forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-01, 04:40:09

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
668977 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 ... 176 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1628941 razy)
WojciechS
Go

Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1160 : 2011-09-27, 12:16:12 »

Święta racja...  Confused Laughing
Wanda Sławek
Go

Email
« Odpowiedz #1161 : 2011-10-24, 19:03:31 »

Witam Cię Adamgraza i wszystkich zmagających się z cukrzycą. Dwa dni temu znalazłam wątek Cukrzyca i Ciebie, Opiekuńczego Anioła. W internecie jestem nowicjuszką ,ale żywieniem optymalnym zajmuję się od 15 lat, od czasu wyleczenia z miażdzycy stóp. Ciągle nie mogę pojąć, dlaczego  tak mało chorych na cukrzycę leczy się przez zastosowanie żywienia optymalnego. Napisałam nawet poradnik dla początkujących, którzy mają trudności z opracowaniem jadłospisów z optymalnymi proporcjami po wst
ępnym okresie żywienia, kiedy należy zmniejszyć ilość białka i niekiedy zwiększyć ilość węglowodanów.
     Do czego pragnę Cię namówić? Do napisania artykułu-apelu dla chorych na cukrzycę odwiedzających stronę  http://cukrzyca.akcjasos.pl   Przeczytałam twoje rady skierowane do WIS-a i zachwyciłam się Twoją bezpośredniością i talentem do przekonywania. Zamieściłam na portalu cukrzycowym kilka tekstów o uleczalności cukrzycy, ale doszłam do wniosku, że dużo większą siłę oddziaływania miałoby przedstawienie prawdziwej historii leczenia i wyleczenia z cukrzycy. Szkoda każdego chorego, który nie zostaje wyleczony, bo nie wie, że istnieje możliwość wyleczenia się z cukrzycy, albo lęka się tłuszczu i cholesterolu w żywieniu. Mam nadzieję, że niedługo zajrzysz do internetu. Szukałam Cię od strony 59 do 33. Pozdrawiam serdecznie     Wanda Smile Shocked Laughing  s
Stat
Go

Email
Dieta Optymalna kontra Cukrzyca
« Odpowiedz #1162 : 2011-10-25, 03:33:07 »

To już 99 dzień jak prowadzę ten monitoring walki DO z cukrzycą. Czyli minęły 3 miesiące. Istotnych zmian na + nie widze (a moze sie myle).

Porównanie linii trendów ilości spożycia białka i glukozy na czczo od dnia 57 do 98 pokazują wyraźną rozbieżność. Im mniej białka tym większy cukier. Poprzednia podobna sytuacja nastąpiła w krótkim czasie i po nagłym drastycznym obniżeniu ilości białka - 6 dni, t.j. od dnia 26 do 31. Teraz dane wykazują tę samą współzależność ale już w okresie znacznie bardziej długoterminowym, bo aż 43 dni.  Nie bardzo mi to koresponduje z zaleceniami Diety Optymalnej do znacznie większego ograniczania spożycia białek przy leczeniu cukrzycy. Czy ktoś znajduje na to jakieś uzasadnienie?

Pozdrawiam, stat

[załącznik usunięty przez administratora]
Stat
Go

Email
Dieta Optymalna kontra Cukrzyca
« Odpowiedz #1163 : 2011-10-25, 04:16:13 »

c.d.
Ale dla samej końcówki tego długiego okresu jest już odwrotnie, tzn. gdy ilość białek wzrasta cukier spada.
Co o tym myśleć?

[załącznik usunięty przez administratora]
administ
Go

Email
« Odpowiedz #1164 : 2011-10-25, 06:57:15 »

Nie myśl, walcz dalej!

PS
cukrzycę typ II wylecza się do dwóch tygodni w Arkadii Ciechocinek.
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1165 : 2011-10-26, 19:47:31 »

>Nie myśl, walcz dalej!

