Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1654233 razy)
|
adamgraza
Go
|
Mari link który podałaś sie nie otwiera. Nie ma go na naszym serwerze.Proszę podaj wlaściwy.Chętnie poczytam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Violu ślicznie dziękuje. Aleeeee tasiemiec.!!!!!!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mari
Go
|
Ja się cieszyć ! i mieć chęć! się z Wami dobrymi wiadomościami podzielić . Dziś ostatnie badanie kontrolne u okulisty po zabiegu i słowa ...Jest Pan moim pierwszym przypadkiem na okulistyce ,że wzrok po zabiegu u Pana jest lepszy od najlepiej widzącego pierwszego z brzegu człowieka . I najważniejsze, że teraz gdy zaćma jest już historią lekarz mógł dokładnie zbadać dno oka (przedtem światło szczelinomierza nie docierało) stwierdził brak jakichkolwiek zmian cukrzycowych . Nie tak dawno pisałam ,że wylewy krwi tzw.męty w ciele szklistym mnóstwo ,że kierowali nas z tym na laser aby pozamykać przepuszczające krew żyłki ..panika , strach itp . Nie poszliśmy , a teraz mogę napisać dlaczego i pewnie nie zdziwicie się , boooo.. wcześniej doczytałam u Pana Kwaśniewskiego ,że żółteczka w optymalnej ilości załatwią tę sprawę , ale nie dadzą sobie jednak rady z bliznami po laserowaniu. Pomyślałam ..jaki problem zawsze możemy pójść na laser, a mam niepowtarzalną okazję sprawdzić J.K <żart> . Bałam się tego czegoś strzelającego po oku i ta bojaźń + wiara + czytanie listów ozdrowieńców i rady kochanych ludzi , którzy bezinteresownie , ale z anielską cierpliwością tłumaczyli ,uczyli i przede wszystkim uspokajali dały efekt , którego mąż się nie spodziewał w życiu!. p.s. Cudownie jest patrzeć na jego radość . Pewnikiem się ucieszycie ,że po raz ostatni piszę o jednym z powikłań cukrzycy , które mam z głowy ! , bo większej marudy chyba na forum nie ma ! , ale to był mój 'konik' do załatwienia w pierwszej kolejności ...ja w tych oczach się zakochałam . Zaraz znowu coś wrzucę nowego hi,hi.....LDL? DZIĘKUJĘ WAM ZA TO ,ŻE JESTEŚCIE W ODPOWIEDNIM MIEJSCU I CZASIE .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Ja się cieszyć ! i mieć chęć! się z Wami dobrymi wiadomo¶ciami podzielić . p.s. Cudownie jest patrzeć na jego radość . i ...ja w tych oczach się zakochałam . Cieszę się razem z Wami Korci mnie tylko zmierzyć się z jego oczami na "pole widzenia" ... bo większej marudy chyba na forum nie ma ! Ha, ha - przepraszam bardzo - a ja?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mari, teraz - długiego, smacznego życia!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Kochana Mari ale nie myśl przypadkiem aby TE OCZY !!!!!!! mu wyssać.......... Gratuluję !!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mari
Go
|
Kochani ,robiłam porządki i wpadły mi wyniki morfologii z 2000 r ...zaznaczam ,że nie miałam wtedy internetu i wierzyłam lekarzom . Teraz wiem jedno ,że gdyby lekarz w tamtym czasie powiedział ,ze coś się zaczyna złego dziać ze zdrowiem męża nie zachorowałby na cukrzycę . Padło zdanie ,że wyniki w normie. Mam jeszcze jedno pytanie co do wyników obecnych..wszystkie ok , oprócz PLT 128 (norma 150-400)i przed operacją miał robiony jakiś inny wynik dot .krzepliwości krwi ....zbyt duża(nie podam jaki bo wynik został w szpitalu ..jeden dzień miałam w domu i nie zapisałam sobie , ale zdążyłam sprawdzić.. ..sprzeczność mi kurcze wychodzi , bo PLT małe to między innymi może być skaza krwotoczna ..daleko bo przy30 tyś a z drugiej strony zbyt duża krzepliwość ? Do lekarza dopiero za tydzień ..plisss... czy ja źle odczytałam?. pozdrawiam ciepło
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Insulinoodporność... tak... prawdopodobnie o to chodzi, wszak sam się dziwię że przy niedużej ilości węgli jakie zjadam (białka też nie za dużo) biorę te 30 jednostek. Uwzględniając nawet inne przemiany to i tak chyba sporo.
