forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 14:19:13

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669799 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 ... 177 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1655594 razy)
Seweryn
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1220 : 2011-10-30, 18:28:32 »

Stat
nie rozumiem zupełnie co napisałeś.
O jakie witaminy chodzi i od kiedy chleb jest niezdrowy?!
Chleb trzeba jeść każdego dnia i to w ilości przynajmniej 1kg, a unikać niezdrowych tłuszczy zwierzęcych, czerwonego mięsa i będzie wszystko dobrze.
Na kromeczkę cieniuśko margarynki, pomidorka i na pewno żadnej cukrzycy nie będzie.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72257


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1221 : 2011-10-30, 18:35:35 »

Seweryn pisz lepiej w wątku "Humor"...  Laughing
Zapisane

Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1222 : 2011-10-30, 18:47:14 »

...
Jak coś, co jedzą od kilku tysięcy lat może być niezdrowe, skoro każdy wie, że zdrowe jest!
Do tego strączkowe, cebula, czosnek, brukiew, lebioda i samo zdrowie do pracy wychodzi.

Seweryn, kilka tysięcy lat, odkąd człowiek rozpoczął uprawę roli to bardzo króciutki okres czasu w ewolucji człowieka trwającej ich miliony. To zaledwie ułamek 1-nego procenta. Nie można w tak krótkim czasie z drapieżnika stać się węglowodanożercą - chyba, że kosztem zdrowia i chorób cywilizacyjnych, które własnie wtedy się rozpoczęły a których dziś mamy całe mnóstwo i medycyna nie może z nimi dać sobie rady. Wtedy nie było supermarkietów, które nam te rzeczy wciskały. Nie możesz ignorować tych jak i innych faktów, chyba że lubisz sam się oszukiwać. Myślisz, że jak zamkniesz na nie oczy to one znikną?
Zapisane
Seweryn
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1223 : 2011-10-30, 18:53:18 »

Seweryn pisz lepiej w wątku "Humor"... 

Zaraz tam będę tylko zainauguruj zagajenie.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1224 : 2011-10-30, 18:53:40 »

Stat
nie rozumiem zupełnie co napisałeś.
O jakie witaminy chodzi i od kiedy chleb jest niezdrowy?!
Chleb trzeba jeść każdego dnia i to w ilości przynajmniej 1kg, a unikać niezdrowych tłuszczy zwierzęcych, czerwonego mięsa i będzie wszystko dobrze.
Na kromeczkę cieniuśko margarynki, pomidorka i na pewno żadnej cukrzycy nie będzie.

Tak własnie jadłem kiedyś. Myślałem, że chleb żytni jest bardzo zdrowy a tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, szkodliwe. I wtedy przyszła cukrzyca i inne choroby, których część już się pozbyłem i wzmocniłem organizm - odkąd przeszedłem na dietę nisko-węglowodanową.
Zapisane
Seweryn
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1225 : 2011-10-30, 18:58:56 »

Widocznie geny masz zdatne do chorowania!
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1226 : 2011-10-30, 19:47:13 »

Widocznie geny masz zdatne do chorowania!

No właśnie. Nie tolerują węgli.

Zapisane
Seweryn
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1227 : 2011-10-30, 19:48:52 »

Zrób sobie typowanie metaboliczne i będziesz w domu.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1228 : 2011-10-30, 20:23:18 »

Zrób sobie typowanie metaboliczne i będziesz w domu.

I co, ten test zmieni miliony lat ewolucji człowieka? Wierzysz w te bzdury?
Zapisane
Seweryn
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1229 : 2011-10-30, 20:32:37 »

Co dla jednego bzdurą, dla drugiego prawdą.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1230 : 2011-10-30, 20:44:25 »

Co dla jednego bzdurą, dla drugiego prawdą.


Ok Sewerynku. Zawiadom mnie jak już zmienisz tą prehistorie.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1231 : 2011-10-30, 20:48:26 »

Stat
nie rozumiem zupełnie co napisałeś.

Chleb trzeba jeść każdego dnia i to w ilości przynajmniej 1kg

Tylko 1 kg? Shocked Co tak mało?  Mr. Green Ja proponowałabym 2 - 3 kg chleba dziennie.
I wszyscy żyli długo i szczęśliwie Twisted Evil
Zapisane
Seweryn
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1232 : 2011-10-30, 20:52:13 »

Ok Sewerynku.

Słuchaj chamie, Sewerynkiem to ja jestem, ale nie dla ciebie!
Co za forum, same buce i zboczeńcy!
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1233 : 2011-10-30, 21:04:39 »

Ok Sewerynku.

Słuchaj chamie, ...

Ok, ok. Tylko spokojnie. Nikt Ci chleba nie zabiera przecie.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1234 : 2011-10-31, 05:01:07 »

No i chleb. Bez chleba nie da się żyć, bo ma aż 70% zdrowych węglowodanów.

