Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1652345 razy)
|
administ
Go
|
Wszystko zależy od składu aminokwasowego białka. Aminokwasy glukogenne zamieniane są w glukozę łatwo i bez wydatku energetycznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
To wiadomo...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A jeśli wiadomo, to już prościutka droga do leczenia "nieuleczalnego" i to tylko dietą. Trzeba wiedzieć ile jest np: alaniny w białku, ponieważ całą alaninę można zaliczyć do dobowego bilansu węglowodanów. Duże stężenie cytozolowe alaniny, przy normalnym stężęniu ATP i glikogenu, inhibituje glikolizę, wzmaga glukoneogenezę, a wysokie stężenie glukozy w cytozolu zawsze powoduje wysoki poziom cukru we krwi i insulinoopotność i to u każdej osoby, a nie tylko u "cukrzyka". W tym okresie normalnemu pić się zawsze chce, ale to objaw fizjologiczny. A tego właśnie nie wiadomo i dlatego drepcą niektórzy w miejscu i nic nie mogą sobie pokuładać, bo choć napisane, to samodzielnie prawidłowych wniosków się nie potrafi wyciąnąć. Jeszcze wiele lat upłynie nim niektórzy rozsądniejsi zrozumieją np: "Jak nie chorować?" - genialną książkę. Najlepszą z możliwych o dietach!
PS książka Pani prof. Bryły wielu powinna rozkleić oczy, ale ponieważ jest to podręcznik, więc trzeba tylko zdać i zapomnieć. Zdać i zapomnieć wystarczy do wypisywania pigułek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
Wszystko zależy od składu aminokwasowego białka. Aminokwasy glukogenne zamieniane są w glukozę łatwo i bez wydatku energetycznego.
...admin,dobrze by bylo rozlozyc te teorie na czesci pierwsze, bo poczatkowy zjadacz zoltek chyba nic z tego nie rozumie,juz o zjadaczu chleba nie wspomne ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nic nie stoi na przeszkodzie. Można rozkładać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mariolawiki1
Go
|
Mam pytanie. Alanina jest aminokwasem endogennym, w jaki więc sposób można kontrolować jej ilość? Nie rozumiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jest wiele powiązanych ze sobą czynników kontrolujących u zdrowej osoby stężenie alaniny na poziomie cytozolowym, choć przyjmuje się, że głównie stężenie pirogronianu ma kluczowe znaczenie. Alanina jest wysokoenergetyczna i równoważna octanowi. Na jej poziom mają wpływ również wszystkie źródła węgla dla reakcji anaplerotycznych, czyli głównie degradacja innych aminokwasów, albo zależna od biotyny karboksylaza pirogronianowa. Czyli można nawet wyciągnąć śmiało wniosek, że na stężenie alaniny ma wpływ biotyna. Oczywiście na kontrolnym poziomie organicznym, zawsze nadmiar alaniny komórka może samoistnie wydalić do krwi lub może być do tego zmuszona w stresie głodowym. Z tej alaniny w wątrobie powstanie glukoza. Czyli glokoneogeneza również wpływa na zawartość alaniny w cytozolu. W przypadku odwrotnym i w homeostazie komórka łatwo może wyprodukować sobie alaninę lub wciągnąć ją z krwi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Wszystko zależy od składu aminokwasowego białka. Aminokwasy glukogenne zamieniane są w glukozę łatwo i bez wydatku energetycznego.