A jednak obecnie jestem dość wrażliwy na insulinę. Jak się ostatnio okazuje znaczne zmniejszenie dawki krótkodziałającej insuliny daje mi lepsze wyniki niż dawki większe. W dawkach malutkich insulina taka jest skuteczniejsza, zresztą nie pierwszy to stwierdzam ( http://www.diabetes-book.com/readit.shtml). Nawet "złapałem" 40 godzinną przerwę w jej podawaniu będąc tylko na długodziałającej (po chwilowym wzroście po posiłku glukoza spadała do 95 mg/dl w kilka godzin) a nie zdażyło mi się to odkąd zachorowałem. Schowałem krótkodziałającą do lodówki ponieważ w takim tempie jak obecnie, zanim ją zużyję to mogła by się zepsuć w letnich temperaturach. Pewnie jeszcze sporo pracy przede mną. Nie chcę przeszarżować więc "chwilę" poobserwuję wagę, zobaczę jak będzie dalej i mam nadzieję że mimo akcydentalnych przeszkód wykonam kolejny krok...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
http://www.integrity-app.com/index.html Izraelska firma zamierza w połowie 2010 roku wprowadzić do sprzedaży w Europie glukometr, do którego nie potrzebne są paski testowe ani pobieranie krwi. Ciekawe czy urządzenie to nie zniknie gdzieś po drodze jak bywało z podobnymi pomysłami? Ciekawe też czy zakończy to urządzenie interes z tytułu regularnej sprzedaży pasków testowych (współczesne glukometry), czy też chęć zysku zrealizuje się w innej formie? A może jednak da trochę więcej niezależności?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Charakterystyczne: "Na każdą okazję jest inne ciastko: na śniadanie warto jeść drożdżówki, na lunch jakieś mokre, lekkie ciastko w rodzaju WZ-tki. O 5-tej, na "tea-time" musi być delikatne ciastko z dodatkiem marmolady, tak do herbaty, to mogą być różne tarty owocowe, np.: tarta florencka w szczególności z płatkami migdałowymi i z płatkami kandyzowanymi. A po kolacji koniecznie trzeba zjeść jakiś elegancki tort: czekoladowy albo marcepanowy... Ciastko ma sprawiać przyjemność, a od diet jest apteka, o tam, naprzeciwko. " mówi Andrzej Jacek Blikle - http://biznes.onet.pl/andrzej-jacek-blikle-bo-ciastko-stworzono-dla-przy,18490,3026254,1,news-detal .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
halem
Go
|
Czy ktoś z Was, kto walczy z cukrzycą, używa ksylitolu lub tagatozy? Czy rzeczywiście po tych "wynalazkach" cukier w krwi nie podnosi się ? Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
halem poszukaj przez forum rozmawialiśmy o substancjach zastępujących cukier czy są dobre czy nie. Znalazłam taki artykuł o ksylitolu z nexusa ale jakoś do ksyltiolu nie miaam nigdy przekonania bo inne jego określenie to cukier brzozowy bo własnie z tego powstaje. Rozumiem jabłka , gruszki ale on jest robiony syntetycznie nie rośnie na drzewie. Choć sok z brzozy jest bardzo popularny na białorusi i sprzedają go tam w każdym sklepie spożywczym. http://www.gajanea.pl/_pdf/ksylitol-nexus.pdfTrochę jak czytam ten tekst to się zastanawiam : JAKIE MA MINUSY SKORO NA RAZIE WYLICZANE SA SAME PLUSY? Amerykanie są strasznymi łasuchami i kochają cukier. Wygląda na to, że nigdynie mamy go dosyć. Każdy Amerykanin zjada codziennie średnio pół filiżankicukru. Szacuje się, że przeciętny Amerykanin spożywa rocznie w różnej formie 68kilogramów tego produktu. Nigdy przedtem w całej nowożytnej historii, żadnakultura nie konsumowała aż tyle cukru.Cukier rzeczywiście zasługuje na nazwę „biała trucizna”. Traktowanie go jakopożywienia to przerost wyobraźni, ponieważ jest to związek chemiczny raczejbardzo trudny do zużytkowania, strawienia przez nasz organizm. Ludzie nie sąprzystosowani do zjadania dużych ilości cukru w jakiejkolwiek jego postaci: białeji brązowej, syropu kukurydzianego, sacharozy, dekstrozy, glukozy, fruktozy, lakto-zy, maltozy, słodu jęczmiennego, miodu, syropu ryżowego i syropu klonowego.Cukier jest jednocześnie wysoce kuszący, działa jak uzależniający narkotyk, któryzwabi nawet najtwardszą osobę w swoje słodkie objęcia.Według chińskich mądrości słodycz jest jednym ze smaków koniecznych doutrzymania organizmu w równowadze. Niestety, regularne spożywanie dużych ilościcukru powoduje duże szkody. Cukier może spowodować hipoglikemię i nadwagęprowadzące do cukrzycy i otyłości, i to zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci,wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, podnosi ciśnienie krwi, poziomtrójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca,powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej, które