Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1631644 razy)
|
renia
|
... A tak prawdę mówiąc to liczyłem też na to, że ktoś z praktyków coś podpowie. Renia okazała się bardzo pomocna, choć ona jest raczej dużo wiedzącą pacjentką, nie praktykiem - (dobrze mowie Reniu?) chyba pacjentką. Ponadto ja korzystam z arkusza kalkulacyjnego, nie z gotowego programu, dlatego mam pewną swobodę co i jak przedstawić, jakie dane wciągnąć na wykres oraz co i jak policzyć.
Moja wiedza na temat cukrzycy jest niewielka (tyle co z książek pamiętałam, trochę z arkadii i trochę z tego Forum się dowiedziałam) i już wszystko co miałam w tym temacie do powiedzenia "powiedziałam". Dobrze by było aby teraz zabrał "głos" ktoś z praktyków, kto pozbył się cukrzycy dzięki DO...Powodzenia - ja stąd znikam...
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Moja wiedza na temat cukrzycy jest niewielka (tyle co z ksi±żek pamiętałam, trochę z arkadii i trochę z tego Forum się dowiedziałam) i już wszystko co miałam w tym temacie do powiedzenia "powiedziałam". Dobrze by było aby teraz zabrał "głos" kto¶ z praktyków, kto pozbył się cukrzycy dzięki DO...Powodzenia - ja st±d znikam... Cóż za rozpaczliwy akt samokrytyki gdzie indziej tez tak zrobisz ???
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Przesyłam c.d. rezultatów moich zmagań z cukrzycą. W dalszym ciągu zaznacza się silna korelacja krótkoterminowa, pomiędzy ilością tłuszczy zjedzonych 2 dni wcześniej - T[-2] oraz energią (w Kcal), która zresztą od tych tłuszczy głównie pochodzi, a także ze stosunkiem tłuszczy do białek z dnia poprzedzającego pomiar glukozy na czczo - T:B[-1]. Mam jednak nadzieje, że w dłuższym terminie zaznaczy się jednak jakaś poprawa. @Stat. Przejrzysciej bedzie jak bedziesz robic te wykresy w liczbach bezwzlednych. Twoje zalozenia 77:231:50 moga byc bledne. Rozumiem ze twoja waga nalezna jest 77kg. Po co ci tyle tluszczu?
Teraz porobiłem wykresy w liczbach bezwzględnych. Przesyłam w formacie gif, który zajmuje miej miejsca ponieważ dostałem ostrzeżenie, że moje załączniki zabierają powyżej 100 kB i z tego tytułu zostaną usunięte z forum. Teraz aż 3 wykresy razem zajmą tylko 64 kB. Tłuszcz staram się teraz utrzymywać w stosunku 3:1 do ilości białka. [załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Czy ktoś zna jeszcze jakieś inne forum czy blog gdzie mógłbym otrzymać fachową odpowiedź na nurtujące mnie pytania odnośnie cukrzycy, DO i ŻO?
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Przesyłam c.d. rezultatów moich zmagań z cukrzycą. ...
p.s. Od 2011-08-23 powróciłem do tabletek Janumet 50/1000, ale raz dziennie wieczorem tylko zamiast dwóch jak przepisał lekarz. Chcę trochę w ten sposób obniżyć cukier i znów spróbować je odstawić.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Tfu, Pan Diabetolog oczywiście!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czy ktoś zna jeszcze jakieś inne forum czy blog gdzie mógłbym otrzymać fachową odpowiedź na nurtujące mnie pytania odnośnie cukrzycy, DO i ŻO?
Z tego co się orientuję to nie ma więcej takich forów z DO czy ŻO. Może chcesz nr telefonu do doradcy żywieniowego w zakresie DO?
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Nalepsza metoda jest SSSW. Sprobuj Sobie Sam Wyleczyc metoda prob, bledow i obserwacji. Jetes dociekliwy i dokladny wiec sobie poradzisz. Nie rozumiem czemu jesz tyle tluszczu. Najpierw poradz sobie z cukrzyca a potem sie zabierz za silownie.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
W tej materii bezkonkurencyjna jest formuła Witka Jarmołowicza 4es, czyli "spróbuj spieprzyć sobie sam"! Na forum Witka wyleczą natychmiast z cukrzycy. Adin, dwa, tri i jesteś zdrowy...
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Z tego co się orientuję to nie ma więcej takich forów z DO czy ŻO. Może chcesz nr telefonu do doradcy żywieniowego w zakresie DO? OK. Z góry dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Jeżeli naprawdę chcesz wyleczyć cukrzycę to musisz znać poziom insuliny we krwi oraz to jakie tłuszcze spożywać, bo to przecież ma istotne znaczenie. Rodzaj tłuszczu jest przecież najważniejszy.
