forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-30, 10:07:34

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669856 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 ... 177 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1657047 razy)
adampio
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1420 : 2011-11-26, 19:11:09 »

W Kanadzie, az tak daleko,  a cos Ty zrobil?
Chyba błąd, bo dzisiaj tęsknię za Alpami.


Oj dla mnie gory to wszystko.Alpy czy nie, gory kocham. Zyc bez nich sie nie da. No przesada, bo teraz zyje ale co to za zycie? Czasami jak widze chmury w formacji gor to wyobrazam sobie, ze to nasze Tatry. Ale coz zrobic, zycie jesy nieublagalne. Laughing
Zapisane
Wanda Sławek
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1421 : 2011-11-26, 19:53:32 »

 Smile Odpowiedź dla Stata. Stat, nie poddawaj się, w Twoim przypadku na pewno niezbębna jest konsultacja lekarska, ale do czasu takiego wydarzenia, odżywiaj się optymalnie najlepiej jak to jest możliwe. Rację może mieć Renia, proponując przyjrzeć się amerykańskiej żywności zwłaszcza wędlinom i żywności przetworzonej , ze spulchniaczami, polepszaczami smaku, barwy, konsystencji. Jeżeli z kilograma mięsa robi się dwa kilogramy szynki lub innej wędliny to wędliny te nie zawierają przypisywanej im ilości białka ani tłuszczu. Majonezy sporządzane są z tłuszczów roślinnych, a te przyswajalne są w około 40%, z reszty powstają w organiźmie trujące substancje. Bądź dobrej myśli, że przyczynę niepowodzeń uda się rozpoznać i usunąć. Jak wypadł test  z białym twarożkiem i żółtym serem dzien po dniu?
                                   Pozdrawiam                                                   Wandas
                   
Zapisane
BACA
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1422 : 2011-11-26, 20:55:53 »

Tak naprawdę to pamiętamy problemy pani Wandy Sławek z czasów gdy powstawał Optymalnik ale czemu admin mając taką wiedzę nie zawsze stara się po0móc.
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1423 : 2011-11-26, 22:10:34 »

A ja mam pytanie czy ktos z was cukrzyków mial robiona krzywa cukrowa bedac na DO?
Pytam bo moja mama ma zrobic to badanie a od ponad roku jest na DO, i jak ma do tego badania podejsc?
Prosze o porade?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1424 : 2011-11-26, 22:32:01 »

Tak naprawdę to pamiętamy problemy pani Wandy Sławek z czasów gdy powstawał Optymalnik ale czemu admin mając taką wiedzę nie zawsze stara się po0móc.

Nie odpowiedziales na pytanie, dlaczego mialbym miec wysokie trg?
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1425 : 2011-11-27, 02:38:41 »

W Kanadzie, az tak daleko,  a cos Ty zrobil?
Chyba błąd, bo dzisiaj tęsknię za Alpami.


Oj dla mnie gory to wszystko.Alpy czy nie, gory kocham. Zyc bez nich sie nie da. No przesada, bo teraz zyje ale co to za zycie? Czasami jak widze chmury w formacji gor to wyobrazam sobie, ze to nasze Tatry. Ale coz zrobic, zycie jesy nieublagalne. Laughing

Dokładnie. Dla mnie mogą być nawet i Karkonosze czy Góry Sowie, pod tym warunkiem, żeby było gdzie porządnie na nartach pojeździć. Choć w Tatrach polskich z tym to akurat nie najlepiej. Najpierw przegonili z gór owce a potem narciarzy - a to 2 najbardziej dla gór naturalne rzeczy.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1426 : 2011-11-27, 07:51:22 »


Do Admina

Jeśli to nie jest tajemnicą, to można się dowiedzieć na czym to polega?

...
Ty nie musisz być takim przypadkiem, ale ponieważ nie stosujesz się do rad opublikowanych przez JK dotyczących cukrzycy, a mieszasz wszystko, co się da odszukać w Internecie, a z tego nic dobrego raczej nie wyjdzie.
Ale obym się mylił, czego Ci życzę.

p.s.
Adminie, bardzo Cię proszę napisz mi co konkretnie pomieszałem i w którym miejscu ja nie stosuję się z moją dietą do rad opublikowanych przez JK? Może wystarczy niewielka korekta? Jutro muszę zrobić zakupy to skoryguję to.