prowadzą z kolei do utratyzębów i ogólnego zainfekowania organizmu, powoduje, że umysł dziecka makłopoty z uczeniem się i skupieniem uwagi. Zarówno u dzieci, jak i dorosłychwywołuje destrukcyjne zachowania, trudności w uczeniu się oraz łatwość zapomina-nia, jest czynnikiem inicjującym niewydolność układu autoimmunologicznego i im-munologicznego, co kończy się w rezultacie takimi chorobami, jak artretyzm, różnealergie i astma. Cukier zakłóca również równowagę hormonalną i wspomaga wzrostkomórek rakowych.Cóż więc mamy robić? Czy zawsze będziemy niewolnikami naszego uzależnieniaod cukru, czy też może istnieje skuteczny sposób pozbycia się nawyku jedzenia go?KSYLITOL NA RATUNEK!Podczas drugiej wojny światowej Finlandia cierpiała na dotkliwy niedostatekcukru. W sytuacji braku miejscowych źródeł Finowie szukali produktu zastępczegoi właśnie wtedy fińscy naukowcy po raz drugi odkryli ksylitol, niskokalorycznycukier wytwarzany z kory brzozowej. W rzeczywistości był on znany chemiiorganicznej od roku 1891, kiedy to po raz pierwszy wyprodukował go pewienniemiecki chemik.W roku 1930 ksylitol istniał już w formie oczyszczonej, ale dopiero w czasiedrugiej wojny światowej, kiedy zabrakło cukru, naukowcy zostali zmuszeni doszukania alternatywnych słodzików, i dopiero kiedy udało się ustabilizować ksylitol,stał się on praktycznym słodzikiem. W tym samym czasie naukowcy odkryli równieżjego niezależną od insuliny naturę (związek ten ulega przemianie w organizmie bezudziału insuliny).W latach sześćdziesiątych ksylitol był już stosowany w Niemczech, Szwajcarii,Związku Radzieckim i Japonii jako słodzik zalecany w diecie diabetyków i jakoźródło energii w kroplówkach podawanych dla pacjentów z zakłóconą tolerancjąglukozy i insulinoopornością. Od tej chwili wiele innych krajów, w tym Włochyi Chiny, zaczęły wytwarzać ksylitol do użytku domowego i to z doskonałymskutkiem zdrowotnym. Ksylitol jest mało znany w USA i Australii, głównie dlategoże dostawy taniego cukru z trzciny cukrowej powodowały, że znacznie droższyksylitol, był mniej opłacalny.Ksylitol jest naturalną substancją, którą można znaleźć we włóknistych jarzy-nach i owocach, w kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych, naprzykład w brzozie. Jest to substancja naturalna, produkt pośredni, który regularniepojawia się w procesie przemiany glukozy w organizmie ludzkim oraz innychNR 2 (28) • MARZEC-KWIECIEŃ 2003NEXUS • 1 -------------------------------------------------------------------------------- Page 2 Ksylitol jest pięciowęglowymcukrem, co oznacza, że mawłasności bakteriobójcze,zapobiega rozwojowi bakterii.zwierząt, a także wielu roślin i mikroorganizmów. Ksylitol jestw sposób naturalny wytwarzany w naszych organizmach,każdy z nas wytwarza go dziennie w procesie normalnegometabolizmu w ilości około 15 gramów.Chociaż ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak cukier, natym kończy się podobieństwo tych substancji. Ksylitol jestw rzeczywistości lustrzanym odbiciem cukru. Podczas gdycukier sieje spustoszenie w organizmie, ksylitol goi i na-prawia, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed dege-neracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma własności opóź-niające proces starzenia. Ksylitol jest pięciowęglowym cuk-rem, co oznacza, że ma własności bakteriobójcze, zapobiegarozwojowi bakterii. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitolma charakter zasadowy. Wszystkie formy cukru, w tym sor-bitol, kolejny popularny alternatywny słodzik, są sześciowęg-lowymi cukrami, które wzmacniają niebezpieczne bakteriei grzyby.Zatwierdzony w roku 1963 przez amerykański Urząd ds.Żywności i Leków (FDA) ksylitol nie posiada żadnych zna-nych własności toksycznych. Jedyny dyskomfort, jaki mogąpoczątkowo odczuwać niektórzy wrażliwi ludzie przy spoży-waniu jego dużych ilości, to łagodna biegunka lub lekkiekurcze.Ponieważ organizm wytwarza codziennie ksylitol, tudzieżenzymy powodujące jego rozkład, wszelkie niedomogi ustę-pują zazwyczaj po kilku dniach, poprzystosowaniu się organizmu dowyższych dawek tego związku.Ksylitol ma o 40 procent mniej-szą kaloryczność i o 75 procentmniej węglowodanów od cukru i jestabsorbowany i przetwarzany powoli,co prowadzi do bardzo małychzmian w wydzielaniu insuliny. Okołojedna trzecia spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowanaprzez wątrobę a