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Nalepsza metoda jest SSSW. Sprobuj Sobie Sam Wyleczyc metoda prob, bledow i obserwacji. Jetes dociekliwy i dokladny wiec sobie poradzisz. Nie rozumiem czemu jesz tyle tluszczu. Najpierw poradz sobie z cukrzyca a potem sie zabierz za silownie. Ja do siłowni nie chodzę. Uprawiam inne rodzaje aktywnej rekreacji ruchowej jak pływanie, kajak, rower, a zimą narciarstwo zjazdowe. Ilość tłuszczy wynika z proporcji do białka - czy coś w/g Ciebie jest tutaj złe? Teraz staram się dostosować do żelaznej zasady w/g najnowszej publikacji doktora Jana Kwaśniewskiego "Żywienie optymalne" z 2006, która mówi, cyt.: "III. Zachowujemy żelazną zasadę określającą proporcje między białkiem, tłuszczem i węglowodanami: na 1 g białka powinno przypadać w żywieniu od 2,8 do 3,5 g tłuszczu i od 0,6 do 0,8 g węglowodanów. Pod żadnym pozorem nie przekraczać 1,5 g węglowodanów na 1 g białka." - czyli B : T : W = 1 : 2,8-3,5 : 0,6-0,8 - http://optymalni.org.pl/gazeta.php?idart=118. O białkach pisałem parę postów wcześniej - podałem "links" skąd to się bierze. Dlaczego uważasz, że tłuszczy jem za dużo?
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Jeżeli naprawdę chcesz wyleczyć cukrzycę to musisz znać poziom insuliny we krwi oraz to jakie tłuszcze spożywać, bo to przecież ma istotne znaczenie. Rodzaj tłuszczu jest przecież najważniejszy.
Tłuszcze które spożywam to tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego - glownie z boczku, z żółtek kurzych jaj, smalcu, ze słoniny. (wcześniej podawałem też mój przykładowy jadłospis) Czy wiesz jak zmierzyć poziom insuliny we krwi?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Stat mam super ofertę dla Ciebie (numery doradców podam za chwilę - muszę poszukać). Specjalnie dla Ciebie organizują wczasy optymalne - dla osób z cukrzycą. Turnus odbędzie się w dniach od 14 - 17.11.br. w Sanatorium "Wisła" w Iwoniczu Zdroju. tel 13 425 00 65. Pasuje Ci? To by było optymalne rozwiązanie...
|
|
|
|
|
|
|
Stat
Go
|
Stat mam super ofertę dla Ciebie (numery doradców podam za chwilę - muszę poszukać). Specjalnie dla Ciebie organizują wczasy optymalne - dla osób z cukrzycą. Turnus odbędzie się w dniach od 14 - 17.11.br. w Sanatorium "Wisła" w Iwoniczu Zdroju. tel 13 425 00 65. Pasuje Ci? To by było optymalne rozwiązanie... Trochę daleko ode mnie. Nie jestem w stanie dziś określić czy będę mógł się wyrwać - bo to nie zależy tylko ode mnie. Ale wezmę pod uwagę. Żywię jednak cicha nadzieje, że może do tego czasu sam się uporam. Chyba nie robię już błędów? Chciałbym się upewnić, że to co robię teraz jest w porządku. Na wyleczenie się w ciągu miesiąca nie liczyłem. Dr Kwaśniewski pisał, że w moim wieku zabiera to około 3 miesiące. Dziękuję za wiadomość, i na pewno skorzystam jeśli tylko będę mógł.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A tutaj mam jakieś namiary na doradców żywieniowych: Fizykoterapeuta Adam Mateja z Dąbrowy Górniczej tel.(o32) 262 30 21 W każdą drugą i trzecią środę miesiąca w godzinach od 17 - 18 udziela bezpłatnie praktyczne porady z zakresu stosowania ŻO. mgr Monika Słotwińska doradca optymalny e-mail: monslo10@wp.pltel. o 667 619 000
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Arkadia II Katowice
W każdy piątek od 19 - 21 telefoniczne udzielanie porad dietetycznych
tel. 032 258 73 04
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Start - czy daleko mieszkasz od smoka wawelskiego? Nie mam czasu śledzić wszystkiego i dlatego nie wiem jak daleko mieszkasz. Po 16 latach ŻO udało mi się całkowicie wyleczyć z cukrzycy, bo do tej pory każdorazowe odstępstwo od ŻO powodowało skok cukru. Teraz nawet jak dla próby zjem dużo węgli to cukier nie rośnie, ale nie wystarczy jeść tłuszcze nasycone by się pozbyć cukrzycy. Ale by naprawdę się jej pozbyć trzeba wiedzieć więcej. I niestety żaden doradca Ci nie pomoże. Jedynie dr Kwaśniewski lub pan Tomasz K. może Ci pomóc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|