Obawiam się, że niestety przeceniasz moje możliwości.

Ale sam przecież napisałeś, że coś pomieszałem i nie stosuję się do rad JK, więc musiałeś mieć jakieś podstawy - spostrzeżenia.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1427 : 2011-11-27, 08:13:25 »

Smile Odpowiedź dla Stata. Stat, nie poddawaj się, w Twoim przypadku na pewno niezbębna jest konsultacja lekarska, ale do czasu takiego wydarzenia, odżywiaj się optymalnie najlepiej jak to jest możliwe. Rację może mieć Renia, proponując przyjrzeć się amerykańskiej żywności zwłaszcza wędlinom i żywności przetworzonej , ze spulchniaczami, polepszaczami smaku, barwy, konsystencji. Jeżeli z kilograma mięsa robi się dwa kilogramy szynki lub innej wędliny to wędliny te nie zawierają przypisywanej im ilości białka ani tłuszczu. Majonezy sporządzane są z tłuszczów roślinnych, a te przyswajalne są w około 40%, z reszty powstają w organiźmie trujące substancje. Bądź dobrej myśli, że przyczynę niepowodzeń uda się rozpoznać i usunąć. Jak wypadł test  z białym twarożkiem i żółtym serem dzien po dniu?
                                   Pozdrawiam                                                   Wandas
                   

Teraz zamierzam nieco zmodyfikować swoją dietę. Myślę o dalszym utrzymywaniu diety nisko-węglowodanowej i ograniczaniu ilości węglowodanów, i trzymaniu się w dalszym ciągu zaleceń dr-a Kwaśniewskiego z tym, że sprawę ilości białek i tłuszczy zamierzam w większym stopniu pozostawić organizmowi - tzn. jego odczuciu. Może to przyniesie lepsze skutki.

Jeśli chodzi o żywność przetworzoną, to prawie jej nie jadam. Kupuję prawie tylko produkty podstawowe, ale te też już mogą być nafaszerowane chemią, antybiotykami a nawet arszenikiem tak jak czytałem. Majonez nie pamiętam już kiedy jadłem i zwracam uwagę, żeby był robiony na oliwie z oliwek.

Nie wiem o jakim teście "z białym twarożkiem i żółtym serem dzień po dniu" piszesz. Czyżbym coś przeoczył?
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1428 : 2011-11-27, 08:39:09 »

 
Do Wandy Sławek

p.s.
Wandziu jeśli klikniesz na Stat to wtedy na samym dole pojawi się połączenie do moich wszystkich postów na forum - "Lista ostatnich wiadomości tego użytkownika". Jest to znacznie szybsze niż przeszukiwanie całego forum czy tematu. I tak n.p. na 2-giej stronie od tyłu: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?action=profile;u=48913;sa=showPosts;start=240 post #255 zawiera więcej informacji o mojej diecie i dolegliwościach.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1429 : 2011-11-27, 08:46:10 »

sam przecież napisałeś, że coś pomieszałem i nie stosuję się do rad JK, więc musiałeś mieć jakieś podstawy - spostrzeżenia.

I owszem, ale akurat ja nie należę do osób, które lubią się bawić cudzym zdrowiem i "uzdrawiać" przez internet radami na zasadzie "chybił-trafił".
Od leczenia są lekarze w gabinetach lekarskich, a nie przez klawiaturę!
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1430 : 2011-11-27, 13:06:18 »

Ja bym na twoim miejscu wrócił do podstaw. Przede wszystkim "10 przykazań" (będę powatarzał do znudzenia-nie przejadać się) i podstawa żółtka do wszystkiego. W aktywny dzień (praca , pobudka 4:30 śniadanie w domu 17, 18 obiado kolacja) zjadam do 10 żółtek kostkę masła i kubeczek śmietanki do syta (nie mylić z uczuciem głodu, ten 30 min po posiłku może zniknąć). Wracając do żółtek przemycaj je w czym się da: budyń śmietankow-masłowo-żółtkowy, wywary mięśno kostne, pasty (z sera żółtego, pasztetu, pasztetowej), placki serowo-jajecznej, żółtka na maśle, placki ziemniaczane, żółtka na twardo, zagęszczanie wywaru po pieczeniu mięsa (sos tłuszczowo-śmietanowo-żółtkowy) itp Ograniczna nas tylko nasza wyobraźnia kulinarna.