pozostałe dwie trzecie w przewodzie pokar-mowym, gdzie jest rozkładany przez bakterie żołądkowe nakrótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe.Ksylitol wygląda i smakuje dokładnie tak jak cukier i niepowoduje nieprzyjemnego posmaku. Jest dostępny pod wie-loma postaciami. W formie krystalicznej może zastępowaćcukier w potrawach gotowanych i pieczonych lub być stosowa-ny jako słodzik do napojów. Stosuje się go również w gumachdo żucia, miętówkach (dropsach) i w aerozolach do nosa.KSYLITOL A ZDROWIE JAMY USTNEJPróchnica zębów i choroba dziąseł stanowią poważnyproblem. Według danych Amerykańskiego TowarzystwaDentystycznego 75 procent Amerykanów w wieku ponad 35lat cierpi na schorzenia okołozębowe.1 Nie ma potrzebypodkreślać, że to właśnie dieta odgrywa zasadniczą rolęw zdrowotności zębów. Nadmiar cukru w diecie powodujeosłabienie układu odpornościowego i zakwasza środowisko,w którym źle czują się zęby. Jama ustna jest siedliskiemponad 400 szczepów bakterii, z który większość jest nieszkod-liwa, ale kiedy na scenę wkracza cukier, dożywia te szkodliwei ułatwia im rozmnażanie.Przyczyną zapalenia ozębnej są przede wszystkim bak-terie, które żerują na resztkach osadzonych w jamie ustneji w konsekwencji powodują zapalenie dziąseł. Bakterie wy-dzielają niewielkie ilości toksyn, które powodują rozkładtkanki dziąseł pogłębiając w ten sposób infekcję. Objawchoroby – lepka warstwa śliny i pożywienia bez przerwyosadzająca się na zębach – jest niewidoczny. Stała, małointensywna infekcja bakteryjna, atakuje również układ im-munologiczny.Bakterie wspomagają chorobę i dobrze się w niej czują.Jeśli choroba zlokalizowana wzdłuż linii dziąseł nie zostaniezlikwidowana, może doprowadzić do poważnego ich zakaże-nia. Nie usunięty osad twardnieje i wytwarza się kamieńnazębny.Zapalenie ozębnej przybiera dwie formy: proste zapaleniedziąseł zwane gingivitis oraz druga, poważniejsza forma zapa-lenia dziąseł, zapalenie ozębnej, czyli periodontitis, któremoże doprowadzić do utraty zębów i zaniku dziąseł.Gingivitis jest wynikiem nasilania się choroby i kamienianazębnego, który podrażnia dziąsła i tkankę okołozębową.Bardziej zaawansowana postać choroby, periodontitis, wystę-puje wtedy, gdy zapaleniu dziąseł towarzyszy zniszczeniekości i wiązadeł. Krwawienie dziąseł stanowi zazwyczaj pierw-szy objaw rozwoju zapalenia ozębnej, ale oczywiste objawyniekoniecznie muszą wystąpić.Zapalenie ozębnej może prowadzić do innych, bardzopoważnych, schorzeń. Dwukrotnie zwiększa ryzyko wylewu,potraja ryzyko zawału serca, zwiększa szansę urodzin niedo-jrzałych dzieci z niedowagą, wcześniaków, ma również swójwkład w zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc i rozedmę płuc. Tesame bakterie, które powodują choroby dziąseł, mogą byćbezpośrednią lub pośrednią przyczyną chorób serca i naczyńkrwionośnych. Badania przeprowadzone w roku 1998 naUniwersytecie Stanowym w Minnesocie dowiodły, że u króli-ków zakażonych zapaleniem ozębnejwystąpiły skrzepy prowadzące do za-wału serca.2 Wygląda na to, że bak-terie te najpierw atakują kości i dzią-sła w jamie ustnej, a następnie prze-dostają się do krwioobiegu poprzezniewielkie pęknięcia w dziąsłach.Spożywanie cukru poprzez stwo-rzenie wysoce kwasowego środowis-ka w jamie ustnej prowadzi do próchnicy. Kwasy niszcząemalię zębów, osłabiając je i czyniąc je podatnymi na atakibakterii, co prowadzi do próchnicy zębów lub ich deminerali-zacji. W normalnych, zdrowych warunkach ślina opłukujejamę ustną roztworem o charakterze alkalicznym, który neu-tralizuje kwasowość i remineralizuje zęby. Ślina wymywarównież resztki pożywienia i pomaga w trawieniu pokarmu.Kiedy jednak ślina ma odczyn kwaśny, oczywiście z powoduzbyt dużej ilości słodyczy, bakterie w ustach wpadają w szałobżarstwa. Te nieznośne bakterie przylegają do spółki z węg-lowodanowymi odpadami do zębów i języka i utrzymują kwasw bliskości zębów, co powoduje, że zżera on emalię. Praktycz-nie biorąc nie ma znaczenia, jakie będziemy przyjmowaćpożywienie, pozostałości po nim i tak stają się pożywieniempowodujących chorobę bakterii.Ksylitol to marzenie dentysty. Odwraca wszystkie szkod-liwe efekty cukru. Ksylitol nie poddaje się fermentacji, a więcnie może być zamieniony na kwasy przez bytujące w jamieustnej bakterie, dzięki czemu pomaga w przywróceniu właś-ciwej równowagi alkaliczno-kwasowej w jamie ustnej. Tozasadowe środowisko nie jest przyjazne dla