Wygląda więc na to, że cukrzycę leczy się bezmyślnością. Smile
administ
Go

Email
« Odpowiedz #1166 : 2011-10-27, 07:04:33 »

Można odnieść takie wrażenie, dlatego cukrzyca na tabletkach lub insulinie jest ponoć "nieuleczalna".
Wanda Sławek
Go

Email
« Odpowiedz #1167 : 2011-10-27, 18:54:22 »

Smile Witaj Stat! Dołączam się do hasła: walcz dalej. Przez 12 lat obserwowałam walkę lekarzy optymalnych z różnymi przypadkami cukrzycy u chorych. Widziałam wyleczonych z cukrzycy w ciągu tygodnia, dwóch tygodni, ale też takich, którzy leczyli się znacznie dłużej. Teraz porady żywieniowe. Jest teoria, że przy leczeniu cukrzycy należy jeść więcej białka, ale przy żywieniu optymalnym ta teoria się nie sprawdza. Sam piszesz, że przy wiekszej ilości spożywanego białka cukier się obniża, ale później sznów rośnie.
     Czy odważyłbyś się sprawdzić, może na przestrzeni dwóch tygodni spożywanie białka w ilości ustalonej przez przez autorów VI wydania BIOCHEMII HARPERA, czyli 0,6 g/ kg masy ciała należnej? Ale stosunek białka do tłuszczu B : T musiałby wynosić nie 1 : 2,5-3,5 tylko 1 : 4 - 5. Węglowodany 0,8/kg masy ciała należnej, ale przy uprawianiu sportu może być więcej. Ale uważać, bo przy zbyt dużej ilości zjadanych węglowodanów cukier nie zechce się obniżać. Badać poziom ciał ketonowych w moczu. Liczyć tylko białko zwierzęce i tylko przyswajalne węglowodany. Nie pamiętam, czy eliminowałeś już mleko i przetwory mleczne z żywienia. To też wymaga sprawdzenia. W mleku krowim jest białko, które nie występuje w mleku ludzkim i u niektórych chorych na cukrzycę utrudnia wyleczenie. Wykluczyć należy mleko, kefiry, wszystkie sery, maślankę, serwatkę, placki serowo-jajeczne. Masło jeść klarowane. Klarowanie masła: 2 kostki masła exstra wrzucić do rondelka z 2 szklankami wody, ostrożnie zagotować, zebrać z wierzchu pianę, schłodzić i wstawić do lodówki. Potem wyjąć z wody i przechowywać w lodówce. Ciąg daLszy nastąpi.
Wanda Sławek
Go

Email
« Odpowiedz #1168 : 2011-10-27, 20:02:21 »

Laughing Dalszy ciąg podpowiedzi dla Stata. Kolejna rada: unikać białej mąki pszennej, chemicznie wybielanej, bo może zawierać substancje chemiczne jako pozostałość po wybielaniu. Sprawdzonym jest, że te substancje chemiczne mogą uszkadzać komórki beta w trzustce, co utrudnia wyleczenie z cukrzycy. Kolejna rada: zadbać , aby w żywieniu zgodnie z definicją Ż.O. (DIETA OPTYMALNA NOWA str.130) były obok głównych składników pokarmowych wszystkie witaminy i minerały w optymalnych ilościach. Przy niedoborach czy nadwyżkach organizm słabiej funkcjonuje, a walka z chorobą wymaga optymalnego, sprawnego funkcjonowania wszystkich układów w organiźmie. Naukowcy sygnalizują, że wskutek wyjałowienia gleb z minerałów żywność  może zawierać mniej niektórych składników mineralnych. Przemysłowa hodowla drobiu powoduje, że w jajkach fermowych brak selenu, a tłuszczu Omega3 jest 19 (dziewietnaście!) razy mniej w porównaniu z jajkami od kur z małych wiejskich hodowli. Stąd rada, aby w żywieniu uwzględniać orzechy, migdały i nasiona (sezamu, słonecznika, maku), w których minerały występują w znacznych ilościach. Jeżeli te rady okazałyby się niewystarczjące,  będziemy dalej szukać przyczyn trudności  w leczeniu. Pomyśl jeszcze czy obciążenie organizmu wysiłkiem fizycznym nie jest zbyt duże, jak na czas leczenia. Nie używaj kalkulatora optymalnego. Pozdrawiam   Wanda     s
renia
Hero Member
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72106

« Odpowiedz #1169 : 2011-10-27, 20:07:07 »

Bezpieczniej by było jajek fermowych unikać...kupować wiejskie od kur z wolnego wybiegu...