Tak, tak. I mamy nową teorię, na zamówienie. Teraz znów wymyślili węglowodany zdrowe i chore. Ile ona ma lat? Jak nauka (ta prawdziwa) znajduje dowody, że węglowodany są chore, to chociaż niektóre próbują ratować. Nie wierz w to. WSZYSTKIE SĄ CHORE.
Zapisane
Wanda Sławek
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1235 : 2011-11-02, 13:02:48 »

 :)Chciałabym się ustosunkować do wypowiedzi na temat ilości białka w dziennej racji pokarmowej przy leczeniu cukrzycy i po wyleczeniu. Zacznę od przypomnienia, że według autorów VI wywdania BIOCHEMII HARPERA (2008 r) norma spożycia białka wynosi 0,6g/kg wagi należnej. Cytuję: "Badania nad równowagą azotową wykazały, że przeciętne dzienne zapotrzebowanie na białko u osób dorosłych wynosi 0,6 g/kg masy ciała (w indywidualnych przypadkach może dochodzić do 0,75 g/kg masy ciała). Tak więc dobowe zapotrzebowanie na białko u osób dorosłych wynosi 50 g". Naukowcy podają górną granicę przeciętnego zapotrzebowania, bo z wyliczeń wynikałoby, że osoba o wzroście 180cm potrzebuje 48 g białka, a dla mnie przy wzroście 160cm wystarczy 36 g. Ci sami naukowcy piszą, że w krajach rozwiniętych dobowe pobranie białka jest wyższe i wynosi 80 - 100 g. Co na ten temat piszą inni badacze? Piszą, cytuję: "Istnieje ogromna dysproporcja między możliwościami nerek a obciążeniami, jakie nakłada na nie wysokobiałkowa dieta  Amerykanina czy mieszkańca innego kraju Zachodu". Drugi cytat:"praca mięśni nie wywołuje zużycia tkanki mięśniowej w stopniu większym niż wtedy gdy są one w stanie spoczynku". Obydwa cytaty pochodzą z książki N.K.Sharmy - "Mleko cichy morderca" s. 62 i 70. Ciąg dalszy nastąpi                             Wanda       s
Zapisane
Wanda Sławek
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1236 : 2011-11-02, 14:03:24 »

 Smile C.d. na temat ilości białka przy leczeniu cukrzycy.
Z książek Wielkiego Odkrywcy ozdrowieńczej diety dr Jana Kwaśniewskiego wiemy, że nadmiar białka w dziennej racji pokarmowej przekształcany jest w organiźmie na cukier, cukier ten jest albo spalany albo dalej przekształcany na tluszcz i deponowany w tkance tłuszczowej. I już przy tej informacji powinno się zapalić czerwone światełko wszystkim leczącym się na cukrzycę. Nadmiar białka utrudnia stabilizowanie się cukru we krwi na fizjologicznym poziomie. Co jeszcze dzieje się w organiźmie przy nadmiarze białka w żywieniu? Podnosi się poziom kwasu moczowego i amoniaku we krwi jako produktów odpadowych przy przemianie białkowej. Usuwanie tych odpadów utrudnione jest przez sam fakt istnienia choroby, a amoniak zanim zostanie przekształcony w mocznik i usunięty przez nerki, skutecznie podtruwa cały organizm, nie wyłączjąc mózgu. Wszystkich tych negatywnych następstw nadmiaru białka można uniknąć stosując normę 0,6 g/kg wagi należnej. Oświadczam, że nie chciałam nikogo nastraszyć tymi informacjami, będę się cieszyć, jeżeli okażą się przydatne. Wiem, że ciągle funkcjonuje mit białka i dlatego w krajach rozwiniętych zjada się go 1g/kg masy ciała i więcej (80-100 g dziennie) ale to właśnie obok nadmiaru węglowodanów jest przyczyną chorób cywilizacyjnych. Przy leczeniu cukrzycy warto dokładnie wyliczyć ilość białka i ilość węglowodanów spożywanych codziennie. Liczymy tylko węglowodany przyswajalne. Po niedługim czasie liczenia wszystko mamy w pamięci i liczenie staje się zbędne.

  Pozdrawiam          Wanda          s
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1237 : 2011-11-03, 20:11:24 »

Smile C.d. na temat ilości białka przy leczeniu cukrzycy.
Z książek Wielkiego Odkrywcy ozdrowieńczej diety dr Jana Kwaśniewskiego wiemy, że nadmiar białka w dziennej racji pokarmowej przekształcany jest w organiźmie na cukier, cukier ten jest albo spalany albo dalej przekształcany na tluszcz i deponowany w tkance tłuszczowej. I już przy tej informacji powinno się zapalić czerwone światełko wszystkim leczącym się na cukrzycę. Nadmiar białka utrudnia stabilizowanie się cukru we krwi na fizjologicznym poziomie. Co jeszcze dzieje się w organiźmie przy nadmiarze białka w żywieniu? Podnosi się poziom kwasu moczowego i amoniaku we krwi jako produktów odpadowych przy przemianie białkowej. Usuwanie tych odpadów utrudnione jest przez sam fakt istnienia choroby, a amoniak zanim zostanie przekształcony w mocznik i usunięty przez nerki, skutecznie podtruwa cały organizm, nie wyłączjąc mózgu. Wszystkich tych negatywnych następstw nadmiaru białka można uniknąć stosując normę 0,6 g/kg wagi należnej. Oświadczam, że nie chciałam nikogo nastraszyć tymi informacjami, będę się cieszyć, jeżeli okażą się przydatne. Wiem, że ciągle funkcjonuje mit białka i dlatego w krajach rozwiniętych zjada się go 1g/kg masy ciała i więcej (80-100 g dziennie) ale to właśnie obok nadmiaru węglowodanów jest przyczyną chorób cywilizacyjnych. Przy leczeniu cukrzycy warto dokładnie wyliczyć ilość białka i ilość węglowodanów spożywanych codziennie. Liczymy tylko węglowodany przyswajalne. Po niedługim czasie liczenia wszystko mamy w pamięci i liczenie staje się zbędne.