szkodliwych bak-terii, a szczególnie dla najgorszej z nich o nazwie Streptococ-cus mutans. Ksylitol wpływa inhibitująco na rozwój choroby.Stosowanie ksylitolu przed pójściem do łóżka, po wy-szczotkowaniu i oczyszczeniu zębów nitkami, chroni i goi zębyi dziąsła. W przeciwieństwie do cukru można go nawetzostawić na noc na zębach. Przy właściwym stosowaniu stopu-je proces fermentacji prowadzący do próchnicy zębów. Stoso-wanie go w dłuższym okresie czasu tłumi najbardziej szkod-liwe szczepy bakterii jamy ustnej doprowadzając do trwałychzmian w ich charakterze. Ksylitol posiada nawet zdolnośćwzmacniania mineralizacji szkliwa zębowego i jest bardzo2 • NEXUSNR 2 (28) • MARZEC-KWIECIEŃ 2003
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
część 2
-------------------------------------------------------------------------------- Page 3 „Ksylitol stanowi efektywnyśrodek zapobiegającychorobom uzębienia...”efektywny w leczeniu małych ubytków powstających w wynikupróchnicy. Chociaż duże ubytki nie zasklepią się, utwardzająsię i stają się mniej podatne na dalszy rozwój choroby.Konsekwentne stosowanie niewielkich ilości ksylitoluwzmacnia ochronne czynniki w ślinie. Ksylitol stymulujenapływanie śliny i wspomaga utrzymanie soli zawartych w śli-nie w użytecznej formie. Przedłużone stosowanie ksylitoluzwiększa buforujące i ochronne własności śliny. Zwiększonewydzielanie śliny jest ważne, zwłaszcza dla ludzi cierpiącychna suchość w ustach spowodowaną jakąś chorobą, podeszłymwiekiem lub ubocznym skutkiem pewnych leków.Ponieważ wraz ze stałym spożywaniem ksylitolu środo-wisko w jamie ustnej staje się mniej kwaśne, zaleca się żuciegumy ksylitolowej lub ssanie dropsów ksylitolowych po każ-dym posiłku lub po spożyciu słodyczy. Jak wykazały najnow-sze badania, najlepsze w tym wszystkim jest to, że leczniczewłasności ksylitolu są długotrwałe, a być może nawet trwałe.Na temat ksylitolu bardzo pozytywnie wypowiada sięostatnio magazyn dentystyczny Journal of American DentalAssociation. Czytamy tam: „Ksylitol stanowi efektywny środekzapobiegający chorobom uzębienia... Dowiedziono, że używa-nie zawierającej ksylitol gumy do żucia zmniejszyło u fińskichdzieci zapadalność na choroby zębów o 30-60 procent. Bada-nia przeprowadzone w Kanadzie, Tajlandii, Polinezji i w Beli-ze dały te same wyniki”.3 W podsumowaniu badań prze-prowadzonych w Harvard School of Dental Medicine (Wy-dział Stomatologii Uniwersytetu Harvarda) czytamy: „...ksyli-tol wyraźnie zmniejsza liczbę przypadków stomatologicz-nych”.4Kolejną, zupełnie niespodziewaną, korzyść uwidoczniłybadania fińskie. Chodzi tu o to, że dzieci, których zęby zostałyskolonizowane w wieku od 19 do 31miesięcy przez bakterie Streptococ-cus mutans, będą miały najprawdo-podobniej dużą liczbę ubytków, i żebakterie te pochodzą ze śliny ichmatek – zainfekowanie następujenajczęściej w wyniku sprawdzaniaprzez matki pożywienia podawanego dzieciom, wspólnegoużywania naczyń oraz w następstwie pocałunków matek.Badania wykazały, że jeśli matki żuły gumę ksylitolową, tou ich dzieci obserwuje się znaczący spadek przypadkówpróchnicy dochodzący do 70 procent.5Ksylitol nie jest jednak przeznaczony wyłącznie dla mło-docianych. W pracy opublikowanej w Journal of the AmericanGeriatrics Society naukowcy przedstawiają wyniki prowadzo-nych przez 12 miesięcy badań 111 dorosłych ludzi w wieku 60lat i więcej. Wszyscy oni byli dość wątłymi, lecz zdrowymiosobnikami. W ramach badań wydzielono grupę ochotników,która nie żuła gumy, drugą, która żuła gumę zawierającąksylitol, i trzecią, która żuła gumę zawierającą zarównoksylitol, jak i środek przeciwbakteryjny. W obu grupachżujących gumę, ich członkowie żuli dwa kawałki gumy przez15 minut dwa razy dziennie. Po zakończeniu badań prowa-dzący je stwierdzili, że grupa, która otrzymywała gumę z do-datkiem ksylitolu znacznie obniżyła ryzyko zapadnięcia napleśniawki, to jest grzybową lub drożdżową infekcję, któramoże wywoływać stan zapalny jamy ustnej. (W grupie, któraotrzymywała dodatkowo środek przeciwbakteryjny, zaobser-wowano podobny efekt). Okazało się, że nastąpiło równieżznaczne zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na zapalenie kąci-ków ust, tak zwane „zajady”, schorzenie polegające na po-wstawaniu bolesnych ranek w kącikach ust. Eksperymen-tatorzy podają, że stosowanie gumy z ksylitolem daje „rzeczy-wiste korzyści kliniczne”, zwłaszcza w przypadkach ludziwątłych bądź