Seweryn
Go

Email
« Odpowiedz #1170 : 2011-10-27, 20:22:59 »

Od żółtonóżki najlepiej te jaja.
renia
Hero Member

« Odpowiedz #1171 : 2011-10-27, 20:30:27 »

Trudno jest o takie... Confused

Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1172 : 2011-10-28, 05:20:36 »

Smile Witaj Stat! Dołączam się do hasła: walcz dalej. Przez 12 lat obserwowałam walkę lekarzy optymalnych z różnymi przypadkami cukrzycy u chorych. Widziałam wyleczonych z cukrzycy w ciągu tygodnia, dwóch tygodni, ale też takich, którzy leczyli się znacznie dłużej. ...

Dziękuję za tę odpowiedz. Własnie zbieram nowe siły, żeby coś jeszcze w moim żywieniu zmienić. Ciągle myślę o białku. U mnie wychodzi tak, że jak zmniejszam jego ilość to cukier rośnie a jak zwiększam to spada. Ale pomyślałem sobie, że może własnie ten okres trzeba przytrzymać. Może organizm musi przeżyć jakiś szok, żeby ustawić gospodarkę hormonami na właściwe tory. Nie wiem. Nie jestem ani lekarzem ani biochemikiem, więc trudno mi się zagłębiać w literaturę fachową. Przyjąłem więc na razie metodę prób i błędów. Na przyjazd do Polski i leczenie teraz sobie pozwolić nie mogę, ze względu na pracę, dlatego podjąłem walkę samotnie.

Pozdrawiam, Stat
renia
Hero Member

« Odpowiedz #1173 : 2011-10-28, 07:25:37 »

Może z tym białkiem to jest tak jak dr. Pala mówił, że skutki ograniczenia jego spożycia odczuwa się dopiero po 3 tygodniach. Ale nie jestem pewna czy tyczy to się również poziomu cukru...

http://www.youtube.com/watch?v=wHhcJ9GW45s&feature=related

Wanda Sławek
Go

Email
« Odpowiedz #1174 : 2011-10-28, 07:59:44 »

Smile Witaj Stat! Cieszy mnie Twoja postawa. Odzywam się szybko, bo wymieniając produkty mleczne do wyeliminowania przeoczyłam śmietanę. Pamiętam w pensjonacie AURA w Jastrzębiej Górze wydarzenie: osoba chora na cukrzycę była już prawie wyleczona, kiedy przez niedopatrzenie otrzymała na kolację bitą śmietankę na deser. Cukier skoczył do 300 mg/% i leczenie zaczynaliśmy od początku. Nie wszyscy leczący się na cukrzycę nie tolerują mleka i jego przetworów, dlatego należałoby to sprawdzić. Szukaj tłustej baraniny, tłuszczu gęsiego, łoju oprócz słoniny,boczku i masła. Niczego nie smażyć na tluszczach roslinnych, zdrowszy jest tluszcz gesi, łój i klarowane masło. Myślę o podsmażaniu potraw przed ich duszeniem. Krótkie podsmażanie na oliwie z oliwek też jest zdrowe, ale oliwa z oliwek najlepsza jest na surowo do sałatek i przyrządzania domowego majonezu.
  Pozdrawiam   Wandas
mariolawiki1
Go

Email
« Odpowiedz #1175 : 2011-10-28, 21:36:48 »

Cześć  Smile
Jak widać jestem nowa na forum. Choruję na cukrzycę typu II od 3 lat, jestem otyła i od ponad 3 tygodni próbuję coś "z tym" zrobić.
Nie liczę na błyskawiczne efekty, gdyż zapuszczałam się latami, więc nie mogę oczekiwać cudów.
Mam 163 cm wzrostu, ważę aż 110 kg  Sad. Od 3 października staram się odżywiać optymalnie. Popełniałam na początku błędy, może nada je popełniam? Na pewnio jadłam za dużo białka, zbyt mało tłuszczów. Udało mi się schudnąć w tym czasie 5 kg.
Obecnie moja dieta oscyluje wg wartości B:T:W-50g:150g:48g
Pozdrawiam wszystkich z nadzieją, że w końcu uda mi się dobrać składniki tak, że waga spadnie, a cukrzyca odejdzie w niebyt Smile
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna.
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1176 : 2011-10-29, 05:58:00 »

Smile Witaj Stat! Cieszy mnie Twoja postawa. Odzywam się szybko, bo wymieniając produkty mleczne do wyeliminowania przeoczyłam śmietanę. Pamiętam w pensjonacie AURA w Jastrzębiej Górze wydarzenie: osoba chora na cukrzycę była już prawie wyleczona, kiedy przez niedopatrzenie otrzymała na kolację bitą śmietankę na deser. Cukier skoczył do 300 mg/% i leczenie zaczynaliśmy od początku. ...