  Pozdrawiam          Wanda          s

Dziękuję Wandziu za tę odpowiedź, ale teraz jestem naprawdę w kropce. Kto ma rację?  Dr Kwaśniewski pisze (lub mówi - już nie pamiętam, może to było video), że nie ma możliwości przebiałczenia  (źródła/"linki" podawałem wcześniej). Podobnie dr Wolfgang Lutz, który sam przeżył na tej diecie 98 lat, a przez chyba 40 lat leczył nią swoich pacjentów, także nie widzi nic niebezpiecznego w białku, pod warunkiem oczywiście gdy spożywamy je razem z tłuszczami (nie daje zaleceń co do ścisłych ilości czy proporcji, pozostawiając w tym względzie poleganie na naszym własnym odczuciu). Ale powiedzmy, że oni nie mają racji i że przy przekroczeniu ilości białka o 20 gram organizm spowoduje jego przemiane na 11 gram węglowodanów. Czy takie 11 gram węglowodanów pochodzący z przemiany białek może zrobić aż tak ogromne spustoszenie, skoro n.p. u mnie i tak przy nieco przekroczonej teraz ilości węglowodanów występują ciała ketonowe i z tego powodu muszę i tak zwiększać ilość ich spożycia? Dr Kwaśniewski twierdzi też, że węglowodany do 150 gram/dobę nie wyrządzą nikomu żadnej szkody - ale powiedzmy, że to dotyczy ludzi nie mających cukrzycy. Poprzedniej zimy, zanim zacząłem na nowo monitorować swoje odżywianie nabawiłem się pewnych urologicznych dolegliwości. Ciągnęły się one przez kilka miesięcy.  Ani 3-ch lekarzy 1-wszego kontaktu, ani diabetolog nie potrafili zdiagnozować przyczyny. Teraz wiem, że jadłem za mało węglowodanów. Zdawało mi się, że mogę już żywić się "na oko" ale jarzyny, które zjadałem nie dostarczały ich minimalnej ilości. Myślę więc, że przyczyną były ciała ketonowe (mogła się u mnie zaczynać kwasica), gdyż one występują nawet teraz, gdy węglowodanów spożywam znacznie więcej. Przeciwko zmniejszaniu ilości białka są także fakty wynikające z mojego monitoringu, o czym też już pisałem kilkakrotnie wcześniej.

Napisz mi proszę w/g jakich ilości czy proporcji powinienem się odżywiać, spróbuję. 77kg wagi należnej i chyba śmiało już mogę uznać, iż jestem po przebudowie organizmu, nieprawdaż? Pisałaś poprzednio "Liczyć tylko białko zwierzęce", ale nie bardzo rozumiem co to ma oznaczać. Czy białka roślinne pomijamy? A jeśli nie to jak się ich pozbyć n.p. z jarzyn, czy da się? One są prawie wszędzie. Też chciałbym wiedzieć czy powinienem zaprzestać uprawianie sportu, gdyż to wywołuje zwiększone zapotrzebowanie organizmu powiedzmy na ilość dostarczanej energii i może poważnie utrudnić trzymanie się pewnych ograniczeń. Jak w takim przypadku zmodyfikować dietę. Czy to co napisałaś o zasadach, których powinienem się trzymać to już wszystko, czy też są jeszcze inne wymagania? Nie zrozumiałem też tej części, która dotyczy ilości witamin i minerałów, jak dokładnie powinienem ich pilnować - to może być trudne, bo będzie dużo zliczania i dopasowywania produktów - to już nie tylko 3 składniki BTW ale znacznie ich więcej. Myślę, że w takim wypadku najłatwiej byłoby trzymać się z góry opracowanych jadłospisów.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72257


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1238 : 2011-11-03, 20:20:15 »


........ Podobnie dr Wolfgang Lutz, który sam przeżył na tej diecie 98 lat, a przez chyba 40 lat leczył nią swoich pacjentów, także nie widzi nic niebezpiecznego w białku, pod warunkiem oczywiście gdy spożywamy je razem z tłuszczami......


Ostatnie 10 lat dr W. Lutz stosował Żywienie Optymalne...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72257


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1239 : 2011-11-03, 20:29:43 »

Przetwarzanie białka na węglowodany bardzo obciąża organizm...
Zapisane

Strony: 1 ... 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 ... 177 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.046 sekund z 20 zapytaniami.