w podeszłym wieku.6KSYLITOL A INFEKCJE UCHA, NOSA I GARDŁAPowtarzające się infekcje ucha środkowego stanowią wiel-kie niebezpieczeństwo dla zdrowia dzieci. U dzieci cierpią-cych na to nawrotowe schorzenie często wprowadza się dobębenka sączki, aby zmniejszyć ilość płynu, który wytwarzaorganizm, aby wypłukać z ucha infekcję. Taki sposób po-stępowania jest czasami skuteczny w leczeniu chronicznychzapaleń ucha, jest również pomocny w odzyskaniu zdolnościdobrego słyszenia.Język, krytyczny element w nauczaniu, jest przyswajanyw ciągu dwóch pierwszych lat życia przez wejście audio (uszy)– w tym samym okresie, kiedy infekcje ucha wewnętrznegowystępują najczęściej. Jeśli wejście to jest zaczopowane przezinfekcję lub obecność płynu w uchu środkowym, mogą wy-stąpić trudności w uczeniu się. Jeden z naukowców wykazał,że nawet w przypadkach właściwego leczenia powtarzalnezapalenie ucha środkowego występujące w okresie dwóchpierwszych lat życia kończy się znacznym uwstecznieniemumiejętności czytania, które przeciąga się aż do dziewiątegoroku życia.7 W ramach innych badań obserwowano dzieciprzez dłuższy czas i stwierdzono, że ujemny wpływ tegoschorzenia na zdolność uczenia się i zachowania społeczneprzeciąga się aż osiemnastego roku życia.8Jedną z wszechstronnych zalet ksylitolu jest jego zdolnośćdo inhibitowania wzrostu bakterii powodujących zapalenieucha środkowego u małych dzieci. W ramach dwóch niedaw-no przeprowadzonych badań ponad tysiąca dzieci okazało się,że guma do żucia z dodatkiem ksylitolu zmniejsza ryzykozapadnięcia na zapalenie ucha środkowego o średnio 40procent oraz znacznie ogranicza powikłania związane z tymschorzeniem, jak również potrzebę stosowania antybiotyków.Regularne mycie nosa aerozolemzawierającym ksylitol zmniejsza licz-bę szkodliwych bakterii i stymulujenormalne przemywanie tego obsza-ru. Czysty nos zmniejsza problemyz alergiami i astmą, których źródłemsą podrażnienia przewodów noso-wych i alergeny. Ostatnie badania ujawniły, w jaki sposóbbakterie przyczepiają się do komórek i infekują je. Jakwiadomo, niektóre cukry, podobnie jak ksylitol, są zdolne dowkraczania w te wiązania, blokując przyczepianie się głów-nych bakterii chorobotwórczych, które bytują w nosie. Dr LonJones, lekarz z Plainsview w Teksasie, donosi, że stosowanieksylitolowego aerozolu do nosa zapobiegło w 93 procentachinfekcjom ucha i zaowocowało dającym się zauważyć zmniej-szeniem przypadków infekcji zatok, alergii i astmy.9Wykazano, że ksylitol jest skuteczny w przeciwdziałaniuCandida albicans (bielnik biały), poważnej drożdżakowejdolegliwości układu trawiennego oraz innym szkodliwymbakteriom jelit, w tym bakterii Helicobacter pylori, wiązanejz zapaleniami jamy ustnej, cuchnącym oddechem, owrzodze-niami żołądka, a nawet rakiem żołądka.KSYLITOL A OSTEOPOROZAKolejną korzyścią wynikającą ze spożywania ksylitolu jestrola, jaką ten związek odgrywa w przywracaniu normalnejkonsystencji kości. Badania przeprowadzone w Finlandii nasamicach szczurów z usuniętymi jajnikami dowodzą, że ksyli-tol przyczynił się do utrzymania gęstości kości. W kontrolnejgrupie szczurów z usuniętymi jajnikami, której nie podawanoksylitolu, zarówno poziom estrogenu, jak i gęstość kości,gwałtownie spadły, natomiast u szczurów z usuniętymi jaj-nikami, którym podawano ksylitol, gęstość kości wzrosła.10Okazało się również na przykładzie starszych wiekiem sam-ców szczurów, że ksylitol przyczynił się w 10 procentachNR 2 (28) • MARZEC-KWIECIEŃ 2003NEXUS • 3 -------------------------------------------------------------------------------- Page 4 Kolejną korzyścią wynikającąze spożywania ksylitolu jestrola, jaką ten związek odgrywaw przywracaniu normalnejkonsystencji kości.przypadków do przywrócenia związanej z wiekiem utratymasy kości.11W nie mającym precedensu zdecydowanym oświadczeniufińscy uczeni zalecili stosowanie ksylitolu w leczeniu ludzi.Rekomendowaną przez nich dawką jest 40 gramów dziennie!Naukowcy przypuszczają, że zdolność ksylitolu do wzmac-niania kości wynika z tego, że stymuluje on wchłanianiewapnia w jelitach. Włączenie ksylitolu do diety jest z pewnoś-cią przyjemnym sposobem czerpania korzyści polegających nawzmocnieniu kośćca i innych dobrodziejstwach przyczyniają-cych się do poprawy stanu zdrowia.KSYLITOL A INSULINOOPORNOŚĆ, NADCIŚNIENIECUKRZYCOWE I NIERÓWNOWAGA HORMONALNASpożywanie cukru i innych oczyszczonych węglowodanówpowoduje gwałtowne wydzielanie