Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1652143 razy)
|
administ
Go
|
Nieporozumieniem jest, że na diecie każdy się zna najlepiej, nie wyłączając internetowych ekspertów. Szczególnie grubasy i inne przypadłości metaboliczne, co kochają "formułę 4es"* Ale czy trzeba stosować zalecenia diet wysokotłuszczowej, czy wysokowęglowodanowej Doktora Kwaśniewskiego? Otóż nie, nie trzeba. I tyle... A fakty są takie: potrafisz zrozumieć i zastosować - witaj w świecie bez chorób, nie potrafisz - twoja strata. *spróbuj spieprzyć sobie sam(a).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Wrzucam w ramach burzy mózgów, jako przesłankę mająca związek z poziomem glukozy we krwi. Nie wiem, czy, a jeżeli to który to numer certyfikatu, ale chyba pamiętam z youtuba, że prowadził On Optymalną prelekcję. http://www.drmichalak.pl/starzenie.htm (...) Podstawowy mechanizm niekorzystnego oddziaływania krążącego we krwi cukru to nieenzymatyczne przyłączanie się do różnych cząsteczek białkowych i zmienianie ich właściwości. Proces ten nazywamy nieenzymatyczną glikozylacją. Określenie „nieenzymatyczna” oznacza, że proces ten zachodzi samoistnie, bez specjalnych przyspieszaczy reakcji chemicznej, jakimi są enzymy. Oznacza więc, że podstawowym parametrem wyznaczającym szybkość zachodzenia tej reakcji w danej chwili jest aktualne stężenie glukozy (fruktozy, galaktozy) we krwi. (...)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Fruktoza i galaktoza we krwi? Ciekawe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Adam, przestań manipulować cytatami Skasuj cytat, zostaw sam link, aczkolwiek cytat jest wyraźnie wycięty "(...)" i ma na celu tylko zachęcić do zapoznania się z całością.Dobra praktyką chyba jest podanie linku i zajawkowo, wybranego fragmentu, o czym jest treść, no chyba, że akurat nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wiesz, większość czytających tutaj jest rozgarnięta, więc jakoś sobie poradzi, ale wpadający przypadkowo na Forum - mogą sobie krzywdy narobić błędną oceną sytuacji. Nawet nie chodzi o to, że pani Witoszek może w ich mniemaniu być pierwszą gwiazdą dietetyki polskiej, choć nie jest, ale po co usiłować udowadniać coś, na czym nie jeden prof. dr hab. kilkanaście lat temu się wygłupił publicznie, twierdząc, że "kwasniewski się mydli, a nawet ukradł Atkinsowi, czy innemu od kcal..." Po co Adam?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Co zaś do dr Michalaka - lubię czytać jego teksty, bo ich logika i ilość przekazanej w nich wiedzy, bardzo mi się podobają. Dużo ciekawego...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Adam, przestań manipulować cytatami, bo jeszcze kto pomyśli, że podstawą zaleceń Doktora Kwaśniewskiego są głodówki, co chyba chciałeś całkiem niedawno tu "udowodnić"? Panie amin, przeciez manipulacja i sianie zametu to sens jego pobytu na forum To jakby zabronic rybie zyc w wodzie
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
vvv
Go
|
Po co Adam? No nie wiem, jeśli chodzi o mnie to pisemna interaktywność z Tobą jest dla mnie bardzo inspirująca. Nawet mam już ciekawą hipotezę, dlaczego placki serowo-jajeczne są wskazane i mogą być korzystne by obejść jeden z efektów towarzyszących ŻO. Ale to zbyt dziwaczne lub zbyt oczywiste by pisać, jak znajdę, że ktoś napisał to zacytuję. Załóżmy dobra wolę, że nie szukamy dziury w całym tylko eksplorujemy możliwości płynące z różnych inspiracji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
....i mogą być korzystne by obejść jeden z efektów towarzyszących ŻO.
Możesz podać te "efekty" towarzyszące ŻO?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Skoro nalegasz - bezresztkowość.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
....i mogą być korzystne by obejść jeden z efektów towarzyszących ŻO.
Możesz podać te "efekty" towarzyszące ŻO? ociezala glowa na rachitycznej i zwiotczalej szyi, przejezdzanie walcem na czerwonym swietle.....
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Skoro nalegasz - bezresztkowość. Przy 6 kromkach chleba ze smalcem?!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Jeżeli ktoś posiada problem poziomu cukru we krwi, to posiada też glukometr, Poziom cukru we krwi nie ma nic wspólnego z objawami cukrzy, czyli syndromem metabolicznym powodującym określone skutki zdrowotne, ale to trzeba trochę wiedzy i to podręcznikowej. Tak samo jest z poziomem cholesterolu we krwi - nie ma nic wspólnego z miażdżycą. Dlaczego zaś rośnie poziom cukru po posiłku i czym jest faktycznie wskaźnik IG? Przyczyna jest bardzo prozaiczna, ale ponieważ niestety innym nieznana, więc nie będą podawał póki co, bo później się cytuje Kwaśniewskiego bez podania źródła i autora. Taaaak? A co pan na to? "Wydaje sie, ze uznawanie przez zwolennikow Diety Optymalnej normy cukru porannego do 140 mg% jest zwiazane z tym, ze nie wiedza, co likwiduje. Fenomen Brzasku i normalizuje cukier poranny do wartosci ponizej 90 mg%. Im mniejsza glukoza rano, tym mniejsze zapotrzebowanie na hormony steroidowe rano, tym mniejsze rozregulowanie adrenergiczne, tym nizsza insulina wlasna, tym wolniejsze starzenie, tym rzadsze uszkodzenia metaboliczne, tym mniejsze nasilenie stanow zapalnych."
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Zyon
|
A jakos naukowo? Bo to z naukowej ksiazki jest Zaden zmanipulowany cytat, tylko po calosci
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
"Wydaje sie, ze uznawanie przez zwolennikow Diety Optymalnej normy.........................
A mnie się wydaje, że jeżeli komuś coś się wydaje, to jest jego problem, a nie wiedza...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Wygląda to, jakbym Twoje slowa cytowała, a nie lekarki EBW...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|