Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1633203 razy)
|
Stat
Go
|
Kazdy wykres mowi o czyms innym. Teraz Ttotal ws glukoza. Czyli czy spozywanie tluszczy ma wplyw na poziom glukozy, to badanie jest nic nie warte. Wykres nie mowi nic o B i W co moze albo napewno ma wplyw na poziom glukozy. To tak jakbym zrobil wykres ile km przejechalem rowerem, ws glukoza. Moim zdaniem trzeba jakos to opanowac, co ma wplyw na poziom glukozy. Czy stosunek btw? Czy ilosci BTW? Czy produkty(jakie) w zgodzie ze stosunkiem BTW? Statystyki i wykresy mozna robic rozne. Chodzi o to, zeby sie nie zagalopowac, jakie dane trzeba wziasc pod uwage. Masz scisly umysl(jak ja) i jest to ok.
Maf, ja tylko pokazałem w czym na razie zauważyłem jakąś tam korelację - na oko i w krótkim okresie czasu tylko. I to wszystko. To nie jest żadne rozwiązanie. Może tak być, i raczej jest, że różne czynniki oddziaływają na organizm w różnym wymiarze czasu a wtedy korelacja z dnia na dzień niewiele pokaże.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba stres też odbija się na poziomie glukozy we krwi. Tak, że trzeba jeszcze trochę poczekać na taki jaśniejszy, pewniejszy wynik... Jakość produktów na pewno też ma wpływ na wyniki - nie tylko ich ilość. A, gdzieś czytałam (chyba w "Żywieniu Optymalnym"), że orzeszki ziemne nie są wskazane przy cukrzycy - nie wiem czemu...(w Twoim jadłospisie one występowały).
Znalazłam :"W żywieniu chorych na cukrzycę w okresie początkowym należy preferować (...) z węglowodanów - niesłodkie warzywa, natomiast ograniczyć w diecie białka jajek, chude mięso, ryby i drób oraz orzechy. Po ustąpieniu ciał ketonowych z moczu lub jeśli ich w moczu nie było można spożywać wszystkie produkty odpowiadające wymogom żywienia optymalnego..."
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Chyba stres też odbija się na poziomie glukozy we krwi. O tak! Rzut katecholamin może doprowadzić niektórych do otępienia hipoglikemicznego, a nawet do śmierci!
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
... A, gdzieś czytałam (chyba w "Żywieniu Optymalnym"), że orzeszki ziemne nie są wskazane przy cukrzycy - nie wiem czemu...(w Twoim jadłospisie one występowały).
I znowu sprzeczność. Dlatego mówię, ``rożni ludzie różne rzeczy piszą``. A ja znowu znalazłem to, cyt. "Orzechy, mimo że są produktem pochodzenia roślinnego, maj dużą wartość odżywczą i zalecane są w żywieniu optymalnym. Dorównują wartością produktom pochodzenia zwierzęcego, są skoncentrowanym źródłem dobrego białka i wartościowego tłuszczu." ... "Nie mogą być one podstawa pożywienia, ale mogą stanowić cenne uzupełnienie rożnych potraw i urozmaicać dietę." - Jan Kwaśniewski "Żywienie Optymalne", wydanie III, 2006, str.39 - To oni oboje racji mieć nie mogą. W coś takiego nigdy nie uwierzę. Znalazłam :"W żywieniu chorych na cukrzycę w okresie początkowym należy preferować (...) z węglowodanów - niesłodkie warzywa, natomiast ograniczyć w diecie białka jajek, chude mięso, ryby i drób oraz orzechy. Po ustąpieniu ciał ketonowych z moczu lub jeśli ich w moczu nie było można spożywać wszystkie produkty odpowiadające wymogom żywienia optymalnego..."
Ja tych orzeszków dużo nie jem. (Ta waga jest wzięta razem z łupinami.) A robiłem to ze względu na to, że przedtem zauważyłem, iż obniżają mi cukier.
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Znalazłam :"W żywieniu chorych na cukrzycę w okresie początkowym należy preferować (...) z węglowodanów - niesłodkie warzywa, natomiast ograniczyć w diecie białka jajek, chude mięso, ryby i drób oraz orzechy. Po ustąpieniu ciał ketonowych z moczu lub jeśli ich w moczu nie było można spożywać wszystkie produkty odpowiadające wymogom żywienia optymalnego..."
Aha, ten 2-gi Twój cytat jest pod: http://www.miischa.user.icpnet.pl/Dieta/Kwa%9Cniewski%20Jan%20-%20%AFywienie%20optymalne.pdf - ``Żywienie optymalne`` - Jan Kwaśniewski Tomasz Kwaśniewski WGP 1999
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czyli orzechy są OK, ale nie powinno się ich spożywać na początku DO, u chorych na cukrzycę, u których występują ciała ketonowe...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Nie same "sprzeczności", bo dla cukrzyków są "be" na początku Diety Optymalnej, ale dla zdrowych są super od samego początku na Żywieniu Optymalnym! I bądź tu mądry! Lepiej chyba dać se spokój, czyli siana, jak dostrzega się takie "sprzeczności"...
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Stat, pewnie Pan wie, jak i ja, że masa tekstów jest pisana przez marketingowców, których celem jest potroić (jak się nie da więcej) zysk ze sprzedaży, tu orzechów, ale orzechy listy promowanych produktów nie wyczerpują. Ta lista końca nie ma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Świadomość się liczy! Orzeszków ziemnych się nie jada, ponieważ źle przechowane, mogą spowodować bardzo duże kłopoty zdrowotne z powodu trujących grzybów na orzeszkach się rozwijających... Rak wątroby i inne takie tam candidowe przykrości mogą spotkać, jak się ma pecha!
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Na szczęście kilka dni temu przerzuciłam się na "nerkowce"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Bo, to tak: lekarz pyta: co pani ma? Nerkowca, ona na to, No to chlast po plerach i nerkowca wyłuszczył skalpelem...
|
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
|