glukozy lub cukru do krwi.W reakcji na to trzustka wydziela insulinę, aby skierowaćglukozę do komórek, gdzie ulega ona przetworzeniu naenergię. Nadmiar glukozy wywołuje w organizmie stres i popewnym czasie słabnie reakcja komórek na insulinę. Stantaki, zwany insulinoopornością, stanowi potężny problemi szacuje się, że połowa Amerykanów cierpi na tę dolegliwość.Insulinooporność wiąże się z zaburzeniami w poziomachcholesterolu i trójglicerydów, nadciśnieniem, zwiększonymryzykiem zawału serca oraz cukrzycą.Narastanie od połowy XX wieku liczby przypadków cuk-rzycy typu 2 ma bezpośredni związek ze wzrostem konsumpcjicukru. Długoterminowe badania, którymi objęto ponad65000 kobiet, wykazały, że wysoko-cukrowa dieta o małej zawartościbłonnika zwiększa ryzyko zapadnię-cia na cukrzycę typu 2 o 250 procent.W ramach innych niedawno prze-prowadzonych badań ustalono, żenadmierne spożywanie cukru stano-wi samo w sobie najważniejszy czyn-nik ryzyka zawału serca, zarównou kobiet, jak i mężczyzn. Szacuje się,że spożywanie cukru może być odpowiedzialne za ponad150 000 przedwczesnych zejść śmiertelnych rocznie w samychStanach Zjednoczonych.12W ramach wielu powtarzalnych badań klinicznych wykaza-no, że metabolizm ksylitolu przebiega bardzo wolno. W rze-czywistości na indeksie cukrowym, który obrazuje prędkośćwchłaniania pożywienia do krwi, cukier ma wskaźnik 100, zaśksylitol zaledwie siedem! Ksylitol stanowi naturalny stabiliza-tor insuliny i nie powoduje żadnego z nagłych przyrostów orazspadków poziomu tego hormonu, które występują w przypad-ku cukru. Ksylitol pomaga de facto w powstrzymywaniułaknienia cukru i węglowodanów. Żywność słodzona ksylito-lem nie powoduje przyrostu poziomu insuliny, co czyni zeńdoskonały słodzik dla ludzi dotkniętych cukrzycą, jak równieżdla tych, którzy pragną zrzucić nadmiar wagi. Wśród nauko-wców i lekarzy geriatrów narasta przeświadczenie, że utrzyma-nie niskiego poziomu insuliny jest kluczowym czynnikiemprogramu przeciwdziałania przedwczesnemu starzeniu się.Insulinooporność odgrywa również dużą rolę w brakurównowagi hormonalnej, w tym tej będącej przyczyną rakapiersi. Wysoki poziom insuliny powoduje zwiększone wy-twarzanie estrogenu, co prowadzi do estrogenowej dominacjii zakłóca proces normalnego jajeczkowania. Insulinoopor-ność stanowi główną przyczynę narastającego problemu hor-monalnego o nazwie zespół wielotorbieli jajnikowej (polycys-tic ovarian syndrome; w skrócie PCOS). PCOS powodujebrak jajeczkowania, co oznacza, że normalny proces cyklicz-nego wytwarzania estrogenu, a następnie progesteronu, usta-je lub staje się ułomny. Insulina stymuluje jajniki do wy-twarzania głównie męskich hormonów, co w połączeniuz wyższymi poziomami insuliny i glukozy zwiększa masę ciaław okolicach pasa i daje typ organizmu bardzo podatny naraka piersi. Oznaki tego, że organizm jest wystawiany na zbytwysokie dawki męskich hormonów, to trądzik, utrata włosówna głowie i zwiększone owłosienie reszty ciała. Obniżeniepoziomu insuliny jest istotne nie tylko w leczeniu PCOS, alerozwiązuje również cały szereg innych powikłań wynikającychz braku równowagi hormonalnej, w tym tych, które prowadządo raka piersi.13Dr John Lee, autor książki What Your Doctor May Not TellYou About Breast Cancer (To, czego ci twój lekarz może niepowiedzieć o raku piersi), tak wyjaśnia związek między in-sulinoopornością i rakiem piersi:„Przekarmianie się małowartościową żywnością czyniz nas osobę otyłą. Zwiększona ilość tłuszczu i brak ćwiczeńfizycznych prowadzą do insulinooporności. Insulinoopornośćprowadzi z kolei do zwiększenia łaknienia cukrowych węg-lowodanów, aby generować energię dla organizmu. W wynikuzwiększonego spożycia węglowodanów wyzwalana jest więk-sza ilość insuliny, co prowadzi do jeszcze większej nadwagi.Większa ilość tłuszczu prowadzi do zwiększonej ilości est-rogenu, a ten z kolei do wcześniejszego wykształcenia piersii przedwczesnej menstruacji. Wcześniejsze zapoczątkowaniemenstruacji prowadzi do zwiększonej liczby cykli jajeczkowa-nia i większego wystawienia organizmu na działanie est-rogenów bez odpowiedniej ilości progesteronu. Zwiększenieokresu wystawienia organizmu nadziałanie estrogenów zwiększa ryzy-ko raka piersi.Jednocześnie zwiększone spoży-cie prostych węglowodanów prowa-dzi w połączeniu z insulinoopornoś-cią do zespołu wielotorbieli jajnikówi braku owulacji w czasie cykli mie-siączkowych, co wywołuje nadmier-ną