykres, to właśnie wtedy cukier zaczął Ci iść do góry. Białka tego dnia zjadłeś 100g (dobrze odczytuję?). Karkówka, kiełbasa żywiecka, ser...mają dużo białka. Parówki kupne też nie są zbyt optymalnym jedzeniem. Po tym spisie wydaje mi się, że kupujesz całe jedzenie w markecie i sam mało sobie pitrasisz... Jeśli masz mało czasu, to może częściej byś robił sobie jakieś proste posiłki typu jajecznica na boczku, omlety, boczek pieczony.....mniej gotowego jedzenia...

p.s.
Chleb zjadłem tylko 1/2 kromeczki i tylko w tym dniu, bo w związku z tą pomyłką wyszedł mi niedobór węglowodanów a nie miałem pod ręką innych. Parówek w supermarkecie nie kupuję tylko w prywatnym sklepie polskim. Pochodzą od małego polskiego wytwórcy, a pozostałe to głównie właśnie tak jak mówisz proste posiłki typu jajecznica na boczku, omlety, boczek pieczony.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #928 : 2011-08-12, 19:36:03 »

Czyli jest OK. Ja tylko sugerowałabym zmniejszenie białka i przekonanie się jak to by wpłynęło na krzywą cukrową.
Zapisane

Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #929 : 2011-08-12, 21:02:28 »

Czyli jest OK. Ja tylko sugerowałabym zmniejszenie białka i przekonanie się jak to by wpłynęło na krzywą cukrową.

Próbuję od dziś zmniejszyć białko do 60 g
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #930 : 2011-08-12, 21:04:04 »

Uaktualniony wykres:

[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #931 : 2011-08-12, 21:08:21 »

Czyli jest OK. Ja tylko sugerowałabym zmniejszenie białka i przekonanie się jak to by wpłynęło na krzywą cukrową.

Próbuję od dziś zmniejszyć białko do 60 g

Gratuluję decyzji i jestem ciekawa efektów... Very Happy
Zapisane

Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #932 : 2011-08-12, 21:09:26 »

Jak wspominałem na razie dziwnym trafem najlepsza korelacja jest z tłuszczami ale myślę, że to tylko krótkoterminowy efekt. Na wykresie średnia tłuszczy z ostatnich 5 dni (dla każdego dnia oczywiście - czyli tzw. średnia krocząca).
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #933 : 2011-08-12, 21:10:53 »

Ooops, wykres nie przeszedł. Próbuję jeszcze raz:

[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #934 : 2011-08-12, 21:11:59 »


Jak wspominałem na razie dziwnym trafem najlepsza korelacja jest z tłuszczami ale myślę, że to tylko krótkoterminowy efekt. Na wykresie średnia tłuszczy z ostatnich 5 dni (dla każdego dnia oczywiście - czyli tzw. średnia krocząca).

Ja widzę właśnie dodatnią korelację poziomu cukru z poziomem dzień wcześniej zjedzonego białka...
Zapisane

kangur
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #935 : 2011-08-12, 21:45:14 »

@Stat.
Przejrzysciej bedzie jak bedziesz robic te wykresy w liczbach bezwzlednych. Twoje zalozenia 77:231:50 moga byc bledne. Rozumiem ze twoja waga nalezna jest 77kg.
Po co ci tyle tluszczu?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #936 : 2011-08-12, 22:56:18 »

Tłuszcz stabilizuje poziom cukru. W Arkadii Aura zalecali przy cukrzycy tłuszczu nie mniej niż 200g dziennie. Tylko białka i węglowodany należy pilnować, aby były na niskim poziomie.
Zapisane

maf
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #937 : 2011-08-12, 23:12:01 »

