Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1655412 razy)
|
renia
|
Każdy powinien go mieć. A jeśli nie ma, to gorzej dla niego...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
wis - ja także do dzisiaj mam swoje zachcianki, jak to nazwałeś pamięć smaków w kwietniu będzie 2 lata jak jestem na ŻO, i stwierdzam z radością,że od paru miesięcy już potrafię się całkowicie oprzeć pokusie.Ale było ciężko i czasami jest nadal.Z chałwy ( mojej ukochanej od dzieciństwa ) się ostatnio "wyleczyłam".Kilka miesięcy temu się skusiłam i stwierdziłam że jest okropna w smaku... tj. kiedyś ta chałwa była Turecka, pyszna, teraz to jakieś świństwo, sam cukier że już wcale sezamu nie czuć... i teraz mam z chałwą święty spokój Czasami jeszcze mnie bardzo nęci jak moja rodzinka zajada się na śniadanie świeżutkimi bułeczkami maślanymi , a w naszej piekarni jest pieczywo pyszne, wypiekane według starych dobrych przepisów, bez żadnych polepszaczy czy innego badziewia.Ludzie zjeżdżają się z kilku miast po chleb i resztę pieczywa.Bułeczki że aż ślinka cieknie na sam zapach... ale opieram się dzielnie.Bo u mnie zjedzenie takiej bułeczki równa się wzdęciem i kolką... Nie "zgrzeszyłam" już od bardzo dawna i jestem z tego dumna jak paw i tak mam zamiar trzymać.Na widok słodyczy od których kiedyś byłam wręcz uzależniona, mówie sobie, że to sama chemia, mnóstwo cukru i że przy takiej ilości tłuszczu zaraz mi d..a urośnie.I zwłaszcza ten ostatni argument działa najmocniej Więc bądź cierpliwy i ćwicz silną wolę.Pokusy pewnie będą jeszcze długo ale trzeba się nie dać Co do cukrzycy, nie znam się zupełnie ale jeśli zauważasz,że rośnie Ci cukier po zjedzeniu większej ilości białka, to trzeba je ograniczyć i zjadać mało ale najlepszej jakości.Z nadwyżki białka organizm produkuje węgle.Ja ostatnio zmniejszyłam do 30g,ale jest to B najlepszej jakości, bo dotychczas zjadałam ok.40g i miałam nawracające problemy alergiczne.Nie skojarzyłam tego z białkiem, bo myślałam,że te 40g to już i tak niewiele...Zmniejszyłam na 30g i poczułam się dużo lepiej.Jednocześnie zwiększyłam tłuszcz i w tej chwili czuję się świetnie.Bardzo pilnuje białka i węgli.Tłuszczu jem na tyle,żeby nie być głodna ale po godzinie 18 staram się już nic nie jeść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Cukrzyk? Ma się nie opierać chałwie? Oczywiście, że się nie opierać. Jak skoczy cukier, to zawsze jest pod ręką insulina albo tabletki. Nie biorę ani insuliny, ani tabletek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wis
Go
|
Admin,Zonia,T.Stachurska,Renia,Wisienka Wstyd się przyznać ale dwadzieścia kilka lat temu mialem taki okres w życiu gdy w ciągu dnia jadłem tylko chalwę w ilości ok 1,5kg + kawa. Miałem dostęp do producenta chałwy takiej naprawdę b.b.dobrej a nie bylo jej w sklepach. Ta dzisiejsza chalwa to namiastka tamtej. Wiem, że tak jest, ale co z tego gdy co jakiś czas......Patrząc na tamten okres z perspektywy mojej dzisiejszej wiedzy o ZO to było idiotyczne.Oczywiście. Z drugiej strony dlaczego tak mała ilość powoduje tak silną reakcję. Mieściłem sie w proporcjach. Była tam odrobina konserwantow, pewnie to jest przyczyna. Ciekawe, że nie mam takich problemów z pieczywem. Lubilem różne odmiany bułek, chleba, drożdżówek, jagodzianek i td. Mozna powiedzieć, że zniknąły z mojego jadłospisu. Wypowiedzi Admina troche mi mieszają w głowie. Zawsze uważałem, że mozliwość pomiaru cukru po dowolnym surowcu jest pozytywem w trudnej cukrzycowej doli. Bo mogę wiedzieć ile tego cukru w danej chwili mam i po czym rośnie lub maleje. Mogę powtarzać "doświadczenia" na sobie i szukać tego najlepszego ustawienia. Wg