Przyglądając się twojemu wykresowi można dojść do wniosku,że masz nieusystematyzowany tryb życia (zapotrzebowanie kaloryczne)? Zwróć uwagę na wykres ,gdzie nie brałeś leków ile zjadałeś B,T,Ww,. Następnie na dni, w kt jadłeś białko najwyżej wartości biologicznej (wątroba). NIe zastanowiło Cię dlaczego tak glukoza zapikowało gwałtownie w górę. Przy dużej podaży tłuszczu tkanki organizmu nie chcą spalać Ww, zapotrzebowanie na białko drastycznie maleje (naukowcom wyszło przy 60kcal/kg zapotrzebowanie na białko wynosiło 0,32g/kg zerowy bilans azotowy).Glukagon na DO,ŻO utrzymuje poziom cukru we krwi. Wydaje się mi ,że ważny jest również stosunek glukagon:insulina.

Dla tych co lubią poparte wiedzą akademicką proszę:
BIOCHEMIA ŻYWIENIA (prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz)
Cytuj
Podział puli wchłoniętych aminokwasów (wg Clifforda, Tannenbauma, Munro i Crima)
 - Ze 160g wchłoniętych do jelita 10g zostaje wykorzystane przez jego komórki
 - 150g żyłą wrotną przenoszone do wątroby, gdzie
 - 50g nadmiar – ulega degradacji
 - Syntetyzowane jest 12g albuminy i 5g innych białek
 - Pozostałe aminokwasy tworzą osoczową pulę wolnych aminokwasów, z której około 7g pobiera trzustka, 7,5g mięśnie, 50g jelito i 28g komórki krwi (8g Hb, 20g białe krwinki)

 - Po spożyciu posiłku obserwuje się wzrost utleniania aminokwasów, ale z białek spożytych, natomiast obniżeniu ulega utlenianie białek endogennych
 - Ilość odkładanego białka zależy od zawartości białka i energii w posiłku (jeżeli jest za mało energii, to organizm zużywa białko jako jej źródło). Im więcej energii i białka, tym większe odkładanie białka. Po posiłkach zawierających 15% białka ilość zatrzymanego azotu:
 - 800 kcal – 40% wchłoniętego
 - 3200 kcal – 80%

Ja mam pytanie do Pana Tomasza jeśli można?  Smile Czy za wysokie spożycie tłuszczy podniesie poziom glukagonu tak,że spowoduje to zachwianie "równowagi" między katabolizm-anabolizm i organizm będzie spalał własne białka dostarczając dodatkowych węglowodanów do "puli"?
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1431 : 2011-11-27, 16:50:26 »

Czy za wysokie spożycie tłuszczy podniesie poziom glukagonu...

A skąd taka hipoteza?
Z tego co wiem, wysoki poziom we krwi apoproteiny B-48 (tłuszczu pokarmowego) hamuje wydzielanie glukagonu.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1432 : 2011-11-27, 17:38:49 »