...admin,dobrze by bylo rozlozyc te teorie na czesci pierwsze, bo poczatkowy zjadacz zoltek chyba nic z tego nie rozumie,juz o zjadaczu chleba nie wspomne ... Już w tym tak króciutkim tekściku ile nowych słów i pojęć, których nigdy wcześniej nie słyszałem, a podejrzewam, że za każdym z nich kryje się wiele więcej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wanda Sławek
Go
|
Podpowiedź dla Stata Jesteś na dobrej drodze, ale kilka spraw musimy jeszcze wyjaśnić. Licz białka tylko zwierzęce, a roślinnymi się nie przejmuj, one w niedużym tylko stopniu są wykorzystywane przez organizm jako budulec. Dbać należy o optymalną ilość witamin i minerałow, ale to nie oznacza, że należy je liczyć, należy natomiast uwzględniać w żywieniu produkty z większą ich zawartością i stosować takie sposoby przyrządzania potraw, przy których straty witamin i minerałów są minimalne. Sport należy uprawiać ale rekreacyjnie, po wyleczeniu będzie można uprawiać bardziej wyczynowo. Jeżeli zastosowałbyś przez 2-3 tygodnie 0,6g białka na kg wagi należnej to byłoby 77 x 0,6 =46,2g dziennie , czyli w zaokrągleniu 50g. Tluszczu najmniej 200g. Węglowodanów 50g. Wyjdą proporcje B:T:W jak 1 : 4 : 1 Przy uprawianiu sportu tłuszczu może być nawet 250g. Węglowodany należy liczyć tylko przyswajalne. Napisz czy masz tabelki z uwzględnieniem przyswajalności i nieprzyswajalności węglowodanów w produktach roślinnych. Jeżeli nie masz, mogę ci pożyczyć poradnik do skserowania tabel. Nie używaj kalkulatora optymalnego, wprowadza w błąd. Spróbuj wytrwać 2-3 tygodnie na tych proporcjach, może to okazać się zbawienne..Dr W.Lutz powiedział, że D.O. jest lepsza od jego diety niskowęglowodanowej. Dlaczego? Bo jest niskobiałkowa, czyli bardziej zgodna z potrzebami organizmu ludzkiego. Pozdrawiam Wanda
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wanda Sławek
Go
|
Podpowiedź dla Mariolawiki1 Pytasz czy lecząc cukrzycę związaną z otyłością zmniejsza się białko do 0,6g/kg m c n? Zmniejsza się, u Ciebie będzie to 63 x 0,6 = 37,8g czyli w zaokrągleniu 40g białka dziennie. Przebudowa metabolizmu mogła się jeszcze nie zakończyć, bowiem przy wszelkich schorzeniach trwa dłużej nawet do pół roku. Warto zapamiętać, że przy leczeniu cukrzycy lekarze optymalni nie zalecają zwiększonej ilości białka na czas przestrajania przemiany materii. Druga ważna zasada : przy leczeniu cukrzycy nie zaleca się jednocześnie odchudzania. Najpierw leczymy cukrzycę ,a później zrzucamy nadwagę. Dlaczego? Bo w praktyce lekarskiej okazało się, że zmniejszenie ilości tluszczu nie sprzyja stabilizowaniu się cukru we krwi czyli hamuje proces leczenia cukrzycy. Jeżeli u Ciebie waga spadła o 5 kg w ciągu niecałego miesiąca, to oznacza, że cukrzyca nie spowodowała dużego zakłócenia w przemianie materii i niedługo może nastąpić wyleczenie. Wtedy zaczniesz się odchudzać zmnieszając ilość tłuszczu w jadłospisach. Teraz spróbuj zastosować proporcję B:T jak 1:4 czyli na 40g białka 160g tłuszczu. Węglowodanów dodaj 0,5 - 0,8/ kg m c n czyli 31,5 - 50,4g dziennie, sprawdź przy jakiej ilości poziom cukru się nie podnosi. Przy wątpliwościach, pytaj dalej. Białka licz tylko zwierzęce, węglowodany tylko przyswajalne. Pozdrawiam Wanda s
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Podpowiedź dla Stata Jesteś na dobrej drodze, ale kilka spraw musimy jeszcze wyjaśnić. Licz białka tylko zwierzęce, a roślinnymi się nie przejmuj, one w niedużym tylko stopniu są wykorzystywane przez organizm jako budulec. Dbać należy o optymalną ilość witamin i minerałow, ale to nie oznacza, że należy je liczyć, należy natomiast uwzględniać w żywieniu produkty z większą ich zawartością i stosować takie sposoby przyrządzania potraw, przy których straty witamin i minerałów są minimalne. Sport należy uprawiać ale rekreacyjnie, po wyleczeniu będzie można uprawiać bardziej wyczynowo. Jeżeli zastosowałbyś przez 2-3 tygodnie 0,6g białka na kg wagi należnej to byłoby 77 x 0,6 =46,2g dziennie , czyli w zaokrągleniu 50g. Tluszczu najmniej 200g. Węglowodanów 50g. Wyjdą proporcje B:T:W jak 1 : 4 : 1 Przy uprawianiu sportu tłuszczu może być nawet 250g. Węglowodany należy liczyć tylko przyswajalne. Napisz czy masz tabelki z uwzględnieniem przyswajalności i nieprzyswajalności węglowodanów w produktach roślinnych. Jeżeli nie masz, mogę ci pożyczyć poradnik do skserowania tabel. Nie używaj kalkulatora optymalnego, wprowadza w błąd. Spróbuj wytrwać 2-3 tygodnie na tych proporcjach, może to okazać się zbawienne..Dr W.Lutz powiedział, że D.O. jest lepsza od jego diety niskowęglowodanowej. Dlaczego? Bo jest niskobiałkowa, czyli bardziej zgodna z potrzebami organizmu ludzkiego. Pozdrawiam Wanda
