forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-01, 06:33:02

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
668977 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 ... 176 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1629704 razy)
Dario Ronin
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1060 : 2011-09-06, 07:57:52 »

Cytuj
To już słyszałem.
Cytuj

trochę o proporcjach :
"Mam takie sugestie apropos proporcji JK oraz Pana Ponomarenki (PP).
Jak wiadomo, synteza 1 g białka wymaga około 24 kcal. Jeśli założymy, że całe białko jakie zjemy, będzie służyło za materiał do syntezy naszego własnego białka (kolagenów, enzymów, immunoglobulin, czy neurotransmiterów polipetydowych), to musimy na każdy jego gram zapewnic dowóz około 24 kcal dodatkowo w postaci węglowodanów albo tłuszczów, gdyż nie chcemy by same białka ulegały zwykłemu spaleniu.
Daje to mniej więcej na 1g białka, około 2,5 g tłuszczów (9 kcal na gram) plus 0,5g węglowodanów. Przypomina to znaną formułe doktora JK, może to też wyjasniać jej pochodzenie. Oczywiście człowiek potrzebuje też kalorii nie tylko na syntezy białek przeto wypada spożyć kalorii odpowiedni więcej niż te 24 kcal na spożytego gram białka. Kiedy będziemy jeść mniej, naprawdopodobniej część białek nie zostanie wykorzystana zgodnie z potrzebami aminokwasowymi tylko zostanie przetworzona na acetyloCoA albo inne składniki. Wiadomo że aminokwasy są waznymi prekursorami także innych azotowych związków jednakże brak pokrycia w kaloriach dla białek, może spowodować nadmiar związków azotowych trudnych do wydalenia niektórym. Przypomina to problem z dną u jednego z forumowiczów po przejściu na sposós żywienia Pana Ponomarenki (PP). Osoby o osłabionych nerkach moga mieć problem z tymi proporcjami. PP proponuje formułę 1:1:1,3 co daje na gram białka mniej więcej 15 kcal pochodzące z innego źródła niż same białka. To z pewnością za mało na pokrycie pełnej jego resyntezy w organiźmie czyli owa formuła niejako wymusza spalanie białka (a więc i wydalanie związków azotowych) co jest chyba formą marnotrawstwa. Z pewnością erytrocyty preferują glukozę jak i przykładowo mięśnie szybkokurczliwe (te mniej czerwone gdzie może zachodzić praca w reżimie beztlenowym) przeto optymalni ćwiczyący powinni zwiększyć ilość glukozy jesli nie czują się na czystej formule JK za dobrze. Aktywność fizyczna i wiedza biochemiczna sugerują raczej zwiększanie cukrów niż tłuszczów w celu pokrycia niedostatku kalorii. Nie zostaną owe cukry przerobione na triacyglicerole czy cholesterole bowiem organizm chętnie je spali bez konieczności scukrzania samego białka. Jeszcze jedną pułapką prócz chorobliwego unikania cukrów, może być pokrywanie jego zapotrzebowania sacharozą w rozmaitej popularniej formie. Sacharoza to mniej więcej w 50% fruktoza która wydaje się jednym z bardziej niepożądanych rodzajów cukrów ze względu na brak prostej metody jej ograniczania przy wchodzeniu do roziamytych szlaków metabolicznych oraz wolniej schodzi z krwi, przyczyniając się do intensywniejszej nienzymatycznej glikozylacji białek, będącej najprawdopodobniej jedną z przyczyn pewnej szkodliwości nadmiaru cukrów dla naszych organizmów. Większość naszych białek krwi to oczywiście glikoproteiny zabezpieczone przed tą reakcją jednakże wiele receptorów nie ma wcale takiej ochrony.
Suma sumarum. Proporcje PP są raczej niegodne polecenia za to jeśli masz problemy na proporcjach JK , zwiększ węglowodany bez wielkiego stresu, z białkami uczyń podobnie szczególnie przy większej aktywności fizycznej bo organizm chętnieje zużyje do odnowy ciała po mikrouszkodzeniach. Należy pamiętać o dostarczaniu wapnia. Najlepszym jego źródłem są kefiry - napoje mleczne w miarę naturalnie przetworzone, o wysokich walorach odżywczych i nie tak kłopotliwych dla nadrważliwych na laktozę, jak samo mleko. Laktoza jest cukrem korzystniejszym dla nas niż sacharoza (galaktoza wchodzi w skłąd wielu glikoprotein) więc nie należy się jej tak bać, jak ostrzega przed napojami mlecznymi JK. Sery też są dobrym źródłem wapnia. Tego makroelementu powinniśmy spożywać w ilości około 800mg na dobę co jest wcale nie mało i nie łatwo a jest ważnym elementem w pracy mięśnia. Niedostatek Ca, Mg czy K może powodować poczucie chronicznego zmęczenia, podobnie jak niedostatek glukozy. U mnie, po zwiększeniu ilości zjadanych węglodowanów (do ok. 90 - 110 g na dobę) oraz codziennym spożyciu minimum 400 ml kefiru, znikły objawy takiego chronicznego zmęczenia. Myślę, że po przejściu na DO, organizm przez jakiś czas czerpie z zapasów mięśniowych i wątrobowych i tak uzupełnia zapotrzebowanie na glukozę. Kiedy to się wyczerpuje, odczuwamy przemęczenie które najprościej zwalczyć zwiększając udział węglowodanów. Osoby mało aktywne, raczej mogą tego nie obserwować z oczywistego pełnego pokrycia w klasycznej formule JK, osoby aktywne bardziej, niech zwiększą swoje kalorie węglowodanami oraz białkami bardziej, niż tłuszczami. "Ketony" są dobre ale kilka naszych tkanek, serio woli glukozę a ta jest właściwie bardzo tania a nie da się zwyczajnie cukrów wyeliminować przy ludzkim metaboliźmie.
To jest kilka moich uwag apropos DO i może jest parę wskazówek jak modyfikować DO wedle JK, by było DO na potrzeby indywidualne.
Jeśli ktoś nie czuje potrzeby, niech nie majstruje przy swoich proporcjach.
Przykładowo chorzy na cukrzyce czy mający inne problemy zdrowotne, mogą jednak korzystniej znosić metaboliczne "scukrzanie" białka niż dostarczanie cukrów bardziej bezpośrednio dlatego nie trzeba od razu szukać proporcji elimimującej ową przemianę. "