Przyglądając się twojemu wykresowi można dojść do wniosku,że masz nieusystematyzowany tryb życia (zapotrzebowanie kaloryczne)? Zwróć uwagę na wykres ,gdzie nie brałeś leków ile zjadałeś B,T,Ww,.
To chyba normalne. Przy uprawianiu sportu (a myślę, że w tym nic złego). W jeden dzień wsiadałem na rower lub kajak na 4 godziny n.p., a w inny pada deszcz albo z braku czasu nie robię nic pod tym względem. Tym samym w jeden dzień spalam może nawet i do 2400 kcal więcej, niż w inny a skądś ta dodatkowa energia musi pochodzić przecież. Dokładnie mechanizmu na to jak radzi sobie z tym organizm w czasie nie znam, ale chyba to zrozumiałe, że zapotrzebowanie kaloryczne w różnych dniach bywa z tego powodu różne. Ale nie powiedziałeś właściwie o co Ci w tym przypadku chodzi. Domyślam się tylko, iż chciałeś powiedzieć, że tego nie wolno robić. Czy tak? Czy chciałeś konkretnie powiedzieć, że człowiek powinien robić codziennie to samo i o tej samej porze? To chyba niemożliwe, chyba może tylko dla tych, którzy pracują pod dachem i nie uprawiają sportu ( na powietrzu ).
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1433 : 2011-11-27, 17:40:33 »

To było przy założeniu spożywania zbyt małych ilości węglowodanów lub spożywaniu za dużej ilości tłuszczu/białka w stosunku do zapotrzebowania.Zdarza się ,że osoby,które stosują DO, ŻO z zaniżoną  ilością węglowodanów tracą nadal wagę (masę mięśniową?). 

Cytuj
W moim przypadku okazało się, że przy klasycznych proporcjach, spadek masy ciała był zbyt duży, więc należało zmodyfikować te proporcje w kierunku zwiększenia ilości węglowodanów.
http://www.kobiecepasje.pl/?page_id=1461

Czytałem ostatnio o głodówce i wspomniał Pan,że
Cytuj
przypominającą metabolizmem Dietę Optymalną w fazie katabolicznej, w której praktycznie prawie 100% energii organizm uzyskuje z tłuszczu zapasowego.

tu wyczytałem http://www.medycynametaboliczna.pl/index.php?okno=7&id=2&art_type=2
Cytuj
W czasie głodu z mięśni uwalniają się właściwie wszystkie aminokwasy, przy czym szczególnie zwikszona jest produkcja alaniny i glutaminy.
Analiza białek mięśniowych wykazuje, że alanina stanowi 7% aminokwasów, które je tworzą. Jednocześnie obejmuje ona 30–40% całkowitej ilości aminokwasów uwalnianych przez mięśnie w czasie głodu

W fazie drugiej głodu utrzymuje się niski poziom insuliny, podwyższony poziom glukagonu i hormonu wzrostu, a niekiedy kortyzolu, podobnie jak w pierwszej jego fazie. Być może jest to regulacja substratowa. Sam narastający poziom ketonów obniża proteinolizę i uwalnianie alaniny z mięśni

i pomyślałem sobie,że przy spożywaniu zbyt dużej ilości tłuszczu,białka (które wpływa na glukagon i insulinę, na glukagon chyba  bardziej-dieta Atkinsa) w stosunku do zapotrzebowania spowoduje to podniesienie glukagonu.Ilość zjadanych węglowodanów będzie na poziomie, który nie pozwoli na utratę masy mięśniowej. Organizm zacznie uwalniać Alaninę (cukier?),nadmiar białka  zostanie zamieniony na węglowodany (w zależności od zapotrzebowania organizmu i składu aminokwasów) co da dodatkowe ilości cukrów, kt zostaną dołączone do "puli" węglowodanów.

Takie coś sobie "wyhodowałem" w zakamarkach mojej umysłu Wink. Mam nadzieję,że w miarę jasno to wyłożyłem  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1434 : 2011-11-27, 18:15:23 »

Bardzo ładnie, ale glukagon jest hormonem stresu wysiłkowego i głodowania.
W stresie wysiłkowym przedłuża działanie adrenaliny czyli uwalnia glukozę z wątroby, a w głodzie uwalnia głównie tłuszcz z tkanki tłuszczowej.
Za zamianę aminokwasów w węglowodany odpowiada głównie kortyzol, a somatotropina odwrotnie. Dzieje się to jednak tylko wtedy, gdy jest to wymuszone, bo organizm zawsze unika "roboty głupiego" jeśli może.
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1435 : 2011-11-27, 18:57:24 »