Admina gdybym nie wiedział, że po chałwie cukier b.wzrósł to byłbym "szczęśliwy". Dziwne. Mojej znajomej, której stawy w palcach robią się coraz większe proponuję zainteresowanie się DO. W odpowiedzi słyszę, że ona jest zdrowa a stawy ma chore genetycznie bo jej mama i babcia i td. Myślę, że gdyby był podręczny aparat do mierzenia wpływu nadmiaru W na stawy to jej ocena swojego zdrowia byłaby inna. Zobaczyłaby zły wynik i uwierzyła. Mam pytanie, nie mogę znaleźć informacji na temat PPM, jak obliczać znalazlem ale jak to wykorzystać? Do czego to służy? Skoro Admin pytał o to Stata to do czegoś to musi slużyć. Pozdrawiam wis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoeB
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie biorę ani insuliny, ani tabletek Ja też nie. Ale chałwy nie jadam, bo za słodka dla mnie w smaku i lepi się do zębów, czego nie znoszę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wstyd się przyznać ale dwadzieścia kilka lat temu mialem taki okres w życiu gdy w ciągu dnia jadłem tylko chalwę w ilości ok 1,5kg + kawa. To żaden wstyd. Wystarczyło do tej chałwy dołożyć 1,5g/D na kg nmc białka zwierzęcego, trochę ruchu (około 12 km biegu dziennie) i byłoby całkiem zdrwo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ale chałwy nie jadam, bo za słodka dla mnie w smaku
mam podobnie. Rodzi sie pytanie: czy,aby na pewno jestem zdrowy? He he
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jak byłam pierwszy rok na DO to miewałam czasami ochotę na słodkie. Kilka śliwek w czekoladzie od czasu do czasu zjadałam, lub kawałek czekolady z orzechami. Teraz na słodycze w ogóle nie mam ochoty, a śliwki w czekoladzie i czekolada przestały mi smakować. Są po prostu za słodkie...Ale optymalny serniczek lubię... Tylko, że ja nie miałam cukrzycy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Nie biorę ani insuliny, ani tabletek Ja też nie. Ale chałwy nie jadam, bo za słodka dla mnie w smaku i lepi się do zębów, czego nie znoszę. Teraz chałwa i dla mnie jest za słodka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kwarantanna względem słodkich dań dla diabetyków jest dłuższa niż dla osób, ktore na cukrzycę nie zapadły? I świadomość tego faktu trzeba by cukrzycy (w sklepie np) uwzględniali? Potem - gdy już to słodziutkie będzie trudne do zniesienia na pdniebieniu - będzie z górki Warto?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie biorę ani insuliny, ani tabletek Ja też nie. Ale chałwy nie jadam, bo za słodka dla mnie w smaku i lepi się do zębów, czego nie znoszę. Teraz chałwa i dla mnie jest za słodka No to może na nią zrobić... chał, chał...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Kwarantanna względem słodkich dań dla diabetyków jest dłuższa niż dla osób, ktore na cukrzycę nie zapadły? I świadomość tego faktu trzeba by cukrzycy (w sklepie np) uwzględniali? Potem - gdy już to słodziutkie będzie trudne do zniesienia na pdniebieniu - będzie z górki Warto? Jasne, że warto
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tym się różnimy od zwierząt, że mamy rozum i nie musimy być zdani na instynkt...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
A kobiecy instynkt to co? Nieaktualne?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
|
No o ten macierzyński mi chodziło
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ciekawostka: twaróg z wątrobą wybitnie poprawiają skład białek osocza i morfologię krwi, szczególnie po głodówkach i zatruciach szybko podnoszą poziom tioli.
Połączenie żółtka & twarogu daje podobne rezultaty? Lubie wiedzieć
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|