http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=13453&postdays=0&postorder=asc&start=0

może jedno źródło to za mało

pozdrawiam
Dar
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1061 : 2011-09-06, 09:23:53 »

No, no krytykować dr-a biochemii Ponomarenkę!  Shocked
Ma czelność ten anonim!  Shocked
Sprawy się mają zupełnie inaczej, ale nie będę se reklamy więcej robił...  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1062 : 2011-09-06, 17:48:06 »

I tyle mam do powiedzenia od siebie... 

Czyli jak zwykle nic ... ściemniłeś ... i w oderwaniu od kontekstu.
Zapisane
BACA
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1063 : 2011-09-06, 19:16:04 »

W/g mnie w tym przypadku wcale nie chodzi o proporcje, ani ilości ani też skład. Musisz mi jednak napisać dzienną rozpiskę jedzenia - dokładnie. Co jesz i co pijesz w jakich godzinach i w jakich ilościach. Dokładnie. W/g mnie trzeba Ci ograniczyć układ parasympatyczny, ale żeby tego dokonać muszę mieć tą dzienną dokładną rozpiskę. Są do wykonania 4 rzeczy. Na początek jaką masz grupę krwi. I nie chodzi tu o Dr Adamo. Po prostu niektóre pokarmy przy niektórych grupach zwalniają metabolizm a przy innych grupach zaś przyspieszają czyli powiększają układ S. Jeżeli się zdecydujesz na to to wyślij info na priv bo forum nie będziemy zaśmiecać. Wysyłał bym jedną info dziennie z wyjaśnieniami i tak przez 4 dni.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1064 : 2011-09-06, 23:22:41 »

Wygląda na to, że wahania poziomu cukru masz już mniejsze...