Stat nie chciałem,aby zabrzmiało to jak jakiś zarzut/ Nic z tych rzeczy. Pisałeś,że ruszasz się mniej niż adampio a zjadasz średnio 3000 kcal i więcej, 300g tłuszczu. Ja też się ruszam w wolny dzień- biegam 8 km w czasie ok 45 min i mniej ,moje całkowite zapotrzebowanie w tym dniu to ok 2300 kcal (waga 65kg,31 wiosen). W dzień pracujący praca na zewnątrz elektromonter 8-10h (teraz również) nie przekraczam 3000kcal białko 50-70g,Ww 40-60,reszta resztę.Wiem,że każdy z nas przy tym samym wysiłku może potrzebować więcej kalorii (sprawność organizmu),ale takie ilości tłuszczu jakie pałaszujesz pozwalają biegać prawie maratony. Może uprawiasz coś zawodowo?
Te wykresy obrazują niesamowity "przepał" energetyczny. Nie wiem czy można napisać bo jeszcze się obrazisz lub uznasz to za atak. Masz niezły "misz masz" w metabolizmie

Zwróć uwagę nie było odniesieniem do wydatku energetycznego, tylko jak B<T<W wpływają na poziom glukozy na czczo. Jadałbym bardzo prosto, zbilansowane posiłki. Dania, w których znajdują się B,T,W np wywar mięsno kostny, z cebulą i żółtkami,pasty dostosowany do potrzeb wydatków energetycznych. Choć ja preferuję na śniadanie mało białka, dużo tłuszczu powyżej 120g i adekwatna ilość węglowodanów, w pracy śmietanka. Później dojadam sobie białko oraz węglowodany. Logicznym rozwiązaniem dla "cukrzyków" jest wariant pierwszy.

Na zachętę Mięsięcznik Optymalny kwiecień 2007
Cytuj
Tego samego roku, w listopadzie,pojechałem do Centrum Żywienia Optymalnego, do Jastrzębiej Góry. Tam trafiłem w ręce cenionego przeze mnie dr. Przemysława Pali. Niech Pan żyje 100 lat i jeden dzień; dłużej! To On zabronił mi dalej leczyć się konwencjonalnie. Kazał odstawić wszystkie leki. Po tygodniu cukier spadł mi do 110 mg% !!! Otrzymałem zalecenie spożywania przez okres trzech miesięcy (okres przebudowy organizmu) 70-80 g białka, 3,5 razy więcej (wagowo) tłuszczu i 60-80 g węglowodanów.Po trzech miesiącach nieco zmniejszyłem białko i węglowodany,utrzymując na wysokim poziomie tłuszcze. Przez kolejne trzy lata bardzo dokładnie liczyłem i notowałem spożywane ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Starałem się utrzymać zalecone mi przez dr. Pale proporcje. Wciągu tych lat poziom cukru ustabilizował się na poziomie 100-120 mg% i nie podlega większym wahaniom. Pięknie zeszczuplałem. Przy wzrooecie 179 cm waga spadła mi z 96 kg do 80 kg. Od stycznia 2005 r. nie ważę produktów i nie liczę spożywanych ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Na taki luksus pozwoliłem sobie po trzech latach dokładnego ważenia i liczenia na papierze. Ważę wzrokiem i liczę w pamięci.
Żona też żywi się optymalnie i przyrządza posiłki wyłącznie według przepisów dr. Jana Kwaoeniewskiego. Wśród tych posiłków są też wspaniałe frykasy: pieczony chleb, ciasto, desery, lody, a nawet czerwone, własne wino.


Przepraszam jak uraziłem,życzę zdrowia i nie wtrącam się więcej.

Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1436 : 2011-11-27, 23:21:28 »

Stat nie chciałem,aby zabrzmiało to jak jakiś zarzut/ Nic z tych rzeczy. Pisałeś,że ruszasz się mniej niż adampio a zjadasz średnio 3000 kcal i więcej, 300g tłuszczu. Ja też się ruszam w wolny dzień- biegam 8 km w czasie ok 45 min i mniej ,moje całkowite zapotrzebowanie w tym dniu to ok 2300 kcal (waga 65kg,31 wiosen). W dzień pracujący praca na zewnątrz elektromonter 8-10h (teraz również) nie przekraczam 3000kcal białko 50-70g,Ww 40-60,reszta resztę.Wiem,że każdy z nas przy tym samym wysiłku może potrzebować więcej kalorii (sprawność organizmu),ale takie ilości tłuszczu jakie pałaszujesz pozwalają biegać prawie maratony. Może uprawiasz coś zawodowo?
Te wykresy obrazują niesamowity "przepał" energetyczny. Nie wiem czy można napisać bo jeszcze się obrazisz lub uznasz to za atak. Masz niezły "misz masz" w metabolizmie
...
Przepraszam jak uraziłem,życzę zdrowia i nie wtrącam się więcej.


Nie, nie absolutnie mnie nie uraziłeś, i pisz dalej - może uda mi się skorzystać z Twego doświadczenia. Tylko niezbyt dokładnie wiedziałem o co Ci chodzi, więc spytałem.

Moja cała prawie energia w pożywieniu pochodzi z tłuszczu. Tak zaleca dr Kwaśniewski i tak mi tu też na forum sugerowano. Możemy więc mówić o energii a mieć tym samym na myśli ilość zjadanych tłuszczy. Coś chyba żle odczytujesz. Dlaczego uważasz, że przy średniej nawet 3200 kcal i przy dodatkowym wydatku energetycznym związanym z uprawianiem sportu - ~ 950 kcal (czyli rożnica to 2250 kcal) to dużo? Średnią dla tej różnicy za cały okres (132 dni) mam podsumowaną. Wynosi ona niecałe 2200 kcal. Nie sądzę żeby to wystarczyło mi na bieganie maratonów. Poza tym ja na biegacza się wogóle nie nadaję. Moj ulubiony sport to narty i wszystko co robię to po to by móc jeżdzić na nartach. Dr Kwaśniewski mówi by kalorii nie liczyć i że każdy organizm jest inny, ale wydaje mi się, że nie jest to za dużo również w/g dietetyki nazwijmy to "powszechnej".

Ale był taki okres pod koniec sierpnia i we wrześniu, że woda w jeziorze robiła się coraz chłodniejsza a ja ciągle pływałem. Wtedy zacząłem odczuwać jakby wzmożony głód - myślę, że to reakcja każdego zwierzęcia i wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię cieplną. Może Adampio pływa na basenie to tego nie odczuwa.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1437 : 2011-11-28, 03:55:05 »

p.s.
Ponadto typowi maratończycy wydaje mi się są bardzo drobno zbudowani (chodzi o układ kostny) a więc bardzo lekcy. Tym  samym ich wydatek energetyczny na takim samym dystansie musi być znacznie mniejszy niż takiego jak ja.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1438 : 2011-11-28, 04:10:03 »

p.s.
To już ktoś tutaj pisał - ja też. Organizm domaga się więcej pożywienia nie w dniu zwiększonego wysiłku ale w dniach wypoczynku. Doświadczam tego przeważnie będąc długie godziny na nartach. Dlatego Twoje 2300 kcal zjedzone w dniu pracowitym to może być w okolicy zwykłej przeciętnej.
Zapisane
JoeB
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1439 : 2011-11-28, 04:29:34 »

W Kanadzie, az tak daleko,  a cos Ty zrobil?
Chyba błąd, bo dzisiaj tęsknię za Alpami.


Oj dla mnie gory to wszystko.Alpy czy nie, gory kocham. Zyc bez nich sie nie da. No przesada, bo teraz zyje ale co to za zycie? Czasami jak widze chmury w formacji gor to wyobrazam sobie, ze to nasze Tatry. Ale coz zrobic, zycie jesy nieublagalne. Laughing


Ej tam wasze Alpy ,to male pagorki w porownaniu do Gor Skalistych .
Zapisane
Strony: 1 ... 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 ... 177 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 18 zapytaniami.