forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 17:12:44

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99 ... 177 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca  (Przeczytany 1654557 razy)
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1860 : 2011-12-16, 00:49:17 »

Do Admina

Ok. Udało Ci się udowodnić, że pacjent nie dostosował się w 100% do zaleceń. Nie przyjąłeś mojego tłumaczenia, że w grę wmieszały się czynniki "trzecie" nie związane ze sprawą. Trudno. Muszę to przeżyć. Na tej podstawie uznałeś, że pacjenta już można potraktować kopem w .... i teraz robisz wszystko, żeby uznać mnie za głupka. Też trudno - władzy wolno wszystko. Być może w Polsce to powszechna praktyka, że psychicznych (tak na prawdę) się nie leczy, bo po co - więc najlepsza metoda to przypiąć komuś nalepkę "psychol" - metoda rodem minionej epoki z za Buga . Do piachu z nimi najlepiej - od razu, tak? Ale czy mogę chociaż prosić o wytłumaczenie sprawy klaryfikowanego masła? Skrytykowałeś to co w tej sprawie napisała pani Wanda, że to niczym nieuzasadnione marnotrawstwo, bo w maśle brak laktozy:
Stad
ale tu nie chodzi o masło, a o wyraz "klaryfikacja".

PS
"Nietolerancja mlecznych", to czysta abstrakcja, bo problem zawęża się do nietolerancji laktozy, która dotyczy około 5% pechowców rasy białej, choć z mojego doświadczenia naukowego wynika, że stosowna flora bakteryjna jelit, łagodzi problem tej genetycznej wady.
W maśle nie ma laktozy, więc zamiana pełnowartościowego bilologicznie tłuszczu, na produkt rafinowany, z powodu "nietolerancji" to straszne marnotrawstwo!
Masło klarowane jest jak cukier z cukiernicy, tylko dwukrotnie bardziej kaloryczny!
Wpadnij do Ciechocinka, to wyleczysz tę swoją "chorobę" w tydzień.
Nie wiem. Brzmi sensownie, fachowcem w tej dziedzinie nie jestem, więc muszę przyjmować takie stwierdzenia autorytetów jako naukę.

Dlaczego jednak przepis na masło klarowane znajduje się na stronie żywności optymalnej Waszego portalu?: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623

Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1861 : 2011-12-16, 01:10:01 »

I jeszcze prośba do Wandy i do Ciebie Stat.
Proszę, abyś korzystał z rad Wandy i innych, co chcą cię "leczyć" przez drut, przy pomocy priv, co zaproponował słusznie JoeB, bo jak jeszcze raz kto napisze, że na DO "trzeba stosować formułę 300+100", albo, że "można się nabawić awitaminoz" to stracę cierpliwość!

Adminie, nie denerwuj się. Jeżeli są nieprawidłowości, które przez niektórych mogą być traktowane jako część Diety Optymalnej, to to jest bardzo dobra okazja żeby się od nich wyraźnie odciąć. Po jakimś czasie, można to zebrać w jedną całość i opublikować, w postaci książki n.p..
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1862 : 2011-12-16, 07:51:30 »

Dlaczego jednak przepis na masło klarowane znajduje się na stronie żywności optymalnej Waszego portalu?: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623

Aby ludzie nie krzywdzili się olejem.
Masło klarowane nie jest do jedzenia, a do smażenia w wysokich temperaturach, o czym pisałem niejednokrotnie na tym Forum.
Ale powtórzę kojejny raz:

MASŁO KLAROWANE NIE JEST DO JEDZENIA, A DO SMAŻENIA W WYSOKICH TEMPERATURACH!

PS
Czy na podstawie zamieszczonego przepisu na masło klarowane można wysnuć wniosek, że masło klarowane służy jako smarowidło?
Czy może WYRAŹNIE pisze do czego stosować takie masło?
Masło po sklarowaniu jest wyłącznie tłuszczem, więc jego wartość biologiczna jest znikoma - porównywalna z olejami, wódką, czy cukrem.
A do jedzenia jest pianka zbierana podczas klarowania. To najlepsze składniki z masła, dlatego ważne, aby ich nie spalić, a wyklarować, zebrać i wykorzystać!
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1863 : 2011-12-16, 08:33:11 »

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=445 - tu maślane fanaberie do jedzenia.
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=67 - tu bardziej normalnie.

PS
pieczywo optymalne jest przeznaczone dla tych, co sobie nie wyobrażają życia bez chleba.
Pieczywo optymalne ma znacznie wyższą wartość biologiczną niż chleb pełnoziarnisty, choć niższą niż placki serwo-jajeczne.
Mając do wyboru pieczywo optymalne i ser, zawsze należy wybrać ser, no chyba, że ktoś sobie nie wyobraża życia bez chleba.
Ale to już jego wina.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1864 : 2011-12-16, 08:49:39 »

Dzisiaj zrobię http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=33 będę miała kanapki na weekend do szkoly jak znalazl... Very Happy Zapominam o tych plackach... Confused a mniej z nimi roboty niż z chlebem i - jak się okazuje - zdrowsze... Very Happy
Zapisane

Stat
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1865 : 2011-12-16, 09:09:30 »

Dlaczego jednak przepis na masło klarowane znajduje się na stronie żywności optymalnej Waszego portalu?: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623

Aby ludzie nie krzywdzili się olejem.
Masło klarowane nie jest do jedzenia, a do smażenia w wysokich temperaturach, o czym pisałem niejednokrotnie na tym Forum.
Ale powtórzę kojejny raz:

MASŁO KLAROWANE NIE JEST DO JEDZENIA, A DO SMAŻENIA W WYSOKICH TEMPERATURACH!