Niby tak. Ale dzieje się to kosztem mniejszej ilości tłuszczów - a chyba tu nie o to chodzi - w/g teorii nie to powinno decydować.
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1065 : 2011-09-07, 00:06:20 »

Przestan wierzyc w teorie. Jak teoria nie ma potwierdzenia w praktyce, tym gorzej dla praktyki.
Dopasuj proporcje i produkty do swoich potrzeb, a nie do teorii. Rozwazania teoretyczne zostaw teoretykom, a ty rob swoje na zasadzie prob i bledow.
Jestes dociekliwy i rozwiazesz swoj problem bez pomocy teoretykow.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1066 : 2011-09-07, 06:29:40 »

Poradził chory choermu...  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1067 : 2011-09-07, 06:31:29 »

ta zamiana liter jest przypadkowa...  Wink  Very Happy
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1068 : 2011-09-07, 08:10:20 »

Poradził chory choermu...  Laughing Laughing Laughing

Wojtek, się nie denerwuj. Przecież Ty teoretykiem i tak nie jesteś. Ta wiedza, którą tu niby chciałbyś zabłysnąć nie jest Twoja. Przecież Ty niewiele z tego rozumiesz. Coś mi się zdaje, ze trzymasz przed sobą jakiś podręcznik z biochemii i od czasu do czasu odpowiadasz przepisując stamtąd jakiś kawałek. Rzadko udaje Ci się trafić w sedno tematu. Przecież te Twoje szczątkowe odpowiedzi, najczęściej wyrwane z kontekstu dyskusji nikomu nie mogą się przydać. Ty po prostu ściemniasz. Ale nie o to Ci chodzi, najważniejsze dla Ciebie by brzmiało to mądrze i żeby uchodzić na forum za eksperta, nieprawdaż?
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1069 : 2011-09-07, 09:19:16 »

Bardzo serdecznie dziękuję za trafną diagnozę!
Bardzo dziękuję...  Very Happy
Bywaj! Cool
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57037


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1070 : 2011-09-07, 09:54:11 »

Rozwazania teoretyczne zostaw teoretykom, a ty rob swoje na zasadzie prob i bledow.

Jak sie samemu nie umie zadbac o własną higienę i nie ma dostepu do dobrego lekarza pozostaje metoda prób i błędów Sad
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1071 : 2011-09-07, 10:32:13 »

Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1072 : 2011-09-07, 11:39:48 »

Rozwazania teoretyczne zostaw teoretykom, a ty rob swoje na zasadzie prob i bledow.

Jak sie samemu nie umie zadbac o własną higienę i nie ma dostepu do dobrego lekarza pozostaje metoda prób i błędów Sad

Klasyczna forula four's by Witek z DD...  Laughing
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1073 : 2011-09-07, 18:30:19 »

Poradził chory choermu...  Laughing Laughing Laughing
Ani zdrowy chorego, ani syty glodnego nie zrozumie.  Razz Razz Razz
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1074 : 2011-09-08, 07:12:13 »

Bogaty biednego też...  Sad
Zapisane
Zonia
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1075 : 2011-09-08, 16:41:28 »

Bogaty biednego też...  Sad

MAEN?  Cool
Zapisane
Zonia
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1076 : 2011-09-08, 16:41:49 »

Bogaty biednego też...  Sad

MAEN?  Cool

AMEN - OCZYWIŚCIE Wink
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1077 : 2011-09-08, 17:50:35 »

To przypadkowa zamiana liter naturalnie...  Rolling Eyes Wink Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1078 : 2011-09-08, 17:54:03 »

Bogaty biednego też...  Sad

A człowiek człowieka....  Cool  skoro o cukrzycy mowa.



E, głupie to było, przepraszam.  

Troszkę inaczej chlapnę ... sobie. Very Happy

A optymalny bogaty optymalnego biednego...

Albo optymalny zdrowy optymalnego chorego...   to wydaje mi się powinno być stosunkowo łatwe, ale cóż kiedy powyższe ma priorytet. Wink Smile


To przypadkowa zamiana liter naturalnie...  Rolling Eyes Wink Very Happy

Naturalnie, że przypadkowa. To cecha nierozłączna z natury. Wink  Rolling Eyes  Very Happy

Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1079 : 2011-09-08, 17:57:48 »

 Laughing
Radzio!
nie zaczynajmy, jak cukrzyk z cukrzykiem...  Wink Mr. Green
Zapisane
Strony: 1 ... 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 ... 176 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 20 zapytaniami.