Ja mogę mieć lekką awersję do produktów mlecznych. Mleka krowiego nie lubiłem od dziecka, a innego nie miałem okazji kupować. Ale już zsiadłe, kefiry, jogurty, sery itp., tak. Cukrów, słodkich śmietanek, pieczywa, makaronów, ryżu i w zasadzie wszystkich produktów uznane w ŻO za szkodliwe nie jadam już od lat. Wysyłałem tutaj na forum dokładne informacje w formie tabel i wykresów gdzie można bylo szczegółowo sprawdzić co, jak i kiedy jadłem - monitoring mojego żywienia za ostatnie ok. 100 dni, ale system usuwa wszystko co się pokaże w formie załącznika, a ten prosty edytor tekstu niewiele niestety umie pokazać. Szkoda bo myślałem, że będzie to jakaś dokumentacja - może chociażby przyklad tego jak się odżywiać nie należy Smile. To jednak nie jest problem. Umieszczę te pliki gdzieś pod innym adresem.

Jutro i pojutrze będę się przeprowadzał, ale od poniedziałku zaczynam walkę od nowa, z sugerowanymi poprawkami. Dziękuję za uwagę.
Stat
Go

Email
« Odpowiedz #1177 : 2011-10-29, 07:44:03 »

Może z tym białkiem to jest tak jak dr. Pala mówił, że skutki ograniczenia jego spożycia odczuwa się dopiero po 3 tygodniach. Ale nie jestem pewna czy tyczy to się również poziomu cukru...

http://www.youtube.com/watch?v=wHhcJ9GW45s&feature=related

Zgadza się. Przesłuchałem jeszcze raz. Ale zauważ Reniu Dr. Pala wyraźnie mówi, że do przebiałczenia nie dochodzi u osób uprawiających sport.  W moim przypadku było to średnio jak wyliczyłem 1 godz i 20 parę minut dziennie a to stanowi około 930 kcal dodatkowo spalanych (Obecnie ta średnia spada ze względu na złą pogodę). W takim przypadku ja chyba muszę mieć trochę więcej białka - szacuje na o 1/3 więcej, i pozostałych składników też. Ponadto nie całe moje białko jest tym o najwyższej jakosci a nawet nie wszystko pochodzi ze składników zwierzęcych. Dr. Pala coś mówił o min. od 30 do 50 g dziennie, przy najlepszej jakości białka. Jak przyjmiemy 60 i dodamy 1/3 z tego to wychodzi 80 gram. U mnie średnia z całego tego okresu wyszła 82 gramy - więc chyba wystarczająco precyzyjnie.

Czyżbym się mylił?
renia
Hero Member

« Odpowiedz #1178 : 2011-10-29, 08:31:53 »

Stat, też słuchając tego filmu (już nie doliczę się który raz) pomyślałam, że Ty uprawiasz sport i Ciebie to nie powinno dotyczyć. Ale tak na wszelki wypadek zamieściłam go ponownie, gdyż pisałeś, że Ciebie to białko niepokoi. Wiedzy nigdy za dużo, zawsze za kolejnym razem czytając tekst czy oglądając film zwracamy uwagę na coś nowego, na coś czego wcześniej nie zauważyliśmy.

Gdzieś jednak w Twoim odżywianiu musi tkwić istotny błąd...albo jakaś nietolerancja...
Na pewno by było lepiej gdybyś całkowicie odstawił leki (może już to zrobiłeś) gdyż one niszczą trzustkę i Twoje leczenie jest przez to mniej efektywne. Jeśli nie masz białka w moczu to możesz śmiało żyć bez leków.
Pozdrawiam.

renia
Hero Member

« Odpowiedz #1179 : 2011-10-29, 09:04:11 »

Witaj "mariolawiki1" - bierzesz tabletki na cukrzycę? Jaki masz poziom cukru na czczo?
Dobrze, że teraz udziela się tutaj Pani Wanda Sławek, która ma sporą praktykę w leczeniu cukrzycy Dietą Optymalną w Arkadii.  Very Happy

Strony: 1 ... 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 ... 176 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.059 sekund z 20 zapytaniami.