Dziękuję bardzo za tę odpowiedź. Będę musiał przeliczyć ile z mojego białka pochodziło z produktów roślinnych a ile ze zwierzęcych. Bardzo jestem ciekaw ile błędów narobiłem. W ostatnich dniach było to mniej więcej pół na pół. W całym okresie ostatnich 110 dni, t.j. odkąd monitoruję ściśle każdy swój posiłek było ich średnio 81 g. na dzień (w ostatnich dniach wychodziło mi nawet tylko trochę ponad 60 g.. Myślę więc, iże tych zwierzęcych nie miałem więcej niż 50 g. - ale to jeszcze sprawdzę dokładnie. To by znaczyło, że przyczyna braku efektów mojego leczenia tkwiła gdzieś indziej. Może w produktach mlecznych tak jak pisałaś wcześniej Wandziu. Chociaż były okresy gdy tych produktów nie jadłem w ogóle, a jakiejś wyraźnej różnicy nie widziałem. Odnośnie węglowodanów - ostatnio zwiększyłem z powodu pojawiających się ciał ketonowych i skurczów w mięśniach nóg. Ich ilość i staram się trzymać na takim poziomie, żeby tych dolegliwości nie było (ostatnio średnio ok. 72), ale jak tylko zauważę poprawę to je zredukuję. Średnia za 110 dni to 64g węglowodanów dziennie. W sprawie tablic wyślę następny post.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mariolawiki1
Go
|
Dziękuję serdecznie za tak istotne wskazówki Pani Wando Postaram się zmodyfikować moje jedzenie i naprawić dotychczasowe błędy. Jeszcze raz dziękuję!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
... Napisz czy masz tabelki z uwzględnieniem przyswajalności i nieprzyswajalności węglowodanów w produktach roślinnych. Jeżeli nie masz, mogę ci pożyczyć poradnik do skserowania tabel. Nie używaj kalkulatora optymalnego, wprowadza w błąd. ...
Tabele z których korzystam to te, które były kiedyś pod www.optymalnie.eu, ale tego portalu już nie ma. Tam nie ma rozbicia na węgl. przyswajalne i nie. Na początku tego nie uwzględniałem - takich zaleceń kiedyś nie było, ale teraz zaczynam sobie uzupełniać i uwzględniać tylko przyswajalne. Wartości biorę z www.dobradieta.pl/tabele.php . Wartości BTW, które mam w moich tabelach są zgodne jak dotychczas (na niektórych produktach, które sprawdziłem), z tymi na www.dobradieta.pl/tabele.php - nie są to tabele najwygodniejsze w stosowaniu. Za długo trwa wyszukiwanie. Wolałbym takie w prostszej postaci tzn. jednej dużej tabeli, ale nie mogłem znaleźć. Znalazłem na internecie jeszcze parę innych, ale nie mam jeszcze pewności co do wiarygodności danych. Nazwy produktów w wielu przypadkach też są tam inne. Warto by mieć jakoś to wszystko ujednolicone. Może znasz miejsce na internecie skąd mógłbym takie tablice pobrać?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Jest wiele powiązanych ze sobą czynników kontrolujących u zdrowej osoby stężenie alaniny na poziomie cytozolowym, choć przyjmuje się, że głównie stężenie pirogronianu ma kluczowe znaczenie. Alanina jest wysokoenergetyczna i równoważna octanowi. Na jej poziom mają wpływ również wszystkie źródła węgla dla reakcji anaplerotycznych, czyli głównie degradacja innych aminokwasów, albo zależna od biotyny karboksylaza pirogronianowa. Czyli można nawet wyciągnąć śmiało wniosek, że na stężenie alaniny ma wpływ biotyna. Oczywiście na kontrolnym poziomie organicznym, zawsze nadmiar alaniny komórka może samoistnie wydalić do krwi lub może być do tego zmuszona w stresie głodowym. Z tej alaniny w wątrobie powstanie glukoza. Czyli glokoneogeneza również wpływa na zawartość alaniny w cytozolu. W przypadku odwrotnym i w homeostazie komórka łatwo może wyprodukować sobie alaninę lub wciągnąć ją z krwi.