produkcję androgenów i estroge-nów przy jednoczesnym braku właściwej ilości progesteronu.Nadmierna produkcja estrogenu przy braku wytwarzaniaprogesteronu prowadzi do dominacji estrogenu i wzrosturyzyka zachorowania na raka piersi. Stosowanie hormonal-nych środków antykoncepcyjnych zwiększa insulinooporność,co jeszcze bardziej zaostrza wyżej wymienione dolegliwo-ści”.14Stosowanie ksylitolu zamiast cukru oraz ograniczenie spo-życia oczyszczonych węglowodanów znacznie podwyższają-cych ilość glukozy we krwi obniża nie tylko ryzyko PCOS, alerównież torbieli, mięśniaków, gruczolistości, PMS (premenst-rual syndrome – syndrom przedmiesiączkowy), uderzeń gorą-ca, przybierania na wadze i depresji.BEZPIECZNIEJSZY SŁODZIKZwiększona konsumpcja cukru zdegenerowała kulturęZachodu, wtrącając ją w otchłań wypełnioną coraz większąliczbą chorób, z których wiele doprowadza system ochronyzdrowia do ogromnych napięć. W końcu mamy odpowiedź nanasze wspólne modły o coś prawdziwie zdrowego, co jestjednocześnie w stanie zadowolić nasze pragnienie słodyczy.Ponad 1500 badań naukowych dowiodło, że im więcej spoży-wamy ksylitolu, tym bardziej jesteśmy w stanie wyeliminowaćłaknienie cukru, ograniczyć poziom insuliny w organizmiei zalkalizować go. To wielka pomoc na drodze ku dobremuzdrowiu i długiemu życiu.Wyobraźcie sobie państwo ten brak wyrzutów sumienia,kiedy dobieramy się do osłodzonego ksylitolem czekolado-4 • NEXUSNR 2 (28) • MARZEC-KWIECIEŃ 2003
STRONY 5 NIE MOGĘ SKOPIOWAĆ W TYM FORMACIE A LINK PODAŁAM DO PLIKU W HTML. Mam nadzieję,że się otworzy. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
halem
Go
|
Pięknie Ci dziękuję Sylwio za tak obszerną odpowiedź. Resztę doczytam w podanym linku. Tekst brzmi zachęcająco. Kupiłam wczoraj ksylitol i zrobiłam kogel mogel dodając do 3 żółtek płaską łyżeczkę ksylitolu. Było dość słodkie, następnym razem dam 1/4 łyżeczki. Jest dosyć drogi , a 1 kg około 80 zł. Kuszące jest wykorzystać go w ochronie zębów. Myślę, że właśnie cena jest barierą do powszechnego stosowania. Czytałam w necie, że najlepszy jest fiński, bo produkowany z kory brzozy. Sprzedawany jest też chiński robiony z kukurydzy i mieszany ze zwykłym cukrem. Ten chiński jest oczywiście tańszy, czasem o połowę, ale gorszej jakości. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Hania
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Mąż mnie wykończyyyyy! ,On słucha moich słów jak wyroczni ..boję sie takiej odpowiedzialności.
Mari, rozumiem, Ja czułam taką odpowiedzialność za syna. Tylko ,że On nie był duży i nie pokazywał mi tego jak twój mąż chce mieć w Tobie oparcie. Jak Ci ciężko to pomyśl w czym On jest dla Ciebie oparciem? Ty mu w diecie i zdrowiu a On Tobie.....? Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wis
Go
|
Witam,jestem na DO od pół roku.Powodem była cukrzyca II, ktora doszła do etapu insuliny. Jeszcze jej nie wstrzykuję bo rozpocząłem DO. Nie jem nic z pieczywa ani z mleka. Przestrzegam głównie węglowodanów w ilości ok. 50 zaś relacje B:T próbowałem już w różnych proporcjach wg ksiązki JK i niestety cukier poposiłkowo dalej skacze do 230 /nie codziennie/ . Zaobserwowałem, że najczęściej gdy jem obiad w restauracji /choć zawsze pytam czy nie ma czegoś z mąki lub mleka/.Leków pcukrzycy nie brałem żadnych. Moje dotychczasowe "osiągnięcie" to spadek masy ciała z 72 kg do 63 przy 170cm wzrostu, ciśnienie podwyższone ok 150/85 ale już bez żadnych leków. Niski poziom hemoglobiny nie zmienił się. Cholesterol oczywiście podwyższony ale HDL ponad 20% całkowitego, trójglicerydy w normie, HDL za wysoki. Obecnie po pół roku DO wracam do leków pcukrzycowych bo obawiam się, że wpływ skoków cukrowych może być zły dla organizmu. Nie mam możliwości pojechania do ARKADII by pod okiem fachowców się podleczyć więc próbuję sam. Na razie bez pozytywów. JK pisał w książce, że w starszym wieku /mam 61lat/ okres wychodzenia z tej cukrzycy to ok.kilkanaście tygodni u mnie to już 24. Czy ktos kto wychodził z tej cukrzycy mial też dłuższy okres i później było lepiej czy powinienem raczej szukać błędów w proporcji B:T? Stosowałem proporcje 1:3:0,5 0.5:1:0.5 0,8:2,5:0,5 i szereg innych. Były też dni gdy kierowałem się tylko domysłem bez pomiarów np na urlopie. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki, którew pomogą mi w dalszym postępowaniu. Pozdrawiam wis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|