PS
Czy na podstawie zamieszczonego przepisu na masło klarowane można wysnuć wniosek, że masło klarowane służy jako smarowidło?
Czy może WYRAŹNIE pisze do czego stosować takie masło?
Masło po sklarowaniu jest wyłącznie tłuszczem, więc jego wartość biologiczna jest znikoma - porównywalna z olejami, wódką, czy cukrem.
A do jedzenia jest pianka zbierana podczas klarowania. To najlepsze składniki z masła, dlatego ważne, aby ich nie spalić, a wyklarować, zebrać i wykorzystać!

Dziękuję za tą odpowiedź. Bardzo mi się podobała. Teraz rozumiem w 100%. Brak dalszych pytań w tej sprawie.
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57199


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1866 : 2011-12-16, 09:22:48 »

W naszej lodówce dość często stoi na pólce masło klarowane stąd http://www.mlekovita.com.pl/php_lang/index_26.php?page=4&con=1&id=detail&idprod=177&kategoria=15&lista=true&lg=
Dostepne w naszej Biedronce Smile
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1867 : 2011-12-16, 10:32:19 »

Mowisz powaznie, ze kupujesz sklarowane maslo w sklepie?

Prawde mowiac, nie urzywam masla sklarowanego, bo szkoda mi go po prostu, jest zbyt dobre. Do smazenia urzywam tylko smalcu a jezeli musze usmazyc cos na masle, jak np omleta, to uwazam aby nie brazowic masla, czyli w nizszej temperaturze. Poza tym polecam mieszanke maslowo-oliwkowa, gdzie oliwka ma duzo wyzsza temperature "palenia" i maslo sie nigdy , w normalnych warunkach, nie przypali.

Ale jak to mowia: co kucharz to kuchnia Laughing
albo kazdy orze jak moze Laughing
aklbo rubta se co chceta ale oddajcie mi moje maslo. Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1868 : 2011-12-16, 11:04:25 »

usmazyc cos na masle, jak np omleta, to uwazam aby nie brazowic masla, czyli w nizszej temperaturze.

Bardzo istotna uwaga. Przypalone masło traci swą wartośc biologiczną.
Większość potraw da się smażyć w niskich temperaturach, a nawet 2-3 krople oliwy znacznie podnosi odporność masła na przypalanie.
Lepiej jednak smażyć w niskich temperaturach, ale dłużej.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1869 : 2011-12-16, 11:11:01 »

kupujesz sklarowane maslo w sklepie?

SM - Spółdzielnie Mleczarskie w Polsce nie fałszują swoich wyrobów tak, jak firmy przymleczarniane, które dodają do masła tłuszczu roślinnego.
A do tego w markecie prócz śmieci, można dostać również żywność wysokiej jakości, jeśli się wie co i jak kupować.
Ale o tym dyskutowaliśmy już dawno temu na tym Forum.
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1870 : 2011-12-16, 11:40:19 »

Smaze na masle z dodatkiem smalcu, na oliwe szkoda kasy. A i podtruc sie mozna.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1871 : 2011-12-16, 11:43:41 »

A to warte wypróbowania... Very Happy ciekawe czy smaku potrawy nie zmienia...a może go poprawia... Rolling Eyes
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1872 : 2011-12-16, 11:53:53 »

Osobiscie nie wyobrazalem sobie ryby usmazonej na smalcu. Dzis jest to jedyny sposob smazenia ryby. Tak, smalec podnosi i zmienia walory smakowe.
Sa jednak potrawy, jak wlasnie poranny omlet, ktory , dla mnie, musi byc na masle, duuuuuzo masla. Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1873 : 2011-12-16, 11:54:22 »

Smaze na masle z dodatkiem smalcu, na oliwe szkoda kasy. A i podtruc sie mozna.

Bardzo słusznie. Optymalnie znaczy się.
Smalec lub smalec+masło do mięs i na słono, a na słodko samo masło.
Ale jeśli komu oliwa pasuje, to trudno.  Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1874 : 2011-12-16, 11:56:25 »

Osobiscie nie wyobrazalem sobie ryby usmazonej na smalcu. Dzis jest to jedyny sposob smazenia ryby. Tak, smalec podnosi i zmienia walory smakowe.
Sa jednak potrawy, jak wlasnie poranny omlet, ktory , dla mnie, musi byc na masle, duuuuuzo masla. Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1875 : 2011-12-16, 11:56:54 »

Frytki na oleju - niejadalne, frytki na smalcu - samo zdrowie.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1876 : 2011-12-16, 11:57:14 »

Osobiscie nie wyobrazalem sobie ryby usmazonej na smalcu. Dzis jest to jedyny sposob smazenia ryby. Tak, smalec podnosi i zmienia walory smakowe.
Sa jednak potrawy, jak wlasnie poranny omlet, ktory , dla mnie, musi byc na masle, duuuuuzo masla. Laughing

Sorry, to przez pomyłkę... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1877 : 2011-12-16, 12:00:10 »

Można też piec na śmietance i śmietanie, które lubią dodatek tartej gałki muszkatołowej.
Ale bez przesady z tą mirystycyną!  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1878 : 2011-12-16, 12:03:20 »

Z Ciebie jest chyba kucharz wyborowy... Very Happy więc jak najbardziej  pasujesz do tv... Cool Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Cukrzyca
« Odpowiedz #1879 : 2011-12-16, 12:04:54 »

Ale bez przesady z tą mirystycyną!  Wink

Na sylwestra by pasowało... dostać lekkiego kopa... Cool Laughing
Zapisane

Strony: 1 ... 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99 ... 177 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.281 sekund z 20 zapytaniami.