Kazdy wykres mowi o czyms innym. Teraz Ttotal ws glukoza. Czyli czy spozywanie tluszczy ma wplyw na poziom glukozy, to badanie jest nic nie warte.  Wykres nie mowi nic o B i W co moze albo napewno ma wplyw na poziom glukozy. To tak jakbym zrobil wykres ile km przejechalem rowerem, ws glukoza.
Moim zdaniem trzeba jakos to opanowac, co ma wplyw na poziom glukozy. Czy stosunek btw? Czy ilosci BTW? Czy produkty(jakie) w zgodzie ze stosunkiem BTW?
Statystyki i wykresy mozna robic rozne. Chodzi o to, zeby sie nie zagalopowac, jakie dane trzeba wziasc pod uwage.  Masz scisly umysl(jak ja) i jest to ok.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #938 : 2011-08-13, 06:34:04 »

Ścisły umysł nie bawi się w rysuneczki, a rysuneczki są dla dzieci, bo ładnie, kolorowo wyglądają...  Wink
Dla tych danych powinien ścisły umysł zastosować wzór na korelację o ile się nie mylę, a później przepuścić przez resztę wzorków statystycznych.
Teraz jest tak, że wprowadzasz dane, a maszyna sama liczy statystykę, więc nawet nie trzeba "myśleć"...  Very Happy
Trzeba być tylko dokładnym.  Wink
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #939 : 2011-08-14, 10:11:42 »


Jak wspominałem na razie dziwnym trafem najlepsza korelacja jest z tłuszczami ale myślę, że to tylko krótkoterminowy efekt. Na wykresie średnia tłuszczy z ostatnich 5 dni (dla każdego dnia oczywiście - czyli tzw. średnia krocząca).

Ja widzę właśnie dodatnią korelację poziomu cukru z poziomem dzień wcześniej zjedzonego białka...

Masz rację Reniu, przyjrzałem się i też widzę tę korelację z białkiem z tym, że jest to białko sprzed 2 dni. Na wykresie na osi poziomej (X) w tym samym punkcie przyporządkowałem skladniki odżywcze z danego dnia i glukozę z nastepnego dnia na czczo (jako efekt tego co jadłem w przeddzień i żeby lepiej było widać zależności), ale korelacja jest z białkami i tluszczem jedzonym jeszcze jeden dzień wcześniej. Teraz przedstawię wykres z takim przesunięciem dwudniowym. Na tym nowym wykresie to co bylo 100% to teraz jest po prosu 1 (110% = 1.1, itd.)
Ta korelacja dla glukozy z dnia 2011-08-12 (z wzoru - czyli taka jaka chciał WojciechS) wynosi odpowiednio:
- do białka sprzed 2 dni = 0,35
- do tłuszczu sprzed 2 dni = 0,34
- do tłuszczu z 1 dnia wczesniej = 0,25
- do węglowodanów sprzed 2 dni = 0,12

Teraz na podstawie tych składników odżywczych zjedzonych wcześniej da się już nawet 'glukozę na czczo' w przybliżeniu wyliczyć następującym wzorem:

Glukoza na czczo = ( 0,727 + 0,104*Bialka[-2] + 0,091*Tluszcze[-2] + 0,086*Tluszcze[-1] + 0,025*Weglowodany[-2] ) * 140

gdzie [-2] oznacza 2 dni wczesniej, [-1] z poprzedniego dnia

I tak np.: (0,727 + (0,104 * 0,70) + (0,091 * 0,95) + (0,086 * 0,90) + (0,025 * 1,00)) * 140 = 138
Kliknij żeby policzyć:
http://www.google.pl/search?num=50&hl=pl&biw=1280&bih=683&q=%28+0%2C727+%2B+0%2C104*0%2C70+%2B+0%2C091*0%2C95+%2B+0%2C086*0%2C90+%2B+0%2C025*1%2C00+%29+*+140&oq=%28+0%2C727+%2B+0%2C104*0%2C70+%2B+0%2C091*0%2C95+%2B+0%2C086*0%2C90+%2B+0%2C025*1%2C00+%29+*+140&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=44390l44390l0l45626l1l1l0l0l0l0l652l652l5-1l1l0

Na wykresie wartości wyliczone to linia fioletowa.

(Różnice między wartościami wyliczanymi a mierzonymi nie są duże i wynoszą tylko kilka procent.)

Ale nie wyciągałbym z tego jeszcze zbyt pochopnych wniosków.


[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane
Strony: 1 ... 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 ... 177 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 20 zapytaniami.