A zastosowanie tego w praktyce? Niby proste ale kłopotliwe. Trzeba by przerobić tablice BTW - a konkretnie wstawić tam Alaninę, potem ją dodawać do węglowodanów a odejmować od białek. Dobrze rozumiem? Po tych przeliczeniach jakie wartości BTW powinny być zachowane? Ale jeśli to tylko to trzeba by było zrobić, to dałoby się chyba przełknąć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoeB
Go
|
Tabele z których korzystam to te, które były kiedyś pod www.optymalnie.eu, ale tego portalu już nie ma. Tam nie ma rozbicia na węgl. przyswajalne i nie. Na początku tego nie uwzględniałem - takich zaleceń kiedyś nie było, ale teraz zaczynam sobie uzupełniać i uwzględniać tylko przyswajalne. No wlasnie ,niby senior optymalny ale dalej tak do konca nie rozumiem tego dylematu ,przyswajalny ,lub nieprzyswaliany OK dam przyklad ziemniakow w/g jakies 8 lat starej tabeli W 100g ziemniakow jest przys.wegli 14.8g a nie przys.2.1g Pytanie co powinienem w pisac do dobowego rozkladu jazdy,wpisac 16.9g wegli czy 14.8 albo 2.1 Niet, Nie kumaty A inszy dylemat, ile moje ziemniaki maja wegli ,to bez tablic mendelejewa czy jak temu Ruskowi bylo nierozbierjosz Obierac mi sie nie chce no to kupuje zamrazane ot takie sobie placuszki ziemniaczane ala Eskimos, Lub na patelnie i wpare minut mam 75g usmnazonego ziemniaka, Moderne to i jest ale czy optymnalnie koszerne .Nu dilemat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A zastosowanie tego w praktyce? Pozwala leczyć oporne na DO przypadki. Jest takich nie więcej jak 2%. Tabele obowiązujące w DO i ŻO są zamieszczone na www.dr-kwasniewski.pl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Do Wandzi Sławek (): Podpowiedź dla Stata ... Licz białka tylko zwierzęce, a roślinnymi się nie przejmuj, one w niedużym tylko stopniu są wykorzystywane przez organizm jako budulec. ... ... Pozdrawiam Wanda
Właśnie poodliczałem białka roślinne. Okazuje się, że to jest wielka różnica. Obecnie moja średnia białek (zwierzęcych) spadła do 37g na dobę - jest więc za mała. Nie darmo odczuwalem głód bialek, ale teraz jest to dobrą dla mnie nowiną, że mogę nawet ich ilość zwiększyć. Ponadto okazuje się, że ilość tych białek na przestrzeni całego czasu 111 dni to jakies 70<->50 g, a więc niewiele więcej wobec Twoich zaleceń Wandziu, a w przypadku utraty z tytułu uprawiania sportu średnio jakichś 750 kcal dziennie, nie było chyba aż tak dużą różnicą. Natomiast współczynnik T/B(zw) ( w tym czasie to kompletny "disaster", skakał jak obłąkany pomiędzy 3 a 6 a ostatnio nawet i wyżej - myślisz, że to za dużo? - podobno trawienie tłuszczów też zwiększa zapotrzebowanie na insulinę ). Moje białka roślinne pochodzą w ogromnej większości z warzyw. To jest ogromna różnica pomiędzy tym co wyliczałem przedtem. Myślę, że nie wszyscy o tym wiedzą, iż liczymy tylko białka zwierzęce. Ja bynajmniej jakoś się nigdzie na taką wiadomość nie natknąłem. Dziękuję raz jeszcze Wandziu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Stat, ile trzeba zjeść warzyw dziennie, aby uzyskać 18 g białka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
Stat, ile trzeba zjeść warzyw dziennie, aby uzyskać 18 g białka?
Przecież wiesz. Jestem pewien, że umiesz policzyć. A do czego zmierzasz? Nie lepiej wyjaśnić od razu, zamiast bawić się w ciuciubabkę? Ale niech Ci będzie. Odpowiem. Np. 2 razy po 19 deko brukselki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stat
Go
|
... W internecie jestem nowicjuszką ,ale żywieniem optymalnym zajmuję się od 15 lat, od czasu wyleczenia z miażdzycy stóp.
Ze mną jest natomiast odwrotnie. Z internetem i komputerami obcuję od wielu lat, więc niech i moja wiedza na coś się przyda. Buszując po internecie nie musimy przeglądać każdej strony danego portalu z osobna. O wiele szybciej jest znaleźć wszystkie strony od razu. W tym przypadku robimy to tak, że idziemy na wyszukiwarkę n.p. google.pl i wpisujemy frazę: 'site:forum.dr-kwasniewski.pl Adamgraza' lub 'site:dr-kwasniewski.pl Adamgraza'. Znaczy to po prostu: znajdź na serwerze (portalu, komputerze) "dr-kwasniewski.pl" słowo "Adamgraza". W ten sposób znajdujemy n.p. 344 stron (wyników) tylko tych, które nas w danym momencie interesują i nie musimy przeglądać całego portalu - ogromna oszczędność czasu. Można oczywiście wpisywać więcej szukanych słów. Można też oczywiście skorzystać z wyszukiwarki danego forum. Danej osobie, która zarejestrowała się na danym forum można na ogół też wysłać wiadomość prywatną, która w większym stopniu gwarantuje, że ta osoba taką wiadomość dostanie na email, nawet jak już od pewnego czasu nie odwiedza danego forum. Innym udogodnieniem jest też klikniecie na nazwę użytkownika. W ten sposób można dosięgnąć od razu posty tego użytkownika i n.p. dowiedzieć się kiedy ostatnio coś na tym forum pisał. Przepraszam za odejście od tematu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|